experiència estètica EST.

La vivència que algú té d’allò bell mitjançant emocions i sentiments estètics. Es tradueix com el goig o grat que produeix la percepció de les formes estètiques de la natura o d’un objecte d’art. Des del naixement de l’estètica com a ciència, en el s. XVIII, es considera que el seu objecte d’estudi és l’experiència estètica, o l’anàlisi d’allò en què consisteix allò bell.

Perquè existeixi experiència estètica és necessari contemplar les coses amb «actitud estètica», la qual cosa exigeix, en principi, no adoptar una actitud pràctica d’interès per la utilitat d’un objecte, o per la seva bondat moral, ni una actitud teòrica de coneixement intel·lectual d’aquest. L’actitud estètica es caracteritza i distingeix de qualsevol altra per la indiferència, el desinterès o la distància. Aquestes expressions indiquen no sols, negativament, l’absència d’interès per la utilitat, la bondat i el coneixement, sinó la necessitat d’una actitud positiva d’interès per la cosa tal com és sense desig de possessió (veure text).

Suposada tal actitud, queda la qüestió teòrica de com es reconeix que un objecte, natural o artificial, és bell. Les teories que responen a la qüestió poden ser subjectivistes -«és bell perquè a mi m’agrada», que equival «a mi això em produeix un sentiment estètic»-, i per aquesta raó és irrefutable, o bé objectivistes -«m’agrada perquè és bell», que equival a «això té valor estètic»- i, en aquest cas, s’han d’enumerar les qualitats o trets que han de posseir les coses belles, o ha de presentar-se el criteri pel que decidim que quelcom és bell: els «cànons de bellesa».

 


 Bibliografia

 

Enllaços a Internet:

http://inicia.es/de/m_cabot/experiencia.htm

 

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons.