Activitats

Delimitació dels volums d'una piscina

L’objectiu de l’activitat és saber aplicar la distribució de volums segons es defineixen en la ITC-BT-31 pel que fa a les prescripcions per a piscines i banys de peus.

Delimiteu els volums 0, 1 i 2 de la piscina següent tenint en compte la presència d’un mur en un dels costats de la piscina i unes escales elevades d’accés a un tobogan. Feu-ho en totes dues vistes, tant en el plànol de vista superior com en el de planta.

Figura

Pel que fa a la vista de planta, només hi ha la restricció de la banda de la paret que limita tots els volums. És a dir, que el volum 1 s’atura en arribar a la paret i no deixa espai per al volum 2. Per a la resta de superfície es respecten les distàncies de 2 m per al volum 1 i 1,5 m per al volum 2.

Pel que fa a la vista d’altura, el volum 1 haurà de seguir el traçat de les escales i el tobogan des d’una distància prèvia d’1,5 m i mantenir-se a una distància fins a 2,5 m de totes les superfícies.

Elements de tall en màquines elevadores i grues

L’objectiu de l’activitat és determinar quins elements de tall han de dur les màquines elevadores i les grues com també les seves característiques segons el que dicta la ITC-BT-32.

Determineu dues errades en l’esquema elèctric següent, corresponent als circuits de control i de potència del motor d’una grua, pel que fa als elements de tall i protecció.

Figura

D’una banda, en el circuit de potència, el tall es fa amb un contactor. La ITC-BT-32 no permet l’ús de contactors com a elements de tall.

De l’altra, no hi ha cap element de tall que actuï sobre els circuits de control i de potència alhora.

Elements de protecció en instal·lacions temporals d'obra

L’objectiu de l’activitat és determinar alguns dels elements de protecció que han de dur les instal·lacions provisionals d’obra segons el contingut de la ITC-BT-33.

Cerqueu en la ITC-BT-32 quins elements de protecció s’han d’aplicar al quadre de distribució següent per als riscos enumerats en el dibuix.

Figura

Pel que fa al sobrecorrent, caldrà instal·lar un dispositiu de tall contra les sobreintensitats integrat al quadre de distribució específic per a cada base de presa de corrent.

Pel que fa al contacte de l’aigua, el quadre ha de tenir un grau de protecció IP45 com a mínim.

I pel que fa als contactes indirectes, caldrà instal·lar un dispositiu diferencial de corrent diferencial residual assignat igual a 30 mA com a màxim.

Instal·lacions elèctriques en fires i estands

L’objectiu de l’activitat és saber les característiques que han de tenir les instal·lacions elèctriques en les fires i estands segons determina la ITC-BT-34.

En el dibuix següent heu de cercar quins elements de la instal·lació no compleixen amb les prescripcions de la ITC-BT-32 i exposar-ne la rectificació.

Figura

  • L’enllumenat d’emergència ha de tenir un circuit d’alimentació diferent de la resta.
  • Els llums situats a una altura inferior a 2,5 m de terra han de ser fixos i no poden ser mòbils.
  • Els armaris de fusta no poden tenir il·luminació interior. La il·luminació ha de ser externa.
  • No es poden acumular caixes de cartró perquè és material combustible.
  • La longitud màxima dels cables de connexió no ha de sobrepassar els 2 m.

Instal·lacions elèctriques en establiments agrícoles i hortícoles

L’objectiu de l’activitat és determinar quina és la ubicació correcta dels elements integrants d’una instal·lació elèctrica en establiments agrícoles i hortícoles segons la ITC-BT-35.

Expliqueu quins defectes presenta la instal·lació següent i corregiu-ne els errors.

Figura

  • El quadre de protecció es troba enmig del recorregut de la sortida dels animals en cas d’emergència. Caldria canviar-lo de lloc
  • Les tanques no presenten continuïtat elèctrica. Caldria donar-li continuïtat elèctrica a tota la tanca
  • L’escalfador per a les cries es troba excessivament a prop dels animals. Caldria canviar-lo de lloc

Alimentadors per a tanques elèctriques

L’objectiu de l’activitat és aprofundir en el funcionament intern dels alimentadors de les tanques elèctriques com a element generador de polsos elèctrics d’energia elevada i corrent baix.

Cerqueu en la xarxa les característiques de l’alimentador HRH plus d'IONAPEL i determineu-ne les prestacions seguint els valors següents:

  • voltatge
  • càrrega
  • energia
  • temps de repetició

Un cop conegueu les dades anteriors, dibuixeu l’evolució temporal del voltatge en un full quadriculat com el que hi ha dibuixat a

Figura

En les dades que trobem en la pàgina web trobem les característiques tècniques de l’alimentador:

  • Alimentació: 230 V, 50/60 Hz
  • Sortida en buit: 7,5 kV
  • Sortida sobre 50 Ω: 5 kV
  • Energia de sortida: 8 J
  • Impulsos per minut: 50

Farem els càlculs a partir de la sortida en tensió sobre 50 Ω.

Per tant, sobre 50 Ω es calcula una potència de 500 kW, que correspondrà a un transitori de 16 μs per a una energia de sortida de 8 J.

Al dibuix caldrà reflectir un transitori de 5.000 V de tensió màxima d’una durada de 16 μs que es repeteix cada 1,2 segons.