dret, filosofia del GEN.

Expressió discutida, que apareix a la fi del s. XVIII, substituint a la de «dret natural», i que remitent a un branca de la filosofia que reflexiona sobre la teoria del dret, la teoria de la justícia, i la teoria de la ciència jurídica (veure més abaix). El seu contingut és, segons Elías Díaz, l’estudi del dret com a ordenament jurídic (una ontologia jurídica que estudia què «és» el dret: què és una norma jurídica, origen, validesa, coherència i relacions entre normes de divers nivell), una axiologia jurídica, o tractat dels valors jurídics, el desglossament de la qual constitueix la noció de «justícia» i l’estudi de la metodologia legal o de la lògica legal.

Tradicionalment, la filosofia del dret s’identifica amb tot el llegat de les qüestions de tipus filosòfic que planteja el dret natural. Modernament, no obstant això, s’estén a una «filosofia del dret dels juristes» -contraposada a una «filosofia del dret dels filòsofs», especulativa i ignorant de la pràctica jurídica-, en íntima relació amb la pràctica jurídica.

______________________________________________________________

Tesi substancialment sostinguda per Elías Díaz, en Sociología y filosofía del derecho, Taurus, Madrid 1974, p 249 ss, qui al seu torn es remet a Norberto Bobio, de qui cita el text següent:

«La filosofia del dret que jo he conreat i a la qual he consagrat preferentment els meus cursos universitaris, es compon [...] de tres parts que titulo respectivament:
a) Teoria del Dret;
b) Teoria de la justícia;
c) Teoria de la ciència jurídica» (ibídem, p. 262).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.