Annexos

Previsió de potència segons ITC-BT-10

Anem a establir la previsió de carregues per als subministraments de baixa tensió de manera que es garanteixi la connexió i utilització segura dels receptors usats habitualment i que futurs augments de la potència demandada pels usuaris no tingui com a conseqüència immediata la necessitat de modificar la instal•lació. La previsió de càrregues serveix també per dimensionar la capacitat de subministrament de les línies de distribució de les companyies elèctriques, així com la potencia que cal instal•lar als Centres de Transformació.

Les previsions de càrregues establertes són els valors teòrics mínims per a considerar. Per tant, en cas de conèixer la demanda real dels usuaris, és necessari utilitzar aquests valors quan siguin superiors als mínims teòrics.

Classificació dels llocs de consum

S’estableix la classificació deis llocs de consum següent:

  • Edificis destinats principalment a habitatges.
  • Edificis comercials o d’oficines.
  • Edificis destinats a una indústria específica.
  • Edificis destinats a una concentració d’indústries.

Grau d’electrificació i previsió de la potència als habitatges

La càrrega màxima per habitatge depèn del grau d’utilització que es desitgi assolir. S’estableixen els graus d’electrificació següents.

Electrificació bàsica

És la necessària per a la cobertura de les possibles necessitats d’utilització primàries sense necessitat d’obres posteriors d’adequació.Ha de permetre la utilització dels electrodomèstics d’ús més comú.

Electrificació elevada

És la corresponent a habitatges amb una previsió d’ús d’aparells electrodomèstics superior a l’electrificació bàsica o amb previsió d’ús de sistemes de calefacció elèctrica o de condicio­nament d’aire o amb superfícies útils de l’habitatge superiors a 160 m2, o amb qualsevol combinació deis casos anteriors.

El grau d’electrificació d’un habitatge serà “electrificació elevada” quan es compleixi alguna de les condicions següents:

  • Superfície útil de l’habitatge superior a 160 m2.
  • Si esta prevista la instal·lació d’aire condicionat
  • Si esta prevista la instal·lació de calefacció elèctrica.
  • Si esta prevista la instal·lació de sistemes d’automatització.
  • Si esta prevista la instal·lació d’una assecadora.
  • Si el nombre de punts d’utilització d’enllumenat és superiora 30.
  • Si el nombre de punts d’utilització de preses de corrent d’ús general és superior a 20.
  • Si el nombre de punts d’utilització de preses de corrent dels banys i auxiliars de cuina és superior a 6.
  • En altres condicions indicades a la ITC-BT-25.

Previsió de la potència

El promotor, propietari o usuari de l’edifici fixarà d’acord amb l’empresa subministradora la potència a preveure, la qual,per a noves construccions, no ha de ser inferior a 5750 W a 230 V, en cada habitatge, independentment de la potència que contracti cada usuari, que depèn de l’ús que aquest faci de la instal·lació elèctrica.

Als habitatges amb grau d’electrificació elevada, la potència a preveure no ha de ser inferior a 9200 W.

En tots els casos, la potència que cal preveure s’ha de correspondre amb la capacitat màxima de la instal•lació, definida per la intensitat assignada de l’interruptor general automàtic, segons indica la ITC-BT-25 Les potències indicades anteriorment corresponen a les po­tencies mínimes que cal preveure per a cadascun dels graus d’electrificació.

La potència que cal preveure ha de ser major quan es conegui la previsió de càrrega de l’habitatge i aquesta sigui superior als mínims anteriorment citats.

En conseqüència, teòricament la previsió de càrrega en un grau d’electrificació bàsic compren el rang 5.750 Wa 9.199 W; encara que en la pràctica en estar condicionada aquesta pre­visió al calibre de l’interruptor general automàtic,els dos valors possibles són 5.750 W (per a un calibre de 25 A) i 7.360 W (per a un calibre de 32 A).

En ambdós casos la potència que s’ha de contractar per cada usuari dependrà de la utilització que aquest faci de la instal·lació elèctrica i podrà ser inferior o igual a la potència prevista.

Càrrega total corresponent a un edifici destinat preferentment a habitatges

La càrrega total corresponent a un edifici destinat principalment a habitatges resulta de la suma de la càrrega corresponent al conjunt d’habitatges, dels serveis generals de l’edifici,de la corresponent als locals comercials i dels garatges que en formen part.

La càrrega total corresponent a diversos habitatges o serveis s’ha de calcular d’acord amb els apartats següents:

Càrrega corresponent a un conjunt d’habitatges

S’obté multiplicant la mitjana aritmètica de les potències màximes previstes a cada habitatge, pel coeficient de simultaneïtat indicat a la taula següent, segons el nombre d’habitatges.

Nombre d’habitatges Coeficient de simultaneïtat
1 1
2 2
3 3
4 3.8
5 4.6
6 5.4
7 6.2
8 7
9 7.8
10 8.5
11 9.2
12 9.9
13 10.6
14 11.3
15 11.9
16 12.5
17 13.1
18 13.7
19 14.3
20 14.8
21 15.3
n > 21 15.3 + (n-21) * 0.5

Per a edificis la instal·lació deis quals estigui prevista per a l’aplicació de la tarifa nocturna, la simultaneïtat ha de ser 1 (Coeficient de simultaneïtat = nombre d’habitatges).

Es considerarà que la instal·lació de tarifa nocturna esta prevista, quan el projecte o memòria tècnica de l’edifici així ho contempli.

Exemple:

Edifici de tres plantes de pisos, amb quatre habitatges per planta de 100 m2 cadascuna i una planta àtic amb dos habitatges de 200 m2 cadascuna.

Els 12 habitatges de 100 m2 no disposen de previsió d’aire condicionat, ni previsió de sistema de calefacció elèctrica i no està prevista la instal·lació de receptors especials. Per tant es pren el grau d’electrificació bàsic, amb una la previsió de càrrega de 5.750 W per habitatge ja que no es coneix la previsió exacta de demanda elèctrica.

Per als dos habitatges de l’àtic, encara que no tenen previsió d’aire condicionat, ni previsió de sistema de calefacció elèctrica, en ser la superfície superior a 160 m2 es pren el grau d’electrificació elevada, amb una la previsió de càrrega de 9.200 W per habitatge ja que no es coneix la previsió exacta de demanda elèctrica.

La previsió de càrregues dels habitatges és:

  • Càrrega corresponent als serveis generals: És la suma de la potència prevista en ascensors, aparells elevadors, centrals de calor i fred, grups de pressió, enllumenat de portal, caixa d’escala i espais comuns i en tot el servei elèctric general de l’edifici sense aplicar cap factor de reducció per simultaneïtat (factor de simultaneïtat = 1).
  • Càrrega corresponent a enllumenat: Per a l’enllumenat de portal i altres espais comuns es pot fer una estimació d’una potencia de 15 W/m2 si els llums són incandescents i de 8 W/m2 si són fluorescents. Per a /‘enllume­nat de la caixa d’escala es pot fer una estimació d’una potencia de 7 W/m2 per a incandescència i de 4 W/m2 per a enllumenat amb fluorescència.
  • Càrrega corresponent als locals comercials i oficines: Es calcula considerant un mínim de 100 W per metre quadrat i planta, amb un mínim per local de 3.450 W a 230 V i coeficient de simultaneïtat 1. Exemple: Edifici amb dos locals comercials i dues oficines, en el qual es desconeix la previsió real de càrrega dels locals.
  • Carrega corresponent als garatges: Es calcula considerant un mínim de 10 W per metre quadrat i planta per a garatges de ventilació natural i de 20 W per als de ventilació forçada, amb un mínim de 3.450 W a 230 V i coeficient de simultaneïtat 1, Quan en aplicació de la NBE-CPI-96 calgui un sistema de ventilació forçada per a l’evacuació de fums d’incendi, s’ha d’estudiar de forma específica la previsió de càrregues deis garatges. Per efectuar la previsió de càrregues en el corresponent a garatges es tindrà en compte el que indiquin els reglaments i normes de protecció contra incendis.
  • Càrrega total corresponent a edificis comercials, d’oficines o destinats a una o més indústries: En general, la demanda de potencia ha de determinar la càrrega que cal preveure en aquests casos que no pot ser mai inferior als valors següents.
    • Edificis comercials o d’oficines: Es calcula considerant un mínim de 100 W per metre quadrat i planta, amb un mínim per local de 3.450 W a 230 V i coeficient de simultaneïtat 1.
    • Edificis destinats a concentració d’indústries: Es calcula considerant un mínim de 125 W per metre quadrat i planta, amb un mínim per local de 10,350 W a 230 V i coeficient de simultaneïtat 1.

Previsió de càrregues

La previsió deis consums i càrregues s’ha de fer d’acord amb el que disposa aquesta instrucció. La càrrega total que preve­uen els capítols 2, 3 i 4, es la que s’ha de considerar en el calcul deis conductors de les connexions de servei i en el cálcul de les instal·lacions d’enllaç.

Subministraments monofàsics

Les empreses distribuïdores estan obligades, sempre que ho sol•liciti el client, a efectuar al subministrament de manera que permeti el funcionament de qualsevol receptor monofàsic de potencia menor o igual a 5.750 W a 230 V, fins a un subministrament de potencia màxima de 14.490 Wa 230 V.

La instal•lació, l’ ampliació, la modificació, el manteniment i la reparació de les instal•lacions elèctriques de BT seran realitzats per empreses inscrites al Registre d’ Empreses instal•ladores de BT, en dues categories:

  • Categoria bàsica (EIBTB). Les empreses instal•ladores d’aquesta categoria podran realitzar, mantenir, i reparar les instal•lacions elèctriques per a BT en edificis, indústries, infraestructures i en general, totes les contemplades en l’àmbit del REBT, que no es reserven a la categoria d’ especialista (EIBTE ).
  • Categoria especialista (EIBTE). Les empreses instal•ladores de categoria especialista podran realitzar, mantenir i reparar les instal•lacions de la categoria bàsica i, a més, les corresponents a : sistemes d’automatització, gestió tècnica de l’ energia, i seguretat per a habitatges i edificis,- sistemes de control distribuït,- sistemes de supervisió, control i adquisició de dades, control de processos, línies aèries o subterrànies per a distribució de l’ energia, locals amb risc d’incendi o explosió, quiròfans i sales d’ intervenció, làmpades de descàrrega en alta tensió, rètols lluminosos i similars, instal•lacions generadores de BT, que estiguin contingudes en l’ àmbit del REBT i les seves ITC.

Requisits necessaris

Els requisits necessaris per a inscriure’ s al Registre i poder exercir com a empreses instal•ladores d’electricitat són els següents:

a) Disposar en plantilla, amb dedicació completa, com mínim d’una persona dotada de Certificat de Qualificació Individual en BT de categoria igual a la de l’empresa i d’operaris electricistes qualificats, en nombre màxim de 10 per cada persona dotada d’aquest certificat.

b) Disposar dels següents mitjans tècnics adequats a la seva activitat i, com a mínim, per a la categoria bàsica:

  • Local de 25m2
  • Equips:
    • Tel•luròmetre
    • Mesurador d’ aïllament, segons ITC-BT-19.
    • Multímetre, per a les magnituds següents:
    • Tensió alterna I continua fins a 500V.
    • Intensitat alterna i continua fins a 20A
    • Resistència, mes. de corrents de fuga, amb resolució millor o igual a 1mA.
    • Detector de tensió.
    • Analitzador-registrador de potència i energia per a corrent altern trifàsic, amb capacitat de mesura de les magnituds següents: potència activa, tensió alterna, intensitat alterna i factor de potència.
    • Equip verificador de la sensibilitat de disparament dels interruptors diferencials , capaç de verificar la característica intensitat-temps.
    • Equip verificador de continuïtat de conductors , mesurador de la impedància de bucle, amb sistema de medició independent o amb compensació de valor de resistència dels cables de prova i amb una resolució millor o igual a 0.1 ohm.
    • Eines comunes i equip auxiliar , luxòmetre amb rang de mesura adequat per a l’ enllumenat d’emergència.

Per a la categoria especialista:

A més de comptar amb els mitjans anteriors, caldrà que també comptin amb els següents:

  • Analitzador de xarxes, d’ harmònics i de pertorbacions de xarxa.
  • Elèctrodes per a la mesura de l’ aïllament dels sòls.
  • Aparell comprovador del dispositiu de vigilància del nivell d’ aïllament dels quiròfans.

c) Eines, equips i mitjans de protecció individual. Estaran d’acord amb la normativa vigent i les necessitats d’instal•lació.

d) Tenir subscrita una assegurança de responsabilitat civil que cobreixi els riscs que es poden derivar de les actuacions , mitjançant pòlissa per una quantitat mínima de 600.000 euros per a la categoria bàsica i de 900000 euros per a la categoria especialista. Aquesta quantitat s’ actualitzarà anualment, segons la variació de l’índex de preu al consum certificada per l’ Institut Nacional d’ Estadística.

e) Estar donats d’alta en el corresponent règim de la Seguretat Social.

f) En el cas de persones jurídiques, còpia de l’ escriptura de constitució de la societat.

g) Inscriure’s en el Registre d’Establiments Industrials.

L’ òrgan territorial competent del Departament de Treball i Indústria, en el cas que l’ empresa compleixi els requisits indicats en el punt anterior, estendrà el certificat de la inscripció de l’ empresa, en el qual constarà la categoria o categories que comprengui.

El certificat d’inscripció de l’ empresa instal•ladora tindrà validesa per un període de 5 anys , sempre que es mantinguin les condicions que van permetre la concessió.

Abans que finalitzi la vigència l’empresa instal•ladora ha de demanar a l’òrgan territorial competent la seva renovació, per la qual cosa haurà d’acreditar el manteniment de les condicions que van permetre l’anterior certificació. A l’ àmbit territorial de Catalunya, el certificat d’inscripció al Registre d’Empreses Instal•ladores de BT és equivalent al certificat d’ instal•lador autoritzat.

Qualsevol variació de les condicions i requisits per a la concessió del certificat ha de ser comunicada a l’òrgan territorial competent en el termini d’un mes, si no afecta la valides del certificat. Suposant que l’ esmentada variació impliqui que deixa de complir els requisits necessaris per a la concessió del certificat, la comunicació s’ ha de fer en el termini de 15 dies posteriors , immediats a produir-se la incidència, a fi que l’ òrgan territorial competent, un cop vistes les circumstàncies, pugui determinar la seva cancel•lació, la suspensió o pròrroga condicionada a l’activitat, mentre es restableixen els requisits esmentats.

Així mateix, el certificat d´inscripció en el registre d´empreses instal·ladores de baixa tensió pot quedar anul·lat, l´expedient previ corresponent, en el cas que es facilitin, cedeixin o alienin certificats d´instal·lació d´obres no realitzades per l´empresa o instal·ladors que en depenen.

Per poder exercir en l´àmbit territorial de Catalunya, l´empresa instal·ladora de BT, sigui persona física o jurídica, haurà de tenir contractat el control de la seva activitat instal·ladora almenys amb una EIC concessionària de la Generalitat.

El contracte haurà de definir específicament la seva durada. En el cas de tenir contracte amb més d´una EIC, els contractes definiran a priori i sense ambigüitat possible la seva aplicació a cada instal·lació , mitjançant la classificació d´aquest per emplaçament, per tipus o per qualsevol altre mitjà. Cada cinc anys, i prèviament a la renovació de la inscripció en el registre d´empresa instal·ladora de baixa tensió, l´EIC elaborarà un informe sobre les seves actuacions i del seu personal autoritzat, subjectes al seu control, pel que fa al compliment de la Reglamentació vigent en les instal·lacions que hagi realitzat o modificat. Aquest informe, és un requisit que caldrà acreditar en la sol·licitud de renovació de la inscripció al Registre d´Empreses instal·ladores de baixa tensió.

Les persones titulars del certificat de qualificació individual en baixa tensió que pertanyin a la plantilla d´una empresa inscrita al Registre d´Empreses Instal·ladores de baixa tensió, s´identificaran mitjançant el carnet individual identificatiu d´instal·lador autoritzat amb la categoria que correspongui. Aquest document l´emetrà l´òrgan territorial competent del Departament de Treball I Indústria, al moment de fer les inscripcions d´una nova empresa instal·ladora, de la seva modificació o de la seva renovació.

A la persona titular del certificat de qualificació individual en baixa tensió que desenvolupi les tasques específiques de manteniment de les instal·lacions elèctriques de la mateixa empresa on treballa, se li atorgarà el carnet individual identificatiu d´instal·lador autoritzat per a treballs exclusius de manteniment sempre que es justifiqui que l´empresa disposa dels equips adequats per a la categoria que requereix la instal·lació a mantenir, d´acord amb l´apartat

Obtenció dels certificats de qualificació

Per obtenir el certificat de qualificació individual en BT, definit en el punt 4.1 de la ITC-BT-03, les persones físiques han d´acreditar davant l´òrgan Territorial competent del Departament de Treball i Indústria, que correspongui al seu domicili:

a) Trobar-se en l´edat legal laboral.

b) Coneixements teòrics i pràctics d´electricitat. Sense perjudici del que preveu la legislació pel que fa a competències professionals, s´entendrà que reuneixen els esmentats coneixements les persones que es trobin en una de les situacions següents:

  • Tècnics de grau mitjà en equips i instal·lacions electrotècniques , amb un any d´experiència, com a mínim, en empreses instal·ladores elèctriques i que hagin realitzat un curs d´almenys 40 hores, impartit per una entitat de formació autoritzada en baixa tensió.
  • Tècnics de grau mitjà en equips i instal·lacions electrotècnics i que hagin realitzat un curs d´almenys 100h. donat per una entitat de formació autoritzada en baixa tensió.
  • Tècnics superiors en instal·lacions electrotècniques.
  • Tècnics superiors en instal·lacions electrotècniques amb un any d´experiència de treball, com a mínim, en empreses d´instal·lacions elèctriques.
  • Enginyers tècnics industrials.
  • Enginyers industrials.

S´admetran les titulacions que l´Administració de l´Estat amb competències declari com a equivalents a les esmentades, així com les titulacions equivalents que es determinin per aplicació de la legislació comunitària o d´altres acords internacionals amb països tercers, ratificats per l´Estat.

Per a totes les categories, es consideraran titulacions equivalents les establertes pel Reial decret 777/1998, de 30 d´abril, per la qual es desenvolupen determinats aspectes de l´ordenació de la formació professional en l´àmbit del sistema educatiu.

c) Haver superat un examen , davant de l´òrgan competent esmentat, en els casos següents:

  • Teòric i pràctic, en les situacions b.1 i b.2.
  • Pràctic, en la situació b.3

Complerts aquests requisits, l´òrgan territorial competent expedirà el Certificat de Qualificació Individual en Baixa Tensió, amb l´anotació de la categoria corresponent. El Certificat de Qualificació Individual en BT tindrà validesa en tot el territori de l´Estat.

Les persones que superin el cicle formatiu de grau mitjà d´equips i instal·lacions electròniques o el grau superior d´instal·lacions electrotècniques en un centre educatiu reconegut per la Direcció General de Formació Professional del Departament d´Educació, d´acord amb l´ordre TIC/264/2003, de 2 de juny, publicada al DOGC nún. 3907, de 18.6.2003, tindran accés directe al certificat de qualificació individual en baixa tensió. El Departament de Treball i Indústria especificarà els continguts normatius que caldrà introduir en el desenvolupament curricular d´ambdós cicles i al finalitzar la realització de cadascun en els diferents centres educatius, tindrà participació en l´avaluació de l´assoliment de la competència.

Sens perjudici de les responsabilitats administratives que contreguin els fabricants , importadors, instal•ladors , titulars i les persones usuàries de les instal•lacions i tècnics projectistes i directors o directores de les obres d’ instal•lacions elèctriques , les EIC concessionàries de la GC en matèria de seguretat industrial, sota la supervisió del Departament de Treball i Indústria i dels seus interventors tècnics, exerciran les funcions següents:

  • El control d’ actuació de les empreses instal•ladores, dels projectistes i del director o directora d’ obra en relació amb el compliment del REBT , de les seves ITC i de les instruccions d’ aquest Departament pel que fa a l’ execució de noves instal•lacions elèctriques que es troben dins el camp d’aplicació d’aquest Decret i de l’ ampliació o modificació de les existents, que estadísticament determini el Departament de Treball i Indústria.
  • El control del manteniment i la realització de les inspeccions periòdiques de les instal•lacions elèctriques que hi són sotmeses.
  • La inspecció de les instal•lacions que ordeni directament l’ òrgan territorialment competent del Departament de Treball i Indústria.
  • L’ emissió dels corresponents documents relatius a les actuacions abans descrites i la tramesa, quan s’ escaigui, al’ òrgan competent del Departament de Treball i Indústria.

L’ òrgan competent del Departament de Treball i Indústria actualitzarà periòdicament els protocols d’actuació de les EIC i fixarà els objectius específics i directius que orientaran les tasques a desenvolupar pels interventors tècnics en l’ exercici de les seves funcions.

Impresos autonòmics normalitzats

Tots els models següents es poden trobar al web http://www.gencat.cat/ :

Model 1 ( 110.5 KB )

Model 2 ( 83.7 KB )

Model 3 ( 36.5 KB )

Model 4 ( 51 KB )

Model 5 ( 62 KB )

Anar a la pàgina anterior:
Exercicis d'autoavaluació
Anar a la pàgina següent:
Manteniment