Altres tipus d'instal·lacions elèctriques especials
Encetem ara el tercer bloc de prescripcions corresponents a les instal·lacions elèctriques que ateses les seves característiques particulars han estat mereixedores d’unes instruccions tècniques específiques. En aquest apartat l’atenció es fixarà en les instal·lacions següents, cadascuna acompanyada de la seva instrucció tècnica complementària:
- Instal·lacions elèctriques en caravanes i parcs de caravanes (ITC-BT-41)
- Instal·lacions elèctriques en ports i marines per a vaixells d’esbarjo (ITC-BT-42)
- Instal·lacions elèctriques en mobles (ITC-BT-49)
- Instal·lacions elèctriques en locals que contenen radiadors per a saunes (ITC-BT-50)
Instal·lacions elèctriques en caravanes i parcs de caravanes
En la secció “Annexos” del web d’aquest mòdul, trobareu la ITC-BT-41 corresponent a les instal·lacions en caravanes i parcs de caravanes.
Els vehicles amb caravanes i les autocaravanes es troben equipades a l’interior amb tots els serveis necessaris per fer totes les activitats de la vida diària, des de l’equipament higiènic com poden ser dutxes i aigua calenta, passant per adequacions climàtiques com bombes de calor i aire condicionat, i també serveis més bàsics com ara la il·luminació i preses de corrent altern.
L’estacionament estable de les caravanes i les autocaravanes es fa en instal·lacions que s’anomenen parcs de caravanes equipades amb quadres elèctrics que distribueixen el corrent per poder subministrar l’energia que els serveis esmentats necessiten.
L’objecte de la ITC-BT-41 és establir els criteris de protecció i funcionament d’aquestes instal·lacions particulars. El contingut d’aquesta instrucció es troba completament desenvolupat en la norma UNE 20460-7-708.
La norma UNE 20460-7-708 estableix en el seu àmbit d’aplicació les definicions següents, que acoten l’aplicació particular de les prescripcions a l’espai on es poden instal·lar una o més d’una caravana amb la nomenclatura següent:
- Camp de caravanes: la parcel·la de terreny que pot ser ocupada per una tenda de campanya o per un vehicle habitable d’esbarjo.
- Parc de caravanes: àrea de terreny que conté dos o més camps de caravanes.
El cas dels càmpings
La instrucció ITC-BT-41 no és d’aplicació directa en el cas dels càmpings, sinó que es limita a regular les àrees especifiques dels càmpings on s’aparquen els vehicles d’esbarjo i les caravanes.
Pel que respecte a les instal·lacions elèctriques dels càmpings en la seva totalitat, atès que són un local de concurrència pública, cal considerar les diferents zones en funció de les diverses instruccions tècniques corresponents.
Així, per exemple, cal aplicar la ITC-BT-39 quan es tracta d’instal·lacions a la zona de piscines; la ITC-BT-09 a les instal·lacions d’enllumenat exterior i la ITC-BT-28 a les altres parts del càmping com poden ser, per exemple, els restaurants, les zones comercials o la recepció.
Instal·lacions als parcs de caravanes: característiques generals
Pel que fa als elements que converteixen en especials el tipus d’instal·lacions en parcs de caravanes, cal considerar primer els dos espais principals en què podríem dividir aquestes finques i, després, observar-ne les característiques distintives.
Els parcs de caravanes es poden dividir en els dos espais següents:
- Espai destinat al trànsit de vehicles
- Espai destinat a la instal·lació de les tendes i caravanes
La característica més rellevant de les caravanes considerades com a vehicles és el gran volum. Les caravanes són vehicles preparats per habitar-los amb el màxim de comoditats i amb la intenció d’assemblar-se el màxim possible a un habitatge. Això obliga que l’usuari hagi de poder circular pel seu interior amb la tranquil·litat de no haver d’adoptar cap postura forçada ni estranya. Així doncs, hi ha una sèrie d’elements que cal considerar:
- En primer lloc, l’alçària, en conseqüència, ha de ser molt superior a la d’un vehicle convencional. Si tenim en compte que l’alçada mitjana de la població oscil·la, més o menys, entre 1,60 m i 1,90 m, és fàcil establir que l’alçària mínima interna de les caravanes haurà de ser de 2 m. Això farà que la caravana en el seu conjunt superi amb escreix els 3 m d’alçària. Aquest serà el primer element a considerar en les instal·lacions elèctriques en parcs de caravanes, ja que restringeix la distribució aèria dels conductors a una altura suficient perquè no interfereixi en la circulació dels vehicles.
- En segon lloc, caldrà preveure les zones on els usuaris fixaran les tendes i totes les altres instal·lacions i serveis associats. Una instal·lació o servei associat a una caravana o a una tenda és, per exemple, la glorieta on s’ubicaran els aparells de cuina. O també el terra de l’exterior de la tenda folrat amb materials més confortables com la moqueta o revestiments de plàstic. Tots aquests aparells i elements associats aniran fixats amb claus i piquetes que es clavaran a terra. De la mateixa manera que l’alçària dels vehicles era un element limitador en les instal·lacions, la profunditat del traçat de la distribució dels cables soterrats serà un punt a considerar.
- Finalment, la necessitat de dotar de tots els elements de comoditat l’interior de les caravanes ens obligarà a subministrar l’energia elèctrica necessària que les abasteixi dels serveis bàsics elèctrics com ara la llum, bases de presa de corrent i aigua calenta. El subministrament caldrà fer-lo mitjançant cables de distribució amb unes característiques determinades però, sobretot, caldrà organitzar bé la col·locació dels quadres de distribució de manera que el desplegament dels cables faciliti la convivència amb la resta de finques i eviti els accidents provocats per la presència d’elements en el recorregut dels desplaçaments tant de les persones com dels vehicles.
Les característiques elèctriques dels quadres de distribució també han de complir totes les mesures de prevenció de riscos elèctrics mitjançant els elements de seguretat i protecció determinats per la instrucció tècnica ITC-BT-24 sobre instal·lacions interiors o receptores i de protecció contra contactes directes i indirectes.
La tensió de servei d’alimentació dels quadres de distribució dels parcs de caravanes no pot superar els 230 V de corrent altern monofàsic o els 400 V de corrent altern trifàsic. Es reserva la distribució del corrent altern trifàsic per als vehicles d’esbarjo que, ateses les seves característiques de més consum, necessiten un subministrament elevat de corrent.
Pel que fa als circuits de canalització i distribució de l’alimentació que van de la fase a partir de la qual es pren l’alimentació fins al quadre de distribució, han de ser preferiblement subterranis perquè una distribució subterrània és el sistema que presenta menys riscos mecànics.
Per a les conduccions subterrànies cal soterrar els cables a una profunditat mínima de 60 cm. El seu traçat ha de recórrer vies apartades de qualsevol camp de caravanes, i han d’estar especialment allunyades de les zones del terreny on es claven les piquetes amb les quals es fixen les tendes de campanya a terra. En cas de no poder evitar aquestes zones, cal reforçar el conductor i la canalització amb elements de protecció mecànica addicional.
El perill de les distribucions aèries
Si bé els circuits de canalització i distribució de l’alimentació poden ser aeris o subterranis, la distribució aèria comporta el perill que les caravanes i els vehicles s’enganxin, o quedin enredats amb els cables visibles –o els arrosseguin– en el curs de les operacions de maniobra durant l’accés al parc de caravanes.
Pel que respecta a les conduccions de distribució aèria, com es veu en la figura amb la distribució dels elements i les seves distàncies mínimes prescrites, el cable s’ha de situar a una altura mínima de 6 m sobre el terreny arreu on pugui circular un vehicle per evitar que les caravanes arrosseguin els cables. A la resta de superfícies, l’altura mínima per la qual es pot tirar el cable ha de ser de 3,5 m, és a dir, una distància que impedeix l’accés al cable de qualsevol persona dreta amb els braços estirats enlaire.
Els suports encarregats de sostenir la instal·lació aèria s’han de col·locar de manera que la col·lisió amb els vehicles sigui molt poc probable. Així doncs, la seva situació hauria d’evitar els camins en què hi pugui haver trànsit de vehicles. En cas de situar els suports en indrets on hi ha risc de topada durant la circulació de les caravanes, els pals han d’estar protegits per evitar que s’hi puguin produir danys que en redueixin o minvin les prestacions mecàniques de suport per als conductors.
Els quadres de distribució s’han de localitzar en un indret adjacent al parc de caravanes i no més lluny de 20 m de la connexió ubicada al vehicle d’esbarjo que cal alimentar. Cada quadre no pot portar més de quatre bases de presa de corrent per evitar els encreuaments perillosos dels cables que interconnecten el quadre amb els vehicles.
Protecció contra els xocs elèctrics
L’objectiu de la instal·lació dels quadres de distribució als parcs de caravanes és alimentar els vehicles per al seus serveis elèctrics. No té sentit, doncs, que l’usuari no hi tingui accés a l’hora de connectar-hi la caravana. En aquesta línia, és raonable que no s’admetin les mesures de protecció basades en l’obstaculització ni la ubicació d’elements que impedeixin l’accés a la instal·lació.
La protecció contra els contactes directes s’ha de fer mitjançant mecanismes d’interrupció de l’alimentació activats de manera automàtica per sobrecorrent o mecanismes de protecció de corrent residual de 30 mA com a màxim.
Pel que fa a les mesures de protecció contra els contactes indirectes, cal considerar quina ha de ser la ubicació de la instal·lació per poder copsar el sentit de les restriccions. Els quadres s’han de col·locar a zones preparades per a l’aparcament estable de caravanes i vehicles d’esbarjo, normalment en finques enjardinades i resguardades del sol gràcies a l’ombra d’arbres i plantes que s’han plantat amb aquesta finalitat. Aleshores, el sòl és de terra i, en conseqüència, conductor. El fet que el terra sigui conductor fa que el contacte indirecte amb elements actius provoqui immediatament un xoc elèctric amb la persona per mitjà del circuit format pel seu cos i el terra de la instal·lació.
La protecció contra contactes indirectes implica aïllar el circuit format per la persona i el terra de la finca i el circuit format per la instal·lació i el terra de protecció de la instal·lació, i només es pot admetre l’esquema de connexió del neutre allà on el neutre i el conductor de protecció es troben diferenciats, d’acord amb l’esquema TN-S. No és admissible cap altre esquema del tipus TN, i tampoc no s’admet com a protecció qualsevol connexió equipotencial dels conductors que no sigui a terra.
La taula resumeix les prescripcions sobre el xoc elèctric d’acord amb allò que dicta la ITC-BT-24.
Tipus de protecció contra | |||
---|---|---|---|
contactes directes | observacions | contactes indirectes | Observacions |
Aïllament de les parts actives | ITC-BT-24 3.1 | Tall automàtic de l’alimentació | ITC-BT-24 4.1 només s’admet la variant TN-S de l’esquema TN |
Barreres i envolupants | ITC-BT-24 3.2 | Equips de la classe 2 | ITC-BT-24 4.2 o l’aïllament equivalent a la classe 2 |
Per mitjà d’obstacles | ITC-BT-24 3.3 no és admissible | Emplaçaments no conductors | ITC-BT-24 4.3 no és admissible |
Posar la instal·lació fora d’abast per allunyament | ITC-BT-24 3.4 no és admissible | Connexions equipotencials no connectades a terra | ITC-BT-24 4.4 no és admissible |
Complementària per mitjà de dispositius de corrent diferencial-residual | ITC-BT-24 3.5 | Separació elèctrica | ITC-BT-24 4.5 |
MBTS | Resistència d’aïllament de 500 V durant 1 minut | MBTS |
Selecció dels equips elèctrics
El material elèctric instal·lat a l’exterior ha de complir les exigències de protecció contra les influències externes segons el grau de protecció establert a continuació:
- Un índex IPX4. Els aparells han de presentar aquest grau de protecció pel que fa a la presència d’aigua.
- Un índex IP3x. Els aparells han de presentar aquest grau de protecció pel que fa a la presència de cossos sòlids estranys.
- Un índex IK08. Els aparells han de presentar aquest grau de protecció pel que fa a la protecció contra impactes.
La norma UNE-EN-60309-2 regula les bases de presa de corrent en les instal·lacions elèctriques en parcs de caravanes i caravanes.
El materials elèctrics instal·lats a l’exterior han de ser:
- Bases de presa de corrent. Cada base de presa de corrent i el quadre que les protegeix han de tenir un grau de protecció corresponent, com a mínim, a l’índex IP44.
- Cable d’interconnexió. El mitjà d’interconnexió entre les bases de presa de corrent del camp de caravanes i la del vehicle d’esbarjo que s’hi vol connectar ha de constar dels elements següents:
- Els terminals d’acord amb el que prescriu la norma EN-60309-2.
- Un cable flexible del tipus H07RN-F –cables de goma flexible tant en l’aïllament com en la coberta– o equivalent, dotat amb un conductor de protecció amb les característiques següents:
- Longitud màxima de 25 m.
- Identificació amb el codi de colors establert.
- Una secció mínima per a una intensitat de corrent de 16 A de 25 mm2 per a conductors de coure, o un valor equivalent segons el material conductor que s’empri.
La tria acurada del conductor
Si s’utilitzen corrents més elevats de 16 A, la secció del conductor s’ha d’escollir de manera que garanteixi la desconnexió del dispositiu en cas de sobrecorrents segons el valor establert en l’alimentació de l’equipament.
La figura mostra un exemple d’alimentació 2P+T entre el punt d’alimentació del camp de caravanes i el del vehicle d’esbarjo.
Instal·lacions elèctriques en ports i marines per a vaixells d'esbarjo (ITC-BT-42)
Quan els vaixells arriben a port, han de poder alimentar els circuits interiors propis de les embarcacions com podem ser els d’il·luminació o de subministrament de corrent als aparells de mesura, i també han de poder recarregar els seus sistemes d’acumuladors elèctrics.
Tots dos procediments es duen a terme mitjançant instal·lacions situades als punts d’amarratge propers al mar perquè les embarcacions s’hi puguin connectar fàcilment des de l’aigua.
Els riscos elèctrics que presenten aquest tipus d’instal·lacions, a banda dels ja coneguts xocs elèctrics per contactes directes i indirectes, deriven de la proximitat de l’aigua, fet que obliga a un aïllament dels equipaments contra la inserció de líquid al seu interior.
L’objecte de la ITC-BT-42 és seleccionar els equips que han de formar la instal·lació i determinar els elements de protecció que han de garantir la seguretat de l’usuari.
Àmbit d'aplicació ITC-BT-42
L’àmbit d’aplicació d’aquesta instrucció tècnica complementària es restringeix als vaixells d’esbarjo, entenent com a vaixell d’esbarjo qualsevol unitat flotant utilitzada exclusivament per a la pràctica d’esports i el lleure, com són els vaixells, iots, cases flotants, etc.
Així mateix, s’entén com a port marí qualsevol moll, escullera o pontó flotant adequat per a l’ancoratge o l’amarratge de vaixells d’esbarjo.
Característiques generals
En la secció “Annexos” del web del mòdul trobareu la ITC-BT-42, que tracta de les instal·lacions en ports i marines per a vaixells d’esbarjo.
En general, l’alimentació que s’ha de subministrar a les embarcacions és de 230 V eficaços en corrent altern.
Compte!
Excepcionalment, es poden alimentar amb corrent altern trifàsic a 400 V eficaços els vaixells i els iots de gran consum elèctric, si el port que els acull està preparat per rebre embarcacions d’aquesta envergadura.
Quadre de distribució. El quadre de distribució que ha d’alimentar l’embarcació d’esbarjo s’ha de col·locar al més a prop possible dels amarratges que cal alimentar. Per a la distribució de l’energia elèctrica als quadres de distribució no es permet cap línia aèria sinó que la forma de conducció de l’energia ha de ser obligatòriament subterrània.
El quadre de distribució ha d’estar fixat sobre l’escullera a una distància mínima d’1 m sobre el nivell de la plataforma on està fixat per evitar els efectes nocius de les esquitxades d’aigua, tot i la protecció contra la intrusió de líquids que li correspongui. La figura exposa alguna d’aquestes prescripcions per als quadres de distribució d’un port.
Cas especial
Només en el cas en què es prenguin mesures complementàries de protecció com, per exemple, un increment del grau de protecció establert pel Reglament o l’establiment de barreres protectores contra les esquitxades de l’aigua, l’altura del quadre es pot reduir fins a 30 cm per sobre el nivell de la plataforma on està fixat.
Bases de presa de corrent. Les bases de presa de corrent encarregades de subministrar el corrent que necessita l’embarcació han d’estar protegides amb un dispositiu contra les sobreintensitats superiors o iguals a 16 A. Aquesta mesura de protecció ha de ser individual per a cadascuna de les bases de corrent que hi hagi al quadre de distribució.
De la mateixa manera, les bases han d’estar protegides amb un dispositiu de corrent diferencial-residual no superior a 30 mA.
Cada base de presa de corrent ha d’estar proveïda d’un dispositiu de protecció individual i no es permet que un mateix dispositiu protegeixi més d’una base de corrent.
El Reglament estableix que totes les bases ubicades sobre la mateixa escullera o pantalà, és a dir, totes les bases que subministrin alimentació als vaixells ancorats a la mateixa línia de port, han d’estar connectades a la mateixa fase.
L’ús de diferents fases d’alimentació mitjançant bases de presa de corrent inicialment preparades per subministrar 230 V en corrent altern permetria accedir a 400 V sense les mesures de protecció adequades.
Compte !
En cas d’haver d’utilitzar fases diferents en la distribució d’alimentació en una mateixa escullera, per exemple, per motius de càrrega de potència, caldria aïllar les bases entre elles mitjançant un transformador de separació.
Protecció contra els xocs elèctrics
Quan s’utilitza una tensió de servei molt baixa (MBTS) sigui quina sigui la protecció contra els contactes directes, aquesta ha d’estar assegurada per un aïllament capaç de suportar un assaig dielèctric de 500 V durant un minut. En qualsevol cas, no s’admet la protecció per mitjà d’obstacles ni posant-la fora de l’abast.
Si s’utilitza una protecció per tall de l’alimentació contra els contactes indirectes, aquesta protecció ha d’anar assegurada al seu torn per una altra protecció de tall diferencial-residual. El Reglament deixa sense determinar quin és el corrent mínim, tot i que es recomana l’ús de dispositius de tall diferencial-residual de 30 mA com a valor de referència vàlid per a la protecció de les persones.
Òbviament, les esculleres i els pantalans mai no es construeixen a partir de materials conductors sinó que generalment s’utilitzen altres materials com són la fusta, la pedra o el ciment, considerats més útils per la seva resistència a la corrosió que provoca el contacte amb l’aigua. Per aquest motiu, pel que fa al Reglament, aquestes instal·lacions es consideren locals no conductors, la qual cosa ens impedeix utilitzar les connexions equipotencials no unides a terra com a mètode de protecció contra els contactes indirectes.
En la taula trobarem el resum de les prescripcions sobre el xoc elèctric tal com les refereix la ITC-BT-24 en els punts que l’articulen.
Tipus de protecció contra xoc elèctric | |||
---|---|---|---|
contactes directes | observacions | contactes indirectes | Observacions |
Aïllament de les parts actives | ITC-BT-24 3.1 | Tall automàtic de l’alimentació | ITC-BT-24 4.1 només s’admet la variant TN-S de l’esquema TN |
Barreres i embolcalls | ITC-BT-24 3.2 | Equips de la classe 2 | ITC-BT-24 4.2 |
Obstacles | ITC-BT-24 3.3 no són admissibles | Emplaçaments no conductors | ITC-BT-24 4.3 |
Fora d’abast per allunyament | ITC-BT-24 3.4 | Connexions equipotencials no connectades a terra | ITC-BT-24 4.4 no són admissibles |
Dispositius de corrent diferencial-residual | ITC-BT-24 3.5 | Separació elèctrica | ITC-BT-24 4.5 |
MBTS | Resistència d’aïllament de 500 V durant 1 minut | MBTS |
Selecció dels equips elèctrics
Els equips elèctrics han de tenir com a mínim el grau de protecció IPX6, llevat del cas que estiguin tancats en un armari que tingui aquest grau de protecció i no es pugui obrir sense utilitzar eines o estris específics.
Canalitzacions i cables elèctrics. Heu de tenir present que la conducció de l’alimentació fins als quadres de distribució és obligat fer-la per vies subterrànies, ja que no es permet la conducció aèria.
En cas de preveure que les canalitzacions poden entrar en contacte amb l’aigua, els cables que s’utilitzin han de complir el que disposen les normes UNE 21166 o 21027 segons sigui la tensió assignada del cable.
Als ports i marines cal utilitzar algun d’aquests materials:
- Cables amb conductors de coure amb aïllament i coberta a l’interior de:
- conductes flexibles no metàl·lics
- conductes no metàl·lics rígids de resistència alta
- conductes galvanitzats de resistència mitjana o alta
- Cables amb aïllament mineral i coberta de protecció en PVC
- Cables amb armadura i coberta de material termoplàstic o elastòmer
Termoplàstics i elastòmers
A temperatura ambient, els termoplàstics són plàstics rígids, però en augmentar la temperatura es tornen tous i mal·leables.
Aquests plàstics mantenen les propietats encara que s’hagin escalfat i motllurat diverses vegades, a diferència dels plàstics termostables, que quan augmenta la temperatura es cremen i, per tant, resulta impossible tornar-los a motllurar.
Els elastòmers són tots els polímers que mostren un comportament elàstic.
Bases de presa de corrent. L’alimentació que s’entrega en els quadres de distribució de ports i marines per a les embarcacions d’esbarjo ha de ser de 230 V en corrent altern monofàsic en la majoria de situacions, llevat dels vaixells i iots de gran consum elèctric, als quals s’ha de subministrar una tensió de 400 V de corrent altern trifàsic. Les característiques que han de complir les bases de presa de corrent són les següents:
- Tensió assignada de 230 V
- Intensitat assignada de 16 A
- Nombre de pols: 2 pols i presa de terra
- Grau de protecció: índex IP X6
La norma UNE-EN 60309 és el reglament de referència per a les bases de presa de corrent de les instal·lacions en ports i marines per a vaixells d’esbarjo.
Els cables H07RN-F són cables de goma flexible tant en l’aïllament com en la coberta.
Connexió als vaixells d’esbarjo. El dispositiu de connexió del quadre de distribució a les embarcacions d’esbarjo està compost pels elements següents:
- Una clavilla que servirà per connectar-se al quadre i que ha de tenir les característiques establertes per a les bases de presa de corrent.
- Un cable flexible del tipus H07RN-F, que ha d’estar unit de manera estable a l’embarcació mitjançant un connector adequat també a les característiques esmentades. La longitud del cable que ha d’unir l’embarcació amb el quadre de distribució de l’alimentació ubicat al port no ha de ser superior a 25 m i no pot tenir cap altra connexió intermèdia ni cap embrancament al llarg de tota la seva longitud.
Instal·lacions elèctriques en mobles (ITC-BT-49)
En la secció “Annexos” del web del mòdul trobareu la ITC-BT-49 corresponent a les instal·lacions en mobles.
Quan un moble disposa d’il·luminació interior cal considerar tots els efectes i totes les conseqüències que, d’una banda, la circulació de corrent i, de l’altra, l’escalfor de les làmpades poden tenir sobre el mobiliari.
La ITC-BT-49 regula les prescripcions que s’han de tenir en compte en les instal·lacions elèctriques en mobles.
La il·luminació en mobles ser en dos àmbits diferenciats en funció de les condicions ambientals en les quals es trobi la instal·lació_
- En primer lloc, considerarem les llumetes que es col·loquen en mobles de qualsevol classe, inclosos els mobles de despatx, taulells, expositors, plafons fixos, plafons mòbils o anàlegs. Per a aquest tipus de situacions cal considerar els riscos que presenten el pas del corrent i l’escalfor intrínsecs a la conducció elèctrica a l’interior d’un material conductor com és la fusta, element molt comú, tot i que no l’únic, en la fabricació de mobles.
- L’altre àmbit es la il·luminació als mobles, miralls i elements situats a la cambra de bany o en locals que contenen una banyera o una dutxa. En aquest cas, l’element principal a considerar és la humitat i la presència d’aigua a les instal·lacions elèctriques.
La ITC-BT-30
No és el primer cop que ens trobem amb l’efecte de l’aigua i la humitat: la ITC-BT-30 aborda la problemàtica relativa als locals especials, humits i molls, i es van determinar les conseqüències tant pel que fa a la corrosió com als corrents de fuita que aquestes condicions ambientals provocaven en les instal·lacions electrotècniques.
Així doncs, cal diferenciar entre els mobles destinats a cambres de bany i els mobles que s’han d’instal·lar en locals i recintes exempts d’humitat i aigua.
Mobles que no s'han d'instal·lar en cambres de bany
Aquest apartat tracta de les instal·lacions elèctriques que s’han de situar en mobles que no hagin de ser col·locats en cambres de bany o en locals que contenen una banyera o una dutxa, és a dir, les instal·lacions formades, en la majoria dels casos, pels aparells i els conductors necessaris per il·luminar l’interior del moble o dotar-lo d’una base de presa de corrent.
Exemples de mobles susceptibles de rebre aquest tipus d’instal·lacions són les llibreries, les taules de despatx, els llits, els armaris, els aparadors o els mobles de la cuina i mobles per a la televisió.
Els equips i els accessoris elèctrics han d’estar situats tenint en compte les restriccions mecàniques i tèrmiques a què poden estar sotmesos (figura).
Caixes per a la presa de corrent. El primer element a considerar és la caixa que ha de allotjar la presa de corrent que subministrarà l’energia elèctrica a tota la instal·lació. Independentment de les característiques específiques, la connexió ha d’estar col·locada de manera que quedi protegida contra qualsevol dany mecànic. El Reglament estableix que les connexions de la instal·lació s’han de fer mitjançant preses de corrent d’unes característiques determinades.
Compte!
La caixa és el punt on s’estableix la connexió elèctrica i, per tant, és el lloc on hi pot haver problemes d’escalfament si, per defectes mecànics, la connexió no es troba en estat òptim i hi apareixen deformacions que augmenten la resistència al pas de corrent.
Cables. Els cables han d’estar convenientment protegits contra qualsevol dany i en especial contra la tracció i la torsió, motiu pel qual s’han de col·locar dispositius especials antitracció als punts de penetració dels aparells pròxims a les connexions. De la mateixa manera, els cables han de recórrer l’interior del moble sense patir doblecs importants que puguin afectar l’aïllament del conductor i provocar escalfaments potencialment perillosos.
Reactàncies, transformadors i estabilitzadors. La majoria de les bombetes que s’instal·len als mobles treballen a un voltatge diferent de la tensió de servei alterna disponible a l’interior de les cases. Generalment, es tracta de làmpades de tensió alterna de 24 V que necessiten un transformador extern que redueixi els 230 V de tensió de la xarxa al seu voltatge de funcionament.
També es pot donar el cas de conjunts de llums no incandescents que, per engegar-se, necessitin una descàrrega inductiva mitjançant una reactància externa. En aquest cas, el dispositiu que cal afegir a la instal·lació és o bé la reactància o bé un estabilitzador. En qualsevol cas, és comuna la presència d’algun equip auxiliar que també s’ha d’instal·lar a l’interior del moble, de manera que si falla en algun moment, això pot representar un risc addicional.
Receptor. El circuit es tanca amb un receptor consistent en la majoria dels casos en un llum. Els llums o els conjunts de llums han d’estar calculats i seleccionats perquè durant el seu funcionament no escalfin excessivament amb la calor generada la part del moble que els circumda, i per evitar el deteriorament de la fusta o del material de què estigui fet el moble. Cal anar amb cura, doncs, de no utilitzar bombetes de massa potència només amb la intenció d’augmentar la il·luminació del moble sense tenir en compte les complicacions que això pot portar.
El símbol dels llums per a superfícies inflamables
La norma UNE-EN-60598-1 és la que regeix com han d’anar marcats els llums adequats per a instal·lacions en superfícies inflamables.
Els llums per a instal·lacions en superfícies inflamables, com poden ser les instal·lacions elèctriques en mobles, han de dur el símbol determinat. Aquest símbol, que consisteix en la lletra F inscrita en un triangle invertit, és a dir, amb la base col·locada en la part superior, indica que el llum és adequat per al muntatge directe sobre superfícies normalment inflamables.
Superfícies inflamables són en general les superfícies de fusta o les que tenen una base de fusta d’un gruix superior a 2 mm. També es consideren materials inflamables i, en conseqüència, han de fer servir llums amb el símbol d’una F inscrita en un triangle invertit, altres materials com la tela o similars.
Que un llum és adequat per a muntar-lo en superfícies inflamables significa que, en cap circumstància, el funcionament del llum representarà un risc d’inflamació o d’incendi per al moble on es munta.
Microruptor. També cal considerar la incorporació d’un microruptor que interrompi l’alimentació de la bombeta en cas que hi hagi possibilitats de produir-se un escalfament excessiu en el moment en què el moble queda tancat. Per exemple, seria el cas d’un llit plegable amb una font d’il·luminació accessible només quan el moble estigués desplegat i que s’apagués automàticament en el moment de plegar-lo.
La taula resumeix les prescripcions que dicta la ITC-BT-24 sobre el xoc elèctric per contactes directes i indirectes tot basant-nos en les causes d’accidentabilitat mostrades en la figura.
Instal·lacions elèctriques en mobles no destinats a situar en cambres de bany | |
---|---|
Referència segons la figura 10 | Descripció |
1 | Protecció adequada de la presa de corrent que servirà de connexió de la instal·lació. |
2 | Protecció dels cables contra la torsió i la tracció. |
3 | Assegurament de l’equip auxiliar del llum (si n’hi ha). |
4 | Utilització de llums adequats. |
5 | Mecanisme d’interrupció en cas de temperatures excessives. |
Selecció de components: canalitzacions, cables i connexions
Els cables es poden col·locar en tubs, a l’interior de canals protectores o poden ser conduïts per l’interior del moble a través de canals prefabricades que es preparin a l’interior de l’estructura del moble en el moment de ser fabricat.
Les canalitzacions han de ser conformes a allò que indica la ITC-BT-21 sobre tubs i canals protectores.
Els cables que es poden utilitzar són els següents:
- Cable flexible aïllat amb goma, equivalent com a mínim al tipus H05RR-F, és a dir, un cable de tensió assignada entre 300 V i 500 V, conductor de coure de classe 5 i amb aïllament i coberta de propilè.
- Cable flexible aïllat amb policlorur de vinil (PVC), equivalent com a mínim al tipus H05VV-F, és a dir, un cable de tensió assignada entre 300 V i 500 V, amb conductor de coure classe de 5 i amb aïllament i coberta de policlorur de vinil (PVC).
La secció mínima que han de tenir els cables que s’utilitzen en les instal·lacions elèctriques en mobles que no s’instal·len en cambres de bany ha de se ser:
- De 0,75 mm2 de coure (Cu) –o la secció equivalent corresponent a d’altres materials conductors com l’alumini (Al)– només per a la instal·lació d’enllumenat i amb conductors flexibles, si el moble no du cap base de presa de corrent, i si la longitud total del cable no supera 10 m entre l’aparell més allunyat i la connexió a la instal·lació fixa del local o habitatge.
- D’1,5 mm2 de coure –o la secció equivalent corresponent a d’altres materials conductors com l’alumini (Al)– en la resta de casos, sempre que el moble no disposi de cap base de presa de corrent. En aquest cas el conductor pot ser flexible o rígid.
- De 2,5 mm2 de coure –o la secció equivalent corresponent a d’altres materials conductors com l’alumini (Al)– en qualsevol cas en què el moble disposi d’una base de presa de corrent. En aquest cas també el conductor pot ser indistintament flexible o rígid.
Cal tenir present que només es poden instal·lar conductors rígids si van allotjats a l’interior de tubs o canals protectores.
Compte!
Les connexions s’han d’efectuar mitjançant preses de corrent o borns situats en caixes amb un grau mínim de protecció d’IP3X contra qualsevol dany mecànic. La tapa de la caixa només s’ha de poder obrir amb l’ajut d’una clau o d’una eina a fi de dificultar l’accés a la connexió.
Mobles en cambres de bany
Els mobles a instal·lar en espais que contenen una dutxa o una banyera s’han d’adaptar a les prescripcions que defineix la instrucció corresponent als recintes d’aquestes característiques. Aquesta instrucció és la ITC-BT-27 d’instal·lacions interiors en habitatges i locals que contenen una banyera o dutxa. Per tant, cal respectar la distribució per volums i les recomanacions que la instrucció fa en aquest sentit.
Específicament per a les instal·lacions a fer en mobles de bany, el Reglament determina les característiques que ha de tenir la connexió a la instal·lació fixa. Els mobles han de dur una caixa de connexió fixa amb borns. La connexió de la instal·lació a l’exterior no es pot fer amb una base de presa de corrent, com s’havia fet en el cas dels mobles que no s’instal·laven en cambres de bany. Així doncs, aquesta connexió ha de ser independent del seu equip elèctric.
La caixa de connexió amb borns ha d’anar protegida amb una tapa o una coberta i només pot ser accessible després de retirar-la amb l’ajut d’una eina. No es permet l’ús de tapes o cobertes mòbils que es puguin desplaçar de manera manual sense la intervenció de cap mecanisme. Si la instal·lació disposa d’un conductor de protecció, el born de terra ha d’estar identificat amb el seu símbol normalitzat corresponent i s’ha de connectar a la instal·lació de terra de l’edifici.
Finalment, en raó de les característiques que la connexió ha de complir, els mobles amb equip elèctric que s’han d’instal·lar en cambres de bany han d’anar fixats a la paret per evitar qualsevol desplaçament i, en conseqüència, possibles defectes als borns de connexió a l’exterior.
Instal·lacions elèctriques en locals que contenen radiadors per a saunes (ITC-BT-50)
Normativa de referència
Les prescripcions que formen part de la instrucció ITC-BT-50 es troben detallades en la norma UNE 20460-7-703.
La ITC-BT-50 està dedicada a unes condicions molt particulars de les instal·lacions elèctriques. En concret, detalla les prescripcions que han de seguir les instal·lacions situades en locals que contenen radiadors per a saunes.
La combinació dels efectes conseqüència de nivells elevats de temperatura i humitat obliga el Reglament a dedicar un capítol específic a aquestes instal·lacions. De les diferents tipologies d’instal·lacions estudiades fins ara, sabem que totes dues condicions, escalfor i humitat, són potencialment nocives per a les instal·lacions elèctriques. La ITC-BT-30 abordava l’efecte corrosiu i de fuita que pot tenir la humitat.
En un local, però, on hi ha instal·lada una sauna, la humitat i la temperatura són paràmetres inherents al seu funcionament normal. La finalitat d’una sauna és justamentla combinació de totes dues condicions ambientals, la qual cosa condiciona un entorn molt particular amb finalitats curatives o, si més no, relaxants. Les instal·lacions elèctriques situades en locals en què hi ha una sauna han de poder treballar sense risc per a les persones que en facin ús.
Àmbits d'aplicació de la ITC-BT-50
La instrucció ITC-BT-50 només és vàlida per a les cabines de sauna instal·lades sobre el terreny, en un local o en una habitació, i també s’aplica als locals on hi ha instal·lada la calefacció de la sauna o els seus elements d’escalfament.
En canvi, aquesta instrucció no és aplicable a les cabines de sauna prefabricades amb tots els elements integrats i assegurats conforme a la normativa específica del producte. En aquest darrer cas, la instrucció complementària deixa pas a les especificacions concretes de l’equipament i no cal analitzar la instal·lació elèctrica específica del local.
Descripció dels diferents volums de l'espai
En la secció “Annexos” del web del mòdul trobareu la ITC-BT-50, que regula les instal·lacions en locals que contenen els radiador per a saunes.
Els locals que s’utilitzen per instal·lar-hi saunes contenen un equipament central i fonamental que és el radiador. Aquest element és l’encarregat de generar l’escalfor i la humitat necessàries per establir les condicions ambientals adequades.
Tal com ja fan altres instruccions per al cas de les piscines i dels banys de peus, i els locals que contenen una banyera o una dutxa, la instrucció ITC-BT-50 considera que els locals on hi ha instal·lat l’element radiant de la sauna es poden dividir en tres volums:
- Volum 1. És el volum que conté el radiador de la sauna. L’espai queda delimitat, d’una banda, pel terra i, de l’altra, per la part superior del costat fred de la capa de l’aïllament tèrmic del sostre. Els laterals, al seu torn, queden delimitats per una superfície vertical imaginària situada a una distància de 0,5 m del radiador o bé pel costat fred de l’aïllament de la paret si el radiador és a una distància inferior a 0,5 m de la paret.
- Volum 2. Se situa a l’exterior del volum 1 i queda limitat pel terra, com passa en el cas del volum 1, i per la banda freda de l’aïllament tèrmic de les parets. El límit superior del volum 2 queda marcat per un plànol situat a una altura d’1 m sobre el nivell del terra.
- Volum 3. És el volum exterior al volum 1, i limita amb la banda freda de l’aïllament tèrmic de les parets, d’una banda, i, de l’altra, amb el sostre i el plànol situat a 1 m d’altura del nivell de terra. És a dir, el volum 3 ocupa l’espai exterior al volum 1 que no és ocupat pel volum 2 per la limitació en altura que presenta. Aquest tercer volum és una conseqüència directa de la distribució de la calor de baix cap a dalt.
La distribució tèrmica a les saunes
La calor i la humitat generades es distribueixen per convecció natural per tot el local i ocupen el volum segons les característiques de tots dos fenòmens.
Les mol·lècules calentes són més lleugeres que les fredes, la qual cosa fa que hi hagi més escalfor al sostre de la sauna que a terra, i que la la distribució tèrmica s’incrementi de baix cap a dalt.
Les figures 20 i 21 mostren un exemple de distribució dels volums en un local amb radiador per a sauna amb totes les peculiaritats descrites en una vista de planta i d’altura.
Protecció contra els xocs elèctrics
La protecció contra els contactes directes i indirectes es pot aconseguir utilitzant tensions de servei molt baixes (MBTS), o envolupants o barreres amb un grau de protecció de com a mínim IP2X. També s’admet la utilització de material amb un aïllament capaç de suportar un assaig dielèctric de 500 V en corrent altern durant un minut.
Addicionalment, hi ha d’haver una protecció contra els contactes directes amb un dispositiu de protecció per corrent residual diferencial no superior a 30 mA. No s’admet com a protecció contra els contactes directes l’obstaculització del pas ni la protecció per col·locació fora de l’abast.
Pel que fa als contactes indirectes, no s’admet la protecció mitjançant una unió equipotencial dels conductors no connectada a terra ni la protecció per local no conductor. Aquestes mesures són coherents amb l’entorn en el qual té lloc l’activitat per l’elevat grau d’humitat en l’ambient i la capacitat conductora d’aquesta humitat, fet que no presenta el nivell d’aïllament ambiental que requereixen aquestes estratègies de protecció contra els contactes indirectes.
La taula resumeix les prescripcions sobre el xoc elèctric tal com apareixen en els punts que articulen la ITC-BT-24.
Tipus de protecció contra xoc elèctric | |||
---|---|---|---|
Contactes directes | Observacions | Contactes indirectes | Observacions |
Aïllament de les parts actives | ITC-BT-50 3.1 només en MBTS | Tall automàtic de l’alimentació | ITC-BT-50 4.1 |
Barreres i embolcalls | ITC-BT-50 3.2 només en MBTS | Equips de la classe 2 | ITC-BT-50 4.2 |
Obstacles | ITC-BT-50 3.3 no és admissible | Emplaçaments no conductors | ITC-BT-50 4.3 no és admissible |
Fora d’abast per allunyament | ITC-BT-50 3.4 no és admissible | Connexions equipotencials no connectades a terra | ITC-BT-50 4.4 no és admissible |
Dispositius de corrent diferencial-residual | ITC-BT-50 3.5 Id < 30 mA | Separació elèctrica | ITC-BT-50 4.5 |
MBTS | Resistència d’aïllament de 500 V durant 1 minut | MBTS |
Selecció dels equips elèctrics
Els equips elèctrics han de presentar com a mínim un grau de protecció contra l’aigua i contra la intrusió de cossos sòlids estranys corresponent a l’índex IP24. Si el local es neteja regularment amb un equipament que funciona amb aigua a pressió, cal augmentar la protecció contra l’aigua fins al grau corresponent a l’índex IPX5.
Les bases de presa de corrent no es poden instal·lar al local que conté el radiador.
A la hora de seleccionar el material, hi ha diferents criteris a seguir segons el volum que s’ocupa:
- En el volum 1 només es poden instal·lar els equips que pertanyen al radiador.
- Pel que fa al volum 2, no es detalla cap mesura de protecció respecte a la resistència de l’equipament elèctric a la calor.
- Els materials dels equips ubicats al volum 3 han de poder suportar una temperatura de 125 °C, i l’aïllament dels conductors ha de suportar al seu torn una temperatura de 170 °C.
Canalitzacions. En general, es recomana que les canalitzacions s’instal·lin a l’exterior dels volums definits en l’espai, és a dir, per sobre de la banda freda de l’aïllament tèrmic de sostres i parets. Ara bé, en cas de no poder evitar aquest traçat i haver d’ubicar les canalitzacions en els volums interiors de la sauna, cal respectar les prescripcions de resistència a la temperatura corresponents als criteris particulars detallats en el cas del volum 3.
Elements de comandament i tall. L’aparellatge que forma part del radiador de la sauna o d’altres equips fixos es pot instal·lar en el volum 2, atesa la manca de restriccions de la norma vigent pel que respecta a la resistència a la calor de l’equipament que s’hi instal·li. Només cal tenir en compte les instruccions relatives a l’equipament que el fabricant ens detalli en el manual de servei.
Compte!
La resta de l’aparellatge, per exemple, el relatiu a l’enllumenat o altres serveis addicionals com poden ser un fil musical o altres serveis de confort, s’han de col·locar a l’exterior de la sauna o de la cabina.
Resolució de problemes en el muntatge d'instal·lacions especials
Recordeu que en l’apartat 1 d’aquesta unitat s’exposa l’organització del muntatge d’una instal·lació elèctrica en locals especials o d’ús especial.
Així com l’organització del muntatge d’una instal·lació elèctrica en locals especials o d’ús especial es basava en una sèrie de processos seqüenciats que convergien en la realització final de la instal·lació, pel que fa a la resolució de possibles problemes cal prendre com a base els processos esmentats per observar –i corregir– les males praxis que poden derivar en l’aparició de problemes posteriors al muntatge.
Els problemes en el material afecten el tipus de cobertura dels cables i els graus de protecció que ofereixen els embolcalls de l’aparellatge.
La selecció del material en les instal·lacions elèctriques especials és un factor determinant a l’hora de garantir-ne el funcionament correcte en les condicions ambientals i de treball necessàries. Un error en la tria o bé un defecte en el material triat poden comportar disfuncions posteriors que caldrà rectificar amb la substitució de l’element defectuós.
Un mal traçat podria derivar en defectes de funcionament dels receptors.
Problemes en el traçat de la instal·lació. Si el disseny del traçat no ha estat òptim es possible que us trobeu amb dificultats degudes a possibles caigudes de tensió excessives que són provocades per longituds de cable no previstes en els càlculs. En aquest cas, això faria que el voltatge que finalment arribés als receptors no complís amb les condicions establertes pel Reglament i, per tant, les característiques que calen perquè els receptors puguin treballar en les millors condicions.
Defectes en el muntatge dels aparells. Un mal muntatge de l’aparellatge pot provocar defectes en les seves característiques mecàniques o tèrmiques i en conseqüència pèrdues de les seves proteccions enfront les condicions ambientals de treball o d’ús.
Un defecte en el muntatge dels aparells es podria manifestar, per exemple, en forma humitat, aigua o pols a l’interior de quadres elèctrics teòricament estancs.
Defectes en la instal·lació dels cables. Les connexions entre els cables i els aparells, o entre els mateixos cables són defectes molt comuns de les instal·lacions elèctriques. Una mala connexió elèctrica té tres maneres més o menys corrents de manifestar-se:
- Una connexió es pot obrir del tot i interrompre el pas del corrent. Evidentment això derivaria en una aturada inesperada de la instal·lació.
Si la fallada no és gaire evident, cal repassar una a una totes les connexions.
- Una resposta pitjor es pot produir si la connexió no s’ha obert del tot però la seva resistència varia segons l’ús o en raó de les condicions ambientals. Aleshores es pot produir un fenomen del tot impredictible que es manifestaria en fallades esporàdiques i aleatòries de la instal·lació. La causa és un contacte fals, la qual cosa us obligaria a fer una revisió detallada i minuciosa de tota la instal·lació.
- Finalment, es podria donar el cas que una part de la connexió derivés cap a altres parts del circuit i provoqués fuites de corrent o, en el pitjor dels casos, un curtcircuit. És paradoxal que, si es produeix un curtcircuit, les conseqüències dels defectes són tan nocives que la localització de l’avaria resulta molt més senzilla que en el supòsit d’un contacte fals.