Configuració de xarxes aèries de distribució en baixa tensió

Les xarxes aèries de distribució en baixa tensió (BT) són el conjunt de línies, equips i aparellatge que subministren energia elèctrica a les instal·lacions receptores i punts de consum.

Les xarxes aèries de distribució en baixa tensió són dissenyades en forma radial i ramificada o, en alguns casos, per necessitats de les companyies elèctriques, en forma d’anell.

Les xarxes aèries de distribució en baixa tensió s’estructuren des dels centres de transformació (CT) i fan el seu recorregut per la zona d’influència fins a acabar a l’embrancament del subministrament.

Les tensions nominals d’alimentació de les xarxes aèries de distribució en BT són de 230 V i 400 V en corrent altern (CA).

Els conductors de les xarxes aèries de distribució poden ser nus o aïllats. La xarxa aèria de BT nua (figura) s’instal·la amb els cables separats per una distància de seguretat de tal manera que les derivacions i els empalmaments necessaris s’hi fan directament a sobre. Aquests tipus de xarxes actualment ja no es munten i només es poden trobar a les instal·lacions més antigues.

Figura Línia aèria nua

A la xarxa aèria de baixa tensió aïllada (figura) s’instal·len els conductors aïllats cablejats en feix, que habitualment són coneguts com a cables trenats; el fet que estiguin aïllats fa que sigui més fàcil i còmode manipular-los, i cal menys espai per instal·lar-los.

Figura Línia de distribució aèria trenada sobre suports de fusta

Heu de saber que les xarxes aèries de distribució han de complir la normativa següent:

  • Reglament electrotècnic de baixa tensió (REBT).
  • Instrucció tècnica complementaria, ITC-BT-06 del REBT. Xarxes aèries per a distribució en baixa tensió.
  • Normes UNE.
  • Normes tècniques particulars de les empreses elèctriques.
  • Reglamentacions i disposicions administratives nacionals, autonòmiques i locals.

Tipologia i estructura de les xarxes aèries de baixa tensió

Les xarxes aèries de baixa tensió van instal·lades per sobre de la superfície del terra, muntades en suports o en façanes d’edificacions mitjançant elements de subjecció per assegurar la correcta instal·lació. Generalment els conductors utilitzats solen ser aïllats en feix trenat per la qual cosa les anomenen xarxes aèries trenades. Aquests tipus de xarxes segons la seva ubicació en zones urbanes o rurals i la configuració del traçat les poden classificar-les de dos maneres diferents:

  • xarxes trenades posades
  • xarxes trenades tibades

Als apartats següents veurem detalladament aquests dos tipus de xarxes.

Xarxes trenades posades

Les xarxes trenades posades s’utilitzen preferentment a les zones urbanes amb cables directament posats sobre les façanes i els murs de les edificacions. Al llarg del recorregut, aquestes xarxes es configuren en alineacions horitzontals i verticals de manera que el feix trenat es va adaptant als accidents del traçat quan passa sota cornises, voladissos o altres elements constructius de les façanes (figura).

Figura Xarxa trenada posada

Les xarxes trenades i posades són ideals, en particular, quan el traçat passa per espais reduïts, quan es tracta de recorreguts complicats i la línia ha de quedar dissimulada sense trencar l'estètica de l'edifici.

Les xarxes trenades posades tenen un cost superior al de la xarxa tibada ja que cal més longitud de feix trenat que en el cas de la xarxa tibada, i exigeix també més laboriositat.

Compte!

Al llarg del traçat de la línia hi poden haver buits situats en la separació dels edificis o als encreuaments dels carrers, una situació que fa que els cables no estiguin posats a la façana o el mur.

En aquesta situació, els conductors tenen un altre sistema de suspensió, ja sigui posats sobre un cable fiador o tibats pel conductor mateix. En aquesta darrera situació, per tant, la instal·lació s’ha de regir per les normes que s’apliquen a les xarxes tibades.

Xarxes trenades tibades

Les xarxes trenades tibades es munten preferentment en zones rurals o en habitatges aïllats i dispersos. Els cables de les xarxes tibades es munten generalment en suports de formigó, de fusta o metàl·lics, tal com es veu a la figura, mitjançant elements d’amarratge (pinces, tensor i ganxos). De totes maneres, cal recordar que es poden instal·lar en espais buits entre edificacions, com mostra la figura.

Figura Xarxa trenada tibant en suport de formigó

Consulteu les figures de la fixació de cables de la xarxa tibada per tracció i de la xarxa tibada per suspensió a l’adreça: http://goo.gl/edtUH

Figura Xarxa trenada tibant entre edificis

La fixació dels cables de la xarxa tibada es pot fer de dues maneres diferents. Una és fent servir el conductor neutre com a element portador del feix trenat. El conductor de neutre portador es pot subjectar al feix per tracció i, en aquest cas, el cable portador queda sotmès a l’esforç del tibament del feix. Si la fixació es fa per suspensió, el cable portador queda sotmès al pes del feix.

Un altre sistema per instal·lar els conductors és tibant un cable fiador d’acer de 22 mm2 de secció entre uns punts d’ancoratge. Aleshores el cable trenat es fixa al cable d’acer amb uns collarets o bé uns tubs flexibles (figura).

Figura Cable trenat suspès amb un cable fiador d’acer

El sistema emprat –aquesta manera de sostenir el feix– es pot considerar com si fos una xarxa posada, ja que recolza en el cable d’acer.

Representació simbòlica de xarxes aèries en plànols i esquemes

Els plànols que es fan servir principalment en la representació de les xares aèries són els següents:

  • Plànols de situació i emplaçament. Es tracta de plànols que mostren la ubicació de les obres que defineix el projecte en relació amb l’entorn i a escala molt reduïda, per tal que l’emplaçament de la línia elèctrica projectada sigui perfectament identificable i localitzable (figura).

Figura Plànol de situació i emplaçament

  • Plànol de planta. Aquest tipus de plànols són una representació de la planta de la línia elèctrica feta a una escala reduïda de valors compresos entre 1:2.000 i 1:500. En els plànols de planta hi ha tots els cultius, les zones arbrades i els serveis (carreteres, ferrocarrils, cursos d’aigua, línies elèctriques i de telecomunicació, edificis, conduccions de gas, etc.), i tot el que es considera d’interès. La figura mostra un plànol de planta amb la representació d’una xarxa de distribució i la llegenda amb l’explicació dels símbols utilitzats.

Figura Plànol de planta

  • Plànol de perfil. Als projectes d’instal·lació de xarxes aèries ubicades en zones rurals és convenient afegir-hi plànols de perfil, que utilitzen, com fan els de planta, escales reduïdes amb valors compresos entre 1:2.000 i 1:500. En el plànol de perfil hi ha representades la situació i la numeració dels suports, com també els seus tipus i el sistema de fixació dels conductors, l’escala quilomètrica, les longituds de les obertures i els angles del traçat entre altres coses.
  • Plànols d’altres tipus. També es fan servir plànols d’elements constructius (suports, aparellatge, etc.).

Tipus i característiques dels suports

La ferramenta...

… és el conjunt d’elements que es fan servir per fixar aïlladors, fils de terra, elements de protecció elèctrica dels aïlladors i accessoris dels conductors.

Els suports tenen com a missió suportar els conductors i la ferramenta –els accessoris de subjecció de la xarxa–, la qual ha de ser de materials prou resistents per suportar les exigències mecàniques i fer front a les atmosfèriques.

D’acord amb el REBT, els suports poden estar sotmesos a una sèrie d’esforços, els quals determinen el tipus de suport per a cada condició de treball.

L’obertura és la distància que separa dos suports consecutius, i la fletxa és la distància entre el punt més baix del conductor i la línia imaginària que uneix els dos punts de fixació del conductor als suports. La figura mostra gràficament aquests dos conceptes.

Figura Conceptes d’obertura i fletxa

Esforços en els suports

Els esforços que poden produir-se sobre els suports (figura) es poden classificar en els següents:

  • Verticals, els quals exerceixen compressió sobre el suport pel pes dels conductors, de la ferramenta, pel pes dels suports mateix i del gel en condicions climatològiques especials (figura a).
  • Longitudinals, els quals exerceixen tracció sobre el suport pel tibament dels conductors (figura b).
  • Transversals, els quals exerceixen flexió sobre el suport pel canvi de direcció de la línia i l’acció del vent (figura c).

Figura Esforços en suports: a) verticals; b) longitudinals i c) transversals

D’acord amb el que estipula el REBT, els suports poden estar sotmesos a una sèrie d’esforços, els quals determinen la classe de suport adient per a cada condició de treball (taula).

Taula Funcions dels suports segons els tipus d’esforç
Esforços Funció del suport
Verticals i transversals per l’acció del vent Alineació
Verticals i transversals Angle
Verticals, longitudinals i transversals Ancoratge
Verticals, longitudinals i transversals Fi de línia
Esforç resultant de diferents línies confluents al suport Estellament

Tipus de suports segons el material

Ateses les característiques físiques i el material de què estan fets els suports, els suports poden ser del següent:

  • Formigó armat
  • Metàl·lics
  • Fusta

El suport de formigó armat

Trobareu plànols de suports de formigó armat i taules de característiques a les adreça: http://goo.gl/d8yY5

El suport de formigó armat està format per una estructura interna de barres d’acer i de formigó. Es tracta d’un tipus de suport que no necessita conservació, la qual cosa és un avantatge respecte als altres suports, però en canvi té un pes superior.

Hi ha tipus diferents de suports de formigó pel que fa a la fabricació:

  • Formigó armat buit és un tipus de suport que es pot trobar en forma prismàtica buida o de cilindres buits, que reben el nom de suports centrifugats.
  • Formigó armat vibrat compacte. Com que els suports de formigó vibrat compacte són els més utilitzats, val la pena descriure’ls més detalladament. En el procés de fabricació d’aquests suports, el formigó és sotmès a vibracions per tal d’aconseguir eliminar les bombolles d’aire que conté. Els suports de formigó armat vibrat compacte tenen les característiques generals i mecàniques següents:
    • Característiques generals:
      • Tenen la forma exterior d’un tronc de piràmide.
      • Treballen davant de la compressió i la flexió, en les direccions de les dues cares perpendiculars: la cara ampla i la cara estreta.
      • Els suports de formigó compacte poden ser normals i reforçats.
      • La part superior del suport de formigó compacte té les cares planes amb forats que serveixen per fixar els elements d’amarratge.
      • La part intermèdia té concavitats o alvèols, la finalitat dels quals és reduir el pes en el suport sense disminuir-ne la resistència.
      • Disposen de dos borns per facilitar la posada a terra: un a la part superior i l’altre a la part inferior.
      • El cap dels suports està pintat d’un color que indica l’esforç nominal.
      • Porten dues plaques adossades i situades a 4 m d’alçada:
        • en una s’hi especifiquen les característiques i s’hi indica el nom del fabricant, la data fabricació, el número sèrie i el taller, i la designació UNESA;
        • en l’altra s’hi assenyala el risc elèctric a què està exposat.
    • Característiques mecàniques:
      • Esforç nominal (F). És l’esforç, expressat en decanewtons (daN), amb què el fabricant el designa i representa segons la direcció principal, cara estreta, a una distància de 0,25 m per sota del cap.
      • Esforç secundari (FS). És l’esforç màxim, expressat en decanewtons (daN), que és capaç de suportar en direcció secundària, cara ampla i aplicat a 0,25 m per sota del cap, amb un coeficient de seguretat igual al que s’aplica en el cas de l’esforç nominal i sense cap consideració de vent sobre el suport.
      • Esforços de trencament. Són els esforços, expressats en decanewtons per metre (daN·m) que fan arribar el suport al trencament del formigó o de l’armadura.
      • Moment de ruptura per torsió. És el moment que produeix el trencament del suport per torsió en qualsevol de les seccions.
      • Coeficient de seguretat al trencament. És la relació entre el moment de ruptura i el moment de servei (moment de l’esforç útil més el vent, si s’escau) en una secció determinada.

Els suports metàl·lics

Trobareu plànols de suports metàl·lics i taules de característiques a les adreces:
http://goo.gl/v8K9F
http://goo.gl/8k4NV

Una de les característiques dels suports metàl·lics és la robustesa per suportar grans esforços de tracció, la qual cosa fa que sigui més adient utilitzar-los quan s’han d’instal·lar línies elèctriques en zones rurals amb distàncies considerables entre els suports. Els suports metàl·lics es poden classificar en els següents tipus:

  • Suports de gelosia. Es tracta de suports amb una estructura formada per perfils laminats d’acer galvanitzat. Els perfils es munten aplicant-hi diferents sistemes d’unió, ja sigui soldadura, cargols o reblons. En els suports de gelosia es distingeixen dues parts:
    • El cap, que és la part del tram superior i que té forma prismàtica rectangular. En aquest tram es munta la ferramenta utilitzada per fixar els conductors.
    • El fust, que és la part amb forma de tronc de piràmide que constitueix el tram inferior del suport. Aquesta part va unida al cap i s’encasta dins de la cimentació.
  • Suports de xapa plegada i tubular. Aquests suports es fabriquen en planxa d’acer galvanitzat. Els suports de xapa plegada tenen forma de tronc de piràmide de secció poligonal, i els tubulars tenen una forma cilíndrica de secció circular. Per acollar l’armat i la ferramenta que fa de subjecció dels conductors, aquests suports disposen d’una sèrie de forats a la part superior. Es pot fixar al terreny de dues maneres diferents:
    • per encastament amb cimentacions de formigó;
    • amb una base de planxa metàl·lica fixada amb perns.

Els suports o pals de fusta

Trobareu un plànol d’un suport de fusta i la taula de les característiques a l’adreça:
http://goo.gl/r6l7H

Aquest tipus de suports s’utilitzen principalment en xarxes d’ús rural perquè són fàcils de muntar i de transportar. Ara es fan servir menys perquè han estat reemplaçats per suports de formigó.

La vida del suport de fusta és aproximadament d’uns deu anys, més curta que la del suport de formigó, ja que es deteriora abans. Per tal que es conservi més bé, s’hi fa un tractament preventiu amb creosota que dóna a la fusta més protecció davant de les condicions externes.

Hi ha classes de suports de fusta diferents (III, IV, etc.), les quals tenen el mateix esforç nominal i les característiques dimensionals de longitud, perímetre en el cap i perímetre a una alçada d’1,80 m de la base.

Per identificar les característiques del suport de fusta (longitud, classe, fabricant, l’any de tractament de la fusta, el preservant, etc.), porten unes marques clavades a la fusta del pal.

Designació dels suports

Per designar-los, se segueixen les mateixes regles amb petites variacions en la major part dels suports. La designació està formada per grups de sigles ordenades que contenen lletres i nombres que varien segons el tipus de suport.

  • Suports de formigó. En aquest tipus de suports l’ordre dels grups de sigles és el següent:
    • Les lletres HV, les quals indiquen que és formigó armat vibrat.
    • L’esforç nominal F, els valors del qual són expressats en daN.
    • La lletra N si és un suport normal, o la lletra R si és reforçat.
    • La longitud expressada en metres.
  • Suports metàl·lics. En aquest tipus de suports l’ordre dels grups de sigles és el següent:
    • La lletra C si és de gelosia, o les lletres CH si és de xapa metàl·lica.
    • L’esforç nominal F, els valors del qual són expressats en daN.
    • La longitud expressada en metres. En el cas dels suports de xapa metàl·lica, a més de la longitud, hi ha indicada la lletra E si la base està encastada, o la lletra P si duu una base metàl·lica.
    • La qualitat de l’acer només en el cas de suports de xapa metàl·lica:
      • B, si és d’acer del tipus AE 275-B;
      • D, si és d’acer del tipus AE 355-D.
  • Suports de fusta. En aquest tipus de suports l’ordre dels grups de sigles és el següent:
    • Les lletres PM.
    • La longitud expressada en metres.
    • El tipus del suport.

Exemples de designació dels diferents tipus de suports

HV 630 R 11.
En aquest cas la designació correspon a un suport de formigó armat reforçat de 630 daN d’esforç nominal i d’11 m de longitud.

C 9000-20.
La designació indica que és un suport de gelosia de 20 m i 9.000 daN d’esforç nominal.

CH 400-13E-D.
La designació indica que és un suport de xapa metàl·lica de qualitat D, d’esforç nominal 400 daN i 13 m d’alçada encastat al terreny i fet amb un acer del tipus AE 355-D.

PM 12 III.
La designació indica que és un suport de fusta de 12 m de longitud i del tipus III.

Tipus i característiques dels conductors

D’acord amb el REBT a la seva ITC-BT-06 indica que els conductors utilitzats en les xarxes aèries podran ser de coure, d’alumini o d’altres materials o aliatges que tinguin característiques elèctriques i mecàniques adequades i que siguin preferentment aïllats. Per tant podem entendre que han de posseir bona conductivitat elèctrica i han de ser resistents als esforços i a les exigències externes. Aquests conductors quan no porten aïllament exterior els anomenen conductors nus, però per norma general s’utilitzen els conductors aïllats de feix trenat. Als apartats següents veurem amb mes detall aquests tipus de conductors.

Conductors nus

Les xarxes aèries de conductors nus actualment estan en desús i han estat substituïdes per conductors aïllats de cables unipolars o cables de feix trenat.

"Els conductors nus han de ser resistents a les accions de la intempèrie i la seva càrrega de ruptura mínima a la tracció ha de ser de 410 daN i han de satisfer les exigències especificades a les normes UNE 21012 o UNE 21018 segons si els conductors són de coure o d'alumini."

“Es consideren conductors nus els conductors aïllats per a una tensió nominal inferior a 0,6/1 kV. La seva utilització ha de tenir caràcter especial degudament justificat, excloent el cas de zones arbrades o que presentin perill d’incendi.”

REBT. ITC-BT-06 (apartat 1.1.2). Conductors nus

Conductors aïllats

A les xarxes aèries, els conductors que habitualment s’utilitzen més són els cables en feix trenat. Els cables d’aquest tipus estan cablejats en forma d’hèlix espiral amb aïllament individual per a cada conductor, que normalment va identificat amb el color negre.

Els cables en feix trenat estan formats per quatre cables aïllats (figura), tres fases i neutre; o dos cables en el cas d’embrancaments monofàsics, fase i neutre. L’ús d’aquest tipus de cables és adequat en les línies aèries trenades tibants i autosuportades sobre suports o posades en façanes d’edificis.

Figura Cables en feix trenat

Els conductors de les xarxes aèries són principalment d’alumini (Al). El conductor neutre, quan fa la funció de cable portador, està constituït per un aliatge d’alumini, magnesi i silici, que rep el nom d’Almelec (Alm), que fa que el cable tingui més resistència mecànica. El material de l’aïllament del cable en feix trenat pot ser polietilè reticulat (XLPE) i policlorur de vinil (PVC).

"Els conductors aïllats han de ser d'una tensió assignada no inferior a 0,6/1 kV, han de tenir un recobriment que garanteixi una bona resistència a les accions de la intempèrie i han de satisfer les exigències especificades a la norma UNE 21030."

“La secció mínima permesa en els conductors d’alumini és de 16 mm2, i en els de coure, de 10 mm2.

La secció mínima corresponent a altres materials és la que garanteixi una resistència mecànica i conductivitat elèctrica no inferiors a les que corresponen als de coure abans esmentats.”

REBT. ITC-BT-06 (apartat 1.1.1). Conductors aïllats.

Algunes característiques dels conductors de feix trenat les trobareu reflectides a la taula.

Taula Característiques dels conductors de feix trenat
Classe Secció nominal (mm2) Càrrega
de ruptura
(daN)
Nombre
de fils
Gruix de
l’aïllament
(mm)
Diàmetre màxim conductor aïllat
(mm)
Resistència
màxima nominal
a 20°C
(Ω/km)
Fase o neutre no portador 16
25
50
95
150
6
6
6
15
15
190
300
600
1.140
1.800
1,2
1,4
1,6
1,8
1,8
7,9
9,6
12,3
16,1
19,1
1,910
1,200
0,641
0,320
0,206
Neutre portador 54,6
80
7
19
1.660
2.000
1,6
1,8
13,0
15,8
0,63
0,40

Designació dels conductors de feix trenat

La designació dels conductors trenats amb aïllament XLPE, tal com ho especifiquen les normes UNE 21123 i UNE 210130, s’expressa mitjançant signes i sigles col·locats en l’ordre següent:

  • Sigles (RZ). La lletra R designa l’aïllament; i la lletra Z, el tipus de cablejat del feix trenat.
  • Sigles (0,6/1KV), les quals expressen en kV les tensions nominals entre fase i neutre o entre fases.
  • Nombre de conductors seguit del signe (x).
  • Secció del conductor fase, expressada en mil·límetres quadrats (mm2).
  • Sigles (Al) si és d’alumini i de la mateixa secció.
  • En cas que el conductor neutre tingui una secció diferent de les fases, es posa, a continuació, el signe (/) seguit de la secció del conductor neutre i les sigles (Al).
  • En cas que el neutre sigui d’Almelec, es posa, a continuació de les sigles (Al), el signe (/) seguit de la secció del conductor neutre i les sigles (Alm).
  • En cas que porti cable fiador d’acer, es posa, a continuació de les sigles (Al), el signe (/) seguit de la secció del cable fiador i les sigles (Ac).

Exemples de designació de cables de feix trenat

  • RZ 0,6/1 KV 4×25 Al: Aquesta referència designa un cable de feix trenat format per quatre conductors d’alumini de 25 mm2 de secció.
  • RZ 0,6/1 KV 3×50 Al 54,6 Alm: Aquesta referència designa un cable de feix trenat format per tres conductors d’alumini de 50 mm2 de secció i neutre portador d’Almelec (Alm) de 54,6 mm2.
  • RZ 0,6/1 KV 3×95/50 Al/22 Ac: Aquesta referència designa un cable de feix trenat format per tres conductors de 95 mm2 de secció i neutre de 50 mm2 d’alumini. Amb cable fiador d’acer de 22 mm2.

Elecció dels conductors

L’elecció dels conductor ses realitza a traves de la secció prevista de la instal·lació la qual queda determinada pel factors següents:

  • La intensitat permanent admissible segons les condicions de la instal·lació. Aquestes estan definides a les de taules que el REBT indica a la seva ITC-BT-06 segons el tipus de conductor: aïllat o nu, i la natura d’aquest: coure o alumini. A més s’haurà de tenir present els factors de correcció per temperatura a la que estan exposats i la forma d’agrupament d’aquests (veure taula, taula i taula).
Taula Intensitat màxima admissible a temp. ambient de 40ºC
Nombre de cond. per secció (mm2) Intensitat màxima (A)
1 x 25 Al/54,6 Alm 110
1 x 50 Al/54,6 Alm 165
3 x 25 Al/54,6 Alm 100
3 x 50 Al/54,6 Alm 150
3 x 95 Al/54,6 Alm 230
3 x 150 Al/80 Alm 305
ITC-BT-06. Cables tensats, amb neutre fiador d'aleació Al-Mg-Si (Almelec).
Taula Intensitat màxima admissible a temp. ambient de 40ºC
Nombre de cond. per secció (mm2) Intensitat màxima (A)
Posada en façana Tensada amb fiador d’acer
2 x 16 Al 73 81
2 x 25 Al 101 109
4 x 16 Al 67 72
4 x 25 Al 90 97
4 x 50 Al 133 144
3 x 95/50 Al 207 223
3 x 150/95 Al 277 301
ITC-BT-06. Cables posats, o tensats amb neutre fiador d'acer.
Taula Intensitat màxima admissible a temp. ambient de 40ºC
Nombre de cond. per secció (mm2) Intensitat màxima (A)
Posada en façana Tensada amb fiador d’acer
2 x 10 Cu 77 85
4 x 10 Cu 65 72
4 x 16 Cu 86 95
ITC-BT-06. Cables posats, o tensats amb neutre fiador d'acer.
  • La intensitat del curtcircuit previst a la xarxa. Igualment a la ITC-BT-06 del REBT estan definides les intensitats de curtcircuit admissibles en funció dels temps de durada del curtcircuit en conductors de coure i alumini.
  • Per altres factors com la caiguda previsible de la tensió, el règim de càrrega variable, les pèrdues elèctriques i les alimentacions alternes, per esmentar-ne només alguns.

Elements accessoris de xarxes aèries

Els elements accessoris són el conjunt de peces i materials utilitzats en el muntatge de les xarxes aèries, ja siguin instal·lades en façanes o mitjançant suports, amb la finalitat d’aconseguir una instal·lació correcta.

"Els accessoris que s'empren en les xarxes aèries han d'estar degudament protegits contra la corrosió i envelliment, i han de resistir els esforços mecànics a què puguin estar sotmesos, amb un coeficient de seguretat no inferior al que correspongui al dispositiu d'ancoratge on estiguin instal·lats".

REBT. ITC-BT-06 (apartat 1.3). Accessoris de subjecció.

Elements de subjecció en façanes

Els elements de subjecció utilitzats a les xarxes posades sobre façana estan formats per un conjunt de peces –sobretot suports, abraçadores i tacs– dissenyades per tal de facilitar la fixació a l’estructura dels edificis, i fabricades d’acer plastificat, acer inoxidable plastificat i material sintètic.

La fixació del cable als murs es fa amb suports i abraçadores, a manera de mènsula, perquè puguin suportar el conjunt del feix. Els suports i abraçadores van fixats als murs i les façanes amb tacs incorporats al mateix suport. Porten un sistema de tancament, el qual uneix el suport amb el feix i impedeix que se surti accidentalment del seu allotjament. La figura mostra alguns tipus d’aquests elements de subjecció.

Figura Suports de subjecció sobre façanes

Elements de subjecció en suports

Els elements utilitzats per fixar els conductors sobre suports són bàsicament de dues classes: de suspensió i d’amarratge.

Com els elements de suspensió sobre façanes, estan fets d’acer plastificat, d’acer inoxidable plastificat o d’un material sintètic.

  • Elements de suspensió. La suspensió de la línia s’efectua amb grapes de suspensió (figura), les quals suporten el feix mitjançant el neutre portador. Les grapes s’uneixen al suport amb peces d’ancoratge, consoles (figura) i ganxos. El conjunt forma una unió articulada que facilita l’acoblament al neutre portador, tal com es pot veure a la figura. Se’n fabriquen de classes i formes diferents, i n’hi ha que porten un sistema que impedeix que el cable se surti accidentalment del seu allotjament; també permeten unir el feix a la grapa de suspensió.

Figura Grapes de suspensió

Figura Consoles de suspensió

Figura Conjunt de suspensió format per grapa, consola i ganxo

  • Elements d’amarratge. La línia es fixa a les peces d’ancoratge (punts d’ancoratge) amb pinces d’amarratge, les quals s’acoblen al conductor del neutre portador per un sistema de tascons aïllants lliscant. La pressió s’efectua sobre l’aïllament del cable de manera que no el fereixi ni en disminueixi les característiques. La figura mostra els diferents tipus de pinces d’amarratge; i la figura, el conjunt d’elements necessaris per amarrar el cable.

Figura Pinces d’amarratge

Figura Conjunt d’elements per a l’amarratge

Elements complementaris de xarxes aèries trenades

Perquè la instal·lació funcioni correctament, les xarxes aèries es munten amb altres elements complementaris, a part dels elements principals de subjecció. Els elements complementaris més importants que formen part de les xarxes aèries són els següents:

  • Abraçadores per a xarxes aèries trenades suspeses. Aquest tipus d’abraçadores s’utilitzen per subjectar el feix trenat en xarxes suspeses amb cable fiador d’acer (figura).

Figura Abraçadores per a xarxes aèries trenades suspeses

  • Ganxos. Aquests elements complementaris es munten als suports o s’encasten en façanes per subjectar els elements de suspensió o d’amarratge (figura).

Figura Ganxos

  • Abraçadores de subjecció per a baixants. Aquest tipus d’elements complementaris s’utilitzen quan cal efectuar un pas de xarxa aèria a subterrània o en altres muntatges que així ho requereixin a fi de fixar els conductors o els tubs als suports de la xarxa, a pals d’embrancament o a les façanes. La figura mostra una varietat d’aquests elements, i la figura presenta un detall del muntatge del conjunt.

Figura Abraçadores de subjecció de cables i tubs

Font: Cahors

Figura Detall de muntatge d’abraçadores en suport

  • Bressols. Aquest tipus d’elements complementaris s’utilitzen en suports i cantonades de façana per tal de protegir els cables trenats quan hi ha canvis de direcció a la xarxa com també en els embrancaments. A la figura hi ha dos tipus de bressols de curvatura interior i exterior segons el lloc i el muntatge, tal com mostra detalladament la figura.

Figura Bressols

Figura Detall de muntatge de bressols

  • Caputxons. Aquests elements s’utilitzen com a elements d’estanquitat en tubs de protecció dels cables instal·lats en façanes i suports. La figura mostra caputxons per a cables d’un, tres i quatre conductors de sortida, i caputxons de protecció final de cable; la figura mostra detalladament el muntatge dels caputxons.

Figura Caputxons

Figura Detall de muntatge de caputxons

  • Connectors. Aquests elements complementaris s’utilitzen per efectuar unions i derivacions de conductors a la xarxa aèria i embrancaments. La figura mostra detalladament diferents classes de connectors.

Figura Connectors: a) de pressió per cargol; b) de compressió de petaca; c) de perforació de l’aïllament; d) de compressió AMPACT

  • Maniguets d’unió de conductors. Els maniguets serveixen per empalmar un conductor amb un altre de la mateixa secció, o bé, per reduir-ne la secció. La figura mostra detalladament els diferents tipus de maniguets.

Figura Diferents tipus de maniguets: a) maniguet d’unió alumini-alumini; b) Maniguet d’unió alumini-coure; c) Maniguet preaïllat

  • Terminals. La funció d’aquests elements complementaris és connectar l’extrem d’un conductor a un element de connexió d’un aparell. Per exemple, caixes generals de protecció (CGP), de seccionament, etc. La figura mostra terminals per a diferents seccions de conductor.

Figura Terminals

  • Accessoris. Hi ha una gran varietat d’accessoris que complementen els materials utilitzats a les xarxes aèries trenades. La figura il·lustra detalladament algunes de les varietats d’accessoris.

Figura Diversos tipus d’accessoris: a) tacs per a la fixació de ganxos i cargols; b) Tubs de protecció; c) Tensors de cables; d) Subjectadors de cables; e) Protectors de cables; f) Grillons

Aïlladors

La funció de l’aïllador és aïllar elèctricament els conductors de les xarxes aèries nues, amb tensió, de la resta d’elements. Com que avui dia no s’instal·len xarxes aèries nues noves, només es fan servir en el manteniment de les xarxes antigues.

"La fixació dels aïlladors als seus suports s'ha d'efectuar mitjançant roscatge o cimentació amb substàncies que no ataquin cap de les parts, i que no pateixin variacions de volum que puguin afectar els aïlladors o la seguretat de la fixació."

REBT. ITC-BT-06. (Apartat 1.2). Aïlladors.

Els aïlladors de les xarxes aèries de BT són de porcellana o de vidre, i tenen una forma apropiada per suportar el conductor.

Els aïlladors poden ser de tipus diferents per la forma i la funció que tenen:

  • Aïlladors de politja. En aquests aïlladors, el conductor es fixa a la gola o la ranura de l’aïllador. Es poden fer servir tant a l’estesa de la línia com per a l’amarratge. Normalment es munten a la cadireta en posició horitzontal (figura).

Figura Aïllador de politja

  • Aïlladors de suport. En aquests aïlladors, el conductor es pot fixar a la gola de l’aïllador o la ranura del cap. És apropiat fer-los servir en el cas de l’estesa de la línia. La figura mostra diferents tipus d’aïlladors de suport i permet veure com el conductor es pot col·locar al cap de l’aïllador (A) o a la gola (B).

Figura Aïlladors de suport

  • Aïlladors dobles. Són aïlladors de politja que porten més d’una ranura per instal·lar diversos conductors de la mateixa fase (figura).

Figura Aïllador doble

  • Aïlladors d’amarratge. Aquests aïlladors són d’un tipus especial que es col·loca al principi i al final de la línia. La figura mostra aquest tipus d’aïllador des de diferents perspectives.

Figura Aïllador d’amarratge

Condicions generals i especials d'instal·lació de xarxes aèries de baixa tensió

La ITC-BT-06 del Reglament electrotècnic de baixa tensió (REBT) determina les condicions generals i especials que han de complir les instal·lacions aèries de baixa tensió segons el tipus d’instal·lació, que pot ser amb conductors posats, conductors tibats i conductors nus.

Les diferents companyies de distribució elèctrica disposen de normes particulars pel que fa a la instal·lació de xarxes aèries de baixa tensió d’acord amb el que especifica el REBT.

Tot seguit trobareu indicades les distàncies que cal respectar en l’execució de les instal·lacions per a conductors posats i tibats:

  • Condicions per a cables posats. A la instal·lació de conductors de cables posats, la distància dels conductors al terra ha de ser com a mínim de 2,5 m. En els recorreguts per sota d’aquesta alçada mínima a terra (per exemple, en el cas d’embrancaments) s’han de protegir amb elements adequats. Altres distàncies que cal respectar són les proximitats de les obertures a les façanes:
    • Finestres: 0,30 m a la vora superior de l’obertura, i 0,50 m a la vora inferior i vores laterals de l’obertura.
    • Balcons: 0,30 m a la vora superior de l’obertura, i 1 m a les vores laterals del balcó.
    • Cal tenir en compte si hi ha sortints o marquesines que puguin facilitar el fet de posar els conductors, tot i que es pot admetre, en aquests casos, una disminució de les distàncies assenyalades en el cas de les finestres i els balcons.
    • Elements metàl·lics presents a les façanes. Així mateix s’ha de respectar una distància mínima de 0,05 m respecte als elements metàl·lics presents a les façanes, com ara escales, llevat que el cable disposi d’una protecció.
  • Condicions per a cables tibats. La distància a terra ha de ser de 4 m llevat el cas d’encreuaments; aleshores les condicions que han de regir són les pròpies dels encreuaments.

Condicions en encreuaments, proximitats i paral·lelismes

Consulteu les “Condicions generals en encreuaments, proximitats i paral·lelismes” a la ITC-BT-06, apartat 3.9 del REBT.

En situacions especials, com els encreuaments i els paral·lelismes amb altres línies, amb vies de comunicació, amb rius i canals navegables o flotables, etc., s’han de complir les condicions assenyalades al REBT, com també les normes establertes pels organismes afectats o altres normes oficials vigents per aquests casos.

  • Condicions en encreuaments. A la taula hi ha resumides les condicions que s’han de complir, segons el REBT, pel que fa a les obertures d’encreuament amb les vies i instal·lacions, en la qual:
    • U = Tensió nominal, en kV, de la línia d’alta tensió
    • L1 = Longitud, en metres, entre el punt d’encreuament i el suport més pròxim de la línia d’alta tensió
    • L2 = Longitud, en metres, entre el punt d’encreuament i el suport més pròxim de la línia de baixa tensió.
Taula Condicions en encreuaments
Línies aèries d’AT
Línia aèria per sobre de la de BT

on:
- D és la distància vertical mínima entre conductors AT/BT
- U és Un de línia AT expressada en kV
- L1 és la distància creuament-suport AT
Atenció al “resultat vertical ascendent” BT. Cas amb malla entre AT i BT si BT per sobre, permís especial.
Línies aèries de BT (conductors nus)
Si es troben en suports diferents: D ≥ 0,50 m
Si són al mateix suport depèn de la longitud d’obertura (3.2.2. o Tr 16)
Línies aèries de telecomunicacions
Posició: línia BT per sobre de la línia de telecomunicacions.
Distància amb suports diferents: D ≥ 1 m
Distància amb el mateix suport: D ≥ 0,50 m
Línia BT per sota:
- o malla de protecció entre línies
- o conductors de BT aïllats (0,6/1 kV)
- o conductors telecomunicacions de 0,6/1 kV
Carreteres i ferrocarrils (sense identificar)
Càrrega de ruptura ≥ 410 daN; amb conductors aïllats ≥ 280 daN
Alçada ≥ 6 m, amb la fletxa més favorable
  • Condicions en proximitats i paral·lelismes. A la taula hi ha resumides les condicions que cal complir, segons el REBT, pel que fa a les proximitats i els paral·lelismes.
Taula Condicions en proximitats i paral·lelismes
Amb línies AT
Cal evitar el paral·lelisme entre línies AT i BT
La distància entre els traços dels conductors més propers (D): D ≥ 1,5 H
en què H és l’alçada del suport més alt.
Al costat de centrals o dels centres de transformació (CT) distància entre conductor AT/BT (d):
- d ≥ 2 m, si UAT ≤ 66kV
- d ≥ 3 m, si UAT > 66 kV
Mateixos suports AT i BT, si:
- línia AT per sobre i càrrega de ruptura ≥ 480daN.
- distància entre conductors AT/BT ≥ separació entre conductors AT
- senyal de perill en cada suport, pel personal de manteniment, entre BT i AT
- l’aïllament de la línia BT ha de ser ≥ al corresponent a la PaT de la d’AT
Si totes dues van aïllades:
D ≥ 0,10 m
Si són nues, sobre suports diferents, distància (horitzontal) ≥ 1 m
Amb línies telecomunicacions
Sobre els mateixos suports. Distància a altres línies BT (3.2.2. o Tr 16).
línies de telecomunicacions ≥ 0,5 m (si l’aïllament línia telecom = aïllament línia BT)
Carrers i carreteres
Conductors nus: circulació rodada ≥ 6 m; sense circulació rodada ≥ 5m
Conductors aïllats i no-circulació rodada ≥ 4 m
Ferrocarrils electrificats tramvies i troleibús
Distància horitzontal ≥ 1,5 m
Zones arbrades
Millor aïllats. Si estan nus, que cap arbre ni cap branca arribin a tocar-los
Canalitzacions d’aigua
D ≥ 0,20 m nus i/o empalmaments i juntes: D ≥ 1 m;
Artèries d’aigua D ≥ 1 m
Canalitzacions de gas
D ≥ 0,20 m nus i/o empalmaments i juntes: D ≥ 1 m; gas alta pressió (> 4 bar) D ≥ 4 m

Connexió a terra

La connexió o posada a terra té com a objectiu limitar les tensions perilloses que puguin presentar-se en les masses metàl·liques, i assegura l’actuació de les proteccions.

La instal·lació de posada a terra permet el pas a terra dels corrents de defecte i les descàrregues d’origen atmosfèric; amb aquesta connexió a terra s’aconsegueix protegir o disminuir els riscos per a les instal·lacions i les persones.

"La posada o connexió a terra és la unió elèctrica directa, sense fusibles ni cap protecció, d'una part del circuit elèctric o d'una part conductora que no hi pertany, mitjançant una presa de terra amb un elèctrode o grups d'elèctrodes enterrats al sòl."

REBT. ITC-BT-018 (apartat 2).

Consulteu la ITC-BT-08, “Sistemes de connexió del neutre”, i la ITC-BT-18, “Instal·lacions de posada a terra”, del REBT.

Les posades a terra de les xarxes aèries de baixa tensió es fan mitjançant el conductor neutre en el cas de les instal·lacions de tipus TT i TN, o el conductor neutre i protecció en el cas de les instal·lacions tipus TN-S.

La posada a terra està instal·lada en diferents punts de la xarxa:

  • als centres de transformació (CT) mateix;
  • al primer suport després del centre de transformació;
  • a les ramificacions principals de la xarxa;
  • al final de línia;
  • en altres punts de la xarxa, sempre que la distància no superi els 500 m de longitud de línia.
Anar a la pàgina anterior:
Referències
Anar a la pàgina següent:
Activitats