Resum
Atès que ens ocuparem de treballs en instal·lacions elèctriques, ens cal conèixer també el que fa referència a la realització de la seva documentació tècnica aixi com la tramitació administrativa posterior. En aquesta unitat didàctica estudiarem tot allò relatiu a aquest aspecte de la nostra feina.
Si es tracta d’ una nova instal·lació ( que anomenarem obra nova ), caldrà veure si hem de preparar un projecte o una MTD. En el primer cas caldrà que se n’ocupi un titulat i en el segon cas ho podem fer nosaltres. Pel que respecta a la realització, podrem treballar en els dos tipus.
Sigui quin sigui dels dos casos anteriors, el primer que cal és procedir a la previsió de potència, fase que caldrà portar a terme seguint allò descrit en la ITC-BT-10.
Després de dissenyar tota la instal·lació, i pel que respecta a la seva connexió a la xarxa, caldrà realitzar en alguns casos un informe tècnic, feina que anirà a càrrec de la companyia subministradora.
En acabar l’obra, caldrà procedir a verificar-la, tasca que durem a terme seguint la ITC-BT-19 i la UNE 20460.
A més, en determinades instal·lacions els caldrà passar una inspecció inicial, que realitzarà una EIC. Com a resultat d’aquesta inspecció, emetrà un certificat amb una qualificació que, en cas de ser favorable, ens permetrà prosseguir amb la tramitació sense més. En cas de no ser-ho, ens obligarà a resoldre una sèrie de defectes fins a obtenir la qualificació favorable.
També ens caldrà conèixer les excepcions que preveu la normativa i la documentació que cal entregar a l’usuari final.
Un cop la instal·lació ja està en marxa, cal atendre el seu manteniment. Aquest pot limitar-se a seguir allò que disposa la guia d’ ús i manteniment o bé pot requerir la realització d’inspeccions periòdiques, la realització i el procés de les quals és similar a la de les inicials. En aquests casos se sol recórrer a la signatura d’un contracte de manteniment.
Posats a establir-nos com a instal·ladors pel nostre compte, tenim l’opció de fer-ho en la categoria bàsica (EIBTB) o en la d’especialista (EIBTE), sempre que seguim els requisits corresponents.
En qualsevol cas, durant la realització dels treballs cal atenir-se a les normes de seguretat, que poden ser objecte d’ una inspecció en qualsevol moment. D’altra banda, un cop finalitzada l’obra, o després de qualsevol acció de manteniment que origini material que s’ha de descartar, cal seguir la normativa de reciclatge corresponent(RD 208/2005).
Un cop la instal·lació està en marxa, poden sorgir noves necessitats que en requereixen l’ampliació en extensió, en potència, en el traçat o bé en alguna combinació d’aquests casos. Dels diversos casos que es poden donar, destacarem aquells en què, havent-se tramitat mitjançant una MTD inicialment, passen a requerir un projecte perquè superen un determinat nivell de potència.
Pel que respecta a la previsió de càrregues, en aquests casos també cal remetre’s a la ITC-BT-10. A la vegada, per aplicar correctament aquesta instrucció, cal tenir present prèviament la classificació de llocs de consum en habitatges, oficines o locals comercials, indústries en particular, o bé concentracions d’indústries.
Pel que respecta a les modificacions de tipus rehabilitació, la casuística pot ser bastant variada en funció de l’antiguitat de la instal·lació, si ha estat de baixa i el temps que hi porta si és el cas, l’augment de potència, etc. S’ ha intentat fer un resum d’aquestes situacions en la taula de la figura 2.
Lògicament, aquestes instal·lacions també requereixen les verificacions corresponents abans de l’entrada en servei, que segueixen la mateixa normativa que les verificacions d’obra nova abans esmentades. El mateix passa amb el reciclatge.
Finalment, també es tracta de les EIC (entitats d’inspecció i control) i les seves funcions, entre les quals, a més de les inspeccions inicial i periòdiques, hi ha la del manteniment d’un arxiu de les instal·lacions realitzades per les empreses instal·ladores amb què té signats contractes de control.