Documentació tècnica d'instal·lacions d'enllaç

Representació gràfica i càlcul de les instal·lacions elèctriques d'enllaç

Per a la redacció d’una memòria tècnica de disseny (MTD), o d’un projecte, segons si la instal·lació ho requereix o no, en primer lloc cal dimensionar els elements de la instal·lació d’enllaç. Per fer aquest dimensionament primer s’han de preveure les càrregues de l’edifici o local, i també saber de quin tipus d’esquema d’instal·lació d’enllaç es tracta (d’un, dos o més usuaris) i quin tipus d’embrancament s’utilitza.

Posteriorment, amb la previsió de càrregues resultant, es calcula la caixa general de protecció (CGP) o de la caixa de protecció i mesura (CPM).

Un cop decidit si els comptadors estan centralitzats, en un punt o més, o si estan descentralitzats totalment, es calcula la línea general d’alimentació (LGA) i la derivació individual (DI), en funció de les caigudes de tensió estipulades segons el reglament i de la forma d’instal·lació i dels conductors emprats.

Amb l’elecció d’altres components com l’interruptor general de maniobra (IGM), si els comptadors estan centralitzats, dels fusibles de seguretat, del calibre de l’interruptor de control de potència (ICP) i del sistema de presa a terra, ja podem donar per configurada la instal·lació d’enllaç.

L’últim pas és, mitjançant programaris especialitzats, representar gràficament la instal·lació d’enllaç, cosa que sovint ens verificarà també si els nostres càlculs han estat correctes i que ens ajudarà a redactar-ne la memòria.

La previsió de càrregues

Les previsions de càrregues establertes són els valors teòrics mínims que cal considerar. Per tant, en cas de saber la demanda real dels usuaris, és necessari utilitzar aquests valors quan siguin superiors als mínims teòrics.

Les previsions de càrregues permeten, a més, dimensionar la capacitat de subministrament de les línies de distribució i la potència dels centres de transformació.

Les condicions de previsió de càrrega per a subministraments de BT les trobareu fixades a la ITC-BT-10.

Els valors mínims de previsió que estableix la normativa garanteixen la connexió i la utilització segura de tots els aparells receptors utilitzats habitualment, i també els augments de potència futurs que puguin demanar els usuaris sense necessitat de modificar la instal·lació.

Càrrega total corresponent a un edifici dedicat de manera preferent a habitatges

La càrrega màxima de potència per habitatge depèn del grau d’electrificació, que pot variar entre el grau d’electrificació bàsica i el grau d’electrificació elevada.

El grau d’electrificació bàsica ha de permetre utilitzar aparells elèctrics d’ús comú en un habitatge, i el grau d’electrificació elevada és el corresponent a habitatges amb una previsió d’ús d’aparells electrodomèstics superior a l’electrificació bàsica o amb superfícies útils d’habitatge superiors a 160 m2.

La ITC-BT-25 defineix les característiques dels circuits independents d’una instal·lació en un habitatge de grau d’electrificació elevada.

El grau d’electrificació d’un habitatge es considera “elevat” quan es compleix alguna de les condicions següents:

  • La superfície útil de l’habitatge és superior a 160 m2.
  • Si s’ha previst instal·lar-hi aire condicionat, calefacció elèctrica, sistemes d’automatització o assecadora.
  • Si el nombre de punts d’utilització d’enllumenat és superior a 30, si el nombre de preses de corrent d’ús general és superior a 20, i el de preses de corrent dels banys i auxiliars de cuina és superior a 6.
  • Altres condicions indicades a la ITC-BT-25.

Les condicions de previsió de potència que fixa el REBT a la ITC-BT-10 són les següents:

  • La potència que cal preveure per a construccions noves no ha de ser inferior a 5.750 W a 230 V (25 A) per cada habitatge.
  • En habitatges amb un grau d’electrificació elevada, la potència que cal preveure ha de ser com a mínim de 9.200 W a 230 V (40 A).
  • En tots els casos, la potència màxima de la instal·lació, la defineix la intensitat assignada de l’interruptor general automàtic (IGA), segons indica la ITC-BT-25.

Pel que fa a aquestes tres condicions anteriors, cal tenir sempre en compte, en primer lloc, que les potències indicades corresponen a les potències mínimes que cal preveure per a cadascun dels graus d’electrificació. Quan se saben els valors reals i aquests són superiors als mínims, els càlculs s’han de fer amb els valors reals.

La previsió de càrrega en un grau d’electrificació bàsica, en conseqüència, comprèn teòricament el rang de 5.750 W a 9.199 W, encara que a la pràctica, com que aquesta previsió depèn del calibre de l’interruptor general automàtic (IGA), els dos valors possibles són 5.750 W (per a una intensitat de 25 A) i 7.360 W (per a una intensitat de 32 A).

En tots dos casos, per tant, la potència que s’ha de contractar per a cada usuari depèn de la utilització que faci de la instal·lació elèctrica i pot ser inferior o igual a la potència prevista.

La càrrega total corresponent a diversos habitatges o serveis s’ha de calcular d’acord amb les càrregues corresponents al conjunt d’habitatges, als serveis generals, als ascensors i muntacàrregues, als grups de pressió, a l’enllumenat de portal, la caixa d’escala i els espais comuns, i també a les càrregues corresponents a locals comercials i oficines, i a garatges.

Per determinar la càrrega total (PT) d’un edifici dedicat principalment a habitatges cal sumar les potències corresponents al conjunt d’habitatges (PH), serveis generals de l’edifici (PSG), locals comercials (PLC) i garatges que en formen part (PG). Així l’expressió resultant és la següent:

La taula mostra els diferents valors que assoleix el coeficient de simultaneïtat segons el nombre d’habitatges, i en aquest cas fins a un màxim de 21.

Taula Coeficient de simultaneïtat, segons el nombre d’habitatges
Nombre d’habitatges (N)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21
Coeficient de simultaneïtat (Cs)
1 2 3 3,8 4,6 5,4 6,2 7 7,8 8,5 9,2 9,9 10,6 11,3 11,9 12,5 13,1 13,7 14,3 14,8 15,3

Quan el nombre d’habitatges n és superior a 21 (n > 21) , el valor del factor de simultaneïtat es calcula amb aquesta expressió:

Cal tenir en compte que si els habitatges disposen de calefacció i/o aigua calenta sanitària per acumulació nocturna, el coeficient de simultaneïtat que s’aplica és 1, ja que la càrrega de tots aquests aparells es connecta a la mateixa hora en tots els habitatges. :::

Càrrega corresponent a un conjunt d’habitatges. Aquesta càrrega (Pv) és el producte que s’obté de multiplicar la mitjana aritmètica de les potències màximes previstes a cada habitatge, pel coeficient de simultaneïtat extret de la taula. Així l’expressió resultant és la següent:

Un exemple del càlcul de la càrrega corresponent a un conjunt d'habitatges

Per exemple, considereu, a efectes del càlcul, un edifici de tres plantes de pisos, amb quatre habitatges per planta de 100 m2 cadascun, i una planta, la de l’àtic, amb només dos habitatges de 200 m2.

Els habitatges de 100 m2 no disposen de previsió d’aire condicionat ni de sistema de calefacció elèctrica i tampoc s’ha previst instal·lar-hi receptors especials. Per tant, s’ha de prendre el grau d’electrificació bàsica, amb una previsió de càrrega de 5.750 W per habitatge, ja que no se sap la previsió exacta de demanda elèctrica.

En el cas dels dos habitatges situats a la planta de l’àtic, encara que no tenen previsió d’aire condicionat, ni previsió de calefacció elèctrica, com que tenen una superfície superior a 160 m2, es pren el grau d’electrificació elevada, amb una previsió de càrrega de 9.200 W per habitatge, ja que no se sap tampoc la previsió exacta de demanda elèctrica.

La previsió de càrregues dels habitatges és així, doncs:

Càrrega corresponent als serveis generals. Aquesta càrrega corresponent s’obté de la suma de la potència prevista en ascensors, aparells elevadors, centrals de calor i de fred, grups de pressió, enllumenat de portal, caixa d’escala i espais comuns i en tot el servei elèctric general de l’edifici sense aplicar-hi cap factor de reducció per simultaneïtat (factor de simultaneïtat 1).

Càrrega corresponent a ascensors i muntacàrregues. A la taula hi ha indicats els valors típics de les potències d’aparells elevadors segons ho especifica la Norma tecnològica de l’edificació ITE-ITA, (de l’edificació, de les instal·lacions de transport amb elevadors (ITE) i de les instal·lacions de transport amb ascensors (ITA)).

Taula Potències en aparells elevadors
Tipus
d’aparell
elevador
Càrrega
(kg)
Nombre de
persones
Velocitat
(m/s)
Potència
(kW)
ITA-1 400 5 0,63 4,5
ITA-2 400 5 1,00 7,5
ITA-3 630 8 1,00 11,5
ITA-4 630 8 1,60 18,5
ITA-5 1.000 13 1,60 29,5
ITA-6 1.000 13 2,50 46,0

Càrrega corresponent a grups de pressió. És important determinar la potència del grup de pressió que cal per elevar l’aigua a tots els habitatges. En general, es considera que una planta té una alçada de 3 m.

Per determinar el grup de pressió elevador cal considerar el nombre de preses d’aigua de l’habitatge i, en general, se’n consideren unes 17, tal com es pot veure a la taula.

Taula Distribució i nombre de preses d’aigua en un habitatge
Espai Preses
d’aigua
freda
Preses
d’aigua
calenta
Total
Bany 4 3 7
Lavabo 3 2 5
Cuina 4 1 5
Total 11 6 17

Per tal de conèixer la potència expressada en kW del grup de pressió de l’edifici es pot fer l’estimació que mostra la taula.

Taula Estimació de la potència per a grups de pressió
Preses d’aigua totals Alçada de l’edifici
1 a 4
en plantes
5 a 10

11 a 15

16 a 20
150 1 kW 1 kW 1 kW 1 kW
300 1 kW 1 kW 2 kW 2 kW
450 1 kW 2 kW 4 kW 6 kW
900 2 kW 4 kW 6 kW 6 kW
1.800 2 kW 4 kW 6 kW 8 kW
3.500 4 kW 6 kW 9 kW 11 kW

Càrrega corresponent a enllumenat de portal, caixa d’escala i espais comuns. Per aquests espais es pot fer una estimació –que trobareu reflectida a la taula– segons si l’enllumenat s’efectua amb làmpades d’incandescència o de fluorescència.

Taula Enllumenat d’espais comuns
Portal i espais comuns Escala
Incandescència Fluorescència Incandescència Fluorescència
15 W/m2 8 W/m2 7 W/m2 4 W/m2

Per determinar la càrrega dels serveis generals (PSG) d’un edifici destinat principalment a habitatges, cal sumar les potències corresponents als aparells elevadors (PApEl), als grups de pressió (PGrPr) i als espais comuns (PEsCo).

Així, es pot expressar la càrrega corresponent als serveis generals amb aquesta fórmula:

Càrrega corresponent a locals comercials i oficines. Aquesta càrrega es calcula considerant un mínim de 100 W/m2 i planta, amb un mínim per local de 3.450 W a 230 V i un coeficient de simultaneïtat d’1. La taula en mostra un exemple:

Taula Previsió de càrrega per a locals comercials i oficines (exemple)
Denominació Superfície
(m2)
Previsió real
(W)
Previsió amb
100 W/m2
Previsió
en W
Local 1 25 desconeguda 2.500 3.450
Local 2 50 desconeguda 5.000 5.000
Oficina 1 200 35.000 20.000 35.000
Oficina 2 150 13.500 15.000 15.000
Càrrega total (coeficient simultaneïtat 1) 58.450 W

Càrrega corresponent a garatges. La càrrega corresponent als garatges es calcula considerant un mínim de 10 W/m2 i planta per a garatges amb ventilació natural, i de 20 W/m2 per planta en cas que hi hagi ventilació forçada, amb un mínim de 3.450 W a 230 V i un factor de simultaneïtat d’1.

Càrrega total corresponent comerços, oficines o indústries

En general, la demanda de potència ha de determinar la càrrega que cal preveure en els edificis comercials, d’oficines i dedicat a la indústria. La càrrega total no pot ser mai inferior als valors següents:

  • Edificis comercials o d’oficines: la demanda de potència es calcula considerant un mínim de 100 W/m2 i planta, amb un mínim per local de 3.450 W a 230 V i un coeficient de simultaneïtat d’1.
  • Edificis amb concentració d’indústries: la demanda de potència es calcula considerant un mínim de 125 W/m2 i planta, amb un mínim per local de 10.350 W a 230 V i un coeficient de simultaneïtat d’1.

Subministraments monofàsics

Les empreses distribuïdores estan obligades, sempre que ho sol·liciti el client, a efectuar el subministrament de manera que permeti el funcionament de qualsevol receptor monofàsic de potència més baixa o igual a 5.750 W a 230 V, i fins a un subministrament de potència màxima de 14.490 W a 230 V. Per aquesta raó, a la taula trobareu els graus de potència en subministraments monofàsics.

Taula Graus de potència segons el calibre de l’IGA
Grau
d’electrificació
Potència contractada
en W
Calibre de la IGA
en A
Bàsic 5.750 25
Bàsic 7.360 32
Elevat 9.200 40
Elevat 11.500 50
Elevat 14.490 63

Càlculs a les instal·lacions d'enllaç

A l’hora de calcular els elements d’una instal·lació d’enllaç, cal tenir en compte:

  • L’esquema utilitzat, ja que per a un usuari o dos d’alimentats des del mateix punt, no hi ha LGA, i la CGP és substituïda pel conjunt de protecció i mesura (CPM). La derivació individual (DI) pot tenir una caiguda de tensió màxima de l’1,5%.
  • La centralització dels comptadors, que fa variar la caiguda de tensió màxima de la LGA i la DI.

Càlcul del nombre de caixes generals de protecció

En el càlcul del nombre de caixes generals de protecció (CGP), cal tenir en compte els aspectes següents:

  • Potència prevista en cada centralització.
  • Estructura més adient per millorar el nivell de qualitat dels subministraments.
  • Potència punta prevista en cada LGA.
  • Secció i traçat de les LGA.

En general, el nombre de caixes generals de protecció (CGP) ha de ser igual a la potència que es contracta de l’edifici dividida per la potència admissible del tipus de CGP.

L’expressió que permet calcular-ho és la següent:

En aquesta expressió la potència admissible segons el tipus de CGP s’expressa en kVA, és a dir en valors de potència aparent.

Quan el nombre de caixes generals de protecció (CGP) és superior a 2, es poden instal·lar BTV, les quals redueixen l’espai d’instal·lació de les CGP.

A la taula hi ha indicades les intensitats màximes admissibles de les caixes generals de protecció, segons les normes tècniques particulars de Fecsa-Endesa, i també els esquemes d’execució.

Compte!

Cal tenir present que l’esquema 9 de CGP és el preferent d’una companyia subministradora com Fecsa-Endesa, i que l’esquema 7 de CGP s’ha d’utilitzar només amb l’autorització prèvia de Fecsa-Endesa, com també en els casos en què sigui impossible instal·lar les CGP del tipus esquema 9 per les condicions del subministrament, la configuració constructiva de l’edifici o altres circumstàncies.

Taula Intensitats màximes de les CGP en A
Esquema 9 160 250 400 630
Esquema 7 100 160 250 400

Criteris per calcular la línia general d'alimentació (LGA)

El càlcul de les caigudes de tensió es detalla a l’annex 2 de la Guia BT del REBT; i el càlcul dels corrents de curtcircuit, a l’annex 3.

Per determinar de manera reglamentària la secció d’un cable, cal calcular la secció mínima que compleix alhora els tres criteris següents:

  • Criteri de la intensitat màxima admissible o d’escalfament. La temperatura del conductor del cable, treballant a plena càrrega i en règim permanent, no ha de superar en cap moment la temperatura màxima assignada a l’aïllament del cable. Aquesta temperatura sol ser la següent:
    • 70°C en el cas de cables d’aïllament termoplàstic;
    • 90°C en el cas de cables amb aïllament termostable.
  • Criteri de la caiguda de tensió. La circulació de corrent pels conductors ocasiona una pèrdua de potència transportada pel cable, i una caiguda de tensió o diferència entre les tensions a l’origen i al final de la canalització. Aquesta caiguda de tensió (cdt) ha de ser inferior als límits que marca el REBT en cada part de la instal·lació, amb la finalitat de garantir el funcionament dels receptors alimentats pel cable. Aquest criteri sol ser determinant quan les línies són molt llargues.
  • Criteri de la intensitat de curtcircuit. La temperatura a la qual pot arribar el conductor d’un cable, com a conseqüència d’un curtcircuit o sobreintensitat de curta durada, no ha de superar la temperatura màxima admissible de curta durada (menys de 5 segons) assignada a l’aïllament del cable. Aquesta temperatura sol ser la següent:
    • 160°C en els cables amb aïllament termoplàstic;
    • 250°C en els cables amb aïllament termostable.

Passos que cal seguir a l'hora de calcular la línia general d'alimentació (LGA)

Consulteu les activitats al web d’aquest mòdul.

A l’hora de calcular podem optar per dos mètodes, i en cadascun cal seguir un procediment determinat:

  • Càlcul mitjançant valors unitaris de caiguda de tensió:
    • Calcular el corrent absorbit segons la previsió de càrregues. Cal recordar que la LGA sempre és trifàsica.
    • Calcular la caiguda de tensió mitjançant valors unitaris –taula i taula– segons tensió assignada. En el cas de les LGA, la taula (tensió assignada de 0,6/1 kV).
    • Comprovar la intensitat admissible. Consulteu la taula o taula, segons si el conductor és de coure o d’alumini.
    • Verificar la secció inferior mitjançant una segona iteració.
  • Mètode simplificat:
    • Calcular del corrent absorbit.
    • Determinar la secció per caiguda de tensió, tot considerant el cas més desfavorable, és a dir, que el cable estigui a la seva temperatura màxima en servei permanent.
    • Comprovar la intensitat admissible segons agrupament i tipus d’instal·lació (taula de la ITC-BT-19).

Nota: Cal tenir en compte que les taula, taula i taula pertanyen a la ITC-BT-14. I que la taula i taula apareixen a l’Annex 2 de la Guia BT.

Tant en el cas del mètode mitjançant valors unitaris de cdt, com en el cas del mètode simplificat cal tenir present el següent:

  • el tipus de conductor emprat, és a dir, si és de coure o d’alumini, i la tensió assignada (0,6/1 kV per a LGA);
  • el sistema d’instal·lació i d’agrupament (si els cables són unipolars o multipolars);
  • la secció del conductor neutre (vegeu la taula);
  • la secció del tub o conducció, la taula o les taules 2 (canalitzacions en superfície), 5 i 9 (canalitzacions encastades) de la ITC-BT-21.

La taula indica, per a algunes temperatures, els valors de la conductivitat segons el material del conductor.

Taula Conductivitat en funció de la temperatura segons el material de què està fet el conductor
Material 20ºC 70ºC 90ºC
Coure (Cu) 56 48 44
Alumini (Al) 35 30 28
Els valors de la conductivitat s'expressen en siemens partit metre (S/m)

A l’hora de calcular la línia general d’alimentació (LGA) i la derivació individual (DI) podem fer servir les fórmules que recull la taula.

Taula Formulari per al càlcul de línia general d’alimentació (LGA) i la derivació individual (DI)
Subministraments Unitats

monofàsics

trifàsics
A
mm2
mm2
cosφ: desfasament entre tensió i corrent en tant per 1 (factor de potència); γ: conductivitat en siemens per metre (Sm); P: potència en watts (W); L: longitud en metres (m); e: caiguda de tensió en volts (V); U: tensió nominal de la línia en volts (V).

Caigudes de tensió en valors unitaris

Es defineix la caiguda de tensió unitària, com la caiguda de tensió per unitat de longitud del cable i per unitat d’intensitat que circula pel cable. És calcula amb l’expressió següent:

a on:

  • eu és la caiguda de tensió unitària expressada en volts (V)
  • e és la caiguda de tensió expressada en volts (V)
  • L és la longitud del conductor expressada en km
  • I és la intensitat de servei màxima prevista pel conductor expressada en amperes (A)

La taula i taula indiquen les caigudes de tensió unitàries calculades tot tenint en compte tant la resistència com la inductància dels cables, per a factors de potència diferents i sota diferents temperatures de servei dels conductors. La taula tracta dels cables que tenen una tensió assignada de 450/750 V, i, en canvi, la taula tracta dels cables de 0,6/1 kV.

Taula Caigudes de tensió unitàries per A i km en el cas de cables de tensió assignada de 450/750 V
S FP = 0,8 FP = 1 FP = 0,9
mm2 40°C 60°C 70°C 40°C 60°C 70°C 40°C 60°C 70°C
0,5 53,906 57,827 59,787 67,253 72,154 74,604 60,603 65,014 67,219
0,75 36,722 39,391 40,725 45,769 49,105 50,722 41,270 44,272 45,773
1 27,150 29,121 30,107 33,813 36,277 37,509 30,504 32,722 33,831
1,5 18,217 19,535 20,194 22,604 24,252 25,075 20,441 21,923 22,665
2,5 11,185 11,992 12,395 13,843 14,852 15,356 12,539 13,447 13,901
4 6,994 7,496 7,747 8,612 9,240 9,553 7,826 8,391 8,674
6 4,702 5,038 5,205 5,754 6,173 6,383 5,251 5,628 5,817
10 2,826 3,026 3,125 3,419 3,668 3,792 3,143 3,367 3,479
16 1,803 1,929 1,991 2,148 2,305 2,383 1,995 2,136 2,206
25 1,169 1,249 1,288 1,358 1,457 1,507 1,283 1,372 1,416
35 0,866 0,923 0,952 0,979 1,050 1,086 0,941 1,005 1,038
50 0,664 0,707 0,728 0,723 0,776 0,802 0,713 0,761 0,784
70 0,485 0,514 0,529 0,501 0,537 0,555 0,512 0,545 0,561
95 0,372 0,393 0,403 0,361 0,387 0,400 0,385 0,409 0,420
120 0,310 0.327 0,335 0,286 0,307 0,317 0,316 0,335 0,345
150 0,268 0.281 0,288 0,232 0,249 0,257 0,268 0,283 0,291
185 0,230 0.241 0,246 0,185 0,199 0,205 0,226 0,238 0,245
240 0,194 0,202 0,206 0,141 0,151 0,156 0,186 0,195 0,200
S: secció del cable en mm². FP: Factor de Potència.
Taula Caigudes de tensió unitàries per A i km per a cables de tensió assignada de 0,6/1 kV
S FP = 0.8 FP = 1 FP = 0.9
mm2 40°C 60°C 70°C 90°C 40°C 60°C 70°C 90°C 40°C 60°C 70°C 90°C
1,5 18.255 19.573 20.891 21.550 22.604 24.252 25.899 26.723 20.469 21.951 23.434 24.175
2,5 11.216 12.023 12.830 13.234 13.843 14.852 15.860 16.365 12.562 13.469 14.377 14.831
4 7,024 7,526 8,028 8,279 8,612 9,240 9,867 10,181 7,848 8,413 8,978 9,261
6 4,732 5,068 5,403 5,571 5,754 6,173 6,592 6,802 5,272 5,650 6,027 6,216
10 2,846 3,045 3,244 3,344 3,419 3,668 3,917 4,042 3,157 3,382 3,606 3,718
16 1,820 1,945 2,070 2,133 2,148 2,305 2,461 2,540 2,007 2,148 2,289 2,359
25 1,184 1,263 1,342 1,382 1,358 1,457 1,556 1,606 1,293 1,382 1,471 1,516
35 0,878 0,935 0,992 1,020 0,979 1,050 1,122 1,157 0,950 1,014 1,078 1,110
50 0,672 0,714 0,757 0,778 0,723 0,776 0,828 0,855 0,719 0,376 0,814 0,837
70 0,491 0,520 0,549 0,564 0,501 0,537 0,547 0,592 0,516 0,549 0,582 0,598
95 0,378 0,399 0,420 0,431 0,361 0,387 0,413 0,426 0,390 0,413 0,437 0,449
120 0,315 0,332 0,349 0,357 0,286 0,307 0,327 0,338 0,320 0,339 0,358 0,367
150 0,271 0,284 0,298 0,304 0,232 0,249 0,265 0,274 0,271 0,286 0,301 0,309
185 0,234 0,244 0,255 0,261 0,185 0,199 0,212 0,219 0,229 0,241 0,253 0,259
240 0,197 0,205 0,213 0,217 0,141 0,151 0,161 0,167 0,188 0,197 0,206 0,211
S: secció del cable en mm². FP: Factor de Potència.

Càlcul de les seccions amb el mètode de caigudes de tensió unitàries

Per exercitar els conceptes, feu les activitats del web.

El procediment de càlcul de la secció del conductor, a partir de la taula i taula és molt senzill, ja que només cal seguir els passos següents:

  • Calcular la caiguda de tensió unitària reglamentària màxima admissible en unitats (V/A km).
  • Per raó de la temperatura de servei màxima admissible del conductor i del factor de potència de la instal·lació, escollir la secció del conductor, la caiguda de tensió unitària del qual, segons les taules, sigui inferior al valor reglamentari calculat.
  • Comprovar que, amb la secció triada, el conductor és capaç de suportar la intensitat prevista segons les seves condicions d’instal·lació.

Si es vol efectuar el càlcul amb una segona iteració i apliquem la temperatura real del conductor, podem continuar el procés de la manera següent:

  • Comprovar si la secció normalitzada inferior és capaç també de suportar la intensitat prevista segons les seves condicions d’instal·lació.
  • Calcular la temperatura real del conductor de secció menor amb la fórmula:

a on:

  • T és la temperatura real estimada del conductor
  • Tmàx és la temperatura admissible del conductor segons el tipus d’aïllament
  • T0 és la temperatura ambient del conductor
  • I és la intensitat prevista per al conductor
  • Imàx és la intensitat màxima admissible en el conductor segons el tipus d’instal·lació.
  • Comprovar segons la taula i taula si, a temperatura real, un conductor d’aquesta mida de secció té una caiguda de tensió unitària més baixa respecte a la reglamentària. En cas contrari, cal utilitzar la secció superior determinada en la primera iteració.

La ITC-BT-10 defineix la previsió de càrregues per a subministraments en baixa tensió.

Caigudes de tensió màximes segons centralització de comptadors. La caiguda de tensió màxima permesa és del 0,5 % en el cas de les LGA destinades a comptadors totalment centralitzats i de l’1% en el cas de les LGA destinades a centralitzacions parcials de comptadors.

Verificació del corrent màxim admissible. Tot seguit hi ha indicats els valors de la intensitat màxima admissible expressada en amperes (A) segons la secció del cable i el tipus de la instal·lació. A la taula, el conductor és de coure de 0,6/1 kV (cable unipolar RZ1-K).

Taula Intensitat màxima admissible en el conductor de coure
Secció nominal del conductor (Cu) ø (mm2)
10 16 25 35 50 70 95 120 150 185 240
Tubs encastats en paret d’obra o en muntatge superficial
Canals protectores
Conductes tancats d’obra de fàbrica
60 80 106 131 159 202 245 284 338 386 455
Tubs soterrats
77 100 128 152 184 224 268 304 340 384 440
Valors segons la taula 1 de la ITC-BT-19, mètode B, columna 8, i la ITC-BT-07 apartat 3.1.2.1. Factor de correcció 0,8, segons l'apartat 3.1.3. Els valors de la intensitat són els que fixa la norma UNE 20.460-5-523.

Els valors de la intensitat màxima admissible de la taula es refereixen a tres conductors unipolars carregats que, en el cas de les instal·lacions soterrades, assoleixen una temperatura ambient de 25°C, i, en la resta de casos, una temperatura ambient de 40°C. Sempre que sigui necessari, cal aplicar els factors de correcció per agrupament o temperatura que donen la norma UNE 20.460-5-523 i la ITC-BT-07.

La taula fa referència a la intensitat màxima admissible (A) en el conductor d’alumini de 0,6/1 kV (cable unipolar RZ1-Al), segons la secció del cable i del tipus d’instal·lació.

Taula Intensitat màxima admissible en el conductor d’alumini
Secció nominal del conductor (Al) (ø mm2)
16 25 35 50 70 95 120 150 185 240
Tubs encastats en la paret d’obra o en muntatge superficial
Canals protectores
Conductes tancats d’obra de fàbrica
65 82 102 124 158 192 223 258 294 372
Tubs soterrats
78 100 120 144 186 208 236 264 300 344
Valors segons la taula 1 de la ITC-BT-19, mètode B, columna 8, temperatura ambient 40°C. Vegeu ITC-BT-07 apartat 3.1.2.1 i factor de correcció 0,8 segons l'apartat 3.1.3. Els valors de la intensitat són els fixats a la norma UNE 20.460-5-523.

Secció del conductor neutre i diàmetre del tub. Per a la secció del conductor neutre s’ha de tenir en compte el màxim desequilibri que es pot preveure, els corrents harmònics i el seu comportament, segons les proteccions establertes davant de les sobrecàrregues i els curtcircuits que puguin presentar-se.

Les ITC-BT 07 i 14

Les instal·lacions de cables aïllats i conductors de protecció a l’interior de tubs soterrats han de complir el que especifica la ITC-BT-07, la qual detalla tot el que fa referència a les xarxes subterrànies de distribució en baixa tensió, excepte pel que fa a la LGA, cas en què cal seguir la ITC-BT-14.

El conductor neutre ha de tenir una secció que sigui aproximadament el 50% de la corresponent al conductor de fase, i no pot ser inferior als valors especificats a la taula, la qual detalla també els diàmetres dels tubs i les seccions dels cables que s’han d’instal·lar. Les dimensions d’altres tipus de canalitzacions han de permetre ampliar en un 100% la secció dels conductors.

Taula Secció del conductor neutre i diàmetre exterior dels tubs
Secció ø mm2
Fase

Neutre
Diàmetre exterior dels tubs
10 (Cu) 10 75
16 (Cu) 10 75
16 (Al) 16 75
25 16 110
35 16 110
50 25 125
70 35 140
95 50 140
120 70 160
150 70 160
185 95 180
240 120 200

Compte!

Quan hagin de ser instal·lats a l’interior dels tubs, els diàmetres d’aquests segons la secció del cable que s’ha d’instal·lar han de ser els valors que hi ha indicats a la taula. En el cas d’altres agrupacions, cal consultar les taules 2, 5 i 9 de la ITC-BT-21.

Calcular la derivació individual (DI)

En el càlcul de la secció dels conductors es té en compte la demanda prevista per a cada usuari, que ha de ser com a mínim la que fixa la ITC-BT-10, i la intensitat de la qual ha d’estar controlada pels dispositius de comandament i protecció.

Compte!

A efectes de les intensitats admissibles per cada secció heu de tenir en compte tot el que indica la ITC-BT-19, i en el cas de cables aïllats a l’interior de tubs soterrats, el que estableix la ITC-BT-07.

La caiguda de tensió és el paràmetre crític per a l’elecció de la secció dels conductors de la derivació individual.

La caiguda de tensió màxima admissible ha de ser la següent:

  • del 0,5% en el cas de comptadors centralitzats en més d’un lloc;
  • de l’1% en el cas de comptadors totalment concentrats;
  • de l’1,5% en el cas de derivacions individuals en subministraments per a un únic usuari en què no hi ha LGA.

El càlcul de les derivacions individuals es pot fer, tal com passava en el cas de la LGA, amb el mètode de caigudes de tensió unitàries o amb el mètode simplificat. El càlcul, però, ha de dur a terme els passos següents:

  • Calcular la intensitat segons la previsió de càrregues.
  • Seleccionar el sistema de canalització, el sistema d’instal·lació i el tipus de conductor.
  • Calcular inicialment la secció per caiguda de tensió i per intensitat admissible del conductor.
  • Determinar les dimensions de la canalització.

Hi ha un parell d’observacions sobre el procés de càlcul de les derivacions individuals a fi d’optimitzar el resultat:

  • Cal minimitzar la caiguda de tensió a la DI, ja que segons la ITC-BT-19 és possible compensar les caigudes de tensió (cdt) entre la instal·lació interior i la derivació individual. D’aquí que sigui recomanable, en la majoria de casos, minimitzar la caiguda de tensió a la derivació individual i així limitar la secció dels conductors a les instal·lacions interiors.
  • Prendre com a temperatura la màxima del conductor. En determinades instal·lacions (oficines, locals comercials, petites indústries, etc.) en les quals és previsible un augment futur de la potència instal·lada i, per tant, un increment de la temperatura de servei del conductor, es recomana fer els càlculs de manera que es pregui en consideració d’entrada la temperatura màxima de servei del conductor.

Exemple de procediment per determinar la secció de les derivacions individuals

D’entrada, cal establir el càlcul per a un habitatge amb subministrament monofàsic a 230 V i una temperatura estimada del conductor de 40°C.

1. Calcular la caiguda de tensió. Tot seguit hi ha un recull dels valors de la caiguda de tensió (cdt) de la derivació individual (DI). Si la temperatura, per exemple, fos 70°C, els valors de la cdt s’haurien de multiplicar per un factor de correcció de l’1,12.

La taula recull els valors de caiguda de tensió expressats en volts (V), segons la secció i la longitud del cable per a una electrificació bàsica de 5.750 W.

Taula Valors de la caiguda de tensió (en volts) per a una electrificació bàsica
Secció
(ø mm2)
Longitud de la derivació individual (m)
10 20 25 30 35 40 45 50
6 1,60 3,20
10 0,96 1,92 2,40 2,88 3,36
16 0,60 1,20 1,50 1,80 2,10 2,40 2,70 3,00
25 0,38 0,77 0,96 1,15 1,34 1,54 1,73 1,92
35 0,28 0,55 0,68 0,83 0,96 1,09 1,24 1,37
50 0,19 0,38 0,48 0,58 0,67 0,77 0,86 0,96

La taula mostra els valors de caiguda de tensió expressats en volts (V), de la derivació individual segons la secció i la longitud del cable, per a una electrificació elevada de 9.200 W.

Taula Valors de caiguda de tensió en volts per a una electrificació elevada
Secció
(ø mm2)
Longitud de la derivació individual (m)
10 20 25 30 35 40 45 50
6 2,58
10 1,54 3,08
16 0,97 1,93 2,41 2,90 3,38
25 0,62 1,23 1,54 1,85 2,16 2,47 2,78 3,08
35 0,45 0,88 1,09 1,33 1,54 1,76 1,99 2,21
50 0,31 0,62 0,77 0,93 1,08 1,23 1,39 1,54

A l’exemple que recullen la taula i taula, la secció dels conductors depèn de la caiguda de tensió màxima admesa, que en el cas de subministraments monofàsics varia segons si són:

  • comptadors centralitzats en més d’un lloc, cas en el qual el màxim admès és del 0,5% de 230 V = 1,65 V;
  • comptadors totalment concentrats, cas en el qual el màxim admès és de l’1% de 230 V = 2,3 V;
  • habitatges unifamiliars sense LGA, cas en el qual el màxim admès és de l’1,5% de 230 V = 3,45 V.

2. Comprovar la intensitat màxima admissible. A la taula i taula hi ha indicats per a cada tipus de cable, la intensitat màxima admissible segons la secció del cable i el tipus d’instal·lació, sempre el més habituals, ja que han estat descartats el que tenen un interès pràctic menor.

Compte!

Si s’escau, cal aplicar els factors de correcció per agrupament de circuits o per temperatura ambient.

A la taula hi ha els valors de la intensitat màxima admissible per a conductors unipolars ES07Z1-K (450/750V).

Taula Intensitat màxima admissible en A per a conductors unipolars ES07Z1-K (450/750V), segons el tipus d’instal·lació
Secció nominal del conductor (Cu) ø (mm2)
6 10 16 25 35 50 70 95 120 150 185 240
Tubs encastats
Tubs en muntatge superficial sm
36 50 66 84 104
Tubs encastats
Tubs en muntatge superficial st
32 44 59 77 96 117 149 180 208 236 268 315
Valors conformes a la taula 1 de la ITC-BT-19, mètode B, a una temperatura ambient de 40°C. sm és el subministrament monofàsic i st és el subministrament trifàsic.

La taula mostra els valors de la intensitat màxima admissible per a conductors unipolars RZ1-K (0,6/1 kV).

Taula Intensitat màxima admissible en A per a conductors unipolars ES07Z1-K (0,6/1 kV) segons el tipus d’instal·lació
Secció nominal del conductor (Cu) ø (mm2)
6 10 16 25 35 50 70 95 120 150 185 240
Tubs soterrats sm
71 94 122 157 186
Tubs soterrats st
58 77 100 128 152 184 224 268 304 340 384 440
Tubs encastats
Tubs en muntatge superficial
Canals protectores i conductes tancats d’obra de fàbrica sm
49 68 91 116 144
Tubs encastats
Tubs en muntatge superficial
Canals protectores i conductes tancats d’obra de fàbrica st
44 60 80 106 131 159 202 245 284 338 386 455
Les dades es basen en la ITC-BT-07, 3.1.3, amb una temperatura del terreny de 25°C, i en la taula 1 de la ITC-BT-19 mètode B, columna 8, per a una temperatura ambient de 40°C. L'abreviatura sm significa 'subministrament monofàsic' i st 'subministrament trifàsic'.

A la taula hi ha els valors de la intensitat màxima admissible per a cables multiconductors RZ1-K (0,6/1 kV).

Taula Intensitat màxima admissible en A per a cables multiconductors RZ1-K (0,6/1 kV) en funció del tipus d’instal·lació
Secció nominal del conductor (Cu) ø (mm2)
6 10 16 25 35 50 70 95 120 150 185 240
Tubs soterrats sm
65 86 113 147 176
Tubs soterrats st
53 70 92 120 144 172 208 248 284 320 360 416
Tubs encastats
Tubs en muntatge superficial
Canals protectores i conductes tancats d’obra de fàbrica sm
49 68 91 116 144
Tubs encastats
Tubs en muntatge superficial
Canals protectores i conductes tancats d’obra de fàbrica st
44 60 80 106 131 159 202 245 284 338 386 455
Els valors estan basats en la ITC-BT-07, 3.1.3, per a una temperatura del terreny de 25°C i la taula 1 de la ITC-BT-19 mètode B, columna 8, per a una temperatura ambient de 40°C. L'abreviatura sm significa 'subministrament monofàsic' i st 'subministrament trifàsic'.

3. Dimensions de tubs i canals protectores. Un cop coneguda la secció dels conductors, se selecciona la secció del sistema de canalització (tub o canal protectora), d’acord amb els criteris que indiquen la taula i taula.

La taula, en particular, indica el diàmetre dels tubs i la secció eficaç mínima de les canals protectores segons la secció del conductor per a un subministrament monofàsic.

Taula Diàmetre dels tubs i secció eficaç mínima de les canals protectores per a un subministrament monofàsic
Diàmetre exterior dels tubs (mm)
Secció nom. cond. Secció eficaç mínima canals protectores (mm2) Muntatge superficial Encastat Soterrat
(mm2) ES07Z1-K RZ1-K ES07Z1-K RZ1-K ES07Z1-K RZ1-K RZ1-K
3U 3U 1T1 3U 3U 1T 3U 1U 1T 3U 1T
6 236 560 618 32 32 32 32 40 40 40 40
10 388 744 789 32 40 40 32 40 40 40 50
16 551 975 789 32 40 40 32 40 40 50 50
25 874 1283 1558 50 50 50 50 50 63 63 63
35 1150 1581 2005 63 50 63 50 63 63 63 75
En el cas d'aquest sistema particular (1T1) d'instal·lació, per coincidència en el seu traçat, es poden col·locar diverses derivacions individuals a dins de la mateixa canal protectora; en aquest cas es multiplica la secció eficaç pel nombre de derivacions individuals. U és el cable unipolar i T és el cable de tres conductors.

La taula indica els diferents diàmetres dels tubs i secció eficaç mínima de les canals protectores segons la secció del conductor per a un subministrament trifàsic.

Per a un càlcul més exacte es poden utilitzar les fórmules de la ITC-BT-15, apartat 3 sobre els cables.

Taula Diàmetre dels tubs i secció eficaç mínima de canals protectores per a un subministrament trifàsic
Diàmetre exterior dels tubs (mm)
Secció nom. cond. Secció eficaç mínima
canals protectores
(mm2)
Muntatge superficial Encastat Soterrat
(mm2) ES07Z1-K RZ1-K ES07Z1-K RZ1-K ES07Z1-K RZ1-K RZ1-K
5U 5U 1P1 5U 5U 1P 5U 5U 1P 5U 1P
6 393 933 865 32 40 40 32 50 40 50 50
10 647 1240 1128 40 50 50 40 50 50 63 63
16 919 1625 1695 50 63 50 63 63 63 63 63
25 1457 2139 2304 63 63 75 63 63 75 75 90
35 1916 2635 3007 63 75 75 75 75 90 90
50 2705 3478 4211 75 110 110
70 3584 4724 125
95 4637 5639 125
120 7272 140
150 9275 160
185 10893 180
240 13514 200
En el cas d'aquest sistema d'instal·lació, (1P1), per coincidència en el seu traçat, es poden col·locar diverses derivacions individuals a l'interior de la mateixa canal protectora, en aquest cas es multiplica la secció eficaç pel nombre de derivacions individuals. U és el cable unipolar i T és el cable de tres conductors.

Els valors corresponents a la secció eficaç mínima de les canals protectores i al diàmetre exterior dels tubs de les dues taules anteriors s’han considerat menyspreables les seccions ocupades per l’agulla de comandament (1,5 mm2).

Els colors dels aïllants

Els cables porten aïllants de colors diferents. Els cables neutres són de color blau, mentre que els de fase són marrons, negres o grisos (grisos utilitzats en el cas d’un sistema trifàsic) i els cables de protecció són verd-grocs.

4. Aplicació en edificis d’habitatges amb subministrament monofàsic. Com a resum de l’aplicació per a edificis d’habitatges amb subministrament monofàsic i comptadors centralitzats en un únic lloc, hi ha la taula i taula, que, segons la derivació individual i el grau d’electrificació, calculen la secció del conductor, el diàmetre exterior del tub i la secció efectiva de la canal protectora que cal utilitzar. La taula, en particular, mostra aquests valors per a una electrificació bàsica de 5.750 W.

Taula Secció del conductor, diàmetre exterior del tub i secció efectiva de la canal, segons el tipus de DI per a una electrificació bàsica
Cable 450/750 V 0,6/1 kV
3 unipolars
0,6/1 kV
(1 tripolar)
Longitud de la DI
(m)
Secció
(mm2)
Diàmetre tub
(mm)
Secció
efectiva
canal
(mm2)
Diàmetre tub
(mm)
Secció
efectiva
canal (mm2)
Diàmetre tub
(mm)
Secció
efectiva
canal
(mm2)
fins a 14 6 40 236 40 560 40 618
fins a 23 10 40 388 40 744 40 789
fins a 38 16 40 551 40 975 50 1179
fins a 59 25 50 874 50 1283 50 1558

La taula presenta els valors de la secció del conductor, el diàmetre exterior del tub i la secció efectiva de la canal protectora per a una electrificació elevada 9.200 W.

Taula Secció del conductor, diàmetre exterior del tub i secció efectiva de la canal, segons el tipus de DI per a una electrificació elevada
Cable 450/750 V 0,6/1 kV
3 unipolars
0,6/1 kV
(1 tripolar)
Longitud DI
(m)
Secció
(mm2)
Diàmetre tub
(mm)
Secció efectiva
canal
(mm2)
Diàmetre tub
(mm)
Secció efectiva
canal
(mm2)
Diàmetre tub
(mm)
Secció efectiva
canal
(mm2)
fins a 8 6 40 236 40 560 40 618
fins a 14 10 40 388 40 744 40 789
fins a 23 16 40 551 40 975 50 1179
fins a 37 25 50 874 50 1283 50 1558
fins a 50 35 50 1150 50 1581 63 2005

A la taula hi ha els tipus de cables, amb la seva tensió assignada segons el tipus d’instal·lació i de canalització.

Taula Tensió assignada i tipus de cables segons el tipus d’instal·lació
Sistema instal·lació i canalització Cable
Superficial amb tub no propagador de la flama ES07Z1-K, RZ1-K (AS) i DZ1-K (AS)
Superficial amb canal no propagadora de la flama ES07Z1-K, RZ1-K (AS) i DZ1-K (AS)
Encastat amb tub no propagador de la flama ES07Z1-K, RZ1-K (AS) i DZ1-K (AS)
Encastat amb canal no propagadora de la flama ES07Z1-K, RZ1-K (AS) i DZ1-K (AS)
Soterrat amb tub no propagador de la flama RZ1-K (AS) i DZ1-K (AS)
(sempre multiconductors)
Canal d’obra amb tub no propagador de la flama ES07Z1-K, RZ1-K (AS) i DZ1-K (AS)
Canal d’obra amb canal no propagadora de la flama ES07Z1-K, RZ1-K (AS) i DZ1-K (AS)
Canal d’obra amb safates RZ1-K (AS) i DZ1-K (AS)
Canal d’obra amb cables instal·lats a dins RZ1-K (AS) i DZ1-K (AS)
Nota: canalització prefabricada segons UNE-EN 60439-2

Respecte a les dades de la taula, ES07Z1-K (AS) és un cable unipolar de tensió assignada 450/750 V amb conductor de coure de classe 5 (flexible) i aïllament de compost termoplàstic. RZ1-K (AS) és un cable de tensió assignada 0,6/1 kV amb conductor de coure de classe 5, aïllament de polietilè reticulat i coberta amb compost termoplàstic. DZ1-K (AS) és un cable de tensió assignada 0,6/1 kV amb conductor de coure de classe 5, aïllament d’etilè-propilè i coberta amb compost termoplàstic.

La taula recull les dimensions que ha de tenir com a mínim la canaleta o el conducte fet d’obra de fàbrica.

Taula Dimensions mínimes en m de la canaleta o conducte d’obra de fàbrica
Nombre de derivacions L (m)
una fila dues files
Fins a 12 0,65 0,5
13-24 1,25 0,65
25-36 1,85 0,95
37-48 2,45 1,35
L és l'amplada per a una profunditat (P) de 0,15 m; totes dues expressades en metres.

A les activitats del web del mòdul 6 hi ha diverses propostes per aplicar aquests conceptes.

5. Formulari utilitzat. La taula resumeix les fórmules principals que s’han d’aplicar a l’hora de fer els càlculs de les derivacions individuals.

Taula Formulari per calcular la derivació individual (DI)
Subministraments Unitats
Monofàsics Trifàsics
A
mm2
mm2
cosφ: desfasament entre tensió i corrent en tant per 1 (factor de potència). γ: conductivitat en siemens per metre (S/m). P: potència expressada en watts (W). L: longitud expressada en metres (m). e: caiguda de tensió en volts (V). U: és la tensió nominal de la línia en volts (V).

Dimensionament de la instal·lació de posada a terra

La instal·lació de posada a terra té com a finalitat aconseguir que en el conjunt d’instal·lacions, en els edificis i en les superfícies de terreny properes no apareguin diferències de potencial perilloses i, alhora, ha de permetre el pas a terra dels corrents de defecte o dels de descàrrega que s’originen a l’atmosfera.

La normativa ITC-BT-18

Quan altres instruccions tècniques del REBT prescriguin l’obligatorietat de posar a terra algun element o part de la instal·lació, les posades a terra en qüestió s’han de regir pel contingut de la ITC-BT-18.

Les unions a terra

Per a la presa de terra es poden utilitzar elèctrodes formats pel següent:

  • barres o tubs;
  • platines o conductors nus;
  • plaques;
  • anells o malles metàl·liques constituïts pels elements anteriors o les seves combinacions;
  • armadures de formigó enterrades, exceptuant-ne les armadures pretensades;
  • altres estructures enterrades que es demostri que són apropiades.

La secció dels conductors de terra. La secció dels conductors de terra ha de satisfer les mateixes prescripcions que es compleixen en el cas dels conductors de protecció.

La secció dels conductors de terra no ha de ser mai inferior a la que s’exigeix en el cas dels conductors de protecció.

Extremeu la cura!

Durant l’execució de les unions entre conductors de terra i elèctrodes de terra heu d’extremar la cura perquè les unions resultin elèctricament correctes. Cal cuidar de manera especial que les connexions no danyin ni els conductors ni els elèctrodes de terra.

Bornes de posada a terra. En totes les instal·lacions de posada a terra s’ha de preveure una borna principal de terra, al qual s’hi han d’unir:

  • els conductors de terra;
  • els conductors de protecció;
  • els conductors d’unió equipotencial principal;
  • els conductors de posada a terra funcional, si n’hi ha.

Conductors de protecció. Els conductors de protecció serveixen per unir elèctricament les masses d’una instal·lació a alguns elements a fi d’assegurar la protecció contra contactes indirectes.

En tots els casos, els conductors de protecció que no formen part de la canalització d’alimentació han de ser de coure i han de tenir una secció com a mínim de 2,5 mm2, si els conductors de protecció disposen d’una protecció mecànica, i de 4 mm2, si els conductors de protecció no disposen d’aquesta protecció mecànica.

La taula indica quines han de ser les seccions dels conductors de protecció.

Taula Secció dels conductors de protecció
Secció dels conductors de fase de la instal·lació Secció mínima dels conductors de protecció
S ≤ 16 Sp = S
16 < S ≤ 35 Sp = 16
S > 35 Sp = S/2

Compte!

Si l’aplicació de la taula condueix a valors no normalitzats, aleshores heu d’utilitzar conductors que tinguin la secció normalitzada superior més propera.

Els valors de la taula només són vàlids si els conductors de protecció han estat fabricats amb el mateix material que els conductors actius. Si no és així, les seccions dels conductors de protecció s’han de determinar de manera que presentin una conductivitat equivalent a la que resulta en aplicar aquesta taula.

Quan el conductor de protecció és comú a diferents circuits, cal dimensionar la secció del conductor segons la secció dels conductors de fase que sigui més gran.

Com a conductors de protecció es poden utilitzar:

  • els conductors amb cables multiconductors;
  • els conductors aïllats o nus que tinguin un embolcall comú amb els conductors actius;
  • els conductors separats nus o aïllats.

Pel que fa als conductors de protecció, cal tenir en compte les següents característiques de caràcter prescriptiu:

  • els conductors de protecció han d’estar convenientment protegits contra deterioraments mecànics, químics i electroquímics i contra els esforços electrodinàmics;
  • les connexions han de ser accessibles per a la verificació i els assajos, excepte en les efectuades en caixes estanques;
  • cap aparell ha d’estar intercalat al conductor de protecció.

La resistència de les preses de terra

L’elèctrode s’ha de dimensionar de manera que la seva resistència de terra, en qualsevol circumstància previsible, no sigui superior al valor que, en cada cas, aquesta té especificat.

El valor de resistència de terra ha de ser tal que qualsevol massa no pugui donar lloc a tensions de contacte superiors a les següents:

  • 24 V en local o emplaçament conductor;
  • 50 V en la resta de casos.

Compte!

Si les condicions de la instal·lació poden donar lloc a tensions de contacte superiors als valors de 24 V i 50 V, cal garantir l’eliminació ràpida de la falta, amb dispositius de tall adequats al corrent de servei.

La resistència d’un elèctrode depèn de les seves dimensions i forma i de la resistivitat del terreny en què s’estableix. Aquesta resistivitat varia sovint d’un punt a un altre del terreny, i també varia amb la profunditat.

La Guia BT-18 d’instal·lacions de preses de terra indica els valors de la resistivitat en els diferents tipus de terrenys.

La resistivitat varia notablement a causa de l’estratigrafia del terreny, les baixes temperatures, la sequedat o la humitat, la salinitat, les quals varien al llarg de l’any. La humitat està condicionada per la porositat i la granulometria del terreny.

Tot i que la sequedat és desfavorable per a la conductivitat del terreny, es desaconsella instal·lar elèctrodes en zones inundades o que poden quedar negades, com són, per exemple, els terrenys propers a un riu o a una torrentera.

Per tal d’obtenir una primera aproximació a la resistivitat del terreny, els càlculs es poden efectuar utilitzant els valors mitjans que recull la taula.

Taula Valors mitjans de la resistivitat, expressats en ohms per metre (Ω·m)
Naturalesa del terreny Valor mitjà en Ω·m de la resistivitat
Terrenys cultivables i fèrtils
Terraplens compactes i humits
50
Terraplens cultivables poc fèrtils
Altres terraplens
500
Terres pedregosos nus
Sorres seques permeables
3.000
Aquests valors mitjans permeten calcular de manera aproximada la resistència a terra d'un elèctrode.

Tipus d’elèctrodes. Els tipus d’elèctrodes més utilitzats en les instal·lacions de posada a terra són els de placa (figura), els de pica (:figura:figura2:) i els conductors enterrats (figura).

Figura Elèctrode placa

Figura Elèctrode de pica

Figura Elèctrode amb conductor enterrat

Un elèctrode és qualsevol massa metàl·lica que, introduïda en el terreny i en permanent contacte amb aquest, facilita el pas a terra de qualsevol càrrega elèctrica.

La taula mostra aquests tres tipus d’elèctrodes, amb les seves característiques i fórmules de càlcul.

Taula Característiques i expressions de càlcul segons l’elèctrode utilitzat
Tipus d’elèctrode Característiques Resistència de pas (Ω)
Placa enterrada S’instal·la en posició vertical per millorar el contacte amb el terreny.

Ofereix una gran superfície de contacte.

Acostuma a ser de coure o ferro galvanitzat.

No pot tenir una superfície útil inferior a 0,5 m2.
Posició vertical:
Posició horitzontal:
Pica vertical Les piques de gran longitud poden penetrar en estrats amb resistivitats menors.

Poden disposar-se en paral·lel tot mantenint una distància mínima entre si igual al doble de la seva longitud.
Pica individual:
En paral·lel:
Conductor enterrat
(horitzontal)
Els conductors es col·loquen embeguts en els fonaments de l’edifici tot formant un bucle al seu voltant; o en rases, a una profunditat aproximada de 0,8 m, cobertes de terra perquè mantinguin la humitat.
ρa: resistivitat aparent del terreny en ohms per metre (Ω·m). P: perímetre de la placa en metres (m). L: longitud de la pica o del conductor en metres(m). R1: resistència de pas d'una sola pica en ohms (Ω). n: nombre de piques.

Representació gràfica d'instal·lacions d'enllaç

La representació gràfica és a l’esquema unifilar i detalla tot el que fa referència a les característiques bàsiques dels elements, és a dir, corrents màxims pel que fa a CGP, fusibles i dispositius de protecció, com també les seccions dels cables i la quantitat de conductors per línia tot comptabilitzant el conductor de protecció.

L’apartat 2 de les activitats al web del mòdul 6 presenta els resultats d’un esquema unifilar d’instal·lació d’enllaç.

La figura mostra un exemple de representació gràfica amb simbologia normalitzada.

Figura Representació gràfica mitjançant simbologia normalitzada d’una instal·lació d’enllaç

A les adreces d’interès del web del mòdul 6 hi ha un seguit de referències a les pàgines d’Internet dels fabricants de programari útil per al càlcul i la representació gràfica de les instal·lacions d’enllaç.

Eines informàtiques. Actualment hi ha un ventall molt ampli d’eines informàtiques que ens faciliten calcular els elements d’una instal·lació d’enllaç, com també elaborar documentació, ja sigui la memòria tècnica de disseny (MTD), l’esquema unifilar o els diferents documents que cal presentar per legalitzar-la.

Per tal de tenir una perspectiva de diferents programaris n’esmentarem alguns i en descriurem breument les característiques més representatives.

ElecPro i LGA+

El fabricant AGIT SL ofereix, entre d’altres, dues aplicacions molt senzilles de fer anar que us poden ser d’utilitat:

  • ElecPro per elaborar la memòria tècnica de disseny (MTD);
  • LGA+ per elaborar memòries tècniques i esquemes unifilars.

La figura mostra un pas del procés per definir les característiques d’una instal·lació d’enllaç amb la finalitat d’elaborar la memòria tècnica i l’esquema unifilar.

Figura Procés d’introducció de dades en el programari LGA+

CIEBT

Per al càlcul d’instal·lacions electrotècniques de baixa tensió hi ha al mercat l’aplicació CIEBT, força completa, del fabricant dmELECT, la qual permet elaborar també documentació per a instal·lacions que requereixen projecte, amb la generació d’una memòria descriptiva detallada amb tots els apartats i subapartats que requereix la llei.

CYPE

L’empresa Cype Ingenieros ofereix un entorn de treball en el qual també és possible fer càlculs elèctrics, entre moltes altres coses, i representar gràficament una instal·lació elèctrica.

CYPE És un programa que requereix més formació per emprar-lo, però té el gran avantatge que en podem descarregar una versió d’avaluació o descarregar el mateix fitxer i activar-lo per a un ús restringit a un horari (de 22 h a les 8 del matí); l’arxiu que s’ha de descarregar és de més d’1 GB i cal una connexió a Internet permanent.

PrismyTool

PrismyTool és un programari de descàrrega gratuïta en un arxiu únic de 18 MB.

El programari PrismyTool de càlcul de conductors és especialment didàctic i fàcil d’utilitzar, ja que guia a l’hora d’omplir els paràmetres i permet en qualsevol moment consultar les instruccions tècniques complementaries aplicables en cada cas.

La figura mostra una pàgina d’exemple del càlcul d’una LGA.

Figura Informe de càlcul d’una línia general d’alimentació

Documentació tècnica i posada en servei de les instal·lacions elèctriques d'enllaç

Quan un usuari necessita un subministrament d’energia elèctrica per al seu nou habitatge, local comercial, d’oficines o indústria, l’instal·lador autoritzat en baixa tensió ha d’iniciar una sèrie de procediments administratius i comercials amb la companyia subministradora i amb els òrgans competents de la Generalitat de Catalunya, que és necessari conèixer per tal d’evitar retards en la posada en marxa de la nova instal·lació.

La tramitació amb l’empresa subministradora s’inicia amb una sol·licitud de subministrament, després continua amb la tramitació de l’informe tècnic d’instal·lació d’enllaç, després es fan les instal·lacions necessàries per connectar la xarxa de distribució de l’empresa elèctrica amb el nou usuari i acaba amb la contractació.

Tots aquests procediments estan regulats per la llei del sector elèctric que té com a finalitat bàsica establir la regulació del sector i el reial decret que regula les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d’autorització d’instal·lacions d’energia elèctrica.

La llei, el REBT i els reials decrets són les bases fonamentals d’aquests procediments administratius, sense oblidar les competències de la Generalitat de Catalunya en l’aplicació de decrets i instruccions que concreten i desenvolupen aspectes d’aquesta tramitació.

Documentació de les instal·lacions

La ITC-BT-04 (Documentació i posada en servei de les instal·lacions) té com a objecte desenvolupar les prescripcions de l’article 18 del REBT, i determinar la documentació tècnica que han de tenir les instal·lacions per ser legalment posades en servei, com també la seva tramitació davant de l’òrgan competent de l’Administració.

Les instal·lacions en l’àmbit d’aplicació d’aquest REBT s’han d’executar sobre la base d’una documentació tècnica que, depenent de la seva importància, ha d’adoptar una de les modalitats següents:

  • Projecte
  • Memòria tècnica de disseny (MTD)

Projecte

Si cal presentar un projecte com a documentació, l’ha de redactar i signar un tècnic titulat competent, el qual és la persona directament responsable que l’execució del projecte s’ajusti a les disposicions reglamentàries.

El projecte d’instal·lació es desenvolupa com a part del projecte general de l’edifici o en forma d’un projecte específic o més. En la memòria del projecte s’expressen especialment:

  • Les dades relatives al propietari.
  • L’emplaçament, les característiques bàsiques i l’ús al qual es dedicarà, com també les característiques i les seccions dels conductors que es faran servir.
  • Les característiques i els diàmetres dels tubs per a les canalitzacions.
  • La relació nominal dels receptors que es preveu instal·lar i la seva potència, sistemes i dispositius de seguretat adoptats i tots els detalls que calguin d’acord amb la importància de la instal·lació projectada i a fi i efecte de posar de manifest el compliment de les prescripcions del REBT i les seves instruccions tècniques complementàries.
  • L’esquema unifilar de la instal·lació i les característiques dels dispositius de tall i protecció adoptats, els punts d’utilització i les seccions dels conductors.
  • Els croquis del traçat.
  • Els càlculs justificatius de disseny.

Els plànols han de ser suficients en nombre i detall, tant per donar una idea clara de les disposicions que es pretenen adoptar a les instal·lacions, com perquè l’empresa instal·ladora que executi la instal·lació disposi de totes les dades necessàries per realitzar-la.

Instal·lacions que necessiten projecte

Per executar-les, necessiten l’elaboració de projecte les instal·lacions noves següents que s’indiquen a la taula.

Taula Instal·lacions que requereixen projecte
Grup Tipus d’instal·lació Límits
a · Indústries, en general P > 20 kW
b · Locals humits, pulverulents o amb risc de corrosió
· Bombes d’extracció o elevació d’aigua, siguin industrials o no
P > 10 kW
c · Locals mullats
· Generadors i convertidors
· Conductors aïllats per escalfar, excloent les d’habitatges
P > 10 kW
d · De caràcter temporal per a l’alimentació de maquinària d’obres en construcció
· De caràcter temporal en locals o emplaçaments oberts
P > 50 kW
e · Instal·lació d’enllaç i serveis comuns a edificis dedicats preferentment: a habitatges, locals comercials i d’oficines, que no tinguin la consideració de locals de concurrència pública en edificació vertical o horitzontal P > 100 kW per caixa general de protecció (CGP)
f · Habitatges unifamiliars P > 50 kW
g · Garatges que requereixen ventilació forçosa Sigui quina sigui la seva ocupació
h · Garatges que disposen de ventilació natural De més de 5 places d’estacionament
i · Locals de concurrència pública Sense límit
j · Línies de baixa tensió amb suports comuns amb les d’alta tensió
· Màquines elevadores i de transport
· Les que utilitzin tensions especials
· Les destinades a rètols lluminosos tret que es considerin instal·lacions de baixa tensió segons el que estableix la ITC-BT-44
· Tanques elèctriques
· Xarxes aèries o subterrànies de distribució
Sense límit de potència
k · Instal·lacions d’enllumenat exterior P > 5 kW
l · Locals amb risc d’incendi o d’explosió, excepte garatges Sense límit
m · Quiròfans i sales d’intervenció Sense límit
n · Piscines i fonts P > 5 kW
o · Totes les que, sense estar compreses en els grups anteriors, així ho determini el Ministeri de Ciència i Tecnologia, mitjançant la disposició oportuna Segons correspongui

P és la potència prevista a la instal·lació, tenint en compte el que estipula la ITC-BT-10.

Compte!

Si una instal·lació s’encabeix en més d’un grup dels que assenyala la taula, se li ha d’aplicar el criteri més exigent dels establerts per als grups esmentats.

Així mateix, requereixen elaboració de projecte les ampliacions i modificacions d’aquestes instal·lacions següents:

  • Les ampliacions de les instal·lacions dels tipus (b, c, g, i, j, l, m ) i modificacions d’importància de les instal·lacions assenyalades a la taula.
  • Les ampliacions de les instal·lacions que, tot i ser del tipus assenyalat a la taula, no arribin als límits de potència prevista establerts per a aquestes, però que els superen quan es produeix l’ampliació.
  • Les ampliacions d’instal·lacions que originalment ja havien requerit projecte, si en una de les ampliacions o en més se supera el 50% de la potència prevista en el projecte anterior.

Memòria tècnica de disseny (MTD)

La memòria tècnica de disseny (MTD) s’ha de redactar sobre impresos, segons model determinat per l’òrgan competent de la Generalitat de Catalunya, amb l’objectiu de proporcionar les dades i característiques de disseny principals de les instal·lacions.

L’instal·lador autoritzat per a la categoria de la instal·lació corresponent o el tècnic titulat competent que signa la memòria tècnica de disseny ha de ser directament responsable que s’adapti a les exigències reglamentàries.

Han de tenir MTD totes les instal·lacions, siguin noves, ampliacions o modificacions, no incloses en els grups indicats a la taula i que necessiten projecte.

Aquesta memòria tècnica de disseny ha d’incloure, en especial, les dades següents:

  • Les dades relatives al propietari.
  • Identificació de la persona que signa la MTD, i justificant que n’acrediti la competència.
  • Emplaçament de la instal·lació.
  • Ús a què es dedicarà.
  • Relació nominal dels receptors que hi ha previst instal·lar i la potència que tenen.
  • Càlculs justificatius de les característiques de la línia general d’alimentació (LGA), derivacions individuals (DI) i línies secundàries, els seus elements de protecció i punts d’utilització.
  • Petita memòria descriptiva.
  • Esquema unifilar de la instal·lació i característiques dels dispositius de tall i protecció adoptats, punts d’utilització i seccions dels conductors.
  • Croquis del traçat.

Execució i tramitació de les instal·lacions

ITC-BT-05

Aquesta instrucció tècnica complementària té com a finalitat desenvolupar el que preveuen els articles 18 i 20 del REBT pel que fa a les verificacions prèvies a la posada en servei i inspeccions de les instal·lacions elèctriques incloses en el seu camp d’aplicació. Les instal·lacions que s’especifiquen a la ITC-BT-05 han de ser objecte també de la inspecció inicial corresponent per part d’una entitat d’inspecció i control (EIC), que, a Catalunya, són l’ECA i l’ICICT.

Per executar instal·lacions que han requerit projecte cal la direcció d’un tècnic titulat competent.

Totes les instal·lacions en l’àmbit d’aplicació del REBT les han d’efectuar els instal·ladors autoritzats en baixa tensió.

L’instal·lador autoritzat és un tècnic especialitzat amb prou coneixements acadèmics i pràctics per garantir el funcionament perfecte de la instal·lació elèctrica.

En acabar l’execució de la instal·lació, l’instal·lador autoritzat ha de fer les verificacions oportunes, depenent de les característiques de la instal·lació, segons ho especifica la ITC-BT-05, i, si escau, totes les que determini la direcció d’obra.

I en cas de discrepàncies?

Si, en el curs de l’execució de la instal·lació, l’instal·lador autoritzat considera que el projecte o la MTD no s’ajusta al que estableix el REBT, ha de posar –per escrit– la circumstància en coneixement de l’autor i el propietari, del projecte o de la memòria tècnica de disseny esmentats.

Si no hi ha acord entre les parts, s’ha de sotmetre la qüestió a l’òrgan competent de la Generalitat de Catalunya, perquè resolgui en el termini més breu possible.

Consulteu als annexos del web de la unitat 6, apartat 2, l’annex 1 els documents, “Certificat d’instal·lació elèctrica de baixa tensió” i “Certificat de direcció i acabament d’obra ELEC-4”.

Un cop finalitzades les obres i fetes les verificacions i la inspecció inicial, l’instal·lador autoritzat ha d’emetre un certificat d’instal·lació elèctrica de baixa tensió, el qual ha d’incloure, almenys, el següent:

  • Les dades referents a les característiques principals de la instal·lació.
  • La potència prevista de la instal·lació.
  • Si escau, la referència del certificat de l’EIC que s’hi hagi fet, amb la qualificació de resultat favorable, la inspecció inicial.
  • Identificació de l’instal·lador autoritzat responsable de la instal·lació.
  • Declaració expressa que la instal·lació ha estat executada d’acord amb les prescripcions del REBT i, si escau, amb les especificacions particulars aprovades a la companyia elèctrica, com també, segons correspongui, amb el projecte o la memòria tècnica de disseny (MDT).

Abans de la posada en servei de les instal·lacions, l’instal·lador autoritzat ha de presentar –per quintuplicat– davant l’òrgan competent de la Generalitat de Catalunya, amb l’objecte de la seva inscripció en el registre corresponent, el certificat d’instal·lació elèctrica de baixa tensió amb el seu annex d’informació a l’usuari corresponent, als quals acompanya, si escau, el projecte o la memòria tècnica de disseny (MTD), com també el certificat de direcció i acabament d’obra ELEC-4 signat pel tècnic titulat competent corresponent, i, si escau, el certificat d’inspecció inicial, amb la qualificació de resultat favorable, de l’EIC.

L’òrgan competent de la Generalitat de Catalunya ha de diligenciar les còpies del certificat d’instal·lació elèctrica de baixa tensió i, si escau, del certificat d’inspecció inicial, i tornar-ne quatre a l’instal·lador autoritzat, el qual se n’ha de quedar dues per a ell, i les altres dues les ha de lliurar a la propietat, per tal que aquesta també pugui quedar-se’n una còpia i lliurar l’altra a la companyia del subministrament elèctric, requisit sense el qual aquesta darrera no pot subministrar energia a la instal·lació tal com ho indica l’article 18.3 del REBT.

"L'empresa subministradora no pot connectar la instal·lació receptora a la xarxa de distribució si no li és lliurada la còpia corresponent del certificat d'instal·lació elèctrica de baixa tensió degudament diligenciat per l'òrgan competent de la Generalitat de Catalunya."

Article 18.3 REBT. 2002.

L’esquema de la figura mostra com l’instal·lador autoritzat ha de distribuir les quatre còpies de la documentació de la instal·lació que rep de l’òrgan competent de la comunitat autònoma, una vegada han estat diligenciades.

De les cinc còpies inicials l’òrgan competent de la comunitat autònoma se n’ha de quedar una per al seu arxiu i registre propi.

Instal·lacions temporals a fires, exposicions i similars. Quan en aquesta mena d’esdeveniments hi hagi per a tota la instal·lació de la fira o exposició una direcció d’obra comuna, es poden agrupar totes les documentacions de les instal·lacions parcials d’alimentació als diferents estands o elements de la fira, exposició, etc., i es pot presentar alhora davant l’òrgan competent de la Generalitat de Catalunya, amb una certificació d’instal·lació global signada pel responsable tècnic de la direcció esmentada.

Què cal presentar en casos de muntatges idèntics i repetits?

Quan es tracta de muntatges repetits idèntics, es pot prescindir de la documentació relativa al disseny, després del registre de la primera instal·lació, tot fent constar al certificat d’instal·lació elèctrica de baixa tensió aquesta circumstància, i que té una validesa d’un any, sempre que no es produeixin modificacions significatives, entenent com a tals les que afectin la potència prevista, tensions de servei i utilització i els elements de protecció contra contactes directes i indirectes i contra sobreintensitats i sobretensions.

Figura Documentació de les instal·lacions elèctriques

A continuació, la figura mostra un esquema en el qual es resumeixen els passos per a la tramitació de les instal·lacions,

Figura Tramitació de les instal·lacions elèctriques

Posada en servei de les instal·lacions

El titular de la instal·lació ha de sol·licitar el subministrament d’energia a l’empresa subministradora mitjançant el lliurament de l’exemplar corresponent del certificat d’instal·lació elèctrica de baixa tensió.

L’empresa subministradora pot fer, al seu càrrec, les verificacions que consideri oportunes, pel que fa referència al compliment de les prescripcions d’aquest REBT.

Consulteu la taula del subapartat “Mesurament de la resistència d’aïllament de la instal·lació elèctrica” d’aquest apartat.

Quan els valors obtinguts de la verificació esmentada siguin inferiors o superiors als que assenyala respectivament per a la resistència d’aïllament i corrents de fuita indicats en la taula, les empreses subministradores no poden connectar a les seves xarxes les instal·lacions receptores.

En aquests casos, han d’estendre una acta en la qual consti el resultat de les comprovacions, i que ha d’estar signada igualment pel titular de la instal·lació, que se’n dóna per assabentat. L’acta, en el termini més breu possible, ha de ser posada en coneixement de l’òrgan competent de la Generalitat de Catalunya, el qual ha de determinar el que procedeixi.

La informació als usuaris segons l'article 19 del REBT

Com a annex al certificat d’instal·lació elèctrica de baixa tensió que es lliura al titular de qualsevol instal·lació elèctrica, l’empresa instal·ladora o l’instal·lador autoritzat ha de confeccionar unes instruccions per a l’ús i manteniment correctes d’aquesta instal·lació.

Les instruccions han d’incloure, com a mínim, un esquema unifilar de la instal·lació amb les característiques tècniques fonamentals dels equips i els materials elèctrics instal·lats, i un croquis del traçat.

Qualsevol modificació o ampliació requereixen, en la mesura que sigui necessari, l’elaboració d’un complement d’aquestes instruccions.

Tota instal·lació elèctrica ha d’anar acompanyada d’unes instruccions generals d’ús i manteniment, i dels documents propis de la instal·lació. Per tant, ha de tenir els documents següents:

  • Instruccions generals d’ús i manteniment.
  • Documents propis de la instal·lació:
    • Esquema unifilar de la instal·lació;
    • Croquis o plànols de traçat de les canalitzacions, de les xarxes de terra i la ubicació dels materials instal·lats (dispositius de protecció, interruptors, bases de presa de corrent, punts de llum, aparells d’enllumenat d’emergència, etc.).

La figura mostra un exemple de croquis de traçat d’una instal·lació elèctrica.

Figura Croquis de traçat d’una instal·lació elèctrica encastada

© Juan Carlos Suàrez

Un dels annexos que cal lliurar al titular de la instal·lació (dins les instruccions generals d’ús i manteniment per als casos d’instal·lacions domèstiques) pot consistir en les recomanacions contingudes en el titulat “Consells per a una millor utilització de la seva instal·lació” que trobareu tot seguit.

Consells per a una millor utilització de la seva instal·lació

Tota instal·lació elèctrica ha d’anar acompanyada d’unes instruccions generals d’ús i de manteniment, i dels documents propis de la instal·lació.

Un dels annexos que cal lliurar al titular de la instal·lació (dins les instruccions generals d’ús i manteniment per als casos d’instal·lacions domèstiques) pot consistir en les recomanacions següents:

Consulteu a les adreces d’interès del web d’aquesta unitat l’adreça ferca-catalunya.com, de la Federació Catalana d’Associacions Empresarials (FERCA), gremi d’instal·ladors d’electricitat, lampisteria i climatització.

  • Abans d’efectuar la pòlissa d’abonament (contracte) amb la companyia subministradora, assessoreu-vos amb l’instal·lador electricista autoritzat (figura), la companyia mateix o professional competent per tal d’escollir la tarifa i potència que us convé més.

Figura Carnet d’instal·lador autoritzat

  • No sobrepasseu simultàniament la potència contractada amb la companyia subministradora d’energia, ja que l’interruptor de control de potència (ICP) es dispararà, i us deixarà sense servei en tot l’habitatge o local. Desconnecteu qualsevol aparell (els de més potència) i torneu a accionar l’ICP, desconnecteu l’interruptor general automàtic (IGA), i torneu a connectar l’ICP. Si fins i tot així es dispara, aviseu la companyia subministradora perquè l’avaria és a l’ICP.
  • Si es dispara l’interruptor automàtic diferencial (IAD) en el quadre general de comandament i protecció, actueu de la manera següent:
    • Desconnecteu tots els petits interruptors automàtics (PIA) i connecteu l’IAD.
    • Connecteu un a un tots els PIA; el circuit que torni a disparar l’IAD és el que conté l’avaria. En aquest cas, desconnecteu els aparells i llums d’aquest circuit, i torneu a accionar el PIA.
    • Si no es dispara, l’avaria és dels aparells.
    • Si es torna a disparar aquest circuit té l’avaria i cal que aviseu l’instal·lador autoritzat.
  • Si es dispara un PIA en el quadre general de comandament i protecció (figura), pot ser a causa d’un d’aquests motius:
    • Que el circuit que protegeix aquest PIA està sobrecarregat; en aquest cas heu d’anar desconnectant aparells o llums, fins a fer que torni a ser operatiu aquest PIA.
    • Que en el circuit o en els aparells i llums connectats al PIA, s’hagi produït un curtcircuit. Procediu com en el cas anterior (3), per veure si l’avaria és d’algun dels aparells o de la instal·lació. Deixeu desconnectat el PIA i feu servir la resta de la instal·lació.

Figura Quadre general de comandament i protecció

  • Comproveu amb certa periodicitat (un cop l’any almenys) per mitjà de l’instal·lador autoritzat la xarxa de terra de l’habitatge o local.
  • Comproveu amb certa periodicitat (un cop cada mes almenys) l’interruptor automàtic diferencial. Polseu el botó de prova i si no es dispara, és que està avariat; per tant, no esteu protegits contra derivacions. Aviseu l’instal·lador autoritzat.
  • Manipuleu tots els aparells elèctrics, fins i tot el telèfon, sempre amb les mans seques, i eviteu anar descalços o tenir els peus humits. Mai els manipuleu quan sigueu al bany o sota la dutxa. L’aigua és conductora de l’electricitat! Si hi ha una fallada elèctrica a la instal·lació o a l’aparell utilitzat, us exposeu a electrocutar-vos. Compte amb els aparells de ràdio, eixugadors de cabells, aparells de calor a prop de la banyera, ja que poden caure a l’aigua i electrocutar-vos.
  • Comproveu les canalitzacions elèctriques encastades abans de foradar una paret o el sostre (figura). Podeu electrocutar-vos en travessar una canalització amb el trepant.

Figura Canalitzacions elèctriques encastades

  • En el cas de manipular un aparell elèctric, desconnecteu prèviament l’interruptor automàtic diferencial (figura) del quadre general de comandament i protecció i comproveu sempre que no hi hagi tensió.

Figura Desconnexió de l’interruptor automàtic diferencial

  • No useu mai aparells elèctrics amb cables pelats, clavilles i endolls trencats, etc.
  • No connecteu diversos aparells en el mateix endoll (figura). No utilitzeu lladres o clavilles múltiples.

Figura Connexió correcta dels endolls

© MCiT
  • No deixeu aparells elèctrics connectats a l’abast dels nens, i procureu tapar els endolls (figura) als quals tinguin accés.

Figura Tapar endolls per a protecció de nens

  • No intervingueu en la instal·lació per modificar-la. Si cal fer modificacions, se n’ha d’encarregar un instal·lador autoritzat.
  • Quan un receptor (electrodomèstic, maquinària, etc.) us “enrampi” és perquè hi ha derivació de corrent dels fils conductors o en algun element metàl·lic de l’electrodomèstic. Normalment es dispara l’IAD. Cal localitzar l’aparell o la part de la instal·lació en la qual es produeix i aïllar degudament el contacte amb la part metàl·lica. Heu de cridar l’instal·lador autoritzat perquè localitzi la fuita.
  • En desconnectar els aparells (figura) no s’ha d’estirar el cordó o el fil, sinó la clavilla.

Figura Evitar estirar del cable per desendollar

© MCiT
  • No es pot endollar qualsevol aparell en qualsevol presa de corrent. Cada aparell té una potència, com cada presa de corrent té la seva. Vegeu l’apartat “Instal·lació interior del vostre habitatge o local” d’aquesta guia i adeqüeu els aparells amb les preses. Si la potència de l’aparell és superior als amperes que permet endollar la presa de corrent, es pot cremar la base de l’endoll, la clavilla i fins i tot la instal·lació.

Documents i impresos normalitzats requerits per a la posada en servei d'instal·lacions d’enllaç

A l’Oficina de Gestió Empresarial (OGE) de la Direcció General d’Energia, Mines i Seguretat Industrial hi torbareu els certificats i documentació de BT per a les MTD. Vegeu també els annexos del web d’aquesta unitat.

El Decret 363/2004, de 24 d’agost, pel qual es regula el procediment administratiu per a l’aplicació del REBT (DOGC núm. 4205, de 26/08/2004, pàg. 15.996), en l’article 4, “Procediment administratiu”, prescriu en els punts 4.1 i 4.2 que cal presentar, abans de posar en servei les noves instal·lacions, ampliacions i modificacions que requereixen projecte o MTD, els diferents documents i impresos requerits per posar en servei les instal·lacions elèctriques en baixa tensió davant d’una entitat d’inspecció i control (EIC) concessionària de l’administració de la Generalitat de Catalunya.

Documents i impresos necessaris en instal·lacions elèctriques en baixa tensió

· Model ELEC-1 (2008_Imprès-instància)
· Model ELEC-2 (2003_Esquema unifilar)
· Model ELEC-3 (2003_Memòria Tècnica)
· Model ELEC-4 (2010_Certificat de direcció i acabament d’obra de la instal·lació elèctrica de baixa tensió)
· Model ELEC-5 (2003_Llista d’instal·lacions auxiliars i aparells subjectes als reglaments específics de seguretat industrial).
· Certificat d’instal·lació elèctrica de baixa tensió (2006)
· Certificat d’instal·lació elèctrica de baixa tensió (2008_Atraccions de fira ambulants amb instal·lació elèctrica pròpia).
· Butlletí de reconeixement d’instal·lacions elèctriques de baixa tensió (2007)

Verificació i mesures dels paràmetres característics d’una instal·lació d'enllaç

Les instal·lacions elèctriques d’enllaç en baixa tensió han de ser verificades, segons correspongui, depenent de les seves característiques, que es detallen a les ITC-BT-18 i ITC-BT-19, i seguint la metodologia de la norma UNE 20.460-6-61.

L’instal·lador autoritzat ha de fer les verificacions i mesures dels paràmetres característics previs a la posada en servei de les instal·lacions d’enllaç en baixa tensió.

Consulteu als annexos del web d’aquest apartat la “Guia-BT-Annex 4” i la “Guia-BT-05”.

La verificació de les instal·lacions elèctriques prèvia a la seva posada en servei comprèn dues fases: una primera fase que no requereix efectuar mesures i que es denomina verificació per examen, i una segona fase que requereix la utilització d’equips de mesura per als assajos.

Verificació per examen

La verificació s’ha de fer abans dels assajos i mesuraments, els quals s’han d’efectuar, normalment, per a tot el conjunt de la instal·lació mentre no té tensió.

La verificació per examen té per objectiu comprovar:

  • Si el material elèctric instal·lat permanentment és conforme a les prescripcions que estableix el projecte o memòria tècnica de disseny (MTD).
  • Si el material ha estat escollit i instal·lat correctament segons les prescripcions del REBT i del fabricant del material.
  • Que el material no presenta cap dany visible que pugui afectar la seguretat.

En concret, els aspectes qualitatius que aquest tipus de verificació ha de tenir en compte són els següents:

  • L’existència de mesures de protecció contra xocs elèctrics per contacte de parts sota tensió o contactes directes, com, per exemple: l’aïllament de les parts actives, l’ocupació d’embolcalls, barreres, obstacles o allunyament de les parts en tensió.
  • L’existència de mesures de protecció contra xocs elèctrics derivats de la fallada d’aïllament de les parts actives de la instal·lació, és a dir, contactes indirectes.
  • L’existència i el calibratge dels dispositius de protecció i senyalització
  • La presència de barreres tallafocs i altres disposicions que impedeixin la propagació del foc, com també proteccions contra efectes externs.
  • La utilització de materials i mesures de protecció apropiades a les influències externes.
  • L’existència i disponibilitat d’esquemes, advertències i informacions similars.
  • La identificació de circuits, fusibles, interruptors, born, etc.
  • L’execució correcta de les connexions dels conductors.
  • L’accessibilitat que facilita la comoditat de funcionament i manteniment.

Verificació mitjançant mesurament o assajos

Les verificacions per mitjà de mesuraments o assajos que descriuen les ITC-BT-18 i ITC-BT-19 (s/UNE 20460-6-61:2003) són, entre d’altres, les següents:

  • Mesurament de continuïtat dels conductors de protecció (PE).
  • Mesurament de la resistència de posada a terra (RE).
  • Mesurament de la resistència d’aïllament dels conductors de la instal·lació
  • Comprovació de la seqüència de fases.

Mesurament de continuïtat dels conductors de protecció (PE)

El mesurament de continuïtat dels conductors de protecció i de les unions equipotencials principals i suplementàries s’efectua mitjançant un òhmmetre que aplica una intensitat contínua, de l’ordre de 200 mA, amb canvi de polaritat, i que està equipat amb una font de tensió contínua capaç de generar de 4 a 24 V de tensió contínua en buit.

La figura mostra el mesurament del valor de la resistència òhmica del conductor de protecció (PE) que uneix dues bases d’endoll, mitjançant un comprovador de baixa tensió multifunció.

Figura Mesurament de la resistència d’un conductor de protecció (PE)

© MCiT

Assaig amb el comprovador multifunció Fluke 1653. Els objectius d’aquest assaig amb el comprovador de baixa tensió multifunció Fluke 1653 (figura i figura) són els següents:

Figura Mesurament de la continuïtat de conductors

© Fluke
  • Mesurar la continuïtat del conductor de protecció PE.
  • Mesurar la continuïtat de l’embarrat d’equipotencialitat principal i secundari.
  • Garantir que no s’han produït desperfectes o talls en el cablatge durant la instal·lació, tant en el cas dels conductors actius com en el dels conductors de protecció.

L’instrument amb el qual es fa el mesurament ha de ser capaç de compensar la resistència de les puntes de prova.

Abans de fer l’assaig cal comprovar que:

  • els circuits provats estan lliures de tensió;
  • tots els receptors estan desconnectats.

Figura Pantalla amb els resultats del mesurament de la continuïtat

© Fluke

Un cop comprovada la desconnexió i que els circuits no tenen tensió cal seguir aquesta sèrie de passos:

  • Pas 1. Seleccionar la posició del commutador RLO (continuïtat).
  • Pas 2. Connectar els terminals dels cables a L i PE.
  • Pas 3. Calibrar puntes de prova. Creuar puntes i prémer Zero.
  • Pas 4. Prémer Test fins a sentir senyal.
  • Pas 5. Connectar els terminals de l’instrument al conductor, al qual es vol fer la prova de continuïtat
  • Pas 6. Prémer la tecla test. L’instrument fa el mesurament.
  • Pas 7. Visualització dels resultats a la pantalla principal. Si hi hagués tensió, inhibiria l’aparell i donaria el valor de tensió (figura 19).

Si se sap la longitud dels conductors, amb la lectura de l’òhmmetre és possible deduir la secció mitjançant la fórmula següent:

a on:

  • RPE = Resistència del conductor, mesurada (Ω)
  • ρ = Coeficient de resistivitat del conductor (Ω·mm2/m)
  • l = Longitud (m)
  • s = Secció (mm2)

Mesurament de la resistència de posada a terra

Per la importància que té, des del punt de vista de la seguretat, qualsevol instal·lació de presa de terra, l’instal·lador autoritzat l’ha de comprovar obligatòriament en el moment de donar d’alta la instal·lació per posar-la en marxa o en funcionament.

Personal tècnicament competent ha de fer la comprovació de la instal·lació de posada a terra, almenys anualment, en l’època en la qual el terreny estigui més sec. Per això, s’ha de mesurar la resistència de terra, i s’han d’adobar amb caràcter urgent els defectes que es trobin.

Compte!

Als llocs en què el terreny no sigui favorable a la bona conservació dels elèctrodes, aquests i els conductors d’enllaç entre si, almenys un cop cada cinc anys, s’han de posar al descobert fins al punt de posada a terra, per fer-ne l’examen.

Els mesuraments es fan amb un tel·luròmetre, que injecta una intensitat de corrent altern coneguda, a una freqüència superior a 50 Hz, i mesura la caiguda de tensió, de manera que el quocient entre la tensió mesurada i el corrent injectat (R = U/I) ens dóna el valor de la resistència de posada a terra (figura).

Mesura de la resistivitat del terreny

Mitjançant els tel·luròmetres que permeten una connexió a quatre terminals es pot mesurar també la resistivitat del terreny.

La forma més adequada de realitzar aquesta prova és realitzar mesuraments en el terreny col·locant els elèctrodes en diferents posicions (de forma vertical i de forma horitzontal) i a diferents distàncies de separació entre elles per a que d’aquesta manera valorar quin és el punt idoni per instal·lar el sistema de terra.

Figura Mesurament de la resistència de posada a terra RE

Assaig amb el comprovador multifunció HT GSC53. Els objectius d’aquest assaig són els següents:

  • Mesurar la resistència del terra amb piques fent servir el mètode voltiamperimètric a 2 o 3 punts.
  • Garantir la protecció de les persones i dels equips connectats a la instal·lació.

Un cop s’ha comprovat que és obert el seccionador que desconnecta l’elèctrode de terra de la resta de la instal·lació, el procediment ha de seguir els passos següents:

  • Pas 1. Seleccionar la posició del commutador Earth.
  • Pas 2. La tecla F1 permet seleccionar la modalitat “3-H”. L’instrument fa la mesura de la resistència utilitzant tres punts de mesura
  • Pas 3. Clavar les piques auxiliars a terra.
  • Pas 4. Connectar els terminals dels cables negre, vermell, verd i blau als terminals d’entrada B1, B2, B3, B4 respectius com s’indica a la figura.

Figura Connexió per a la mesura de terra a tres punts

La connexió dels cables s’ha de fer entre les entrades de l'instrument i les piques de prova
  • Pas 5. Prémer la tecla Start. L’instrument posa en marxa la prova.
  • Pas 6. L’instrument al final de la prova emet un senyal acústic doble per indicar que la prova s’ha fet correctament i mostra una pantalla similar a la de la figura.

Figura Pantalla amb els resultats del mesurament de posada a terra

  • Pas 7. Els resultats visualitzats es memoritzen prement dues vegades la tecla Save.

Quan és correcte el mesurament?

El mesurament efectuat es pot considerar correcte si, quan es desplaça la pica auxiliar (S) del seu lloc d’enclavament (figura), el valor de resistència mesurat no experimenta variació un parell de metres a l’esquerra i a la dreta de la línia recta formada pels tres elèctrodes.

En cas contrari cal ampliar la distància entre els tres elèctrodes de mesurament fins que la condició anterior es compleixi.

Mesurament de la resistència d’aïllament de la instal·lació elèctrica

Una resistència d’aïllament apropiada entre parts actives de la instal·lació i altres accessibles de l’entorn és un paràmetre bàsic de seguretat que protegeix el cos humà de contactes directes i indirectes. També és molt important un aïllament correcte entre les parts actives de la instal·lació, per evitar possibles curtcircuits.

Els mesuraments de resistència d’aïllament s’han de fer abans de connectar l’alimentació general a la instal·lació. Tots els interruptors han d’estar tancats i les càrregues desconnectades, perquè cap càrrega no influenciï el resultat final de la verificació.

Mesurar la resistència d’aïllament entre conductors. Per mesurar la resistència d’aïllament es fa servir un megòhmetre, que és un generador de corrent continu capaç de subministrar les tensions d’assaig especificades a la taula, amb un corrent d’1 mA per a una càrrega igual a la mínima resistència d’aïllament especificada per a cada tensió.

Els mesuraments s’han de fer entre tots els conductors tal com mostra la figura d’aquesta manera:

  • Cada conductor de fase L1, L2 i L3 contra el neutre N.
  • Cada conductor de fase L1, L2 i L3 contra el conductor de protecció PE.
  • El conductor de fase L1 contra L2 i L3 per separat.
  • El conductor de fase L2 contra L3.
  • El conductor neutre N contra el conductor de protecció PE.

Figura Exemple de mesurament de la resistència d’aïllament

La taula mostra els valors de la resistència d’aïllament que, com a mínim, han de complir les instal·lacions.

Taula Valors mínims de resistència d’aïllament d’una instal·lació
Tensió nominal de
la instal·lació
Tensió d’assaig en corrent
continu (V)
Resistència
d’aïllament (MΩ)
Molt baixa tensió de seguretat (MBTS)
Molt baixa tensió de protecció(MBTP)
250 ≥ 0,25
Inferior o igual a 500 V, excepte cas anterior 500 ≥ 0,50
Superior a 500 V 1000 ≥ 1,0

Aquest aïllament s’entén per a una instal·lació en la qual la longitud del conjunt de canalitzacions, sigui quin sigui el nombre de conductors que les componen, no passi de 100 metres.

Assaig amb el comprovador multifunció Metrel KMI 3102. Els objectius d’aquesta mena d’assajos són els següents:

  • Mesurar la resistència d’aïllament (MΩ) de tots els conductors de la instal·lació.
  • Garantir la seguretat elèctrica dels usuaris de la instal·lació elèctrica en habitatges, instal·lacions industrials, edificis comercials i d’oficines, etc.

Totes les càrregues han d’estar desconnectades durant la prova de resistència d’aïllament.

Un cop desconnectada la tensió del sistema, cal mantenir tancats tots els interruptors mentre duri la prova. Els passos que cal tenir en compte per fer la prova són els següents:

  • Pas 1. Seleccionar a l’instrument la funció aïllament (RISO) amb el selector.
  • Pas 2. Connectar el cable de prova a l’instrument.
  • Pas 3. Ajustar els paràmetres de mesura i els valors límits. Tensió de prova nominal i valor del límit inferior de la resistència.
  • Pas 4 Connectar el cable de prova als conductors o objectes a comprovar. Prémer el menú Ajut en cas de necessitar informació.
  • Pas 5. Comprovar els avisos, si fos el cas, en pantalla, i la tensió de línia. Si tot és correcte, prémer i mantenir pressionat el botó Test fins que el resultat s’estabilitza (figura). Un cop es deixa anar aquest botó, el resultat de la mesura apareix a la pantalla, juntament amb la indicació Passa/No passa (si escau).
  • Pas 6. Prémer el botó Mem, i guardar en memòria.

Figura Resultats de la mesura de la resistència d’aïllament amb un mesurador multifunció Metrel KMI 3102

Comprovació de la seqüència de fases

La comprovació de la seqüència de fases s’efectua mitjançant un equip específic o utilitzant un comprovador multifunció de baixa tensió que tingui aquesta capacitat.

En la pràctica, molt sovint, treballem amb càrregues trifàsiques (motors i altres màquines electromecàniques) connectades a l’alimentació trifàsica principal (figura).

El mesurament de la seqüència de fases és necessari, per exemple, si es vol connectar motors trifàsics; així es garanteix que la seqüència de fases és directa abans de connectar el motor.

Figura Principi del mesurament de la seqüència de fases

Per què s'ha de comprovar la rotació de fases?

Algunes càrregues –ventiladors, extractors, motors i màquines electromecàniques, entre d’altres– necessiten unes rotacions de fases específiques i algunes fins i tot es poden fer malbé si la rotació s’inverteix. Per això s’ha de comprovar la rotació de fases abans de la connexió.

Assaig amb el comprovador multifunció Fluke 1653. L’objectiu d’aquest assaig és mesurar la seqüència de fases. Per fer-ho cal seguir un procediment que consisteix en el següent:

  • Mesurar la seqüència en una presa o punt de la instal·lació en què es necessiti una seqüència determinada, la qual és coneguda, ja que és la seqüència que requereix la màquina que es vol connectar. Cal verificar aquesta seqüència.
  • Repetir el mesurament en la resta de preses desconegudes i comparar els resultats.
  • Si en algun cas la seqüència obtinguda és la inversa, s’han d’intercanviar dos conductors de fase.

Figura Comprovació de la seqüència de fases

A l’hora d’utilitzar l’aparell de mesurament, un comprovador multifunció Fluke 1653, cal seguir els passos següents:

  • Pas 1. Seleccionar la posició del commutador selector de fases.
  • Pas 2. Connectar els terminals dels cables a L (L1 vermell), PE (L2 verd) i N (L3 blau).
  • Pas 3. Llegir els resultats a la part superior i inferior de la pantalla: 123 seqüència de fases correcta, apareix a la pantalla superior principal. 321 seqüència de fases invertida, apareix a les pantalles inferiors. Apareixen uns guions (—) si l’aparell detecta que no hi ha prou tensió (figura).

Verificacions i inspeccions prèvies a la posada en servei de les instal·lacions

L’instal·lador autoritzat que ha realitzat una instal·lació elèctrica l’ha de verificar abans de posar-la en servei, amb la supervisió, si escau, del director d’obra.

La diferència entre verificació i inspecció radica principalment en l’agent encarregat de l’execució.

La verificació de l’execució correcta de la instal·lació i de la seva seguretat és responsabilitat de l’instal·lador autoritzat.

compte!

Els titulars de les instal·lacions són responsables de mantenir-les en bon estat de funcionament. Si cal fer modificacions, les ha de fer un instal·lador autoritzat.

En resum, totes les instal·lacions elèctriques han de ser objecte de la verificació corresponent després que s’hagin realitzat o modificat.

Podeu consultar, a les adreces d’interès del web d’aquesta unitat, les adreces de les EIC de Catalunya (ICIT i ECA).

Les inspeccions, en canvi, les fan les entitats d’inspecció i control (EIC). A Catalunya, les EIC contractades pels instal·ladors autoritzats en baixa tensió poden ser les següents:

  • ICICT o Institut Català d’Inspecció i Control Tècnic.
  • ECA o Entitat Col·laboradora de l’Administració.

Verificacions prèvies a la posada en servei

Consulteu als annexos del web d’aquest apartat, a l’annex 2, la GUIA-BT-ANNEX4. Verificació de les instal·lacions elèctriques (Edició:setembre 2003;Revisió 1).

La verificació de les instal·lacions elèctriques abans de posar-les en servei comprèn dues fases:

  • La primera fase, la qual no requereix efectuar mesuraments, rep el nom de verificació per examen.
  • La segona fase, en canvi, requereix la utilització d’equips de mesurament específics.

Cal tenir present que els instal·ladors poden fer servir els fulls dels documents de control de verificació com a guia de referència dels punts principals en el cas dels habitatges.

Inspeccions

Les instal·lacions elèctriques en baixa tensió d’especial rellevància que s’esmenten a continuació han de ser objecte d’inspecció per part d’una EIC a fi d’assegurar que aquestes instal·lacions satisfan els requeriments reglamentaris al llarg de tota la seva vida útil. Les inspeccions poden ser les següents:

  • Inspeccions inicials o abans de posar en servei les instal·lacions. Cal saber que han de ser objecte d’inspecció inicial, un cop fetes les instal·lacions, i també les seves ampliacions o modificacions d’importància, i abans de ser posades en servei, les instal·lacions que s’esmenten tot seguit:
    1. Les instal·lacions industrials que han de tenir projecte, amb potència instal·lada superior a 100 kW.
    2. Els locals de concurrència pública.
    3. Els locals amb risc d’incendi o d’explosió, de classe I, excepte els garatges de menys de 25 places.
    4. Locals mullats amb potència instal·lada superior a 25 kW.
    5. Piscines amb potència instal·lada superior a 10 kW.
    6. Quiròfans i sales d’intervenció.
    7. Instal·lacions d’enllumenat exterior amb potència instal·lada superior a 5 kW.
  • Inspeccions periòdiques. Són objecte d’inspeccions periòdiques, cada cinc anys, les instal·lacions següents:
    1. Totes les instal·lacions elèctriques de baixa tensió que van requerir inspecció inicial
    2. Les instal·lacions d’enllumenat exterior amb potència màxima admissible inferior o igual a 5 kW.
    3. També són objecte d’inspeccions periòdiques, però cada deu anys, les instal·lacions elèctriques de baixa tensió comunes a edificis d’habitatges de potència màxima admissible superior a 100 kW.

Consulteu als annexos del web d’aquest apartat, l’annex 2 de la GUIA-BT-05. Verificacions i inspeccions (Edició:setembre 2003;Revisió 1).

Per tenir en compte

Cal tenir present la Instrucció 10/2005, de 16 de desembre, de la Direcció General d’Energia i Mines, la qual fixava un termini provisional per a la inscripció d’instal·lacions d’energia elèctrica de baixa tensió ja existents, sotmeses al règim d’inspecció periòdica, a fi de poder-los aplicar l’antic REBT-73.

Un cop finalitzat aquest termini provisional i les seves pròrrogues, les inspeccions periòdiques es regeixen pel REBT-2002, la qual cosa comporta fer, entre d’altres, les actuacions següents:

  • Canvi obligatori de conductors lliures d’halògens
  • Instal·lació d’IGA amb protecció contra sobretensions
  • Desplaçament de la caixa general de protecció (CGP) a nivell del carrer
  • Centralització dels comptadors a la planta baixa
  • etc.

Procediment

Les EIC han de fer les inspeccions de les instal·lacions sobre la base de les prescripcions que estableix el REBT i que han de seguir el procediment que detalla l’esquema de la figura.

Com a resultat de la inspecció, l’EIC ha d’emetre un certificat d’inspecció en el qual han de figurar les dades d’identificació de la instal·lació i la llista de possibles defectes, amb la seva classificació, com també la qualificació de la instal·lació, que pot ser:

  • Favorable: quan no es determini l’existència de cap defecte molt greu o greu.
  • Condicionada: quan es detecti l’existència, com a mínim, d’un defecte greu o defecte lleu procedent d’una altra inspecció anterior que hagi estat corregit. En aquest cas:
    • Les instal·lacions noves que siguin objecte d’una qualificació “condicionada” no poden ser subministrades d’energia elèctrica.
    • A les instal·lacions ja en servei se’ls fixa un termini per tal de fer la correcció, que no pot superar els sis mesos.
  • Negativa: quan s’observi, almenys, un defecte molt greu. En aquest cas:
    • Les instal·lacions que siguin noves no poden entrar en servei, mentre no s’hagin corregit els defectes indicats i fins que es pugui obtenir la qualificació de “favorable”.
    • A les instal·lacions que ja es troben en servei, l’òrgan competent de la Generalitat de Catalunya els ha d’emetre un certificat negatiu immediatament.

Figura Esquema del procediment d’inspecció

Classificació dels defectes

Els defectes a les instal·lacions es classifiquen en els següents:

  • Defectes molt greus.
  • Defectes greus.
  • Defectes lleus.

Defecte molt greu. Qualsevol defecte que la raó o l’experiència determinin que constitueix un perill immediat per a la seguretat de les persones o dels béns.

Es consideren defectes molt greus els incompliments de les mesures de seguretat que poden provocar el desencadenament dels perills que es pretenen evitar amb aquestes mesures de seguretat, en relació amb el següent:

  • Contactes directes, en qualsevol tipus d’instal·lació.
  • Locals de concurrència pública.
  • Locals amb risc d’incendi o explosió.
  • Locals de característiques especials.
  • Instal·lacions amb finalitats especials.
  • Quiròfans i sales d’intervenció.

Defecte greu. Un defecte greu és el que no suposa un perill immediat per a la seguretat de les persones o dels béns, però que pot ser-ho en el moment en què la instal·lació falli. Dins d’aquest grup de defectes i amb caràcter no exhaustiu, es consideren que són defectes greus els següents:

  • La manca de connexions equipotencials, quan aquestes siguin requerides.
  • Inexistència de mesures adequades de seguretat contra contactes indirectes.
  • La manca d’aïllament de la instal·lació.
  • La manca de protecció adequada contra curtcircuits i sobrecàrregues als conductors, segons la seva intensitat màxima admissible, d’acord amb les característiques i condicions d’instal·lació.
  • La manca de continuïtat dels conductors de protecció.
  • Els valors elevats de resistència de terra en relació amb les mesures de seguretat adoptades.
  • Els defectes en la connexió dels conductors de protecció a les masses, quan aquestes connexions siguin preceptives.
  • La secció insuficient dels conductors de protecció.
  • L’existència de parts o punts de la instal·lació, en què la seva execució defectuosa pugui ser origen d’avaries o danys.
  • La naturalesa o les característiques no adequades dels conductors utilitzats.
  • La manca de secció dels conductors, en relació amb les caigudes de tensió admissibles per a les càrregues previstes.
  • La manca d’identificació dels conductors “neutre” i “de protecció”.
  • L’ús de materials, aparells o receptors que no s’ajustin a les especificacions vigents.
  • Les ampliacions o modificacions d’una instal·lació que no s’hagin tramitat segons el que estableix la ITC-BT-04 sobre “Documentació i posada en servei de les instal·lacions”.
  • El fet de no tenir el nombre mínim estipulat de circuits.
  • La reiteració o l’acumulació successiva de defectes lleus.

Defecte lleu. Un defecte és lleu quan no suposa un perill per a les persones o els béns, no pertorba el funcionament de la instal·lació i en el qual la desviació respecte del que està reglamentat no té valor significatiu per a l’ús efectiu o el funcionament de la instal·lació.

Normativa general del sector elèctric

El subministrament d’energia elèctrica és essencial per al funcionament de la nostra societat. El seu preu és un factor decisiu de la competitivitat d’una bona part de la nostra economia. El desenvolupament tecnològic de la indústria elèctrica i la seva estructura d’aprovisionament de primeres matèries determinen l’evolució d’altres sectors de la industria.

D’altra banda, el transport i la distribució d’electricitat constitueix un monopoli natural: es tracta d’una activitat intensiva en capital, que requereix connexions directes amb els consumidors, en la qual la demanda d’un producte que no es pot emmagatzemar, com és l’energia elèctrica, varia en períodes relativament curts de temps.

La impossibilitat d’emmagatzemar l’electricitat requereix que l’oferta sigui igual a la demanda en cada instant de temps, la qual cosa suposa necessàriament una coordinació de la producció d’energia elèctrica, com també la coordinació entre les decisions d’inversió en la generació i transport d’energia elèctrica .

Totes aquestes característiques tècniques i econòmiques fan del sector elèctric un sector necessàriament regulat.

A les adreces d’interès del web de la unitat 6, hi ha indicacions per aprofundir en aquesta llista de normatives.

La normativa vigent està formada principalment pels decrets, lleis, instruccions i normes següents:

  • Llei 54/1997, de 27 de novembre, del sector elèctric, publicada al BOE núm. 285, de 28 de novembre de 1997.
  • Reial decret 1955/2000, d’1 de desembre, pel qual es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d’autorització d’energia elèctrica, publicat al BOE el 27 de desembre de 2000.
  • Decret 329/2001, DOGC 3536 de 4 de setembre, (d’àmbit català) pel qual s’aprova el subministrament elèctric.
  • Reial decret 842/2002, de 2 d’agost, pel qual s’aprova el Reglament electrotècnic per a baixa tensió (REBT) i les seves Instruccions tècniques complementàries (ITC-BT).
  • Instrucció 7/2003, de 9 de setembre de la Direcció General d’Energia i Mines sobre procediment administratiu per a l’aplicació del REBT.
  • Decret 363/2004, de 24 d’agost (DOGC 4205, de 26 d’agost de 2004), pel qual es regula el procediment administratiu per a l’aplicació del REBT.
  • Instrucció 10/2005, de 16 de desembre, de la Direcció General d’Energia i Mines, per la qual es fixa un termini provisional per a la inscripció d’instal·lacions d’energia elèctrica de baixa tensió ja existents, sotmeses al règim d’inspecció periòdica.
  • Instrucció 3/2010, de 9 de setembre, de la Direcció General d’Energia i Mines, per la qual es prorroguen els terminis establerts a la Instrucció 10/2005, de 16 de desembre, relativa a la inscripció d’instal·lacions d’energia elèctrica de baixa tensió ja existents, sotmeses al règim d’inspecció periòdica.
  • Normes tecnològiques de l’edificació NTE-IPT i NTE-IPP. Directrius de la normativa de posada a terra VDE i de posada a terra en cimentacions VDEW.

Llei del sector elèctric 54/1997, de 27 de novembre

Per aprofundir en la Llei del sector elèctric 54/1997, podeu consultar a les adreces d’interès del web de la unitat 6 i també a l’annex 3 de l’apartat 2, on hi han els primers dos títols de la Llei.

La Llei del sector elèctric 54/1997 té com a finalitat bàsica establir la regulació del sector elèctric, amb el triple i tradicional objectiu de garantir el subministrament elèctric, garantir la qualitat d’aquest subministrament i també que es fa amb el cost més baix possible, tot això sense oblidar la protecció del medi ambient, aspecte que adquireix una rellevància especial ateses les característiques d’aquest sector econòmic.

Els dos primers títols de la Llei del sector elèctric 54/1997 són els següents:

  • Títol I. Disposicions generals. Competències administratives i planificació elèctrica.
    • Article 1. Objecte.
    • Article 2. Règim de les activitats.
    • Article 3. Competències de les autoritats reguladores.
  • Títol II. Ordenació del subministrament.
    • Article 9. Subjectes.
    • Article 10. Garantia del subministrament.
    • Article 11. Funcionament del sistema.

Reial decret 1955/2000, d'1 de desembre, BOE de 27 desembre de 2000

Per aprofundir en el Reial decret 1955/2000, podeu consultar la referència al BOE del 27 de desembre del 2000, a les adreces d’interès del web de la unitat 6 i també a l’annex 3 de l’apartat 2 de la mateixa unitat.

Pel Reial decret 1955/2000 es regulen les activitats de transport, distribució, comercialització, subministrament i procediments d’autorització d’instal·lacions d’energia elèctrica.

El Reial Decret 1955/2000 té per objecte establir el marc normatiu en què s’han de desenvolupar les activitats relacionades amb el sector elèctric, sota el nou model que estableix la Llei del sector elèctric 54/1997, de 27 de novembre.

En el títol III del Reial decret 1955/2000 es desenvolupa el marc normatiu en què s’ha de desenvolupar l’activitat de distribució d’energia elèctrica, d’acord amb el que estableix el títol VII de la Llei del sector elèctric 54/1997.

Així mateix, el capítol II del títol III, desenvolupa el règim econòmic dels drets de connexió de serveis i altres actuacions necessàries per tal d’atendre els requeriments de subministrament dels usuaris, mitjançant els articles següents:

  • Article 43. Objecte i àmbit d’aplicació.
  • Article 44. Drets de connexió de servei.
  • Article 45. Criteris per a la determinació dels drets d’extensió.
  • Article 46. Potència i tensió del subministrament.
  • Article 47. Quotes d’extensió i d’accés.
  • Article 48. Subministraments especials.
  • Article 49. Vigència dels drets de connexió de servei.
  • Article 50. Drets de connexió i verificació.
  • Article 51. Actualització d’imports.

D’altra banda, a la secció III del capítol I en el títol VI d’aquest reial decret, es desenvolupen els contractes de subministrament a tarifa i d’accés a les xarxes, com també la suspensió del subministrament per mitjà de l’article 83 sobre el “Traspàs i subrogació dels contractes de subministrament a tarifa i d’accés a les xarxes”.

Anar a la pàgina anterior:
Exercicis d'autoavaluació
Anar a la pàgina següent:
Activitats