Resum

Els instal·ladors disposen d’eines informàtiques que han de conèixer per poder fer amb professionalitat la seva tasca i amb el mínim de temps possible. Entre aquestes eines bàsiques l’instal·lador ha de saber fer servir, com a mínim, un processador de textos, un full de càlcul i un programa de dibuix o representació gràfica. A més, actualment hi ha programes més específics que integren un conjunt d’aplicacions orientades a la tasca pròpia d’un instal·lador electricista, com el programa Cypelec o el SeeElectrical Building.

La representació d’un dibuix tècnic, com ja sabem, es pot fer en paper o sobre pantalla. Les eines que s’utilitzen són regles, compassos, llapis, esquadres, cartabons, tiralínies, o bé equips informàtics més sofisticats i que ens donaran una millor qualitat i una millor presentació amb la impressió final sobre paper. Per tant, haurem de tenir un equip informàtic (hardware o maquinari) i uns programes instal·lats (software o programari).

Un programari de dibuix tècnic és una aplicació informàtica que representa sobre una superfície plana tot tipus d’objectes, amb l’objectiu de proporcionar la informació necessària per a la seva construcció o instal·lació.

El disseny assistit per ordinador (CAD) és l’ús d’eines informàtiques per fer els plànols i esquemes de qualsevol tipus. Els usos d’aquestes eines varien des d’aplicacions basades en vectors i sistemes de dibuix en dues dimensions (2D) fins a modeladors en tres dimensions (3D). Aquests tipus de programes de dibuix es diu que són programes de dibuix vectorial.

Entre les eines més conegudes en el sector elèctric per a la representació gràfica, tant de fabricants privats com de programari lliure, podem destacar AutoCAD d’Autodesk, See Elec d’Ige-Xao Group, Microsoft Visio i el programa de lliure distribució Dia. A més, hi ha programes com Cypelec, de Cype Ingenieros, o CIEBT o VIVI, del fabricant dmElect, especialitzats en programes de realització de plànols i esquemes elèctrics que permeten generar ràpidament els documents de la memòria tècnica de disseny per a diferents comunitats autonòmiques complint la normativa vigent.

Sempre que es fa un dibuix tècnic, tant en paper com a l’ordinador, hem de tenir en compte unes normes bàsiques per facilitar la interpretació del dibuix per part de qualsevol professional. Hem de tenir en compte l’escala, el format, el contingut i la posició del caixetí, els marges, el plegat normalitzat del format del paper escollit i, finalment, els codis de lletres normalitzats per a cada mecanisme de l’esquema elèctric.

Per representar qualsevol circuit elèctric, hi ha diverses possibilitats, però n’hi ha dues d’imprescindibles per poder tenir clares totes les característiques de la instal·lació real, l’esquema multifilar i l’unifilar.

Si la instal·lació és senzilla, l’instal·lador elèctric només farà servir l’esquema unifilar, però si l’esquema elèctric és més complicat, l’esquema multifilar ens serà molt útil per no equivocar-se en la realització de la instal·lació.

L’OpenOffice és un paquet ofimàtic lliure amb el qual podem crear documents dinàmics, analitzar dades, dissenyar agradables presentacions, produir dibuixos espectaculars i moltes altres coses. Està disponible en català i moltes altres llengües per a Windows, Linux i Mac. És compatible amb molts formats ofimàtics, entre els quals hi ha els de Microsoft Office i és utilitzat normalment tant en entorns domèstics com en entorns acadèmics i empresarials.

Entre els diferents mòduls que inclou l’OpenOffice un instal·lador fa servir principalment dos: Writer, el processador de textos, i Calc, el gestor de fulls de càlcul.

Writer és una eina potent per crear documents professionals, informes, butlletins de notícies i prospectes.

Calc és un gestor complet de fulls de càlcul amb una presentació agradable de les dades. Calcula, analitza i visualitza les dades d’una forma ràpida i fàcil.

L’instal·lador ha de saber fer la documentació tècnica, el pressupost i el dimensionament i la valoració d’una instal·lació elèctrica fent servir programes informàtics. Tot això s’haurà d’incloure en un projecte o bé en una MTD (memòria tècnica de disseny).

Per tal d’elaborar una memòria tècnica de disseny (MTD) es necessita generar una sèrie d’informació i emplenar uns impresos normalitzats. La documentació tècnica que s’ha d’incorporar a Catalunya és la següent:

  • Per a tot tipus de tràmits:
    1. Impresos model ELEC-1
    2. Impresos model ELEC-5
    3. Certificat d’instal·lació elèctrica de baixa tensió
    4. Fotocòpia del DNI o NIF del titular
  • Per a instal·lacions amb memòria tècnica de disseny s’hi ha d’afegir:
    1. Esquema unifilar i memòria tècnica dels models ELEC-2 i ELEC-3
    2. Croquis de l’emplaçament
    3. Croquis del traçat de la instal·lació
  • Per a instal·lacions amb projecte s’hi ha d’afegir:
    1. Projecte
    2. Certificat de direcció i acabament d’obra
    3. Contracte de manteniment quan escaigui
    4. Certificat d’inspecció inicial quan escaigui, amb qualificació favorable
  • En el cas d’ampliació o reforma s’hi ha d’afegir:
    1. Fotocòpia d’inscripció de la instal·lació existent

No oblidem que l’instal·lador també disposa de programes fets per fabricants de material elèctric que ens poden ajudar a dimensionar i elegir el material propi del fabricant del programa. Tal és el cas del programa 1-2-3 Esquema del fabricant Hager, programa en línia d’Unex per escollir la canalització adient, i molts més d’altres fabricants.

Anar a la pàgina següent:
Resultats d'aprenentatge