Referències

Bibliografia bàsica

Sanz Serrano, J. L.; Toledana Gasca, J. C. (2010). Instalaciones de distribución. Madrid: Ediciones Paraninfo.

En aquest llibre de text, adaptat als continguts del nou cicle formatiu de grau mitjà d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques, podreu consultar, contrastar i ampliar conceptes que s’han vist en aquesta unitat de “Xarxes aèries de distribució en baixa tensió.”

Guerrero Fernández, A. (2010). Instalaciones de distribución. Madrid: McGraw-Hill/Interamericana de España, S.L.

Aquest llibre pot ser usat, en part, per l’estudi de la qualificació professional de muntatge i manteniment de les instal.lacions elèctriques aèries de baixa tensió, així com del muntatge de les línies elèctriques aèries amb conductors trenats.

León Blasco, M. A.; Espinosa Malea J. M.; León Martín, L. F. (2010). Instal·lacions de distribució. Barcelona: Altamar-Marcombo.

En aquest llibre es desenvolupen els continguts del mòdul Instal·lacions de distribució pertanyent al CFGM en Instal·lacions elèctriques i automàtiques de la família professional d’Electricitat i Electrònica. Cada un dels capítols conté nombroses activitats distribuïdes al llarg dels seus apartats així com exemples resolts i exercicis d’aprofundiment.

Latorre Usán, S.; Navarro Márquez, J. A.; Navarro Sánchez M. L. (2007). Instalaciones de enlace y centros de transformación. Redes de de baja tensión e instalaciones de enlace. Volum 2. (2a edició). Barcelona: Cano Pina-Ediciones Ceysa.

En aquest llibre, tot i que no està adaptat al nou cicle formatiu de grau mitjà d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques, podreu consultar els aparts, tipologia i estructura de les xarxes aèries de baixa tensió, tipus i característiques dels conductors, elements accessoris de xarxes aèries, eines i instrumentació específica.

Latorre Usán, S.; Navarro Márquez, J. A.; Navarro Sánchez M. L. (2007). Instalaciones de enlace y centros de transformación. Redes de media tensión y centros de transformación. Volum 1. (2a edició). Barcelona: Cano Pina-Ediciones Ceysa.

Aquest llibre a l’igual que l’anterior Instalaciones de enlace y centros de transformación no està adaptat al nou cicle formatiu de grau mitjà d’Instal·lacions elèctriques i automàtiques, podreu consultar els apartats, tipus i característiques dels suports, muntatge d’instal·lació de xarxa aèria en suports, posada a terra i continuïtat del conductor neutre, plans de manteniment i avaries en xarxes aèries.

CNE (2009) Proposta de procediment d’operació bàsic de les xarxes de distribució POD 7. Programació de manteniment

L’objecte d’aquest procediment d’operació bàsic de les xarxes de distribució (POD) és definir els tipus de treballs que les empreses distribuïdores, agents connectats a la xarxa de distribució i gestors de la xarxa de distribució (GRD), han de tenir en compte en l’elaboració dels seus plans anuals de manteniment.

Fecsa Endesa (2006) Guia vademècum per a instal·lacions d’enllaç en baixa tensió. Barcelona: Fecsa Endesa.

Aquesta guia te per objecte establir les característiques que han de tenir les instal·lacions d’enllaç destinades a subministrar l’energia elèctrica des de la xarxa de distribució de FECSA ENDESA.

Fecsa Endesa (2006) Norma tècnica particular: línies subterrànies de baixa tensió (NTP-LSBT) . Barcelona: Fecsa Endesa.

Aquesta norma tècnica particular (NTP) té per objecte definir les característiques que han d’acomplir les línies soterrades de BT construïdes per tercers i destinades a formar part de les xarxes de distribució de FECSA ENDESA. Són vàlides tant per a les instal·lacions construïdes per l’empresa com per a les construïdes per tercers i cedides a ella.

Fecsa Endesa (2010) Xarxa subterrània de baixa tensió. Documentació per al monitor. Centre de Formació Barcelona: Fecsa Endesa.

Curs de formació del professorat per al mòdul d’instal·lacions de distribució.

Iberdrola (2003) Projecte tipus de línia subterrània de baixa tensió, MT 2.51.01 5º edició.

Bibliografia complementària

Reglament electrotècnic per a baixa tensió amb les guies tècniques d’aplicació (2005). (Versió actualitzada). Barcelona: Marcombo.

El REBT és la normativa de referència per a les instal·lacions elèctriques en baixa tensió, la qual cosa el fa imprescindible per a l’estudiant i el professional de la branca elèctrica.

Adreces d'interès

http://goo.gl/sxmDN

A través d’aquesta pàgina trobareu material i accessoris utilitzat a les xarxes trenades aèries de baixa tensió fabricat per l’empresa Cahors. Al mateix temps podreu ampliar la informació, exposada a la unitat formativa, de cada component.

http://goo.gl/hD78Q

En aquesta pàgina podreu consultar la normativa tècnica de xarxes aèries de baixa tensió de la companyia Fecsa.

http://www.iberdrola.es

Aquesta pàgina principal permet accedir a la documentació de normes particulars de xarxes aèries de baixa tensió de la companyia Iberdrola.

http://goo.gl/dnhQ3

Aquesta pàgina principal permet accedir a la documentació tècnica de xarxes aèries de baixa tensió de la companyia HC Energía.

http://www.isefonline2.com/index.asp

Es tracta del portal de l’Instituto Schneider Eléctrico de Formación (ISEF), que conté documentació tècnica de xarxes aèries de baixa tensió.

http://www.proyectostipo.com/

Aquesta pàgina permet accedir a projectes tipus de xarxes aèries de baixa tensió de diferents empreses (Iberdrola, Unión Fenosa, Endesa).

http://www.insht.es/portal/site/Insht/

Aquesta adreça permet accedir a l’INSHT (Institut Nacional de Seguretat i Higiene en el Treball), portal que conté gran part de la normativa exposada en la unitat formativa.

http://www20.gencat.cat/portal/site/oge

L’adreça de la Generalitat de Catalunya conté els certificats de direcció d’obra, d’instal·lació, d’inspecció inicial i la sol·licitud de descàrrec.

http://goo.gl/edtUH

Normes Particulars i Condicions Tècniques i de Seguritat Grup Fecsa Endesa.

http://goo.gl/8k4NV

Endesa Distribució. Direcció d’Explotació i Qualitat de Subministrament. Norma GE AND00101.Suports i armats de perfils metàl·lics per a línies de MT fins a 30 kV.

http://www.tuveras.com/reglamentos/rebtic/itc-bt-07.htm

ITC del RBT-07. Xarxes subterrànies per a la distribució en Baixa Tensió.

http://www.sebyc.com/descargas/rebt/REBT%202002.pdf

Reglament Electrotècnic de Baixa Tensió 2002.

http://www.pointp.es/cat/principal/Productes/Infraestructura-Urbanitzacio/Canalitzacio-en-Sec/Canalitzacio-en-Sec

Productes Canalització en Sec.

http://www.prysmian.es/about-us/prysmian_country/Programa_de_Cxlculo_PDC.html

Software PrysmiTool de Prysmian, totalment gratuït, per a el càlcul de seccions de conductors. Un programa basat en els criteris del REBT.

Anar a la pàgina anterior:
Mapa conceptual