Configuració de xarxes subterrànies de distribució en baixa tensió

En aquesta unitat es descriuen els tipus i les característiques de les instal·lacions de xarxes subterrànies, com ara les directament soterrades, sota tub, en galeries, entre altres, i els conductors de xarxes subterrànies de distribució.

Tipus i característiques de les instal·lacions de xarxes subterrànies

En aquest apartat veureu els diferents tipus d’instal·lacions i les característiques de les instal·lacions més rellevants en xarxes subterrànies, com són, per exemple, les directament soterrades, sota tub i en galeries, entre altres.

Instal·lacions subterrànies de cables aïllats

Les canalitzacions de distribució i de subministrament d’energia es disposen, en general, en terrenys de domini públic i en zones perfectament delimitades, preferentment sota les voreres.

El traçat ha de ser el més rectilini possible i, si pot ser, paral·lel a referències fixes, com línies de façana i vorerees. Així mateix, s’han de tenir en compte els radis de curvatura mínims, fixats pels fabricants o, en defecte seu, els indicats en les normes de la sèrie UNE 20435, que cal respectar en els canvis de direcció.

En l’etapa de definició del projecte, cal consultar les empreses de servei públic i els possibles propietaris de serveis per conèixer la posició de les seves instal·lacions a la zona afectada. Un cop coneguda, abans de procedir a obrir les rases, s’obren les cates de reconeixement per confirmar o rectificar el traçat previst en el projecte.

Els cables aïllats es poden instal·lar de dues maneres:

  • com a conduccions amb conductors directament soterrats i
  • com a conduccions amb conductors entubats i soterrats.

Conduccions amb conductors directament soterrats

Trobareu més informació als apartats “Conduccions entubades” i “Encreuaments i paral·lelismes” .

En la instal·lació de conduccions amb conductors directament soterrats, la profunditat, fins a la part superior del cable, no ha de ser menor de 0,60 m en voreres, ni de 0,80 m en calçades (figura).

terrats per sota de les voreres

Figura Conduccions amb conductors directament so

Quan hi hagi impediments que no permetin assolir les profunditats esmentades, es poden reduir entubant els conductors. Contràriament, cal augmentar la profunditat en els casos en què hi hagi encreuaments o paral·lelismes.

Per tal d’aconseguir que el cable quedi correctament instal·lat, sense que hagi rebut cap dany i per tal que ofereixi seguretat en excavacions fetes per tercers, en la instal·lació dels cables s’han de seguir aquestes instruccions:

  • El llit de la rasa que rebrà el cable ha de ser llis i ha d’estar lliure d’arestes vives, cantons, pedres, etc. En el llit s’ha de disposar una capa de sorra de mina o de riu rentada, d’un gruix mínim de 0,05 m, i sobre aquesta capa s’ha de col·locar el cable. Per sobre del cable hi ha d’anar una altra capa de sorra o terra garbellada d’uns 0,10 m de gruix. Les dues capes han de cobrir l’amplada total de la rasa, que ha de ser suficient per mantenir 0,05 m entre els cables i les parets laterals.
  • Per sobre de la sorra tots els cables han de tenir una protecció mecànica com, per exemple, llosetes de formigó, plaques protectores de plàstic o maons o rajoles col·locades de manera transversal. Es pot admetre l’ús d’altres proteccions mecàniques equivalents. També s’ha de posar una cinta de senyalització que adverteixi de l’existència del cable elèctric de baixa tensió.
    • La distància mínima d’aquesta protecció a terra ha de ser de 0,10 m, i la part superior del cable ha de ser de 0,25 m.
    • S’admet també la col·locació de plaques amb doble missió de protecció mecànica i de senyalització.

Conduccions amb conductors entubats i soterrats

No s’ha d’instal·lar més d’un circuit per tub.

Cal evitar, en la mesura que sigui possible, els canvis de direcció dels tubs. En els punts on es produeixin, i per tal de facilitar la manipulació dels cables, s’han de disposar arquetes amb tapa, registrables o no.

Per facilitar l’estesa dels cables, en els trams rectes s’han d’instal·lar arquetes intermèdies, registrables, cegues o simplement cates de tir, com a màxim cada 40 m. Aquesta distància pot variar de manera raonable, en funció de derivacions, encreuaments o altres condicionants viaris (figura).

Figura Les arquetes han de poder suportar el pes del material i el de la circulació en superfície

A l’entrada de les arquetes, els tubs han de quedar degudament segellats en els extrems per evitar l’entrada de rosegadors (figura).

Figura Segellat de les conduccions subterrànies i els conductors en els registres

Una altra opció és la galeria registrable o la rasa prefabricada, en la qual no hi ha prevista la circulació de persones; les tapes de registre necessiten mitjans mecànics per ser manipulades (figura).

Les galeries o rases no transitables (registrables) presenten una sèrie de condicions generals que cal observar:

  • En aquests galeries s’admeten cables elèctrics d’alta tensió, de baixa tensió i d’enllumenat, control i comunicació.
  • Aquest tipus de galeries no admeten l’existència de canalitzacions de gas.
  • Les galeries registrables o no transitables només admeten l’existència de canalitzacions d’aigua, sempre que sigui possible garantir que en cas de fuita, l’aigua no afecta els altres serveis.

Figura Galeria registrable de servei elèctric

Galeries transitables

Les galeries transitables presenten les condicions generals (figura) que trobareu descrites a continuació:

  • Les galeries són de formigó armat o d’altres materials amb rigidesa, estanquitat i durada equivalents.
  • Les galeries transitables s’han de dimensionar per suportar la càrrega de terres i paviments situats per sobre i les del trànsit que corresponguin.
  • En els punts singulars, entroncaments, passos especials, accessos de personal, etc., s’ha d’estudiar tant el pas correcte de les canalitzacions com la seguretat de circulació de les persones.
  • Els accessos a la galeria han de quedar tancats, de manera que s’impedeixi l’entrada de persones alienes al servei, però han de permetre la sortida de les que estiguin a l’interior seu.
  • En les galeries transitables, s’han de disposar accessos a les zones extremes de les galeries, que han de permetre l’entrada i la sortida dels materials.
  • La ventilació de les galeries ha de ser suficient per assegurar que l’aire es renovi unes sis vegades cada hora, per evitar acumulacions de gasos i condensacions d’humitat, i contribuir d’aquesta manera a fer que la temperatura màxima de la galeria sigui compatible amb els serveis que conté.
    • La temperatura màxima dins de la galeria transitable no ha de sobrepassar els 40°C.
  • Els sòls de les galeries han de ser antilliscants, han de tenir el pendent adequat i un sistema de drenatge eficaç que eviti la formació de tolls.
  • Les empreses usuàries de la galeria transitable han de prendre les disposicions oportunes per tal d’evitar la presència de rosegadors dins de les galeries.

Figura Característiques generals de les galeries

Galeries transitables i canalitzacions d'aigua: algunes recomanacions

Si bé no és recomanable que hi hagi canalitzacions d’aigua en les galeries transitables, fins i tot en els casos en què la seva presència sigui necessària, les canalitzacions d’aigua s’han de situar a un nivell inferior respecte de la resta de les instal·lacions.

A més, és condició indispensable que la galeria transitable tingui un desguàs situat per sobre de la cota del clavegueram o de la canalització de sanejament en què evacua.

És recomanable que els desguassos disposin de doble sifó per evitar la penetració de gasos, un manteniment correcte de renovació d’aigua del primer sifó i una reixa per evitar l’entrada d’animals.

Pel que fa a les conduccions que es poden instal·lar en galeries transitables, hi ha una sèrie de recomanacions que cal seguir:

  • En les galeries transitables es fan servir, preferentment, en el cas de les instal·lacions elèctriques de potència, cables de control i de telecomunicacions (figura).
  • En cap cas poden coexistir en una mateixa galeria transitable instal·lacions d’electricitat i instal·lacions de gas.
  • És aconsellable disposar els cables dels diferents serveis i dels diferents propietaris sobre suports diferents, i mantenir entre ells distàncies que en permetin la instal·lació i manteniment correctes.
  • Dins d’un mateix servei, s’ha de procurar agrupar-los per tensions. Per exemple, en un dels laterals s’han d’instal·lar els cables de baixa tensió, de control, de senyalització, etc., mentre que es reserva l’altre per als cables d’alta tensió.
  • Els cables s’han de disposar de manera que el seu traçat sigui rectilini i s’ha de procurar que conservin la seva posició relativa amb els altres.
  • Les entrades i sortides dels cables a les galeries s’ha de fer de manera que no dificultin ni el manteniment dels cables existents ni la instal·lació de cables nous.
  • Un cop instal·lats, tots els cables han de quedar degudament senyalitzats i identificats. En la identificació ha de figurar, també, l’empresa a la qual pertanyen.

Figura Galeries per al servei elèctric

NBE-CPI-96

Norma bàsica d’edificació. Condicions de protecció contra incendis a edificis (RD 2177/1996).

Les galeries transitables que tinguin una longitud superior a 400 m, a més de complir les disposicions especificades per al tipus de galeria transitable en general, han de disposar del següent:

  • il·luminació fixa interior;
  • instal·lacions fixes de detecció de gasos tòxics, amb una sensibilitat mínima de 300 ppm;
  • indicadors lluminosos que regulin l’accés a les entrades;
  • accés de persones cada 400 m com a màxim;
  • enllumenat de senyalització interior per informar de les sortides i referències exteriors;
  • envans de sectorització contra incendis (RF120), d’acord amb el que estableix la NBE-CPI-96;
  • portes tallafocs (RF90), d’acord amb el que estableix la NBE-CPI-96.

La canalització d'aigua en una galeria no transitable

En un disseny de doble cos, per exemple, en un cos es disposa una canalització d’aigua i tubs formigonats per a cables de comunicació, i en l’altre cos, que roman estanc respecte de l’anterior quan té posada la tapa registrable, es col·loquen els cables de baixa tensió, d’alta tensió, d’enllumenat públic, els cables dels semàfors, de control i el cablejat de comunicació.

Les condicions de seguretat més destacables que ha de complir aquest tipus de configuracions són l’estanquitat dels tancaments i una bona renovació de l’aire en el cos ocupat pels cables elèctrics, per tal d’evitar l’acumulació de gasos i la condensació d’humitats, i millorar la dissipació de calor.

Pel que fa a les conduccions que es poden instal·lar, en claveguerons o canals registrables, cal tenir en compte el següent:

  • En certes ubicacions amb accés restringit a persones ensinistrades, com pot ser a l’interior d’indústries o de recintes destinats exclusivament a contenir instal·lacions elèctriques, es poden utilitzar canals d’obra amb tapes (que normalment s’enrasen amb el nivell del sòl) manipulables a mà.
  • És aconsellable separar els cables de diferents tensions (aprofitant el fons i les dues parets). Fins i tot pot ser preferible utilitzar canals diferents.
  • El canal ha de permetre la renovació de l’aire.

El risc d'explosió

Tot i això, si hi ha canalitzacions de gas properes al canal, hi ha risc d’explosió, que pot ser ocasionada per fuites de gas eventuals que arribin fins al canal. En qualsevol cas, el projectista ha d’estudiar les característiques particulars de l’entorn i justificar la solució adoptada.

Pel que fa a les instal·lacions vistes en safates, cal dir que aquest tipus d’instal·lació només s’empra en subestacions o altres instal·lacions elèctriques, en la part interior d’edificis, sense que estigui sotmesa a la intempèrie i on l’accés quedi restringit al personal autoritzat. Quan les zones per les quals discorre el cable siguin accessibles a persones o vehicles, han de disposar de proteccions mecàniques que en dificultin l’accessibilitat.

Els conductors de xarxes subterrànies de distribució: tipus i característiques

Els conductors dels cables utilitzats en les línies subterrànies han de ser de coure o d’alumini, i han d’estar aïllats amb mescles apropiades de compostos polimèrics. A més, han d’estar degudament protegits contra la corrosió que pugui provocar el terreny on s’instal·len i han de tenir la resistència mecànica suficient per suportar els esforços a què puguin estar sotmesos.

Els cables poden ser d’un conductor o més d’un i d’una tensió assignada no inferior a 0,6/1 kV, i han de complir els requisits especificats en la part corresponent de la norma UNE-HD 603.

La secció d’aquests conductors ha de ser l’adequada a les intensitats i les caigudes de tensió previstes i, en tot cas, aquesta secció no ha de ser inferior a 6 mm2 per a conductors de coure, i 16 mm2 en el cas dels que siguin d’alumini.

Intensitats màximes d'utilització en règim permanent en línies soterrades

Els valors indicats en la norma UNE 20.435 són els que apareixen en les taules d’intensitats màximes admissibles.

Tot seguit treballarem els conceptes de temperatures màximes admissibles en el conductor, segons els tipus d’aïllaments; les intensitats màximes permanents admissibles pels diferents tipus de cables en una instal·lació soterrada (“Intensitats en funció de les condicions d’instal·lacions soterrades”), i les condicions especials d’instal·lació i els factors de correcció que cal aplicar (“Condicions d’instal·lació soterrada i factors de correcció d’intensitat admissible”); aquests factors de correcció s’indiquen per a cada condició que pugui diferenciar la instal·lació considerada de la instal·lació tipus.

Temperatures admissibles

Les intensitats màximes admissibles en servei permanent depenen en cada cas de la temperatura màxima que l’aïllament pugui suportar, sense alteracions de les propietats elèctriques, mecàniques i químiques. Aquesta temperatura està en funció del tipus d’aïllament i del règim de càrrega.

En la taula s’especifiquen amb caràcter informatiu les temperatures màximes admissibles, en servei permanent i en curtcircuit, per a alguns tipus de cables aïllats amb aïllament sec.

Taula Cables aïllats amb aïllament sec, temperatura màxima en °C assignada al conductor
Tipus Temperatura màxima (°C)
Aïllament sec Servei permanent θ1 Curtcircuit t < 5s
Policlorur de vinil (PVC)
S < 300 mm2
S > 300 mm2

70
70

160
140
Polietilè reticulat (XLPE) 90 250
Etilè-propilè (EPR) 90 250

Intensitats en funció de les condicions d'instal·lacions soterrades

A l’efecte de determinar la intensitat màxima admissible (vegeu la taula, taula i taula), es considera la instal·lació tipus:

  • un sol cable tripolar
  • un sol cable tetrapolar
  • un tern de cables unipolars en contacte mutu, directament soterrats, en tota la longitud, en una rasa de 0,70 m de profunditat, en un terreny de resistivitat tèrmica mitjana de 1 k·m/W i una temperatura ambient del terreny a aquesta profunditat de 25°C.
Taula Intensitats màximes admissibles en amperes per a cables tetrapolars amb conductors d’alumini i conductor neutre de coure, en instal·lació soterrada (servei permanent)
Cables Secció nominal
dels conductors (mm2)
Intensitat
(A)
3 · 50Al + 16Cu 50 160
3 · 95Al + 30Cu 95 235
3 · 150Al + 50Cu 150 305
3 · 240Al + 90Cu 240 395
Temperatura màxima del conductor: 90°C; temperatura del terreny: 25°C; profunditat d'instal·lació: 0,70 m; resistivitat tèrmica del terreny: 1k·m/W
Taula Intensitats màximes admissibles en amperes per a cables amb conductors d’alumini en instal·lació soterrada i servei permanent
Terna
de cables
1 cable
tripolar o tetrapolar
2 cables
unipolars
1 cable
unipolar
Secció nominal Tipus d’aïllament
(mm2) XLPE EPR PVC XLPE EPR PVC XLPE EPR PVC XLPE EPR PVC
16 97 94 86 90 96 76 119 115 105 110 105 93
25 125 120 110 115 110 98 153 147 135 141 135 120
35 150 145 130 140 135 120 184 178 159 172 165 147
50 180 175 155 165 160 140 220 214 190 202 196 172
70 220 215 190 205 220 170 270 263 233 251 270 208
95 260 255 225 240 235 210 319 312 276 294 288 257
120 296 290 260 275 270 235 361 355 319 337 331 288
150 330 325 290 310 305 265 404 398 355 390 374 325
185 375 365 325 350 345 300 459 447 398 429 423 368
240 430 420 380 405 395 350 527 515 466 492 484 429
300 485 475 430 460 445 395 594 582 527 564 545 484
400 550 540 480 520 500 445 674 662 588 637 613 545
500 615 605 525 753 741 643
630 690 690 600 845 833 735
Tipus d'aïllament: 1. XLPE (polietilè reticulat): temperatura màxima en el conductor, 90°C (servei permanent); 2. EPR (etilè-propilè): temperatura màxima en el conductor, 90°C (servei permanent); 3. PVC (policlorur de vinil): temperatura màxima en el conductor, 70°C (servei permanent). Temperatura del terreny: 25°C; profunditat d'instal·lació: 0,70 m; resistivitat tèrmica del terreny: 1 k·m/W.
Taula Intensitats màximes admissibles, en amperes, per a cables amb conductors de coure en instal·lació soterrada (servei permanent)
Terna
de cables
1 cable
tripolar o tetrapolar
2 cables
unipolars
1 cable
unipolar
Secció nominal Tipus d’aïllament
(mm2) XLP EPR PVC XLP EPR PVC XLP EPR PVC XLP EPR PVC
6 72 70 63 66 64 56 88 96 77 91 78 68
10 96 94 85 88 85 75 119 115 104 108 104 92
16 125 120 110 115 110 97 153 147 135 141 135 119
25 160 155 140 150 140 125 196 190 172 194 172 153
35 190 195 170 190 175 150 233 227 208 221 214 184
50 230 225 200 215 206 180 282 276 245 263 251 221
70 280 270 245 260 250 220 343 331 300 319 306 270
95 335 325 290 310 305 265 410 398 355 390 374 325
120 380 375 335 355 350 305 466 459 410 435 429 374
150 425 415 370 400 390 340 521 508 453 490 478 417
185 480 470 420 450 440 385 588 576 515 551 539 472
240 550 540 485 520 506 445 674 662 594 637 619 545
300 620 610 550 590 565 506 760 747 674 723 692 619
400 706 690 615 665 645 570 964 845 753 815 790 698
500 790 775 686 969 849 939
630 885 870 770 1084 1066 943
Tipus d'aïllament: 1. XLPE (polietilè reticulat): temperatura màxima en el conductor, 90°C (servei permanent); 2. EPR (etilè-propilè): temperatura màxima en el conductor, 90°C (servei permanent); 3. PVC (policlorur de vinil): temperatura màxima en el conductor, 70°C (servei permanent). Temperatura del terreny: 25°C; profunditat d'instal·lació: 0,70 m; resistivitat tèrmica del terreny: 1 k·m/W.

Condicions especials d'instal·lació soterrada i factors de correcció d'intensitat admissible

Les característiques de les condicions d’instal·lació soterrada s’han especificat als apartats “Altres esforços mecànics” i “Intensitats en funció de les condicions d’instal·lació soterrades” .

La intensitat màxima d’un cable, determinada per les condicions d’instal·lació soterrada, s’ha de corregir tenint en compte cadascuna de les magnituds de la instal·lació real que en difereixen, de manera que l’augment de temperatures, provocat per la circulació de la intensitat calculada, no doni lloc a una temperatura en el conductor que sigui superior a la prescrita en la taula.

Tot seguit trobareu exposats alguns casos particulars d’instal·lació, les característiques de les quals afecten el valor màxim de la intensitat admissible, a l’hora que s’hi han indicat els factors de correcció que cal aplicar.

En la taula trobareu els factors de correcció, F, de la intensitat admissible per a temperatures del terreny θt diferents de 25°C, en funció de la temperatura màxima de servei θs de la taula.

Taula Factors de correcció per a una temperatura del terreny diferent de 25°C
Temp.
de servei
Temperatura del terreny θt en °C
θt (°C) 10 15 20 25 30 35 40 45 50
90 1,11 1,07 1,04 1 0,96 0,92 0,88 0,83 0,79
70 1,15 1,11 1,05 1 0,94 0,88 0,82 0,75 0,67

El factor de correcció per a altres temperatures del terreny, diferents de les indicades a la taula, es defineix per la fórmula següent:

En la taula trobareu indicats, per a diferents resistivitats tèrmiques del terreny, els factors corresponents de correcció de la intensitat admissible.

Taula Factors de correcció per resistivitat tèrmica del terreny diferent d’1 k·m/W
Tipus de cable Resistivitat tèrmica del terreny (k·m/W)
0,95 0,95 0,90 1 1,10 1,20 1,40 1,65 2,00 2,50 2,90
Unipolar 1,09 1,06 1,04 1 0,96 0,93 0,97 0,91 0,75 0,89 0,66
Tripolar 1,07 1,05 1,03 1 0,97 0,94 0,89 0,84 0,79 0,71 0,69

En la taula trobareu indicats els factors de correcció que cal aplicar, segons el nombre de cables tripolars o terns unipolars i la distància que hi ha entre ells.

Taula Factors de correcció per a agrupacions de cables trifàsics o terns de cables unipolars
Factors de correcció
Separació entre
els cables o terns
Nombre de cables o terns de la rasa
2 3 4 5 6 8 10 12
d = 0 0,80 0,70 0,64 0,60 0,56 0,53 0,50 0,47
d = 0,07 m 0,85 0,75 0,68 0,64 0,60 0,56 0,53 0,50
d = 0,10 m 0,85 0,76 0,69 0,65 0,62 0,58 0,55 0,53
d = 0,15 m 0,87 0,77 0,72 0,68 0,66 0,62 0,59 0,57
d = 0,20 m 0,88 0,79 0,74 0,70 0,68 0,64 0,62 0,60
d = 0,25 m 0,89 0,80 0,76 0,72 0,70 0,66 0,64 0,62
La distància d = 0 equival a la situació en què els cables estan en contacte i a les diferents columnes s'indiquen els valors del factor de correcció que s'ha d'aplicar en el cas de 2, 3, 4, 5, 6, 8, 10 i 12 cables terns en una mateixa rasa.

En la taula trobareu indicats els factors de correcció que s’han d’aplicar a profunditats d’instal·lació diferents de 0,70 m.

Taula taula: Factors de correcció per a diferents profunditats d’instal·lació
Profunditat
d’instal·lació (m)
0,4 0,5 0,6 0,7 0,8 0,9 1 1,2
Factor de
correcció
1,03 1,02 1,01 1 0,90 0,98 0,97 0,96

A l’hora de calcular el factor de correcció, s’ha d’estudiar cada cas individualment.

Factors de correcció per a la instal·lació de conductors soterrats en rasa sota tub o similar. En aquest tipus d’instal·lacions, cal aplicar tot el que s’ha a dit a propòsit de les intensitats en funció de les condicions d’instal·lació soterrades, així com el que es descriu a continuació:

  • En el cas de conductors soterrats en rasa sota tub, s’ha d’instal·lar només un circuit per tub. La relació entre el diàmetre interior del tub i el diàmetre aparent del circuit ha de ser superior a 2, tot i que es pot acceptar, de manera excepcional, un valor d’1,5.
  • En el cas de les canalitzacions sota tub de curta longitud, és a dir, instal·lacions que no superin els 15 m, si el tub s’omple amb aglomerats especials, no cal aplicar factor de correcció d’intensitat per aquest motiu.
  • En altres canalitzacions entubades:
    • Si es tracta d’una línia amb cable tripolar o amb un tern de cables unipolars a l’interior del mateix tub, s’ha d’aplicar un factor de correcció de 0,8.
    • Si es tracta d’un línia amb quatre cables unipolars, situats en sengles tubs, hi podeu aplicar un factor de correcció del 0,9.
    • Si es tracta d’una agrupació de tubs, el factor de correcció dependrà del tipus d’agrupació i variarà per a cada cable segons si està col·locat en un tub central o perifèric.

Intensitats màximes admissibles per a conductors en instal·lació a l'aire en galeries o canals

A continuació treballarem els conceptes de “intensitats màximes permanents admissibles” dels diferents tipus de cables en una instal·lació a l’aire. En les condicions especials d’instal·lació indicades en l’apartat “Condicions especials d’instal·lació en galeries i factors de correcció d’intensitats admissibles”, s’han d’aplicar els factors de correcció que corresponguin.

Els factors de correcció s’indiquen per a cada condició que pugui diferenciar la instal·lació considerada de la instal·lació tipus:

Condicions d’instal·lació en galeries. A l’efecte de determinar la intensitat màxima admissible (taula), es considera la instal·lació tipus següent:

  • un sol cable tripolar
  • un cable tetrapolar
  • un tern de cables unipolars en contacte mutu amb una col·locació tal que permeti la renovació eficaç de l’aire. Si la temperatura ambiental és de 40°C, per exemple, amb el cable col·locat sobre safates o fixat a una paret, etc.
Taula Intensitat màxima admissible, en amperes, en servei permanent, per a cables tetrapolars amb conductors d’alumini i amb conductor neutre de coure, en instal·lació a l’aire en galeries ventilades
Cables Secció nominal
dels conductors (mm2)
Intensitat
(A)
3 * 50Al + 16Cu 50 125
3 * 95Al + 30Cu 95 196
3 * 150Al + 50Cu 150 260
3 * 240Al + 80Cu 240 360

Temperatura màxima en el conductor: 90°C; temperatura de l’aire ambient: 40°C. Cal una disposició que permeti la renovació eficaç de l’aire.

Les intensitats màximes admissibles per a cables conductors d’alumini en instal·lacions a l’aire en galeries ventilades, les trobareu reflectides a la taula. Els valors de les intensitats màximes admissibles per a cables conductors de coure es descriuen, en canvi, a la taula.

Taula Intensitat màxima admissible, en amperes, en servei permanent per a cables conductors d’alumini en instal·lació a l’aire en galeries ventilades i a una temperatura ambient de 40°C
Secció nominal 3 cables unipolars 1 cable trifàsic
Tipus d’aïllament
mm2 XLPE EPR PVC XLPE EPR PVC
16 67 65 55 64 63 51
25 93 90 75 85 82 68
35 115 110 90 105 100 82
50 140 135 115 130 125 100
70 180 175 145 165 155 130
95 220 215 180 205 195 160
120 260 255 215 235 225 185
150 300 290 245 275 260 215
185 350 345 285 315 300 245
240 420 400 340 370 360 290
300 480 465 390 425 405 335
400 560 545 455 505 475 385
500 645 625 520
630 740 715 600
Taula Intensitats màximes admissibles per a cables conductors de coure en servei permanent en una instal·lació a l’aire en galeries ventilades i a una temperatura ambient de 40°C
Secció nominal 3 cables unipolars 1 cable trifàsic
Tipus d’aïllament
mm2 XLPE EPR PVC XLPE EPR PVC
6 46 45 38 44 43 36
10 64 62 53 61 60 50
16 86 83 71 82 90 65
25 120 115 96 110 105 87
35 145 140 115 135 130 105
50 190 175 145 166 160 130
70 230 225 185 210 220 165
96 285 290 235 260 250 205
120 335 325 275 300 290 240
150 395 375 315 350 335 275
185 450 440 365 400 395 315
240 535 515 435 475 480 370
300 615 595 500 545 520 425
400 720 700 585 645 610 495
500 825 900 665
630 950 915 765

Renovació de l’aire

A una temperatura ambient de 40°C, un cable trifàsic a l’aire o un conjunt (tern) de cables unipolars en contacte mutu han d’estar col·locats en una disposició tal que permeti la renovació eficaç de l’aire. Això val tant per a cables conductors d’alumini com per a cables conductors de coure.

Condicions especials d'instal·lació en galeries i factors de correcció d'intensitats admissibles

Les intensitats admissibles i les característiques de la instal·lació a l’aire en galeries ventilades s’han especificat a l’apartat “Intensitat màxima admissible” d’aquesta unitat.

La intensitat admissible d’un cable, determinada per les condicions d’instal·lació a l’aire en galeries ventilades, s’han de corregir tenint en compte cada una de les magnituds de la instal·lació real que difereixen de les admissibles, de manera que l’augment de temperatura que la circulació de la intensitat calculada provoca no doni lloc a una temperatura en el conductor que sigui superior a la que es prescriu com a temperatura màxima, θs, assignada al conductor (taula d’aquesta unitat).

En la taula trobareu indicats els factors de correcció F de la intensitat admissible per a temperatures de l’aire ambient, θa, diferents de 40°C, en funció de la temperatura màxima de servei θs.

Taula Factors de correcció
Temp.
de servei
Temperatura del terreny θ1
°C 10 15 20 25 30 35 40 45 50 55 60
90 1,27 1,22 1,18 1,14 1,10 1,05 1 0,95 0,90 0,84 0,77
70 1,41 1,35 1,29 1,22 1,15 1,08 1 0,91 0,81 0,71 0,58

El factor de correcció per a altres temperatures, diferents de la taula, es calcula mitjançant aquesta fórmula:

L'augment de la temperatura de l'aire

En certes condicions d’instal·lacions, com ara, entre altres, en els canalons i en les galeries petites, en les quals no hi ha la renovació de l’aire eficaç, s’observa que el calor dissipat pels cables no es pot difondre lliurement, de manera que provoca l’augment de la temperatura de l’aire.

La magnitud d’aquest augment depèn de molts factors i ha de ser determinada, en cada cas, en una estimació aproximada.

Cal tenir en compte que l’increment de temperatura per aquest motiu pot ser del voltant de 15 k.

La intensitat admissible en les condicions de règim, per tant, s’ha de reduir amb els coeficients que s’indiquen a la taula.

En el cas de l’agrupació de conductors, a la taula i taula trobareu els factors de correcció que s’han d’aplicar en els agrupaments de diversos circuits –constituïts per cables unipolars o multipolars–, en funció del tipus d’instal·lació a l’aire i del nombre de circuits.

Taula Factor de correcció per a agrupacions de cables unipolars instal·lats a l’aire
Tipus
d’instal·lació
Nombre
de safates
Nombre
de circuits
trifàsics (2)
Per utilitzar
per a (1)
1 2 3
Safates perforades (3) Contigus 1 0,95 0,90 0,85 Tres cables
en capa horitzontal
2 0,95 0,85 0,80 Tres cables
en capa horitzontal
3 0,00 0,85 Tres cables
en capa horitzontal
Safates verticals perforades (4) Contigus 1 0,95 0,85 Tres cables
en capa vertical
2 0,90 0,85 Tres cables
en capa vertical
Safates escales, suports, etc. (3) Contigus 1 1,00 0,95 0,95 Tres cables
en capa horitzontal
2 0,95 0,90 0,90 Tres cables
en capa horitzontal
3 0,95 0,90 0,85 Tres cables
en capa horitzontal
Safates perforades (3) 1 1,00 1,00 0,95 Tres cables disposats
en forma de trèvol
2 0,95 0,95 0,90 Tres cables disposats
en forma de trèvol
3 0,95 0,90 0,85 Tres cables disposats
en forma de trèvol
Safates verticals perforades (4) 1 1,00 0,90 0,90 Tres cables disposats
en forma de trèvol
2 1,00 0,90 0,85 Tres cables disposats en forma de trèvol
Safates escales, suports, etc. (3) 1 1,00 1,00 1,00 Tres cables disposats
en forma de trèvol
2 0,95 0,95 0,95 Tres cables disposats
en forma de trèvol
3 0,95 0,95 0,90 Tres cables disposats
en forma de trèvol
Taula Factor de correcció per a agrupacions de cables trifàsics
Tipus d’instal·lació Nombre
de safates
Nombre de circuits trifàsics (2)
1 2 3 4 6 9
Safates perforades (2) Contigus 1 1,00 0,90 0,80 0,80 0,75 0,75
2 1,00 0,95 0,90 0,75 0,75 0,70
3 1,00 0,95 0,90 0,75 0,70 0,65
Espaiats 1 1,00 1,00 1,00 0,95 0,90
2 1,00 1,00 0,95 0,90 0,85
3 1,00 1,00 0,95 0,90 0,85
Safates verticals
perforades (3)
Contigus 1 1,00 0,90 0,80 0,75 0,75 0,70
2 1,00 0,90 0,90 0,75 0,70 0,70
Espaiats 1 1,00 0,90 0,90 0,90 0,85
2 1,00 0,90 0,90 0,85 0,85
Safates escales,
suports, etc. (2)
Contigus 1 1,00 0,95 0,90 0,80 0,80 0,80
2 1,00 0,85 0,90 0,80 0,75 0,75
3 1,00 0,85 0,90 0,75 0,75 0,70
Espaiats 1 1,00 1,00 1,00 1,00 1,00
2 1,00 1,00 1,00 0,95 0,95
3 1,00 1,00 0,95 0,95 0,75

Altres casos

Per a qualsevol altre tipus de cable o altre sistema, no previstos en aquesta instrucció, així com per a cables que no figuren a les taules d’aquesta unitat, cal consultar la norma UNE 20.435 o calcular segons la norma UNE 21.144.

En la taula trobareu indicades les densitats de corrent de curtcircuit admissibles en els conductors d’alumini i, en la taula trobareu aquestes densitats per als conductors de coure (els valors en aquestes dues taules s’expressen en amperes per mm2, d’acord amb els aïllaments de diferents materials i en funció dels temps de durada del curtcircuit).

Taula Densitats de corrent de curtcircuit per a conductors d’alumini segons el tipus d’aïllament
Tipus
d’aïllament
Duració del curtcircuit (expressada en segons)
0,1 0,2 0,3 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0
XLPE i EPR 294 203 170 132 93 76 66 59 54
PVC S < 300 mm2 237 168 137 106 75 61 53 47 43
PVC S > 300 mm2 211 150 122 94 67 54 47 42 39
Taula Densitats de corrent de curtcircuit per a conductors de coure segons el tipus d’aïllament
Tipus
d’aïllament
Duració del curtcircuit (expressada en segons)
0,1 0,2 0,3 0,5 1,0 1,5 2,0 2,5 3,0
XLPE i EPR 449 318 259 201 142 116 100 90 82
PVC S < 300 mm2 364 257 210 163 115 94 51 73 66
PVC S > 300 mm2 322 228 186 144 102 83 72 64 59

El conductor neutre

La secció mínima del conductor neutre depèn del nombre de conductors en què es faci la distribució, de manera que si hi ha 2 o 3 conductors, la secció del neutre serà igual a les dels conductors de fase, i amb 4 conductors, la secció del neutre serà, com a mínim, la que s’indica a la taula.

Taula Secció mínima del conductor neutre en funció del nombre de conductors i del material amb què estan fets
Conductors de Cu (mm2) Conductors d’Al (mm2)
Conductors
de fase
Secció
del neutre
Conductors
de fase
Secció
del neutre
6 6
10 10
16 10 16 16
25 16 25 16
35 16 35 16
50 25 50 25
70 35 70 35
96 50 95 50
120 70 120 70
150 70 150 70
185 95 185 95
240 120 240 120
300 150 300 150
400 185 400 185

Instal·lacions subterrànies de cables aïllats

Les canalitzacions de distribució i subministrament d’energia es disposen, en general, en terrenys de domini públic i en zones perfectament delimitades, preferentment sota les voreres.

El traçat ha de ser el més rectilini possible i, si pot ser, paral·lel a referències fixes, com línies de façana i voreres.

Així mateix, s’han de tenir en compte els radis de curvatura mínims, fixats pels fabricants (o en detriment seu, els indicats en les normes de la sèrie UNE 20435), que cal respectar en els canvis de direcció.

En l’etapa de projecte s’han de consultar les empreses de servei públic i els possibles propietaris de serveis per tal de conèixer la posició de les seves instal·lacions en la zona afectada. Un cop coneguda, abans de procedir a obrir les rases, s’han d’obrir les cates de reconeixement per confirmar o rectificar el traçat previst en el projecte.

Instal·lacions soterrades

En les canalitzacions soterrades, els tubs protectors han de complir el que estableix la norma UNE-EN 50.086-2-4, i les seves característiques mínimes han de ser, per a les instal·lacions ordinàries, les que s’indiquen a la taula.

Dos tipus de sòl

Es considera sòl lleuger aquell sòl uniforme que no sigui de tipus pedregós i amb càrregues superiors lleugeres com, per exemple, voreres, parcs i jardins.

Es considera sòl pesat aquell de tipus pedregós i dur amb càrregues superiors pesades, com són, per exemple, les calçades i les vies fèrries.

El compliment d’aquestes característiques es realitza segons els assaigs indicats a la norma UNE-EN 50.086-2-4.

Taula Característiques mínimes per a tubs en canalitzacions soterrades
Característiques Codi Grau
Resistència a la comprensió NA 250 N / 450N / 750N
Resistència a l’impacte NA Lleuger/normal
Temperatura mínima
d’instal·lació i servei
NA NA
Temperatura màxima
d’instal·lació i servei
NA NA
Resistència
al corbament
1-2-3-4 Qualsevol de les especificades
Propietats dielèctriques 0 No declarades
Resistència a la penetració
de cossos sòlids
4 Protegit contra objectes d ≥ 1 mm
Resistència a la penetració
de l’aigua
3 Protecció contra l’aigua en forma de pluja
Resistència a la corrosió
de tubs metàl·lics i compostos
2 Protecció interior i exterior mitjana
Resistència a la tracció 0 No declarada
Resistència a la propagació
de la flama
0 No declarada
Resistència a les carregues suspeses 0 No declarada
NA: no aplicable. Per a tubs continguts dins de formigó, cal aplicar 250 N i grau lleuger. En el cas de tubs en terrenys lleugers, cal aplicar 450 N i grau normal. En els tubs en terreny pesat, cal aplicar 750 N i grau normal.

Els tubs han de tenir un diàmetre tal que permetin un allotjament fàcil, així com l’extracció dels cables o conductors aïllats, tal com trobareu indicat a la taula.

Taula Diàmetres exteriors mínims dels tubs, en funció del nombre i la secció dels conductors o cables per conduir
Diàmetre exterior dels tubs (mm)
Secció nominal conductors unipolars (mm2) No. de cond.
< 6

7

8

9

10
1,5 25 32 32 32 32
2,5 32 32 40 40 40
4 40 40 40 40 50
6 50 50 50 63 63
10 63 63 63 75 75
16 63 75 75 75 90
25 90 90 90 110 110
35 90 110 110 110 125
50 110 110 125 125 140
70 125 125 140 160 160
95 140 140 160 160 180
120 160 160 180 180 200
150 180 180 200 200 225
185 180 200 225 225 250
240 225 225 250 250

Per tenir en compte

En cas que hi hagi més de deu conductors per tub, o per a conductors o cables de seccions diferents per instal·lar en el mateix tub, la secció interior ha de ser com a mínim igual a quatre vegades la secció ocupada pels conductors.

Las conduccions s’han de protegir de l’efecte de piconatge de les terres. Les conduccions s’han d’instal·lar a un mínim de 60 cm de terra, d’acord amb el que s’estableix per als encreuaments. Aquesta profunditat pot variar en funció de la qualitat del terreny, sempre que no suportin els efectes següents:

  • De la compactació.
  • Del contacte amb cossos durs.
  • Del xoc de les eines mecàniques d’obertura de rases.
  • De les accions químiques dels components del terreny.

Així mateix, els entroncaments i finals de línia s’han de protegir de manera que quedin estancs.

Els encreuaments: quan hi encreuaments entre conduccions, s’han de complir els mínims tecnològics que estableix el Reglament de BT i les disposicions particulars de cada ens amb capacitat normativa, en les seves respectives zones de responsabilitat.

A la taula trobareu les intensitats màximes admissibles, expressades sempre en amperes (A), en servei permanent dels cables directament soterrats en les condicions següents (segons UNE):

  • Temperatura del terreny: 25°C
  • Resistivitat tèrmica del terreny: 1 K·m/W
  • Profunditat d’instal·lació dels conductors: 0,7 m
  • Conductor trifàsic o tern de cables unipolars en contacte mutu
Taula Intensitats en cables subterranis de coure
Secció (mm2) Tipus d’aïllament
PVC

XLPE

EPR
3 cables
unipolar
1 cable
tripolar
3 cables
unipolar
1 cable
tripolar
3 cables
unipolar
1 cable
tripolar
1,5 28 25 32 28 31 28
2,5 38 34 44 40 43 39
4 50 45 57 52 55 51
6 63 56 72 66 70 64
10 85 75 96 88 94 85
16 110 97 125 115 120 110
25 140 125 160 150 155 140
35 170 150 190 180 185 175
50 200 180 230 215 225 205
70 245 220 280 260 270 250
95 290 265 335 310 325 305
120 335 305 380 355 375 350
150 370 340 425 400 415 390
185 420 385 480 450 470 440
240 485 445 550 520 540 505
300 550 505 620 590 610 565
400 615 570 705 665 690 645
500 685 790 775

La taula recull els factors de correcció per a temperatures del sòl diferents de 25°C, per aplicar als valors d’intensitats admissibles per a cables soterrats.

Taula Factors de correcció, F, per aplicar als valors d’intensitats admissibles per a cables soterrats
Terreny F
segons aïllant
Terreny F
segons aïllant
Terreny F
segons aïllant
T (°C) PVC XLPE EPR T (°C) PVC XLPE EPR T (°C) PVC XLPE EPR
10 1,16 1,11 1,11 35 0,86 0,93 0,93 60 0,47 0,68 0,68
15 1,11 1,06 1,06 40 0,81 0,89 0,89 65 0,62 0,62
20 1,05 1,04 1,04 45 0,75 0,83 0,83 70 0,55 0,55
25 1 1 1 50 0,66 0,79 0,79 75 0,48 0,48
30 0,94 0,97 0,97 55 0,58 0,74 0,74 80 0,4 0,4
Els valors dels factors de correcció segons les diverses temperatures en °C per als aïllants tipus XLPE i EPR són idèntics.

La taula recull els factors de correcció per agrupament de diversos cables soterrats directament a terra.

Taula Factors de correcció per agrupament de diversos cables soterrats directament a terra
Tipus d’instal·lació segons la nota 1, taula F7-137
Cables multiconductors en tubs, un cable per tub
Nombre de
circuits
Distàncies entre
Nul·la
cables (a)
Un diàmetre
de cable

0,125 m

0,250 m

0,500 m
2 0,75 0,8 0,85 0,9 0,9
3 0,65 0,7 0,75 0,8 0,85
4 0,6 0,6 0,7 0,75 0,8
5 0,55 0,55 0,65 0,7 0,8
6 0,5 0,55 0,6 0,7 0,8
S'entén que les distàncies entre cables (a) són entre cables multiconductors, i que quan és nul·la, els cables es toquen.

La taula recull els factors de correcció per agrupament de diversos cables instal·lats en tubs soterrats.

Taula Factors de correcció per agrupament de diversos cables instal·lats en tubs soterrats
Tipus d’instal·lació segons la nota 1, taula F7-137
Cables multiconductors en tubs (un cable per tub)
Nombre
de cables
Distància entre els
Nul·la
tubs (a)
0,250 m

0,500 m

1 m
2 0,85 0,9 0,95 0,95
3 0,75 0,85 0,9 0,95
4 0,7 0,8 0,85 0,9
5 0,65 0,8 0,85 0,9
6 0,6 0,8 0,8 0,9
Els cables (a) són cables multiconductors i si la distància és nul·la, els cables es toquen.

Per tenir en compte!

Els valors de les taules 21, 22 i 23 són vàlids per a una profunditat de rasa de 0,7 m i una resistivitat tèrmica del terreny d’1 k·m/W.

Recordeu que la presa de valors mitjans i l’arrodoniment pot conduir, en alguns casos, a desviacions de ±10%.

Quan siguin necessaris valors més precisos, es poden calcular pels mètodes de la norma UNE 21-144 amb factor de càrrega del 100%.

Pas de les instal·lacions a través d'elements de la construcció

El pas de les canalitzacions a través d’elements de la construcció, com ara els murs, els envans i els sostres, s’ha de fer d’acord amb les prescripcions següents:

  • En tota la longitud dels passos de canalitzacions no s’han de disposar entroncaments o derivacions de cables.
  • Les canalitzacions han d’estar suficientment protegides contra els deterioraments mecànics, les accions químiques i els efectes de la humitat. Aquesta protecció s’ha d’exigir de forma contínua en tota la longitud del pas.
  • Si s’utilitzen tubs no obturats per travessar un element constructiu que separi dos locals d’humitats molt diferents, s’han de disposar de manera que s’impedeixi l’entrada i l’acumulació d’aigua al local menys humit, i s’han de corbar convenientment en l’extrem cap al local més humit. Quan els passos desemboquin a l’exterior s’ha d’instal·lar a l’extrem del tub una pipa de porcellana o vidre, o d’un altre material aïllant adequat, disposada de manera que el pas exterior-interior dels conductors s’efectuï en sentit ascendent.
  • En cas que les canalitzacions siguin de naturalesa diferent a banda i banda del pas, aquest s’ha de fer per la canalització utilitzada en el local per a la qual les prescripcions d’instal·lació siguin més severes.
  • Per a la protecció mecànica dels cables a la longitud del pas, s’han de disposar en l’interior de tubs normals quan la longitud no excedeixi de 20 cm, i si excedeix, s’han de disposar en tubs conformes.
  • Els extrems dels tubs metàl·lics sense aïllament interior han d’estar proveïts de broquets aïllants de vores arrodonides o de dispositius equivalents, o bé les vores dels tubs han d’estar convenientment arrodonides, i ha de ser suficient per als tubs metàl·lics amb aïllament interior que aquest últim sobresurti lleugerament del primer. Per protegir els conductors també es poden emprar els tubs de vidre, de porcellana o fets d’algun altre material aïllant adequat amb la resistència mecànica suficient.
  • No necessiten protecció suplementària els cables proveïts d’una armadura metàl·lica ni els cables amb aïllament mineral, sempre que la seva coberta no sigui atacada per materials dels elements per travessar.
  • Si l’element constructiu que ha de travessar separa dos locals amb les mateixes característiques d’humitat, s’hi poden practicar obertures que permetin el pas dels conductors, respectant en cada cas les separacions indicades per al tipus de canalitzacions de què es tracti.
  • Els passos amb cables aïllats sota motllures no han d’excedir els 20 cm, en els altres casos el pas s’ha de fer per mitjà de tubs.
  • En els passos de sostres per mitjà de tub, aquest ha d’estar obturat mitjançant tancament estanc i la seva extremitat superior ha de sortir per sobre del sòl a una alçada almenys igual a la dels sòcols, si n’hi ha, o 10 centímetres en cas contrari. Quan el pas s’efectuï per un altre sistema, s’ha d’obturar igualment mitjançant material incombustible, de classe i resistència al foc, com a mínim, igual a la dels materials dels elements que travessa.

Càlculs elèctrics: determinació de la secció

La distribució s’ha de fer en sistema trifàsic a les tensions de 400 V entre fases i 230 V entre fase i neutre.

Per a l’elecció de la secció d’un cable s’han de tenir en compte, en general, quatre factors principals, la importància dels quals difereix en cada cas. Aquests factors són:

  • tensió de la xarxa i del seu règim d’explotació;
  • intensitat per transportar en determinades condicions d’instal·lació;
  • caigudes de tensió en règim de càrrega màxima prevista;
  • intensitats i temps de curtcircuit del conductor.

Les característiques dels conductors en règim permanent a títol orientatiu són les que s’indiquen en la taula.

Taula Característiques dels conductors en règim permanent en una instal·lació tipus soterrada
Secció de
fase en mm2
R-20° en
Ω per km
X en
Ω per km
Intensitat
(A)
50 Al 0,641 0,080 180
95 Al 0,320 0,076 260
150 Al 0,206 0,075 330
240 Al 0,125 0,070 430

A aquests valors orientatius s’han d’aplicar els coeficients de correcció, segons el que especifica la norma ITC-BT-07.

Per justificar la secció dels conductors s’han de tenir en compte les consideracions següents:

  • intensitat màxima admissible per al cable;
  • caiguda de tensió.

L’elecció de la secció del cable que s’ha d’adoptar està supeditada a la capacitat màxima del cable i a la caiguda de tensió admissible, que no ha d’excedir del 5,5%.

Quan el projecte sigui d’una derivació per connectar a una línia ja existent, la caiguda de tensió admissible en la derivació es condiciona de manera que, sumada al de la línia ja existent fins al tram de derivació, no superi el 5,5% per a les potències transportades en la línia i les previstes per transportar en la derivació.

Des del punt de vista de la secció dels conductors, per a l’elecció en els diferents tipus de línies, a part de les limitacions de potència màxima per transportar i de la caiguda de tensió, que es fixen en cada un, s’ha de fer un estudi tecnicoeconòmic des de la perspectiva de les pèrdues, per si quedés justificat amb aquest estudi l’ús d’una secció superior a la determinada pels conceptes abans esmentats.

A. Càlcul de la secció en funció de la intensitat màxima admissible

L’elecció de la secció en funció de la intensitat màxima admissible s’ha de calcular partint de la potència que ha de transportar el cable i de la intensitat corresponent, i s’ha de triar el cable adequat d’acord amb els valors de les intensitats màximes que figuren en la NI 56.31.21, o en les dades subministrades pel fabricant.

La intensitat es determina aplicant la fórmula següent:

B. Càlcul de la secció en funció de la caiguda de tensió

El càlcul de la secció en funció de la caiguda de la tensió es fa mitjançant la fórmula:

on P és la potència en kW, UL és la tensió composta en kV, ΔUL és la caiguda de tensió i IL és la intensitat en amperes. L és la longitud de la línia en km, R és la resistència del conductor en Ω/km, X és la reactància (expressada en Ω/km) a freqüència 50 Hz, i cos φ és el factor de potència.

La caiguda de tensió produïda en la línia, posada en funció del moment elèctric PL i tenint en compte les fórmules anteriors, ve donada per la fórmula següent:

On ΔU expressa un percentatge de la tensió composta U, mesurada en volts.

En els dos casos, A i B, a efectes del càlcul dels costos, es considera un factor de potència, φ, igual a 0,9.

Proteccions de sobreintensitat

Amb caràcter general, els conductors estan protegits pels fusibles que hi ha contra sobrecàrregues i curtcircuits.

Per a una protecció adequada dels cables contra sobrecàrregues, mitjançant fusibles de la classe gG, la taula indica la intensitat nominal que presenten.

Taula Intensitat nominal dels fusibles de classe gG
Cable Intensitat (A)
RV 0,6/1kV 4 x 50 Al 160
RV 0,6/1kV 3 x 95 + 1 x 50 Al 200
RV 0,6/1kV 3 x 150 + 1 x 95 Al 250
RV 0,6/1kV 3 x 240 + 1 x 150 Al 315

Quan es prevegi la protecció de conductor per fusibles contra curtcircuits, s’ha de tenir en compte la longitud de la línia que realment protegeix i que en la taula s’expressa en metres.

Taula Longituds en metres segons la intensitat nominal del fusible i el tipus de cable

Cable
Intensitat
100
nominal
125
de fusible
160

200

250

315
Longituds en metres
RV 0,6/1kV 4 x 50 Al 190 155 115
RV 0,6/1kV 3 x 95 + 1 x 50 Al 255 205 155 120
RV 0,6/1kV 3 x 150 + 1 x 95 Al 470 380 285 215 165
RV 0,6/1kV 3 x 240 + 1 x 150 Al 605 455 345 260 195
Les longituds en metres es calculen amb una impedància a 90°C del conductor de fase i neutre, i es considera que parteixen del quadre de BT del centre de transformació.

Encreuaments

Autoria: es pot ometre hi ha dificultats per entendre les següents expressions a Ferrocarrils, “Els esmentats tubs les vies fèrries en 1,5 m per cada extrem”; a clavageram “No s’admetrà incidir en el seu interior”

A continuació es fixen, per a cada un dels casos indicats, les condicions a què han de respondre els encreuaments de cables subterranis de baixa tensió directament soterrats:

  • Carrers i carreteres: els cables es disposen a l’interior de tubs protectors d’acord amb el que estableix la ITC-BT-21, recoberts de formigó en tota la seva longitud i a una profunditat mínima de 0,80 m. Sempre que sigui possible, l’encreuament s’ha de fer perpendicular a l’eix del vial.
  • Ferrocarrils: els cables es disposen a l’interior de tubs protectors, d’acord amb el que estableix la ITC-BT-21, recoberts de formigó, i sempre que sigui possible perpendiculars a la via, i a una profunditat mínima d’1,3 m respecte de la cara inferior de la travessa.
  • Altres cables d’energia elèctrica: sempre que sigui possible, s’ha de procurar que els cables de baixa tensió passin per sobre dels d’alta tensió. La distància mínima entre un cable de baixa tensió i altres cables d’energia elèctrica ha de ser de 0,25 m si es tracta de cables d’alta tensió i 0,10 m quan els cables siguin també de baixa tensió. La distància del punt d’encreuament fins a les unions ha de ser superior a 1 m.
  • Cables de telecomunicació: la separació mínima entre els cables d’energia elèctrica i els de telecomunicació és de 0,20 m. La distància del punt d’encreuament a les unions, tant del cable d’energia com del cable de telecomunicació, ha de ser superior a 1 m. Aquestes restriccions no s’han d’aplicar als cables de fibra òptica amb cobertes dielèctriques. Tot tipus de protecció en la coberta del cable ha de ser aïllant.
  • Canalitzacions d’aigua i de gas: sempre que sigui possible, els cables es fan passar per sobre de les canalitzacions d’aigua. La distància mínima entre cables d’energia elèctrica i canalitzacions d’aigua o de gas és de 0,20 m. S’evita l’encreuament per la vertical de les juntes de les canalitzacions d’aigua o de gas, o dels empalmaments de la canalització elèctrica, i amb aquesta finalitat se situen unes i altres a una distància superior a 1 m de l’encreuament.
  • Conduccions de clavegueram: es procura passar els cables per sobre de les conduccions del clavegueram. No s’admet incidir en el seu interior. S’admet incidir en la seva paret, sempre que s’asseguri que no ha quedat debilitada.
  • Dipòsits de carburant: els cables es disposen en canalitzacions entubades i a una distància com a mínim de 0,20 m del dipòsit. Els extrems dels tubs ultrapassen el dipòsit, com a mínim, 1,5 m per cada extrem.

Proximitats i paral·lelismes

Els cables subterranis de baixa tensió directament soterrats, tot procurant evitar que quedin en el mateix pla vertical que les altres conduccions, han de complir les condicions i distàncies de proximitat que s’indiquen a continuació, d’acord amb els diferents supòsits:

Gas i baixa tensió

Si bé s’ha de procurar mantenir una distància mínima de 0,20 m en projecció horitzontal, cal disposar les artèries importants de gas de manera que assegurin distàncies superiors a 1 m respecte als cables elèctrics de baixa tensió.

  • Altres cables d’energia elèctrica: els cables de baixa tensió es poden instal·lar paral·lelament a altres de baixa o d’alta tensió; s’ha de mantenir una distància mínima de 0,10 m amb els cables de baixa tensió i de 0,25 m amb els cables d’alta tensió. En el cas que un mateix propietari canalitzi alhora diversos cables de baixa tensió, pot instal·lar-los a menor distància, i fer-ho, fins i tot, en contacte.
  • Canalitzacions de gas: la distància mínima entre els cables d’energia elèctrica i les canalitzacions de gas és de 0,20 m, excepte en el cas de canalitzacions de gas d’alta pressió (més de 4 bar), en les quals la distància ha de ser de 0,40 m. La distància mínima entre els empalmaments dels cables d’energia elèctrica i les juntes de les canalitzacions de gas ha de ser d’1 m.
  • Cables de telecomunicació: la distància mínima entre els cables d’energia elèctrica i els de telecomunicació és de 0,20 m.
  • Canalitzacions d’aigua. La distància mínima entre els cables d’energia elèctrica i les canalitzacions d’aigua serà de 0,20 m. La distància mínima entre els empalmaments dels cables d’energia elèctrica i les juntes de les canalitzacions d’aigua és d’1 m. S’ha de procurar mantenir una distància mínima de 0,20 m en projecció horitzontal, i que la canalització d’aigua quedi per sota del nivell del cable elèctric. D’altra banda, les artèries principals d’aigua s’han de disposar de manera que assegurin distàncies superiors a 1 m respecte als cables elèctrics de baixa tensió.

El cas de les connexions de servei

En el cas en què el creuament o paral·lelisme entre cables elèctrics i canalitzacions dels serveis descrits anteriorment es produeixi en el tram de connexió a un edifici, cal mantenir una distància mínima de 0,20 m.

La canalització de la connexió elèctrica, a l’entrada de l’edifici, ha d’estar tapada fins a aconseguir una estanquitat adequada.

Elements accessoris de connexió

Per a la confecció de connexions es fan servir maniguets d’unió Al-Al adequats per a la secció dels cables que s’han de connectar. S’ha d’utilitzar la compressió per punxonat profund. S’han d’aïllar mitjançant un recobriment que aporti un nivell d’aïllament com a mínim igual al del cable.

En general, la reconstrucció d’aïllament s’efectua mitjançant maniguets termoretràctils. En presència de canalitzacions de gas, s’ha d’utilitzar la tecnologia de contràctil en fred.

Pel que fa a les terminals, s’utilitzen les d’alumini homogeni per a una connexió bimetàl·lica i adequades a la secció dels cables que s’han de connectar. La compressió de la part de la connexió al cable es fa per punxonat profund.

Després, s’aïlla mitjançant un recobriment que aporti un nivell d’aïllament com a mínim igual al del cable. La connexió del terminal a la instal·lació fixa s’efectua a pressió mitjançant cargols.

Condicions d'instal·lació de xarxes subterrànies de BT

Els aspectes que amb caràcter general s’han de tenir en compte en el disseny i la instal·lació de les línies subterrànies de BT són els següents:

  • El valor de la tensió nominal de la xarxa subterrània de BT ha de ser de 400 V.
  • L’estructura general de les xarxes subterrànies de BT de les companyies de distribució d’energia elèctrica és de bucle, per tant, s’utilitzen sempre cables amb secció uniforme de 240 mm2 d’alumini per a les fases i, com a mínim, 150 mm2 d’alumini per al neutre.
  • La caiguda de tensió no ha de superar el 7%.
  • La càrrega màxima de transport es determina en funció de la intensitat màxima admissible en el conductor i del moment elèctric de la línia.
  • En les xarxes subterrànies de baixa tensió les derivacions surten, en general, de caixes d’entrada i sortida d’un cable principal de baixa tensió. Així, en cas d’avaria d’un tram de cable subterrani de baixa tensió, es facilita la identificació i separació del tram avariat.
  • Les derivacions de línies secundàries s’efectuen en caixes de distribució o en caixes de seccionament, en les quals s’ubiquen, si escau, fusibles de protecció d’un calibre adient, selectius amb els de capçalera.
  • El conductor neutre està connectat a terra al llarg de la línia de baixa tensió, en els armaris de distribució, com a mínim cada 200 m, i en tots els finals, tant en les línies principals com en les seves derivacions.

Connexió a terra

Les posades a terra en les línies subterrànies de baixa tensió (BT) es realitzen a través del conductor neutre.

En el cas d’un centre de transformació (CT) amb terres úniques, és a dir, quan la resistència de la presa de terra única, Rt, multiplicada pel corrent de defecte a terra, Id, que pugui presentar-se en cas de defecte de la instal·lació no sigui superior a 1.000 V (Rt·Id ≤ 1000 V), el conductor neutre de la xarxa de baixa tensió es pot connectar a terra en el mateix elèctrode de posada a terra del centre de transformació; i s’ha de complir, però, el que estableix el punt 7.7.4 de la MIE RAT 13.

Si el centre de transformació té terres separades, el terra del neutre de la xarxa ha de ser independent i l’elèctrode s’ha de situar a la distància resultant del càlcul específic, tal com indica el “Mètode de càlcul i projecte d’instal·lacions de posada a terra per a centres de transformació connectats a xarxes de tercera categoria (UNESA)”.

En aquest cas, s’empra cable aïllat (RV-0, 6/1 kV), entubat i independent de la xarxa, amb seccions mínimes de coure de 50 mm2, unit a la platina del neutre del quadre de baixa tensió. Aquest conductor s’instal·la a una profunditat mínima de 60 cm, si bé es pot instal·lar en una de les rases de qualsevol de les línies de baixa tensió

D’altra banda, el conductor neutre de cada línia es connecta a terra al llarg de la xarxa en els armaris de distribució, com a mínim cada 200 m, i en tots els finals, tant de les xarxes principals com de les seves derivacions.

La connexió a terra d’aquests punts de la xarxa, tenint en compte els criteris exposats en aquesta unitat, es pot realitzar mitjançant piquetes de 2 m d’acer-coure, connectades amb cable de coure nu de 50 mm2 i terminal a la platina del neutre.

Les piquetes es poden col·locar clavades a l’interior de la rasa dels cables de baixa tensió. També es poden utilitzar elèctrodes formats per cable de coure, soterrat horitzontalment.

Un cop connectades totes les posades a terra, el valor de la resistència de posada a terra general de la xarxa de BT ha de ser inferior a 37Ω, d’acord amb el que estableix el Mètode de càlcul i projecte d’instal·lacions de posada a terra per a centres de transformació connectats a xarxes de tercera categoria.

En cas d’ampliar la xarxa de baixa tensió amb línies noves, el conductor neutre de la nova línia s’ha de connectar de la manera indicada, i es pot arribar a instal·lar en una de les rases de qualsevol de les línies de baixa tensió.

Sistemes de connexió del neutre i de les masses en xarxes de distribució

Els esquemes de distribució s’estableixen en funció de les connexions a terra de la xarxa de distribució o de l’alimentació, d’una banda, i de les masses de la instal·lació receptora, de l’altra.

La denominació es realitza amb un codi de lletres amb el significat següent:

  • Primera lletra: es refereix a la situació de l’alimentació pel que fa a terra.
    • T = connexió directa d’un punt de l’alimentació a terra.
    • I = aïllament de totes les parts actives de l’alimentació pel que fa a terra o connexió d’un punt a terra a través d’una impedància.
  • Segona lletra: es refereix a la situació de les masses de la instal·lació receptora respecte de terra.
    • T = masses connectades directament a terra, independentment de l’eventual posada a terra de l’alimentació.
    • N = masses connectades directament al punt de l’alimentació posat a terra (en corrent altern, aquest punt és normalment el punt neutre).
  • Altres lletres (eventuals): es refereixen a la situació relativa del conductor neutre i del conductor de protecció, i per exemple:
    • S = les funcions de neutre i de protecció, assegurades per conductors separats.
    • C = les funcions de neutre i de protecció, combinades en un sol conductor (conductor CPN).

Esquema TN

Els esquemes TN tenen un punt de l’alimentació, generalment el neutre o compensador, connectat directament a terra, i les masses de la instal·lació receptora connectades a aquest punt mitjançant conductors de protecció.

En els esquemes TN qualsevol intensitat de defecte franc fase-massa és una intensitat de curtcircuit. El bucle de defecte està constituït exclusivament per elements conductors metàl·lics.

Es distingeixen tres tipus d’esquemes TN segons la disposició relativa del conductor neutre i del conductor de protecció:

  • Esquema TN-S: el conductor neutre i el de protecció són diferents en tot l’esquema (figura).

Figura Esquema de distribució tipus TN-S

  • Esquema TN-C: les funcions de neutre i protecció estan combinades en un sol conductor en tot l’esquema (figura).

Figura Esquema de distribució tipus TN-C

  • Esquema TN-CS: les funcions de neutre i protecció es combinen en un sol conductor en una part de l’esquema (figura).

Figura Esquema de distribució tipus TN-CS

En relació amb l’esquema TN cal dir el següent:

  • Requereix la instal·lació d’elèctrodes de terra a intervals regulars en tota la instal·lació.
  • Requereix que la comprovació inicial del tret eficaç en produir el primer defecte d’aïllament es dugui a terme mitjançant càlculs durant la fase de disseny, seguits de mesuraments obligatoris per confirmar el tret durant la posada en marxa.
  • Requereix que un instal·lador qualificat dissenyi i dugui a terme qualsevol modificació o ampliació.
  • Pot causar, en cas de defectes d’aïllament, danys més greus als debanats de les màquines giratòries.
  • Pot representar, en instal·lacions que presenten un risc d’incendi, un perill més gran a causa dels corrents de defecte màxims.

A més, l’esquema TN-C presenta les característiques següents:

  • A primera vista pot semblar més econòmic (eliminació d’un pol de dispositiu i un conductor).
  • Requereix l’ús de conductors fixos i rígids.
  • Està prohibit en determinats casos:
    • Instal·lacions que presenten un risc d’incendi.
    • Equips informàtics (presència de corrents harmòniques en el conductor neutre).

Per la seva banda, l’esquema TN-S presenta les característiques següents:

  • Es pot utilitzar fins i tot amb conductors flexibles i conductes petits.
  • A causa de la separació entre el neutre i el conductor de protecció, proporciona un PE net (per a sistemes informàtics i instal·lacions que presenten riscos especials).

Esquema TT

L’esquema TT té un punt d’alimentació, generalment el neutre o compensador, connectat directament a terra. Les masses de la instal·lació receptora estan connectades a una presa de terra separada de la presa de terra de l’alimentació.

En l’esquema TT (figura) les intensitats de defecte fase-massa o fase-terra poden tenir valors inferiors als de curtcircuit, però poden ser suficients per provocar l’aparició de tensions perilloses.

Figura Esquema de distribució tipus TT

En general, el bucle de defecte inclou resistència de pas a terra en alguna part del circuit de defecte, la qual cosa no exclou la possibilitat de connexions elèctriques voluntàries o no, entre la zona de la presa de terra de les masses de la instal·lació i la de l’alimentació. Encara que ambdues preses de terra no siguin independents, l’esquema és encara un esquema TT si no es compleixen totes les condicions de l’esquema TN , dit amb altres paraules, no es tenen en compte les possibles connexions entre les dues zones de connexió a terra per determinar les condicions de protecció.

Pel que fa a les característiques de l’esquema TT cal dir el següent:

  • És la solució més senzilla de dissenyar i d’instal·lar. S’utilitza en instal·lacions subministrades directament per la xarxa pública de distribució de baixa tensió.
  • No requereix una supervisió contínua durant el funcionament (pot ser necessària la comprovació periòdica dels DDR).
  • Garanteix la protecció per mitjà de dispositius especials, els dispositius de corrent diferencial (DDR), que també eviten el risc d’incendi quan estan regulats a ≤ 500 mA.
  • Cada defecte d’aïllament provoca una interrupció del subministrament elèctric; però el tall es limita al circuit defectuós mitjançant la instal·lació de DDR en sèrie (DDR selectius) o en paral·lel (selecció de circuit).
  • Les càrregues o parts de la instal·lació que, durant el funcionament normal, provoquen corrents de fuita elevats requereixen mesures especials per evitar els trets intempestius, com ara crear un transformador de separació per a les càrregues o fer servir DDR específics.

Esquema IT

En el tipus d’esquema IT es recomana no distribuir el neutre.

L’esquema IT no té cap punt de l’alimentació connectat directament a terra. Les masses de la instal·lació receptora estan posades directament a terra.

En l’esquema IT (figura), la intensitat resultant d’un primer defecte fase-massa o fase-terra té un valor prou reduït per no provocar l’aparició de tensions de contacte perilloses.

Figura Esquema de distribució tipus IT

La limitació del valor de la intensitat resultant d’un primer defecte fase-massa o fase-terra s’obté bé a través de l’absència de connexió a terra en l’alimentació, bé per la inserció d’una impedància suficient entre un punt de l’alimentació (generalment el neutre) i el terra.

En el cas de l’esquema IT, les característiques principals són les següents:

  • Es tracta d’una solució que ofereix la millor continuïtat de servei durant el funcionament.
  • La indicació del primer defecte d’aïllament, seguida de la seva localització i eliminació obligatòries, assegura la prevenció sistemàtica dels talls del subministrament.
  • S’utilitza en general en instal·lacions subministrades per un transformador privat de mitja tensió (MT) / baixa tensió (BT) o de baixa tensió (BT) / baixa tensió (BT).
  • Requereix personal de manteniment per a la seva supervisió i explotació.
  • Requereix un alt nivell d’aïllament de la xarxa (suposa la divisió de la xarxa si és molt extensa i l’ús de transformadors de separació de circuits per alimentar les càrregues amb corrents de fuita elevats).
  • La comprovació del tret eficaç en produir dos defectes simultanis s’ha dur a terme mitjançant càlculs realitzats en la fase de disseny, seguits de mesures obligatòries durant la posada en marxa per a cada grup de parts conductores accessibles interconnectades.

Aplicació dels tipus d'esquemes TN, TT i IT

L’elecció d’un dels tres tipus d’esquemes s’ha de fer en funció de les característiques tècniques i econòmiques de cada instal·lació. No obstant això, cal tenir en compte els principis següents:

  • A. Les xarxes de distribució pública de baixa tensió tenen un punt posat directament a terra per prescripció reglamentària. Aquest punt és el punt neutre de la xarxa. L’esquema de distribució per a instal·lacions receptores alimentades directament d’una xarxa de distribució pública de baixa tensió és l’esquema TT.
  • B. En instal·lacions alimentades en baixa tensió, a partir d’un centre de transformació d’abonat, es pot triar qualsevol dels tres esquemes esmentats.
  • C. No obstant el que es diu a l’apartat A, es pot establir un esquema IT en part o parts d’una instal·lació alimentada directament d’una xarxa de distribució pública mitjançant l’ús de transformadors adequats, en el secundari i en la part de la instal·lació afectada que estableixin les disposicions anteriors.
Anar a la pàgina anterior:
Annexos
Anar a la pàgina següent:
Activitats