Instal·lacions en locals de característiques especials
El Reglament electrotècnic per a baixa tensió (REBT) és la normativa d’àmbit estatal que regula les instal·lacions de baixa tensió. Es tracta d’un reial decret que consta vint-i-nou articles en els quals es relacionen els elements principals que integren les instal·lacions de baixa tensió i es vertebren els eixos principals que les han de regular. El REBT és un text breu, d’unes quatre o cinc pàgines que tracta de generalitats i no especifica aspectes concrets de cap tipus d’instal·lació. El desenvolupament detallat de tota la casuística relativa a cadascuna de les particularitats de les instal·lacions de baixa tensió es du a terme mitjançant instruccions tècniques complementàries (ITC), les quals formen un conjunt de cinquanta-una prescripcions detallades i aplicables a gairebé qualsevol instal·lació elèctrica.
Les ITC
El conjunt de les instruccions tècniques complementàries afecta aspectes diferenciats de les instal·lacions, des de la definició del lèxic que s’ha d’utilitzar, passant per les normes UNE de referència i les característiques genèriques aplicables a la majoria de les instal·lacions elèctriques.
Les ITC són documents tècnics d’aplicació específica en instal·lacions concretes, de manera que allò que pot servir per a un cert tipus d’instal·lacions, no serà pertinent en d’altres.
Hi ha, però, tipologies d’instal·lacions que, per les seves característiques massa particulars, necessiten una aplicació més individualitzada del reglament. Es tracta de les instal·lacions especials i són models d’instal·lació en els quals apareixen elements externs que cal tractar amb cura i que sobrepassen els criteris generals que s’estableixen en d’altres instruccions.
Un cas d’instal·lacions especials són les instal·lacions sotmeses a humitats elevades o instal·lacions tan particulars com poden ser les que doten d’electricitat les tanques d’on pastura el bestiar. En situacions com les esmentades, el REBT en la forma de les instruccions especials regula les característiques de la instal·lació que han de protegir tant els aparells com les persones afectades.
“S’han d’establir prescripcions especials a les instruccions tècniques complementàries corresponents, basant-se en les condicions particulars que presenten els anomenats locals de característiques especials, com ara els locals i emplaçaments mullats o en què hi hagi una atmosfera humida, gasos o pols de matèries no inflamables o combustibles, temperatures molt elevades o molt baixes […] i en general, totes aquelles on sigui necessari mantenir instal·lacions elèctriques en circumstàncies diferents de les que es poden considerar com de risc normal, per fer servir l’energia elèctrica en baixa tensió.”
Reglament electrotècnic per a baixa tensió (REBT), article 11.
L’organització d’aquestes instruccions especials segueix un guió semblant. En primer lloc, es tracta d’establir quin serà l’objecte concret de la ITC. Caldrà, doncs, determinar les condicions particulars de la instal·lació i establir-ne els paràmetres determinants. Un cop limitat l’àmbit d’aplicació, l’estructura que se seguirà detallarà i especificarà el contingut d’altres instruccions de caràcter més general. Concretament, es farà referència sovint a les instruccions següents, com a marc més general que cal adaptar a les especificitats particulars de cada instal·lació especial.
Les instruccions tècniques complementàries que ens interessen aquí són aquestes:
- ITC-BT-21. Instal·lacions interiors o receptores. Tubs i canals protectors
- ITC-BT-24. Instal·lacions interiors o receptores. Protecció contra els contactes directes i indirectes
- ITC-BT-27. Instal·lacions interiors en habitatges locals que contenen una banyera o dutxa
- ITC-BT-28. Instal·lacions en locals de concurrència pública
- ITC-BT-29. Prescripcions particulars per a les instal·lacions elèctriques dels locals amb risc d’incendi o d’explosió
Descripció i comprensió dels elements que fan especial una instal·lació
A l’hora de tractar de les instruccions tècniques especials, cal basar-se en una sistemàtica que, en funció de quines siguin les característiques que facin “especial” la instal·lació es podrà veure lleugerament modificada. Els passos a seguir, però, seran els següents:
- Definició i camp d’aplicació (qui). En primer lloc, cal establir quin ha de ser l’àmbit d’aplicació de la instrucció tècnica complementària, i cal definir-lo amb la màxima determinació possible. Aquest primer punt servirà aleshores per concretar els aspectes més genèrics del Reglament en la seva aplicació més pràctica en el detall de cadascuna de les instal·lacions i, d’aquesta manera, esdevindrà el document d’identitat de la instal·lació electrotècnica.
- Característiques especials de la instal·lació (què). Un cop determinat l’àmbit d’aplicació, cal passar a descriure quines són les característiques que fan especial la instal·lació, és a dir, descobrir per quina raó el Reglament ha hagut de reservar una instrucció particular per a una determinada tipologia d’instal·lacions i no n’ha pogut aprofitar alguna de ja existent i de caire més generalista.
Característiques especials: elements ambientals i constitutius
En les característiques especials d’una instal·lació es poden trobar elements ambientals, com ara la humitat, la temperatura o la pols, i elements constitutius com són les característiques d’un parc de caravanes o d’un port de vaixells.
- Afectació de les característiques especials a la instal·lació (per què). A continuació cal observar de quina manera afectaran les característiques especials a les condicions de la instal·lació. Es tracta d’un apartat que s’allunya una mica dels continguts del reglament, ja que allò que aquí se cerca és entendre el per què de les prescripcions particulars de cada instrucció. Segons quines siguin les especificitats de la instal·lació, s’ha de mirar d’entendre quines interferències generaran en una instal·lació comuna i quins efectes tindran aquestes pertorbacions.
Efectes de les característiques ambientals i constructives
En el cas de les característiques ambientals, els efectes que produiran seran de degradació i desgast dels materials, un fet que us ha de dur a triar un reforç addicional a l’hora de fer-ne la selecció.
La humitat i l’aigua afectaran de manera evident l’oxidació dels elements metàl·lics. I, d’altra banda, condicions particulars en l’ús de les instal·lacions, com poden ser la presència de bestiar en el cas dels locals dedicats a activitats ramaderes, us han de dur a determinar quines de les mesures de protecció contra els contactes directes hi són aplicables i quines altres no.
- Determinació de les instal·lacions electrotècniques (com). Aquest serà l’apartat més tècnic de tots. Un cop reunits tots els elements que integraran el conjunt de la instal·lació, i una vegada coneguts els seus efectes, arriba l’hora de determinar quina estratègia cal seguir per protegir les persones que, com a usuàries o com a visitants, poden tenir un accés voluntari, o no, a les instal·lacions, com també per evitar el deteriorament o la destrucció dels elements i aparells. Per fer-ho, cal prendre com a punt de partida el coneixement previ que l’instal·lador té de les prescripcions que regeixen les instal·lacions en general mitjançant les instruccions tècniques esmentades. Dins de cada tipologia d’instal·lació, cal detallar les prescripcions particulars de tots o de cadascun dels elements –canalitzacions, cables, conductors, aparellatge i elements de protecció– que integren qualsevol instal·lació elèctrica.
Elements constituents de les instal·lacions electrotècniques especials
Els elements que integren qualsevol instal·lació elèctrica són, en termes generals, quatre:
- Elements de protecció
- Canalitzacions
- Conductors
- Aparellatge
D’acord amb aquest plantejament, l’aplicació de les prescripcions concretes per a cadascuna de les instal·lacions especials que es descriuen en aquesta unitat es basarà en la determinació de les característiques tècniques d’aquests quatre elements.
Mesures de protecció contra els xocs elèctrics
La ITC-BT-24 determina quines són les formes de protecció contra els contactes directes i indirectes que el Reglament accepta. El conjunt de mesures és exhaustiu i en determinades instal·lacions algunes d’aquestes formes són més recomanables que no d’altres i, en certs casos, n’hi ha que no són admeses com a vàlides.
En els casos en què calgui i sigui necessària una ordenació sistemàtica dels requeriments referits a la ITC-BT-24 com a admesos, el contingut de l’apartat el trobareu compilat en una taula resum que us servirà per visualitzar de manera ràpida i clara aquesta informació.
Canalitzacions
Les característiques, els tipus i els models concrets de canals i cables que es poden utilitzar tot considerant les condicions ambientals i de l’ús de la instal·lació les trobareu seguint les prescripcions bàsiques de la ITC-BT-21 com a document marc, el qual conté les característiques mínimes dels tubs en funció del tipus d’instal·lació.
Cables
També cal seleccionar els tipus de cables que suporten millor les condicions d’ús i les condicions mediambientals de l’entorn natural de la instal·lació. Per fer-ho, és necessari conèixer com es caracteritzen els cables i quin codi es fa servir per harmonitzar-los. De retruc, també cal saber quins són els cables que, amb aquestes prestacions determinades, ofereix el mercat.
Pel que fa a la constitució dels cables, els elements bàsics que els constitueixen són els següents:
- Conductor o ànima del cable. Es tracta de l’element que transporta l’energia elèctrica, i a través del qual circula el corrent elèctric que ha de formar part del circuit de la instal·lació. Està fet de materials metàl·lics conductors, principalment coure i alumini, ja que aquests metalls presenten una baixa resistivitat. Des del nostre punt de vista, l’interès principal que presenta el conductor està determinat per la seva disposició i facilitat per circular per les canals o els tubs de la instal·lació. Per aquesta raó cal distingir entre conductors rígids i conductors flexibles.
- Aïllament o element plàstic que recobreix el conductor i que té com a missió confinar el camp elèctric, entre el conductor i el blindatge, igualar esforços de voltatge dins de l’aïllament tot minimitzant descàrregues parcials, protegir millor el cable contra potencials induïts i limitar les interferències electromagnètiques o electrostàtiques. Per tant, es tracta d’un element que influeix sobretot en els aspectes electromagnètics de la instal·lació. Atès que el Reglament electrotècnic no preveu els efectes dels camps a les instal·lacions, l’aïllament no és especialment interessant des del punt de vista de la protecció contra els elements ambientals o les condicions d’ús de les instal·lacions.
- Cobertura o capa final de plàstic que es diposita per sobre de l’aïllament i que és la encarregada de protegir el cable gràcies a la seva resistència a l’escalfament, l’envelliment degut a la variació de les temperatures, la resistència a l’ozó i l’efecte de corona com també la resistència a la contaminació. Aquest és, finalment, l’element clau per determinar la capacitat d’un cable determinat per treballar en unes condicions ambientals o d’ús concretes. Els materials més emprats en la seva fabricació són el policlorur de vinil (PVC), la goma, el cautxú, el niló i el polietilè. A partir de les característiques de cada plàstic es poden determinar les prestacions dels cables.
Codificació dels cables i tipus de cobertura. D’un cable també interessa conèixer altres característiques com són, per exemple, el nombre de conductors que hostatja al seu interior, la secció d’aquests conductors o altres característiques més específiques com poden ser, per exemple, si està recobert, o no, d’una malla metàl·lica que actua com a blindatge electromagnètic.
Tota aquesta informació ens arriba per mitjà de la interpretació dels codis que caracteritzen els cables, la qual està regida per una sèrie de normes que trobareu resumides en la taula.
Els cables es poden classificar atenent a molts i diversos factors, i primer cal classificar-los segons la tensió assignada. El Reglament electrotècnic (REBT) estableix com a baixa tensió qualsevol valor de corrent altern igual o inferior a 1.000 V. En conseqüència, en l’àmbit de la baixa tensió, la classificació dels cables segons la tensió assignada queda limitada a només dos grups:
- cables d’una tensió assignada de fins a 750 V
- cables d’una tensió assignada de 0,6/1 kV
Codis harmonitzats i codis particulars
La norma UNE 20434 especifica les referències amb què els fabricants han d’identificar els conductors aïllats de tensió fins a 450/750 V. Recordeu que els cables de tensió assignada superior, és a dir, els cables a una tensió assignada de 0,6/1 kV, si bé es troben regulats per la norma UNE 21153, no estan harmonitzats, i, per tant, cada fabricant els pot denominar d’acord amb el seu propi sistema particular.
Tanmateix, el codi que s’utilitza per al material de l’aïllament i de la cobertura és força respectat pels fabricants, de manera que, sortosament, només us cal localitzar-lo en l’interior de la cadena de codificació, una cosa relativament senzilla atès el caràcter breu de la informació que aporten aquestes referències.
La manera de distingir si una nomenclatura pertany o no a un cable de tensió assignada inferior a 750 V o, dit amb altres paraules, si la denominació del cable es troba harmonitzada o no, consisteix a fixar-se en la primera lletra del codi: els cables amb denominació harmonitzada comencen la cadena amb la lletra H. Si no és així, aleshores es tracta de cables de tensió assignada 0,6/1 kV.
El fet d’utilitzar aquest criteri en la tria dels cables respon a una realitat molt senzilla. El sistema de codificació dels cables amb tensió assignada fins a 750 V es troba harmonitzat i és comú a tota la Unió Europea. En canvi, els cables de tensió assignada 0,6/1 kV no responen al mateix sistema de codificació.
No és tracta, aquí, de descriure abastament el sistema de codificació dels cables, sinó d’establir simplement els mecanismes i dotar-vos de les eines necessàries perquè pugueu seleccionar els cables que compliran els requeriments específics que el Reglament prescriu per a les diferents instal·lacions especials o amb finalitats especials.
Així doncs, d’entre tota la informació que s’obté per mitjà de la codificació, només ens fixarem en els elements que són rellevants per a aquest propòsit. De fet, de la constitució dels cables, l’element que més ens interessa ara és la cobertura per, així, mirar d’extreure de la codificació els elements que poden oferir informació sobre quina és la cobertura que protegeix el cable. En la taula trobareu els codis dels materials que es poden fer servir com a cobertura dels cables.
Referència | Significat |
---|---|
R | Goma natural |
S | Silicona |
V | Policlorur de vinil (PVC) |
V2 | Mescla de PVC (servei 90 °C) |
V3 | Mescla de PVC (servei de baixa temperatura) |
V4 | PVC reticulat (resistent a l’oli) |
Hi ha una característica dels cables que serà especialment rellevant i és la resposta del cable, i en concret de la seva cobertura, davant el foc. Segons el comportament que tenen davant el foc, es poden distingir aquests tres tipus diferents de cables:
- Cables no propagadors de la flama. Són els cables que instal·lats individualment no propaguen el foc al llarg de la instal·lació, ja que són autoextingibles quan la flama que els afecta es retira o s’apaga. (Per designar-los es fa servir la lletra S).
- Cables no propagadors de l’incendi. Són els cables que no propaguen el foc al llarg de la instal·lació, ni tan sols quan aquesta consta d’un gran nombre de cables, ja que són autoextingibles quan la flama que els afecta es retira o s’apaga. (Per designar-los es fan servir les lletres AS).
- Cables resistents al foc. Són els cables que, a més de no propagar el foc al llarg de la instal·lació, mantenen el servei durant i després d’un foc prolongat, tot i que, mentre el foc dura, els materials orgànics del cable a la zona afectada es destrueixin. (Per designar-los es fan servir les lletres i el símbol AS+).
La taula resumeix la codificació de la resposta dels materials plàstics que formen la cobertura dels cables davant del foc.
Referència | Significat |
---|---|
S | Cables no propagadors de la flama |
AS | Cables no propagadors de l’incendi |
AS + | Cables resistents al foc |
Aparellatge
Els aparells que formen part de la instal·lació, és a dir, els quadres de distribució, les bases de presa de corrent, els aparells de protecció i maniobra, les caixes de distribució, etc., són el que s’anomena l’aparellatge.
El paràmetre que ha de servir per avaluar i escollir la bondat i la funcionalitat dels aparells per a una determinada instal·lació és l’índex de protecció, també conegut com a índex IP.
L’index IP sempre el trobareu format per dos nombres o xifres característiques a continuació de les lletres. La primera xifra indica la capacitat de penetració que té el recinte que voleu caracteritzar contra els cossos estranys. Es tracta de saber si algun objecte no desitjat es pot introduir al recinte. La segona xifra característica us indica la capacitat del recinte de resistir davant l’efecte que pugui produir l’aigua en el seu contingut.
Compte!
Les dues xifres característiques són independents. Si només us n’interessa una de les dues, és a dir, si, per exemple, només voleu caracteritzar el comportament del recinte respecte a l’aigua o respecte als cossos estranys, heu de posar una creu (X) en l’espai corresponent al dígit que no volem considerar.
L’índex IP de protecció contra els efectes de l’aigua és una xifra que va del 0 al 8. Si un recinte no té cap protecció contra l’aigua, es diu que té un index IPX0. En canvi, si és capaç de restar submergit dins l’aigua durant un període de temps prolongat, es diu que té un index IPX8. Entremig hi ha els valors dels diferents nivells de protecció.
En la taula es detalla el significat de cadascuna de les dues xifres característiques segons si es refereix a les partícules sòlides o a la protecció davant la penetració de l’aigua.
Xifra | 1a xifra protecció contra contacte amb cossos estranys | Simbologia assaig | 2a xifra protecció contra l’aigua | Simbologia assaig |
---|---|---|---|---|
0 | Sense protecció | Sense protecció | ||
1 | Protecció contra cossos estranys sòlids Ø ≥ 50 mm | Protecció contra degoteig vertical d’aigua | ||
2 | Protecció contra cossos estranys sòlids Ø ≥ 12 mm | Protecció contra esquitxos laterals d’aigua (inclinació de 15° des de dalt) | ||
3 | Protecció contra cossos estranys sòlids Ø ≥ 2,5 mm | Protecció contra esquitxos de costat en una inclinació de fins a 60° des de dalt | ||
4 | Protecció contra cossos estranys sòlids Ø ≥ 1 mm | Protecció contra esquitxos d’aigua des de qualsevol direcció | ||
5 | Protegit contra la pols | Protecció contra ràfegues d’aigua | ||
6 | Estanc a la pols | Protecció contra una ràfega potent d’aigua | ||
7 | Protecció contra immersió esporàdica en aigua | |||
8 | Protecció contra immersió permanent en aigua; cal establir les condicions de comprovació, especialment respecte a l’aplicació de netejadors a alta pressió | |||
9 | En neteja a alta pressió IPX9 segons la DIN4005 |
Tot i que el marcatge del grau de protecció IP en els embolcalls acostuma a adoptar la forma de les mateixes xifres, per exemple IP54, de vegades les xifres característiques es poden substituir per símbols tal com ho indica la taula.
Primera xifra | ||
---|---|---|
IP5X | Malla sense requadres | |
IP6X | Malla amb requadres | |
Segona xifra | ||
IPX1 | Una gota | |
IPX3 | Una gota dins un quadrat | |
IPX4 | Una gota dins un triangle | |
IPX5 | Dues gotes, cadascuna dins un triangle | |
IPX7 | Dues gotes | |
IPX8 | Dues gotes seguides d’una indicació de la profunditat màxima d’immersió expressada en metres |
Selecció del material
La selecció del material, l’heu de fer a partir dels resultats obtinguts prèviament en els càlculs tècnics i en les prescripcions que dicta la instrucció tècnica pertinent. Per a fer-ho, però, prèviament cal adaptar els resultats teòrics a allò que el mercat ofereix.
Trobareu enllaços amb diferents catàlegs de fabricants en les activitats finals del web d’aquesta unitat i també referències dels principals distribuïdors de material elèctric en la bibliografia de la unitat.
Els catàlegs comercials i tria de fabricants
El material de què es pot disposar el podeu trobar en els catàlegs comercials. En l’actualitat, la majoria dels fabricants presenten informació extensa i completa de tots els seus productes per mitjà de la Xarxa, un fet que facilita en gran mesura la consulta.
El procés de selecció del material, per tant, passa per una tria inicial dels fabricants que puguin subministrar els elements que us fan falta.
El procés de tria és molt important per obtenir un muntatge de qualitat al final del procés. Les característiques tècniques resultants dels càlculs previs no completen mai la descripció exhaustiva del producte. Els processos de manufactura industrial per a la fabricació dels productes de cada proveïdor poden variar enormement i dos cables de la mateixa referència poden tenir, a la pràctica, un comportament molt diferent.
No hi ha cap regla d’or per a la tria de proveïdors ni es disposa de cap registre o índex homologat i reconegut que classifiqui i puntuï els nivells de qualitat de les empreses. Una ajuda en el procés de tria es troba en la norma ISO 9000.
La norma ISO 9000 és una norma de qualitat que atorga el reconeixement a les empreses que segueixen en els seus processos les pautes corresponents a l’assegurament de la qualitat.
Indicadors de qualitat
Hi ha molts nivells diferents de compliment de la ISO 9000, els quals garanteixen diferents graus de satisfacció dels clients. En qualsevol cas, el simple compliment de la norma ja és per si mateix un bon indicador de la capacitat de l’empresa de fer productes de qualitat.
L’indicador principal, però, és la satisfacció que el client assoleix i que depèn de les experiències que té amb cada proveïdor diferent, a partir de les expectatives que inicialment s’havia plantejat.
Tot i això, aspectes com l’estudi de la fiabilitat de la producció, els assajos de laboratori o les capacitats dels processos, entre molts d’altres, són factors que ajuden a diferenciar els millors fabricants entre la llista de tots els disponibles.
Prevenció de riscos laborals
Les mesures de protecció contra els riscos laborals són una part indestriable del Reglament electrotècnic de baixa tensió i les seves aplicacions més pràctiques per mitjà de les diferents instruccions tècniques complementàries.
El marc legislatiu
El reglament legislatiu marc pel que fa a la prevenció de riscos laborals és la Llei 31/1995 de prevenció de riscos laborals, que adapta al dret espanyol la Directiva comunitària 89/391/CEE, relativa a l’aplicació de mesures per promoure la millora de la seguretat i salut dels treballadors, alhora que incorpora, parcialment, disposicions d’altres directives.
Pel que fa a la concreció de la llei en els aspectes de la seguretat elèctrica, el Reial decret 614/2001 estableix les disposicions mínimes per a la protecció de la salut i seguretat dels treballadors davant del risc elèctric.
El Reial decret 614/2001 classifica els riscos elèctrics en tres grans grups:
- Riscos elèctrics per contacte directe
- Riscos elèctrics per contacte indirecte
- Riscos elèctrics per encebament de l’arc elèctric.
La ITC-BT-24
La instrucció ITC-BT-24 dedica tot el seu contingut a descriure quines han de ser les mesures de protecció contra els contactes directes i indirectes. I les instruccions tècniques de les instal·lacions especials o d’ús especial, al seu torn, perfilen i concreten quines de les mesures exposades en la ITC-BT-24 són aplicables o recomanables.
En conseqüència, la prevenció dels riscos laborals pel que fa als riscos elèctrics queda perfectament determinada amb l’aplicació de tot allò que dicta el reglament.
Un aspecte, en certa mesura força diferent, és la prevenció dels riscos laborals en els processos d’execució del muntatge de les instal·lacions elèctriques especials. En aquest cas, cal circumscriure les mesures de prevenció a les actuacions concretes de cada instal·lació, en particular en funció de les condicions en què es duen a terme.
En tot cas, cal analitzar, de manera individualitzada, les mesures concretes, la qual cosa és un dels objectius d’aquest apartat.
Representació unifilar de les instal·lacions elèctriques especials
La documentació que cal entregar per a la tramitació de les instal·lacions elèctriques en l’administració competent requereix incloure la representació de l’esquema elèctric unifilar del circuit.
L’esquema unifilar és un esquema topogràfic que representa tots els elements d’una instal·lació i els situa en la seva ubicació específica dins del local on es du a terme el muntatge.
La taula presenta la simbologia de la representació unifilar, la qual és diferent de la simbologia més coneguda dels esquemes funcionals.
Elements de maniobra | ||
---|---|---|
Nom | Simbologia | Descripció |
Polsador | Interrupció sense enclavament mecànic | |
Interruptor | Interrupció amb enclavament mecànic i una sola posició activa | |
Commutador | Interrupció amb enclavament mecànic i dues posicions actives | |
Creuament | Interrupció amb enclavament mecànic i dues posicions actives paral·leles o de creuament entre dues línies | |
Elements receptors | ||
Nom | Simbologia | Descripció |
Bombeta | Llum incandescent | |
Fluorescent | Llum fluorescent | |
Bases de presa de corrent | ||
Nom | Simbologia | Descripció |
Base monofàsica | Sense presa de terra | |
Base monofàsica | Amb presa de terra | |
Base trifàsica | Sense presa de terra | |
Base trifàsica | Amb presa de terra | |
Referències de voltatge | ||
Nom | Simbologia | Descripció |
Xassís | Estructura metàl·lica de l’aparellatge | |
Terra | Punt d’unió equipotencial entre la instal·lació i el conductor de protecció | |
Elements de protecció | ||
Nom | Simbologia | Descripció |
Interruptor diferencial | Protecció contra els contactes indirectes | |
Interruptor magnetotèrmic | Protecció contra els contactes directes |
En un esquema unifilar, els cables es representen només amb una ratlla que simbolitza la canalització per la qual circula amb tantes marques transversals com fils du a l’interior. La taula recull els casos més comuns de simbologia unifilar en les instal·lacions elèctriques especials.
Cables | |
---|---|
Simbologia | Descripció |
Cable monofàsic | |
Cable trifàsic sense conductor neutre |
Instal·lacions en locals de característiques especials
El Reglament electrotècnic per a baixa tensió (REBT) reuneix, en la seva ITC-BT-30, les condicions específiques de la instal·lació elèctrica dels locals que, ateses les seves característiques ambientals, requereixen un tracte diferent respecte dels locals de concurrència pública (regulats en la ITC-BT-28) o dels que presenten risc d’incendi o d’explosió (regulats en la ITC-BT-29).
La instrucció tècnica ITC-BT-30 té com a objectiu establir les condicions de seguretat per a la instal·lació elèctrica i per a tot el personal relacionat davant de les condicions ambientals a què es troben sotmesos, com també les condicions específiques que es deriven de la seva utilització.
Què cal entendre per un local?
Tot i que el REBT no determina amb exactitud la definició de local, observant el que es diu en la lletra del Reglament (Reial decret 842/2002, de 2 d’agost) i en la ITC-BT-28, es possible arribar a establir que són locals els recintes tancats on tenen lloc espectacles, activitats recreatives, reunions, són espais de treball o recintes d’ús sanitari. Els locals es diferencien dels habitatges pel fet de tenir una concurrència pública més massiva i pel contingut de les activitats que hi tenen lloc.
El Reglament no és ni pot ser exhaustiu atesa la impossibilitat de cobrir i detallar totes i cadascuna de les ubicacions existents. S’estableixen, però, uns criteris generals amb la intenció d’orientar les recomanacions per a tots els locals que no s’han vist en la instrucció. Així la ITC-BT-30 inclou, entre els locals de característiques especials, els que es troben sotmesos a les condicions ambientals següents:
- locals humits
- locals molls
- locals amb risc de corrosió
- locals polsosos sense risc d’incendi ni d’explosió
- locals a temperatura elevada
- locals a temperatura molt baixa
- locals on hi ha bateries d’acumuladors
- locals afectes a un sistema elèctric
La guia tècnica...
…és un document que l’Administració ofereix juntament amb la instrucció tècnica complementària amb la intenció d’afegir informació addicional que serveixi per a una comprensió millor del text del Reglament. Les guies tècniques de les instruccions tècniques es renoven de manera periòdica però no tenen validesa legal.
Els equips elèctrics s’han de seleccionar i instal·lar d’acord amb les influències externes a les quals poden estar sotmesos. En cas de no disposar d’equips amb el grau suficient de protecció, és necessari afegir-hi una protecció complementària la qual, en cap cas, ha d’afectar les condicions de funcionament inicials.
Si es produeixen diferents influències externes, cal analitzar l’efecte que cada una produeix, i determinar si són independents o si s’influeixen entre elles. La pols i la humitat, per exemple, poden provocar l’aparició de fang, i modificar l’efecte que cada element produeix per separat. Els graus de protecció s’han de seleccionar en conformitat amb això.
Quan es parla d’equips i instal·lacions elèctriques aplicades a locals amb característiques especials, de fet es fa referència a qualsevol equipament que s’encarregui de transportar l’energia elèctrica des del circuit de protecció, que actua com a element d’entrada al recinte, com, per exemple, el petit interruptor automàtic (PIA) que protegeix de sobrecorrents en el circuit, fins al receptor o l’encarregat de transformar l’energia elèctrica en alguna altra forma d’energia, tant si és calorífica (estufes) com lumínica (làmpades) entre d’altres. La figura mostra l’esquema del que seria una instal·lació elèctrica amb tots els elements que la integren.
En la selecció de l’aparellatge i dels receptors, el criteri que heu de seguir s’ha de basar en el grau de protecció que indiqui la instrucció tècnica davant de les condicions ambientals externes com també davant d’altres condicions més específiques de cada instal·lació. En el cas dels conductors, el criteri per a la selecció dels components s’ha de basar també en el seu grau de protecció i en els altres criteris de la instal·lació.
Ara bé, la guia tècnica de la ITC-BT-30 proposa uns tipus determinats de conductors per a cada instal·lació. Atès que aquesta informació pot ser útil a l’hora de fer el càlcul de la instal·lació, en cadascun dels apartats següents trobareu els conductors proposats. No es tracta en cap cas d’una obligació, sinó d’una simple recomanació.
Instal·lació en locals humits
En la secció “Annexos” del web del mòdul trobareu tota la informació sobre els locals de característiques especials.
Un local és humit quan la condensació de l’aigua no arriba a fer cap gota sinó que es limita a aparèixer en forma de taques salines o floridura. La humitat és nociva per als circuits elèctrics bàsicament per dos motius: la corrosió i els contactes indirectes.
Les instal·lacions d’interior estan formades pels conductors, els aparells de protecció i maniobra, les canalitzacions i els receptors. Dels quatre elements esmentats, només les canalitzacions poden ser exclusivament de plàstic. La resta conté forçosament parts metàl·liques. El contacte amb la humitat pot rovellar el metall de manera que el material perdi parcialment o totalment les seves propietats elèctriques.
L’aigua és una bona conductora de l’electricitat i un nivell suficient d’humitat a la instal·lació podria provocar derivacions no desitjades del corrent en forma de contactes indirectes amb altres conductors o parts metàl·liques del circuit i provocar la caiguda de l’interruptor diferencial. La manera d’anticipar-se a aquests defectes passa per evitar que la humitat pugui arribar a les parts metàl·liques de la instal·lació. La humitat es transmet en forma de condensació de l’aigua a l’aire i es pot introduir per tot arreu on no hi hagi l’aïllament suficient.
L’aïllament respecte a l’aigua rep el nom d’estanquitat, i la manera que tenim d’establir l’estanquitat de qualsevol recinte es basa en el codi IP.
Tot seguit es detallen les característiques que ha de tenir el material elèctric en el cas dels locals humits
La tensió assignada d'un conductor...
…és la tensió màxima del sistema al qual pot estar connectat el cable (ITC-BT-01). El primer valor correspon a la tensió eficaç del conductor respecte a terra, i el segon valor correspon a la tensió eficaç màxima entre els diferents conductors del mateix cable.
Canalitzacions elèctriques. De la ITC-BT-20 sabem que els conductors poden discórrer per diferents formes de canalització. En locals humits totes les canalitzacions han de ser estanques i respectar el grau de protecció IPX1, corresponent a la caiguda vertical de gotes d’aigua.
La taula, la taula i la taula detallen les referències dels tipus de cables recomanats per a cada forma de canalització elèctrica, en funció dels diferents nivells de protecció i capacitat de dissipació de la calor.
Referència conductor | Norma UNE | Tensió assignada | Tipus de conductor | Aïllament | Propagador del foc |
---|---|---|---|---|---|
H07V-K | 21031-3 | 450/750 V | Coure | PVC | Sí |
H07Z1-K (AS) | 211002 | 450/750V | Coure | Poliolefina | No |
Els cables aïllats a l’interior de canals aïllants, la referència dels quals mostra la taula, s’han d’instal·lar en superfície, i les connexions s’han de fer a l’interior de la caixa.
Referència conductor | Norma UNE | Tensió assignada | Tipus de conductor | Aïllament | Propagador del foc |
---|---|---|---|---|---|
H07RN-F | 2107-4 | 450/750 V | Coure | Goma | Sí |
RV-K | 21123-2 | 0,6/1 kV | Coure | XLPE | Sí |
Els cables aïllats armats amb fils galvanitzats –les referències dels quals trobareu en la taula– i sense tub protector han de tenir una tensió assignada de 0,6/1 kV i han de discórrer per l’interior dels buits de la construcció o, si van per la superfície, han d’anar fixats mitjançant dispositius hidròfugs i aïllants.
Referència conductor | Norma UNE | Tensió assignada | Tipus de conductor | Aïllament | Propagador del foc |
---|---|---|---|---|---|
RVMV-K | 21123 | 0,6/1 kV | Coure | PVC | Sí |
RZ1MZ1-K (AS) | 21123 | 0,6/1 kV | Coure | XLPE | No |
Aparellatge. Tots els aparells de protecció, maniobra i connexió que formen part de la instal·lació elèctrica han de presentar un nivell de protecció corresponent a l’índex IPX1. Les carcasses i les parts accessibles de l’aparellatge no poden ser metàl·liques.
Receptors. De la mateixa manera, els receptors d’enllumenat han de presentar el mateix índex de protecció contra la humitat, IPX1.
Instal·lacions en locals molls
El tret que diferencia els locals molls dels només humits és l’aparició de gotes d’aigua per la condensació de la humitat, encara que aquest fenomen no sigui continuat i només passi de tant en tant.
Si als locals l’aigua es manifesta durant llargs períodes en forma de bafs o de llot o fang a terra, també es consideren locals molls. Les instal·lacions a la intempèrie estan subjectes a l’efecte de la pluja i altres fenòmens meteorològics, per la qual cosa aquestes instal·lacions s’inclouen en aquest apartat.
- Les bugaderies i els safareigs públics o els vestidors públics on els usuaris puguin arribar molls després de fer la neteja personal es consideren locals molls.
Cal tenir en compte que no es consideren locals molls ni les dutxes ni les piscines, ja que per a aquestes instal·lacions el REBT ja té unes instruccions tècniques complementàries particulars (com, per exemple, la ITC-BT-31). La ITC-BT-09 només preveu els locals on la humitat es condensa en forma d’aigua però l’aigua no raja de manera permanent.
De la mateixa manera que la humitat afectava les instal·lacions en forma de contactes indirectes i corrosió dels materials, les gotes d’aigua i el baf no fan més que empitjorar aquests defectes. La manera d’evitar-ho segueix la que es fa servir en el cas dels locals humits: cal aïllar les instal·lacions protegint els recintes respecte de l’aigua.
Tot seguit es detallen les característiques que ha de tenir el material elèctric en el cas de les instal·lacions elèctriques en llocs i locals molls.
Canalitzacions elèctriques. Les canalitzacions als locals molls han de ser estanques i respectar el grau de protecció IPX4 corresponent a les projeccions d’aigua. Els tipus de cables recomanats per a les instal·lacions en locals molls són els mateixos que els tipus de cables que es fan servir en el cas d’instal·lacions en locals humits:
- Cables aïllats a l’interior de tubs. Els conductors han de tenir una tensió assignada entre 450 V i 750 V i han de discórrer per l’interior de tubs, per la superfície o encastats segons disposa la ITC-BT-21.
- Cables aïllats a l’interior de canals aïllants. Els conductors han de tenir una tensió assignada entre 450 V i 750 V i han de discórrer per l’interior de canals col·locades a la superfície. Les connexions s’han de fer a l’interior de caixes.
Aparellatge. Qualsevol aparell elèctric s’ha de situar a l’exterior de la instal·lació per minimitzar l’efecte de l’aigua. Si això no és possible, cal que els aparells presentin un grau IPX4 de protecció contra les projeccions d’aigua o bé instal·lar-los a l’interior de caixes que sí tinguin aquest grau de protecció.
Dispositius de protecció. El Reglament diu que tots els circuits elèctrics han de dur dispositius de protecció en funció de la potència que carreguin i també del nombre total de circuits que formin la instal·lació. Quan un circuit elèctric deriva cap a l’interior d’un recinte moll, cal afegir, a l’inici d’aquest circuit, un element addicional de protecció (un petit interruptor automàtic o PIA, i/o un interruptor diferencial o ID) dedicat en exclusiva al recorregut que el circuit fa a la instal·lació.
Receptors. Els receptors d’enllumenat han d’estar protegits contra les projeccions d’aigua amb un grau de protecció corresponent a l’IPX4.
Instal·lacions en locals amb risc de corrosió
- La indústria química genera molts dels components que poden produir un atac electroquímic per corrosió a les instal·lacions elèctriques.
Tant l’alumini com el coure són materials bàsics en les intal·lacions elèctriques com a elements conductors més comuns i més utilitzats. Les prestacions elèctriques d’aquests metalls es fonamenten en la seva baixa resistivitat, és a dir, en la capacitat per permetre el pas del corrent a través d’ells.
Quan es produeix un atac electroquímic per corrosió, el resultat és un canvi en les característiques internes del material que es traduirà en un empitjorament de les característiques elèctriques. Aquest deteriorament es manifesta en l’aparició de noves substàncies, com l’òxid, que afecten primer el material conductor.
La corrosió i el pas del corrent
Tal com passava en el cas dels locals molls, el risc de corrosió també pot provocar fuites de corrent entre els conductors. Que la corrosió redueixi la resistivitat dels materials no significa que la nova substància que apareix –òxid– no sigui capaç de conduir l’electricitat.
Atès que el pas del corrent o no a través d’un conductor depèn del valor de la seva resistència, però també és directament proporcional a la tensió aplicada, tal com dicta la llei d’Ohm, aleshores, el corrent que circuli per les substàncies de nova aparició podrà produir derivacions de corrent entre conductors o entre els conductors i el terra de la instal·lació i fer saltar els elements de protecció.
La corrosió és el deteriorament d’un material com a conseqüència de l’atac electroquímic de partícules de l’entorn.
La manera de protegir la instal·lació contra el risc de corrosió s’ha de basar com en la resta de casos analitzats en l’aïllament mecànic dels components elèctrics per mitjà de les proteccions de les envolupants.
L’ús de cintes adequades, pintures o greixos pot significar una protecció complementària adequada per al tipus d’instal·lació elèctrica en locals amb risc de corrosió.
Instal·lació en locals polsosos sense risc d'incendi o d'explosió
La pols es manifesta en forma de partícules sòlides molt petites que floten en l’ambient o es dipositen sobre les superfícies formant les capes de sediment sobre els elements de la instal·lació. Tenint en compte les dimensions microscòpiques de cadascuna de les partícules que formen la pols, s’entén que el REBT la tingui en compte en la seva ITC-BT-30 juntament amb la humitat, el vapor i la corrosió.
Un cas de local polsós
Els magatzems logístics, on s’acumulen grans quantitats de paquets normalment embolicats en caixes de cartró, són un exemple de locals polsosos. El cartró és un material que es desintegra amb facilitat i, quan ho fa, desprèn petites partícules sòlides que es podrien convertir en pols.
A més, normalment es tracta de locals de grans dimensions que no s’utilitzen com a lloc de treball fix sinó que tenen un ús esporàdic i l’esforç de neteja no acostuma a ser gaire gran. Això el converteix en un local susceptible d’acumular pols. Si la temperatura ambient no és gaire elevada, el risc d’incendi pot ser baix i convertir-lo en un local polsegós.
A hores d’ara ja s’haurà fet evident que el fil conductor de la ITC-BT-30 són les mesures per evitar els desperfectes que pot causar a les instal·lacions la intromissió de petites partícules a les parts metàl·liques que poden generar defectes generals d’aïllament o l’augment de la resistència. En conseqüència, la pols és l’altre element a considerar un cop s’han analitzat les partícules líquides i gasoses.
Dues consideracions necessàries
Cal recordar que l’adjectiu que segueix a la descripció del tipus de local en la instrucció ITC-BT-30 parla de locals sense risc d’incendi i explosió per dos motius diferents. D’una banda, el REBT ja té un capítol dedicat a les mesures preventives contra aquests riscos. Es tracta de la ITC-BT-29, que detalla les prescripcions particulars per als locals subjectes a aquests perills.
D’altra banda, els defectes que s’examinen en la ITC-BT-30 són els que provoquen petits corrents de fuita i, en conseqüència, es tracta de locals on l’acumulació de pols però sobretot les temperatures i els materials que s’hi utilitzen no presenten risc d’incendi.
Les mesures que cal aplicar en les instal·lacions en locals polsosos s’han de basar novament en l’índex IP. Cal parar esment, però, que en aquest cas la xifra significativa no serà la segona, sinó la primera, ja que les partícules que es volen evitar són sòlides i no pas líquides com fins ara. Així doncs, tant les canalitzacions elèctriques com els equips i aparells de la instal·lació han de presentar un grau de protecció contra la intromissió de cossos estranys de nivell IP5X.
Instal·lacions en locals de temperatura elevada
Aquí cal fer un gir en les condicions d’aplicació de la instrucció tècnica ITC-BT-30. Si fins ara s’havia restringit als defectes produïts per petites partícules en formes diferents, ara passa a detallar les condicions dels locals sotmesos a altes temperatures. Es parla d’altes temperatures quan la calor es manté permanentment per sobre els 35 °C o bé passa freqüentment dels 40 °C.
Els riscos que les temperatures elevades comporten per a les instal·lacions elèctriques presenten dos aspectes diferents. D’una banda, poden malmetre els materials aïllants que no estiguin preparats per suportar aquestes temperatures. De l’altra, la resistència dels materials augmenta per causa de l’efecte que la temperatura té en la resistivitat i, en conseqüència, cal rectificar el corrent màxim admissible per evitar l’escalfament provocat per l’efecte Joule. Les prescripcions del REBT i les ITC consideren totes dues situacions.
L'efecte o llei de Joule
Segons aquesta llei, la quantitat de calor expressada en calories que desprèn un conductor és proporcional al valor de la seva resistència R i el corrent I que hi circula segons la fórmula:
En què Q és l’energia calorífica produïda pel corrent, I és la intensitat del corrent que circula, R és la resistència elèctrica del conductor, i t és el temps.
Tothom sap que en l’elecció d’un cable en primer lloc cal tenir en compte la secció del conductor i s’ha de dimensionar seguint els criteris coneguts d’intensitat màxima admissible, caiguda de tensió i corrent de curtcircuit. Els catàlegs dels fabricants també incorporen dades sobre les característiques tèrmiques i mecàniques del seu aïllant.
La temperatura ambient que el Reglament considera normal és de 25 °C. Per sobre o per sota d’aquest valor, el Reglament fa rectificar els valors obtinguts –a l’alça o a la baixa– amb els factors de correcció corresponents. Per aquesta raó la majoria dels cables porten aïllants que resisteixen fàcilment aquestes temperatures.
Si les temperatures ambient que han de suportar els cables són superiors a 25 °C, aleshores les matèries plàstiques o elastòmers que els formen han d’estar adequats a la nova temperatura. Es recomana que els cables que s’utilitzin en instal·lacions sotmeses a altes temperatures es puguin fer servir en ambients de fins a 50°C.
La taula deixa constància dels tipus de cables que recomana la Guia tècnica per a les instal·lacions en locals a temperatura elevada i les seves característiques.
Els forns industrials, per exemple, són locals a temperatures elevades.
Referència conductor | Norma UNE | Tensió assignada | Tipus de conductor | Aïllament | Propagador del foc |
---|---|---|---|---|---|
H07V2-K | 21031-7 | 450/750 V | Coure | PVC | Sí |
H07G-K | 21027-7 | 450/750 V | Coure | Goma | No |
El cas especial dels conductors nus
La utilització de conductors nus també és acceptada si es troben en canalitzacions i sobre suports aïllants. L’absència d’aïllant evita el sobreescalfament que aquest provoca al conductor pel fet de no permetre-li dissipar la calor al medi exterior i permet al conductor reduir la secció necessària per transportar el corrent que demana el receptor.
El problema dels conductors nus és la feblesa amb què afronten les altres condicions ambientals com la humitat o la pols. Per tant, aquesta solució només és vàlida en instal·lacions on no siguin aplicables cap de les condicions que hem vist fins ara.
En darrer terme, també cal tenir en compte l’adaptació de l’aparellatge a les temperatures elevades. Des del punt de vista elèctric però també des del punt de vista mecànic, ja que una temperatura elevada pot provocar dilatacions i estovaments en els materials que conformen els aparells, i d’aquesta manera debilitar-los davant els esforços mecànics que han de suportar.
Instal·lacions en locals a temperatura molt baixa
Si la temperatura del locals es manté a temperatures ambientals per sota dels -20 °C, aleshores cal tenir en consideració allò que el Reglament estableix per a locals a temperatures molt baixes.
Les cambres de congelació de les plantes frigorífiques són locals a temperatures molt baixes.
L’efecte nociu principal de les baixes temperatures a les instal·lacions elèctriques és la congelació de l’aparellatge i dels materials d’aïllament i protecció.
L’aïllament i els altres elements de protecció del material elèctric utilitzat han de tenir, en conseqüència, la propietat de no patir cap deteriorament a la temperatura a què s’han d’utilitzar. Per la seva banda, els aparells elèctrics també han de poder suportar els esforços resultants de les condicions ambientals a què es veuran sotmesos.
Instal·lacions en locals on hi ha bateries d'acumuladors
La tecnologia entorn dels acumuladors avança molt de pressa impulsada en bona mesura per la revolució de les noves tecnologies i l’enorme varietat de gadgets que dia a dia ens acompanyen. Tots portem a sobre com a mínim un telèfon mòbil i un ordinador portàtil que funcionen gràcies a l’acumulador que duen incorporat. Tot i això, encara és força habitual trobar bateries d’acumuladors d’àcid-plom, ja que la relació entre el seu cost i la seva capacitat encara és molt eficient.
L’acumulador es distingeix de la pila perquè es pot tornar a carregar, i la pila és només d’un sol ús.
L’expressió que encapçala aquest apartat és la manera acurada d’usar les paraules bateria i acumulador.
Tot i que en la nostra manera parlar habitual no distingim mai entre bateria i acumulador, el cert és que un acumulador és l’aparell on s’emmagatzema l’energia elèctrica gràcies a una reacció electroquímica entre l’electròlit i els elèctrodes, i la bateria representa la manera com es connecten diversos acumuladors entre ells per millorar les prestacions individuals de cadascun.
Els riscos dels acumuladors
En el cas dels acumuladors, es corre el risc que es desprenguin gasos com a conseqüència de la reacció electroquímica que es produeix al seu interior.
El principi de funcionament d’un acumulador es basa en la descomposició atòmica de l’electròlit en ions positius i negatius, els quals s’acumulen en els dos elèctrodes. D’aquesta manera es forma la diferència de potencial que durà a terme el treball elèctric requerit.
Si a l’electròlit hi ha presència d’aigua, aquesta es pot descompondre, per problemes de sobrecàrrega, en un gas anomenat oxihidrògen (HHO), que és altament explosiu.
Els riscos que presenten els locals amb bateries d’acumuladors es manifesten en dos aspectes diferents:
- Els derivats de l’emissió de gasos i, per tant, associats als locals amb risc de corrosió.
- Els riscos provinents de l’explosió dels gasos.
Els locals amb acumuladors s’han d’ajustar als requeriments que s’aplicaven en els casos de locals amb risc de corrosió, però la presència de vapors explosius ens farà afegir encara altres requeriments com, per exemple:
- Els locals on es troben els acumuladors han de ser habitacions que han de poder rebre la visita del personal que s’encarregui del seu manteniment i la reparació dels elements avariats. Ha de ser, doncs, una habitació on la possible presència de persones afegeixi encara més mesures de seguretat al voltant de les instal·lacions elèctriques. Com tothom sap, l’electricitat és un dels detonants més perillosos que hi ha en entorns explosius. Es fa necessari, aleshores, que la instal·lació es faci d’acord a aquests condicionants.
- La sala ha d’estar proveïda de ventilació natural o forçada que garanteixi una renovació perfecta i ràpida de l’aire. Els vapors evacuats no han de penetrar als locals contigus.
- Si hi ha il·luminació artificial, ha d’utilitzar únicament làmpades d’incandescència o de descàrrega, les quals han de ser d’un material apropiat per suportar l’ambient corrosiu i evitar la penetració dels gasos al seu interior.
- Els acumuladors que no assegurin per sí mateixos un aïllament suficient entre les parts en tensió i el terra de la instal·lació han de presentar un aïllament suplementari, el qual, al seu torn, no es vegi afectat per la humitat. La ubicació d’aquest aïllament complementari ha de permetre que es duguin a terme amb comoditat les tasques de manteniment i de substitució.
- Els passadissos de servei han de tenir una amplada mínima de 0,75 m.
- Si la tensió de servei dels acumuladors és superior als 75 V amb relació al terra de la instal·lació i hi ha parts metàl·liques que són susceptibles de tocar-se de manera accidental, el terra dels passadissos de servei ha de ser aïllat elèctricament.
En la figura es pot veure la distribució real d’un grup d’acumuladors en un local destinat a aquest efecte.
Instal·lacions en locals afectes a un servei elèctric
Els locals afectes a un servei elèctric són locals destinats a l’explotació d’instal·lacions elèctriques. L’accés està restringit al personal autoritzat i qualificat. En certa manera es pot dir que l’electricitat és la matèria primera o l’eina de treball i, en conseqüència, les mesures prescrites per la instrucció tècnica no van adreçades a evitar els contactes elèctrics accidentals com en la resta de casos estudiats fins ara sinó que s’adrecen a establir mesures ergonòmiques que garanteixin la comoditat del personal en l’ús de les instal·lacions.
L’accés als locals afectes a un servei elèctric ha de tenir una alçada mínima de 2 m, ha d’estar lliure de qualsevol obstacle i la seva amplada no pot ser inferior a 0,70 m. L’obertura ha de ser sempre cap a l’exterior per facilitar la fugida del personal en cas d’accident. La porta, a més, ha de disposar de pany i clau per poder tancar la instal·lació quan no hi quedi ningú.
Els desplaçaments per l’interior també s’han de poder fer de manera còmoda i confortable. El local afecte a un servei elèctric ha de disposar d’enllumenat de seguretat. Cal evitar els passos estrets que afavoreixin contactes involuntaris amb elements actius. Els passadissos de servei han de tenir 1,90 m d’alçada, la qual s’haurà d’elevar fins a 2,30 m si en la part superior del recinte hi ha peces no protegides en tensió. La figura mostra les dimensions que han de tenir els locals afectes a un servei elèctric.
L’amplada del passadís de servei varia en funció de la presència o no de material sota tensió i/o instruments mesuradors. Les mides mínimes són les següents:
- 1,10 m si conté instruments o aparells que s’han d’observar contínuament o manipular.
- 1,30 m si conté peces nues, no protegides, sota tensió.
- 0,80 m si no hi ha elements sota tensió en cap banda del passadís.
Organització del muntatge en les instal·lacions elèctriques en locals especials
Cinc regles d'or del treball en instal·lacions amb tensió
· Desconnectar la font d’alimentació.
· Fixar els elements de protecció (seccionadors o magnetotèrmics).
· Verificar l’absència de tensió.
· Posar a terra les parts actives de la instal·lació.
· Indicar la zona de treball.
El procés de muntatge de les instal·lacions elèctriques en locals especials ha de seguir els passos que es detallen a continuació:
- Selecció o adaptació del material comercial. A partir de les exigències tècniques que imposa el Reglament cal contactar amb el vostre proveïdor habitual o bé consultar els catàlegs disponibles en el web per escollir el material que utilitzareu en el muntatge. No sempre les característiques que exigeix la normativa de baixa tensió es troben disponibles en les condicions que a vosaltres com a empresa instal·ladora us convenen. Per tant, cal fer una tasca d’interpretació tècnica dels requeriments per garantir que el material del qual disposeu garanteix i compleix les prescripcions de la instrucció sobre el local de característiques especials.
- Definició del traçat de la instal·lació. Sobre el plànol del local heu de marcar inicialment les zones per les quals es vol fer circular la instal·lació. Els criteris que heu de seguir en aquest procés s’han de basar en primer lloc en l’optimització del traçat, és a dir, a fer que sigui el més curt possible a fi d’estalviar material. Però també cal considerar les instal·lacions prèvies del local (si n’hi ha) per no interferir entre elles i respectar les distàncies mínimes obligatòries. En el cas de les instal·lacions en locals de característiques especials, també cal definir un traçat que eviti al màxim la proximitat als elements ambientals que condicionen la instal·lació amb la intenció de minimitzar-ne els efectes nocius corresponents.
- Preparació del local. En funció del tipus d’instal·lació que s’esculli i segons el tipus de canalització que es fa servir, cal preparar les canals a la paret per enterrar posteriorment les canalitzacions i les caixes de connexió. En cas de canalitzacions soterrades és molt important respectar el traçat de la instal·lació que hàgiu definit per, d’una banda, evitar conflictes amb les instal·lacions anteriors i, de l’altra, facilitar les tasques de reparació si en el futur hi sorgeix una avaria.
- Muntatge de l’aparellatge. Un cop preparat el local segons el traçat establert cal enterrar a la paret o fixar superficialment tot l’aparellatge: canalitzacions, caixes de connexions, quadres de distribució, quadres de protecció, bases de presa de corrent, etc. segons ho determini l’esquema topogràfic unifilar de la instal·lació. En el procés de muntatge de l’aparellatge cal vigilar sobretot que tots els elements siguin manipulats amb cura, per no afectar-ne les propietats mecàniques i tèrmiques, fonamentals a l’hora de mantenir la instal·lació en condicions òptimes de funcionament en qualsevol de les seves circumstàncies de treball especial.
- Muntatge de la instal·lació. Sovint hem insistit que qualsevol instal·lació elèctrica consisteix en el transport de l’energia elèctrica des d’algun punt de distribució fins al receptor, el qual convertirà l’energia elèctrica en alguna altra forma d’energia com ara calor, llum o moviment. El transport es fa exclusivament a través de cable elèctric, segons el tipus de cable que haureu escollit prèviament i d’acord amb les condicions i les característiques dels locals especials. Un cop tot l’aparellatge ja és a punt, cal procedir a interconnectar les parts i establir els canals de conducció de l’electricitat a fi d’aconseguir tancar el circuit. La importància d’aquest procés rau en la qualitat de les connexions. En aquest punt és a on posteriorment poden sorgir més defectes si, a l’hora de connectar els cables amb els aparells i els receptors, no es procedeix amb cura.
- Connexió a l’alimentació. El punt final de qualsevol instal·lació elèctrica és la connexió a l’alimentació. Sempre que es treballi amb instal·lacions que poden presentar algun tipus d’energia o voltatge cal recordar i respectar les cinc regles d’or del treball amb tensió. Així, un cop us hàgiu assegurat de l’absència de tensió en la font, heu de fer la connexió de la instal·lació a l’alimentació. Posteriorment, haureu de seguir en sentit invers les cinc actuacions d’or i ja podreu procedir a verificar el funcionament correcte de la instal·lació que ha quedat així finalitzada.
Qualitat en el muntatge d'instal·lacions elèctriques
La normativa ISO 9000 és un punt de referència pel que fa als aspectes de qualitat en qualsevol procés tant de fabricació com de servei. La norma descriu les condicions i les característiques que han de tenir tots els processos, sigui quina sigui la seva finalitat, per complir amb el compromís de qualitat.
El significat del terme compromís de qualitat ha anat variant enormement al llarg del segle XX, passant de les inspeccions posteriors a la fabricació, a buscar la satisfacció del client fins a l’establiment de l’excel·lència per mitjà de la millora contínua.
Al començament del segle XX, el concepte de qualitat anava estretament associat a un increment considerable del cost del producte. S’interpretava la qualitat només com un augment dels processos associats o bé com una millora en els elements primers que hi intervenien. Per entendre’ns es creia que un producte tenia més qualitat només quan s’hi afegien més components i els materials eren més bons. Es tracta del model que podríem anomenar americà perquè els primers exemples els trobem en les línies de producció de les empreses dels Estats Units d’Amèrica del Nord, en les quals es van col·locar operaris que inspeccionaven les peces un cop fabricades i en separaven les que no havien quedat bé amb la finalitat de reduir el nombre de productes defectuosos.
La desfeta econòmica del Japó després de la II Guerra Mundial va obligar aquest país a fabricar els productes que es comercialitzaven a Europa i Amèrica amb una qualitat millor i a un cost inferior. El canvi de model va aparèixer en el moment en què la qualitat es va desplaçar des de les inspeccions finals al procés productiu. El lema d’aquest nou model és que la qualitat es fabrica. El sentit d’aquestes paraules és el següent: els costos de rebutjar tot allò que no ha sortit bé són molt elevats; en canvi, és molt més eficient analitzar les causes dels defectes i actuar sobre allò que provoca els problemes; és a dir, cal actuar sobre el procés de producció en el moment de la fabricació, i no un cop el producte ha estat fabricat.
Basades en aquesta filosofia van aparèixer les anomenades eines de la qualitat, un conjunt de procediments fonamentats en l’anàlisi estadística que volen descobrir l’origen dels defectes.
Algunes eines de qualitat
Són eines de la qualitat els histogrames, l’anàlisi modal de fallades i defectes, el diagrama causa-efecte o els diagrames de sectors, entre molts d’altres.
El model japonès va arrelar a tot el món i avui dia resulta impensable un procés productiu en el qual no s’analitzin els defectes per mirar d’establir-ne les causes. Tanmateix, l’evolució del mercat i l’enorme competitivitat que s’ha imposat arreu del planeta han fet que no n’hi hagi prou de fabricar bé i que calgui buscar alguna cosa més, alguna cosa diferent que marqui diferències subtils, a voltes difícilment interpretables, alguna cosa que afavoreixi que un client esculli un producte i no un altre.
El model japonès actual
Actualment es parla del model japonès com a sistema d’assegurament de la qualitat i els sistemes de qualitat basats en inspeccions a final de línia han passat a ser sistemes de control de qualitat.
El terme zero defectes és un concepte insígnia de la concepció més moderna de la qualitat.
En aquest context és quan la satisfacció del client apareix com l’objectiu final. No tan sols cal fabricar sense defectes, sinó que la persona que rep el nostre producte o el nostre servei se n’ha de poder adonar i s’ha de sentir satisfeta amb la tria que ha fet. Aquest nou gir en el que s’ha anomenat el compromís de la qualitat cerca evitar d’entrada la possibilitat que hi hagi defectes. Cal treballar no en la cerca dels problemes, sinó en la seva eliminació total. Només així es podrà fabricar amb zero defectes.
La satisfacció del client s’assoleix, d’altra banda, amb altres elements menys associats a la productivitat i amb una tendència més desviada cap al màrqueting i la psicologia.
De fet, avui en dia, sembla ja del tot impossible concebre una empresa sense tenir en compte tots aquests altres factors que sens dubte decantaran la balança dels possibles compradors en un o altre sentit.
Qualitat en el muntatge d'instal·lacions en locals de característiques especials
L’aplicació dels conceptes i procediments de qualitat establerts per les insta.lacions elèctriques en general en el muntatge d’instal·lacions en locals de característiques especials ha de partir sempre d’un coneixement exhaustiu d’allò que el client vol. Com a responsables de la instal·lació especial, heu de conèixer molt bé la reglamentació i els requeriments tècnics que la normativa us exigeix. Però, això no obstant, l’aplicació d’aquests coneixements en una instal·lació concreta pot tenir moltes i diverses interpretacions.
En primer lloc, la selecció dels productes s’ha de fer considerant les necessitats específiques del local i del client. No és el mateix un local dedicat a la rentada de cotxes que un laboratori d’homologacions, en el qual es treballa amb aigua, o una instal·lació a la intempèrie. De la mateixa manera, no és el mateix un forn d’aliatge industrial que el forn d’un restaurant. Tot i que el primer lloc formi part dels locals molls i que el segon sigui un tipus de locals sotmesos a temperatures elevades, i la reglamentació sigui efectivament la mateixa, el muntatge final no tindrà les mateixes exigències en un cas i en l’altre.
Els acabats dels aparells, la polidesa en el muntatge o les verificacions posteriors que del muntatge esperarien uns i altres no coincidiran en absolut. En el cas dels alts forns s’ha de donar prioritat a la fiabilitat, per exemple, en el laboratori d’homologacions caldria considerar la precisió i, en darrer terme, en el restaurant, els acabats i la polidesa.
L’aplicació estricta del Reglament no és garantia de la satisfacció del client ni, en última instància, de l’assoliment d’un producte de qualitat.
Tanmateix, el concepte de qualitat mai no ha exclòs en la seva evolució els estadis anteriors. I això vol dir que, tot i que l’objectiu final sigui la satisfacció del client, continuen essent necessàries la política de zero defectes, les anàlisis de fallades i conseqüències i, en darrer terme, la verificació final del producte que garanteixi que s’han satisfet les demandes prèvies. En conseqüència, inclosos en el terme de qualitat, les instal·lacions elèctriques especials han de satisfer les exigències més bàsiques. Caldrà, doncs, verificar les instal·lacions des de qualsevol punt de vista. No us heu de limitar només als paràmetres que el Reglament exigeixi sinó que us heu d’anticipar a les necessitats tècniques i d’ús dels clients, satisfer-les i comprovar que el resultat ha estat tal com s’esperava.