Elaboració de documentació tècnica de transformadors

Els fabricants de productes industrials dediquen un gran esforç a donar a conèixer els seus productes als possibles clients. En un entorn altament competitiu, aquesta tasca esdevé una part important del procés de comercialització dels productes i això implica la utilització de normes estàndard que facin entenedora la descripció de les característiques. També en l’elaboració de plans de manteniment la documentació prèvia i posterior a les intervencions és fonamental per mantenir en bon estat les instal·lacions elèctriques de manera eficient.

Actualment hi ha una gran varietat de normes que ens ajuden a preparar documentació electrotècnica. Aquestes normes especifiquen els símbols i els caràcters alfanumèrics que s’han d’utilitzar per identificar els aparells elèctrics, els seus bobinatges i contactes, i els connectors que els uneixen, i també els tipus d’esquemes que es poden utilitzar.

L’existència de normes internacionals facilita la interpretació de la documentació, la posada en marxa i el manteniment de les instal·lacions i disminueix el risc de confusió que introduiria una simbologia no normalitzada.

L’estandardització ha esdevingut una eina bàsica per al desenvolupament industrial, ha permès la competència entre els subministradors i la flexibilització en tots els àmbits de la producció

Sense organismes estandarditzadors internacionals seria molt difícil l’exportació i importació d’equips d’altres països i la comparació de productes.

Penseu que els grans fabricants d’aparellatge elèctric venen els seus productes per tot el món i, per tant, en una empresa de casa nostra podem tenir màquines fabricades als Estats units o la Xina. Per fer un bon manteniment hem de ser capaços d’entendre sense cap mena de dubte la documentació que acompanya la màquina.

Hi ha organismes que produeixen normes d’àmbit mundial, regional i local.

Tot seguit podeu veure algunes de les més importants normes internacionals que fan referència als esquemes elèctrics, i la representació normalitzada d’alguns transformadors.

La norma internacional IEC 61082: preparació de la documentació usada en electrotècnia.

  • IEC 61082-1 (desembre de 1991). Part 1: requisits generals
  • IEC 61082-2 (desembre de 1993). Part 2: orientació de les funcions en els esquemes.
  • IEC 61082-3 (desembre de 1993). Part 3: esquemes, taules i llistes de connexions.
  • IEC 61082-4 (març de 1996). Part 4: documents de localització i instal·lació.

La Norma europea EN 60617 aprovada pel CENELEC (Comitè Europeu de Normalització Electrotècnica) i la norma espanyola harmonitzada amb l’anterior (UNE EN 60617), i també la norma internacional de base per a les dues anteriors (IEC 60617) o (CEI 617:1996), defineixen els símbols gràfics per a esquemes.

  • EN 60617-2 (juny de 1996). Part 2: Elements de símbols, símbols distintius i altres símbols de aplicació general.
  • EN 60617-3 (juny de 1996). Part 3: conductors i dispositius de connexió.
  • EN 60617-4 (juliol de 1996). Part 4: components passius bàsics.
  • EN 60617-5 (juny de 1996). Part 5: semiconductors i tubs d’electrons
  • EN 60617-6 (juny de 1996). Part 6: producció, transformació i conversió de l’energia elèctrica.
  • EN 60617-7 (juny de 1996). Part 7: aparells i dispositius de control i protecció.
  • EN 60617-8 (juny de 1996). Part 8: aparells de mesura, làmpades i dispositius de senyalització
  • EN 60617-9 (juny de 1996). Part 9: telecomunicacions, equips de commutació i perifèrics.
  • EN 60617-10 (juny de 1996). Part 10: telecomunicacions, transmissió
  • EN 60617-11 (juny de 1996). Part 11: esquemes i plànols d’instal·lacions arquitectòniques i topogràfiques.
  • EN 60617-12 (desembre de 1997). Part 12: elements lògics binaris.
  • EN 60617-13 (febrer de 1998). Part 13: operadors analògics.

La Norma internacional IEC 60445 (octubre de 1999): seguretat per a la interfície home-màquina, el marcatge i la identificació.

Les normes de tots els àmbits d’aplicació defineixen símbols per representar els transformadors i especifiquen quina informació ha d’acompanyar aquests símbols. A la figura podeu veure les més utilitzades actualment.

Figura Representació de transformadors de tensió i d’intensitat

Aquestes normes han estat creades per comitès de normalització. Alguns dels més importants són els següents:

  • CEI o IEC (International Electrotechnical Commission), Comitè Internacional Electrotècnic. Es va establir el 1906 per a elaborar normes internacionals.
  • CEN (Comitè Europeu de Normalització). Normes europees (EN). Creat el 1961 per al desenvolupament de normalització a l’àmbit, està compost pels organismes de normalització dels estats europeus (AENOR per a Espanya).
  • CENELEC (Comitè Europeu de Normalització Electrotècnica). És la versió d’electrotècnia del CEN.
  • AENOR, és responsable d’adoptar com a normes UNE (normes espanyoles) les normes europees que s’elaboren en el CEN i CENELEC.

Representació normalitzada d’esquemes i plànols amb transformadors

Els transformadors són màquines que treballen habitualment en càrrega, i això vol dir connectats a diversos circuits. Per dibuixar aquests circuits, els components que els formen i les connexions entre aquests és necessari utilitzar simbologia normalitzada que els faci llegibles i interpretables per tothom. Les normes estandarditzen aquesta representació tant pel que fa als components com als circuits de què formen part. La figura mostra una xarxa d’energia elèctrica.

Figura Representació de transformadors a la xarxa elèctrica

Plànols i esquemes normalitzats

La representació d’aparellatge elèctric s’ha de fer seguint les normes vigents i utilitzant simbologia normalitzada perquè puguin ser entesos per tothom.

La representació de circuits elèctrics es pot fer de tres maneres diferents, anomenades:

  1. Esquema funcional
  2. Esquema multifilar
  3. Esquema unifilar

Esquema funcional

En un esquema funcional es prescindeix de la posició real dels aparells i conductors i se situen entre dues línies horitzontals que representen la línia i el neutre. La funció és enfocar l’atenció en el funcionament del comandament (figura).

Figura Esquema funcional

Esquema multifilar

En un esquema multifilar els aparells es representen en els llocs on estan muntats i es representen tots els conductors del circuit. Aquí es dóna una visió real de la disposició dels fils d’alimentació, i les connexions d’aquests amb els aparells de maniobra i els receptors (figura).

Figura Esquema multifilar

Esquema unifilar

En l’esquema unifilar es representen tots els conductors que circulen paral·lels com un de sol, afegint-hi tantes ratlles obliqües com conductors hi hagi. Serveix per simplificar la visió de l’esquema, però s’ha de deixar molt clar on comença i acaba cada conductor (figura).

Figura Esquema unifilar

Aplicació de programari informàtic de dibuix tècnic i càlcul d’instal·lacions

En el mercat hi ha molts programes de dibuix que ajuden els tècnics a desenvolupar els projectes i informes. Alguns d’aquests programes són programari lliure o ofereixen versions de demostració amb menys prestacions que la versió professional, que poden ser útils per a petites aplicacions. Altres programes són de propietat i cal pagar-los per poder-los utilitzar.

Un dels programes més complets és l’Autocad, que és un programa de propietat de propòsit general, però que permet, utilitzant una biblioteca elèctrica, fer tot tipus d’esquemes elèctrics amb grans prestacions.

Programari de pagament

Entre el programari de propietat podem destacar l’Orcad o el Pspice, amb totes les versions de demostració que han anat sortint els darrers anys. El Multisim és un programa per al càlcul de circuits elèctrics i electrònics molt complet.

L’Elcad és un programa propietari especialitzat en la representació d’esquemes elèctrics utilitzat a escala industrial per moltes empreses del sector, amb grans prestacions i una bona biblioteca de material elèctric i electropneumàtic.

Algunes firmes comercials ofereixen programes per dibuixar i calcular circuits elèctrics. En aquests programes les biblioteques estan formades per components propis de la marca comercial i normalment no permeten incorporar components estàndard.

Programari gratuït

Entre el programari lliure podem destacar el PSim, que permet calcular circuits monofàsics i trifàsics, i també sistemes de potència amb transformadors, motors i altres elements convertidors de potència.

Avui dia és difícil trobar una activitat tècnica que no tingui l’ajut de programes gràfics per a la representació de circuits o d’elements finits per al disseny o la fabricació. El programari lliure està entrant amb força als centres d’ensenyament. A les empreses encara és majoritari el programari de propietat.

Per al càlcul de circuits elèctrics es pot trobar programari molt divers, lliure i de propietat.

A la figura podeu veure un circuit trifàsic dibuixat amb el programa PSim, on generadors i càrregues s’han connectat en estrella amb el neutre.

Figura Exemple d’esquema trifàsic amb el PSim

La figura mostra el resultat de la simulació del programa, on podem veure les intensitats per a cada línia i la mesura del valor eficaç de la I2.

Figura Resultat de la simulació de l’esquema trifàsic amb el PSim

A les figures 8 i 9 podeu veure una altra simulació amb el PSim: aquest cop, d’un circuit amb un transformador amb càrrega i el resultat de la simulació, on podem mesurar els valors instantanis i eficaços de les tensions i intensitats del primari i del secundari.

Figura Simulació d’un transformador monofàsic amb el PSim

Figura Resultat de la simulació del transformador monofàsic amb el PSim

Construcció de transformadors

Un transformador es fabrica o adquireix per una necessitat concreta, que determina els valors nominals del transformador. Aquests valors nominals són les tensions del primari i del secundari i la potència nominal del transformador. També interessa determinar el rendiment, la caiguda de tensió que s’hi produirà en càrrega i la intensitat que hi passarà en cas de curtcircuit.

Generalitats, tipologia i constitució de transformadors

Des de la generació fins al consum, l’energia elèctrica passa per diferents subsistemes, i cadascun té característiques diferents. A cada subsistema s’ha de modificar la presentació de l’energia elèctrica per adequar-la a les seves característiques (figura). Al subsistema de transport s’han de tenir grans tensions per reduir les pèrdues, però al subsistema de consum s’han de tenir tensions baixes per motius de seguretat i operativitat de les màquines.

Un transformador és una màquina estàtica que converteix energia elèctrica d’una tensió en energia elèctrica d’una tensió diferent per adequar-la a les característiques del subsistema que s’utilitza.

Figura Exemple de generació, transport, distribució i consum de l’energia elèctrica

Un circuit elèctric primari transforma l’energia elèctrica en magnètica i en el circuit secundari es torna a convertir de magnètica en elèctrica amb característiques diferents.

En ser una màquina estàtica no hi trobem pèrdues de fregament i ventilació. Les pèrdues més importants són les que es produeixen al nucli magnètic i als bobinatges. Per tant, els transformadors són màquines amb un alt rendiment.

Tipus de transformadors

Hi ha diferents tipus de transformadors en funció de la característica que considerem.

Els transformadors de potència s’usen en les xarxes de transport i distribució d’energia. Segons l’emplaçament poden ser (figura i figura):

  • D’interior: per a emplaçaments protegits.
  • D’exterior: han de suportar pluja, sol i temperatures extremes.

Figura Transformadors d’interior.

Imatge cortesia de http://www.fabelectric.com.ve/

Figura Transformador d’exterior.

Imatge: Joe Madonna a http://goo.gl/ujIyu

Segons la seva funció poden ser:

  • Elevador: la tensió a la sortida és més gran que a l’entrada. Típic de centrals generadores.
  • Reductor: la tensió a la sortida és més petita que a l’entrada. Típic d’instal·lacions de consum.

Segons el nombre de fases poden ser:

  • Monofàsics: transformen una sola fase.
  • Trifàsics: transformen 3 fases.

Segons el refrigerant poden ser:

  • Sense refrigerant: no disposa d’un refrigerant especial (refrigerat per aire).
  • Amb refrigerant: habitualment estan immersos en un recipient amb oli (figura).

Segons el sistema de refrigeració poden ser:

  • Refrigeració natural: tanc amb aletes refrigerants.
  • Refrigeració forçada: amb ventiladors per millorar la convecció del refrigerant.

Els codis de la refrigeració dels transformadors són els següents:

  • Tipus de circulació: N (refrigeració natural) o F (refrigeració forçada)
  • Tipus de material refrigerant: A (aire), O (oli mineral) o L (oli sintètic)

S’usa un codi de 4 lletres per indicar la refrigeració del primari i del secundari:

  1. Primera lletra: tipus de refrigeració del primari (A, O o L)
  2. Segona lletra: tipus de circulació del refrigerant primari (N o F)
  3. Tercera lletra: tipus de refrigeració del secundari (A, O o L)
  4. Quarta lletra: tipus de circulació del refrigerant secundari (N o F)

Per exemple, un transformador pot estar etiquetat com a OFAF (que significaria primari refrigerat amb circulació forçada d’oli mineral, secundari refrigerat amb circulació forçada d’aire).

Els transformadors especialitzats, per a aplicacions especials, poden ser:

  • Per a forns d’inducció, de resistència o d’arc elèctric, amb tensions secundàries molt baixes i grans intensitats, que poden arribar a 60.000 A
  • Per a rectificadors, de grans intensitats secundàries i gran nombre de fases (12 o 24), amb la finalitat de reduir els harmònics de la tensió de sortida, amb una tensió de continu més estable.
  • Per a tubs luminescents, amb tensions de sortida altes (entre 2.000 i 15.000 V) i intensitats molt petites, entre 18 i 120 mA.
  • D’ignició, per a calderes de gas o de gasoil domèstiques, amb tensions secundàries entre 6.000 i 14.000 V, per fer saltar un arc elèctric i iniciar la ignició de la caldera.

Els transformadors de mesures poden ser:

  • Transformadors d’intensitat, per adequar el valor de la intensitat que es vol mesurar a l’escala de l’aparell de mesura. Per a xarxes de grans consums.
  • Transformadors de tensió, per adequar el valor de la tensió per mesurar a l’escala de l’aparell de mesura. Per a xarxes de tensió elevada.

Característiques constructives dels transformadors

Els transformadors estan constituïts per diversos circuits. Els més importants són el circuit elèctric i el circuit magnètic. En transformadors grans s’han de considerar i dissenyar acuradament altres circuits com el d’evacuació de calor i el dielèctric, i habitualment treballen submergits en oli mineral. A la figura es poden veure les parts més importants d’un transformador.

Figura Parts d’un transformador

Circuits elèctrics: bobines acoblades magnèticament que es passen l’energia d’una a l’altra

Es diu primari el bobinatge que rep l’energia elèctrica del sistema d’entrada i secundari el bobinatge que lliura l’energia elèctrica al sistema de sortida (figura). El transformador és una màquina reversible. Qualsevol dels bobinatges pot ser el primari o el secundari. Només s’han de tenir en compte els seus valors nominals.

Figura Circuit magnètic, primari i secundari d’un transformador

La tensió nominal dels bobinatges s’ha d’adequar a la tensió dels subsistemes a què es connecta. Per exemple, si tenim un subsistema d’entrada de 230 V i un altre de 15 V de sortida, la tensió nominal dels debanats del transformador ha de ser la d’aquests valors.

Figura Reversibilitat dels transformadors

Si agafeu l’energia del circuit de 230 V, o sigui, que connecteu els 230 V al primari, en tindreu 15 V al secundari. Si ara agafeu l’energia del circuit de 15 V, o sigui, que connecteu 15 V al primari, en tindreu 230 V al secundari sempre amb la mateixa freqüència. Podem dir que el transformador és una màquina elèctrica reversible. La figura mostra aquest efecte.

Circuit magnètic

El transvasament d’energia entre els circuits elèctrics del primari i el secundari del transformador es fa passant l’energia elèctrica del primari a energia magnètica i transformant-la posteriorment en energia elèctrica al circuit elèctric secundari.

El circuit magnètic és l’encarregat que la inducció magnètica sigui el més gran possible i que hi hagi un bon acoblament magnètic entre el bobinatge primari i el secundari.

El circuit magnètic està constituït per xapes de ferro aliat amb silici, aïllades entre elles, per facilitar l’establiment del camp magnètic i reduir les pèrdues al nucli magnètic.

L’aportació de silici a l’acer (aliatge denominat xapa magnètica) fa reduir les pèrdues d’histèresi i estabilitza la xapa, en el sentit d’evitar que s’incrementin les pèrdues degudes a l’exposició prolongada a la calor.

Aïllant als transformadors

Als primers transformadors es va utilitzar paper com a material aïllant, més tard es cobrien de vernís per totes dues cares i actualment es fa un tractament termoquímic superficial que proporciona un bon aïllament i ocupa molt poc espai.

La xapa magnètica és de gra orientat i laminada en fred, fet que li dóna unes propietats magnètiques molt favorables a la conducció de camps magnètics. El gruix de les xapes sol ser de 0,35 mm. Orientativament les pèrdues d’aquest tipus de xapa solen ser de 0,4 W/kg a 0,5 W/kg per a una inducció d’1 T.

Les xapes magnètiques estan elèctricament aïllades entre elles per limitar la magnitud dels circuits interns que es formen en estar a l’interior de camps magnètics.

Valors característics d’un transformador

Un transformador rep energia elèctrica d’un sistema d’entrada amb una tensió i la lliura a un sistema elèctric de sortida amb una tensió diferent. En aquest procés es manté el valor de la freqüència i la forma d’ona del corrent elèctric, excepte en la introducció de petites deformacions. Per tant, la tensió d’entrada U1N, la tensió de sortida U2N i la potència que és capaç de transmetre SN seran valors característics del transformador. Aquesta potència sempre es dóna en VA.

La màxima potència que és capaç de transmetre un transformador depèn de l’escalfament màxim a què pot arribar i, per tant, de la intensitat que passa pels seus bobinatges.

La potència nominal és el valor de la potència aparent S = V · I. Si la potència nominal d’un transformador estigués determinada pel valor de la potència activa en W, resultaria que per al mateix valor de la potència i la tensió nominals es podrien tenir diferents valors de la I, ja que P = V · I · cos φ i, per tant, I en aquest cas dependria de P, V i cos φ.

Exemple

Observant les especificacions d’un transformador monofàsic veiem que diu 1.500 VA amb una tensió al primari de 400 V. Què passaria si la potència nominal d’un transformador fos la potència activa en W?

Solució

En aquest hipotètic cas, el corrent al primari estaria determinat per:

La taula mostra l’evolució del corrent al primari si la potència nominal estigués expressada en W en comptes de VA. Com es pot comprovar, amb el mateix consum de potència activa, el corrent es dispara molt.

Taula Evolució del corrent considerant potència activa.
Potència nominal Activa [W] U1N [V] cosφ I1 [A]
1.500 400 1 3,75
1.500 400 0,75 5
1.500 400 0,50 7,5
1.500 400 0,25 15

Exemple

Observant les especificacions d’un transformador monofàsic veiem que diu 1.500 VA amb una tensió al primari de 400 V. Per què la potència nominal del transformador és la potència aparent en VA?

Solució

Perquè independentment del valor que prengui el factor de potència, el corrent és un valor màxim fix, ja que es calcula a partir de:

La taula mostra l’evolució del corrent al primari si la potència nominal està expressada en VA, com ha de ser. Com es pot comprovar, amb el mateix consum de potència activa, el corrent queda fixat independentment del factor de potència.

Taula Evolució del corrent considerant potència aparent.
Potència nominal [VA] U1N [V] cosφ I1 [A]
1.500 400 1 3,75
1.500 400 0,75 3,75
1.500 400 0,50 3,75
1.500 400 0,25 3,75

Aquesta transformació es fa amb valors molt alts de rendiment, o sigui, que la potència de sortida és aproximadament igual que la potència d’entrada i, per tant, en una primera aproximació podem dir que es compleixen les relacions següents:

això vol dir que:

i com aproximadament cos φ1 = cos φ2, tenim que:

i d’aquí es dedueix el paràmetre més important del transformador, que és la relació de transformació, i es representa per m:

Tots els paràmetres importants d’un transformador estan en la seva placa de característiques. És la primera font d’informació d’un tècnic.

En els transformadors de mesures l’exactitud en la relació de transformació és important. No tant el rendiment, perquè la potència transmesa només és la necessària per activar l’aparell de mesura.

En els transformadors de distribució són importants tant l’exactitud de la relació de transformació com el rendiment.

Els valors característics d’un transformador estan escrits en la seva placa de característiques i són els que es mostren a la taula.

Taula Informació de la placa de característiques d’un transformador
Valors característics Potència nominal Tensió del primari Tensió del secundari Freqüència
Símbol SN U1N U2N f
Unitat VA V V Hz

D’aquests s’en poden deduir altres, com les intensitats nominals i la relació de transformació:

Transformador monofàsic:

Transformador trifàsic:

Exemple

A la placa de característiques d’un transformador monofàsic es pot llegir:

  • U1N = 6.000 V
  • U2N = 230 V
  • SN = 24.000 VA
  • f = 50 Hz

Calculeu altres paràmetres del transformador.

Solució

En aquest cas, podem calcular:

Exemple

A la placa de característiques d’un transformador trifàsic es pot llegir:

  • U1N = 24.000 V
  • U2N = 400 V
  • SN = 72.000 VA
  • f = 50 Hz

Solució

En aquest cas, podem calcular:

Operacions per al càlcul d’un transformador

Els transformadors són màquines elèctriques amb un gran rendiment. Els transformadors de gran potència tenen rendiments de més del 95%, però en els de petita potència el rendiment pot baixar fins a valors del 60%. Tot i això, en una primera aproximació considerarem que tenen un rendiment del 100% i, per tant, que la potència que entra pel debanat primari és la mateixa que la que surt pel bobinatge secundari. Això simplifica bastant el procediment que se segueix per al càlcul d’un transformador monofàsic.

Càlcul de la secció del nucli

La secció del nucli es calcula amb:

en què:

  • An = àrea del nucli en cm2
  • SN = potència aparent en VA
  • a = coeficient que varia segons la qualitat de la xapa utilitzada (des de 0,7 per a xapes de molt bona qualitat fins a 1 per a xapes de qualitat baixa).

A partir de la secció del nucli i del gruix de cada xapa, trobarem el nombre de xapes que el formaran.

Càlcul del nombre d’espires

Si partim de la fórmula següent:

en què:

  • E = valor de la tensió del debanat en V
  • f1 = freqüència amb què es treballa, en Hz.
  • N = nombre d’espires del debanat
  • Φ = flux del transformador en webers

Podem aïllar la N:

Podem trobar el nombre d’espires de qualsevol bobinatge per unitat de tensió:

A partir d’aquest valor, si tenim un bobinatge de E1 V, podem trobar el nombre d’espires amb l’expressió següent:

El valor del flux Φ el trobem tenint en compte que Φ = B · An Wb, en què:

  • B = inducció magnètica en T
  • An = àrea del nucli en m2

Els valors més habituals per a B són des d’1 fins a 1,1. Com més gran sigui aquest coeficient, més saturat treballarà el nucli, i per tant, més pèrdues magnètiques es produiran.

Càlcul de la secció dels bobinatges

Partint de la potència assignada al transformador i la tensió de cada bobinatge, tenim:

  • Monofàsic:
  • Trifàsic:

Es poden trobar els corrents:

En monofàsic:

En trifàsic:

Un cop trobades les intensitats, dividint entre la densitat de corrent, trobem la secció dels conductors:

δ és la densitat de corrent en A/mm2.

Podem trobar δ a partir de la taula.

Taula Densitats de corrent
Potència assignada al transformador [VA] Entre 10 i 50 Entre 51 i 100 Entre 101 i 200 Entre 201 i 500 Entre 501 i 1.000 Entre 1.001 i 1.500
Densitat màxima δ [A/mm2] 4 3,5 3 2,5 2 1,5

Exemple de càlcul d’un transformador monofàsic

Suposeu que volem fer el càlcul d’un transformador monofàsic dels valors següents:

  • SN = 60 VA
  • E1 = 230 V
  • E2 = 48 V

Suposeu xapes de bona qualitat (a = 0,9) i un gruix de 35 mm i B = 1 de les dimensions següents (figura):

  • A = alçada = 0,35 mm = 0,035 cm
  • B = amplada = 20 mm = 2 cm

Figura Dimensions de les xapes d’un transformador

Solució

Càlcul de la secció del nucli:

Nombre de xapes:

La superfície de cada xapa per a la conducció del flux magnètic és:

Si en necessitem 6,97 cm2, el nombre de xapes serà de:

Per tant, hi posarem 100 xapes.

Càlcul del nombre d’espires:

Posarem 1.486 espires al primari i 310 espires al secundari.

Càlcul de la secció dels bobinatges:

Com SN = 60 VA, de la taula 2 agafarem δ = 4 A/mm2, i per tant:

Agafarem seccions de cable comercial per sobre de les calculades per a cada bobinatge.

Per al càlcul d’un transformador trifàsic se segueix el mateix procediment, tenint en compte la tensió a què està sotmès cada bobinatge segons si està connectat en estrella o en triangle.

Exemple de càlcul d’un transformador trifàsic

Suposeu que volem fer el càlcul d’un transformador monofàsic dels valors següents:

  • SN = 1.200 VA
  • E1 = 400 V
  • E2 = 230 V

El primari i el secundari, en triangle.

Suposeu xapes de bona qualitat (a = 0,9) i un gruix de 35 mm i B = 1 de les dimensions següents:

  • A = alçada = 0,35 mm = 0,035 cm
  • B = amplada = 60 mm = 6 cm

Solució

Consideració prèvia:

Ja que els bobinatges estan connectats en triangle, cada bobinatge estarà sotmès a 400 V en el primari i 230 V al secundari, i per tant, aquestes seran les tensions base del càlcul.

Càlcul de la secció del nucli:

Nombre de xapes:

La superfície de cada xapa per a la conducció del flux magnètic és:

Si en necessitem 31,17 cm2, el nombre de xapes serà:

Hi posarem 149 xapes.

Càlcul del nombre d’espires:

Posarem 578 espires al primari i 332 al secundari.

Càlcul de la secció dels bobinatges:

Com SN = 1.200 VA, de la taula 2 agafarem δ = 1,5 A/mm2, i per tant:

Agafarem seccions de cable comercial per sobre de les calculades per a cada bobinatge.

La taula mostra un resum dels càlculs per al transformador trifàsic de l’exercici.

Taula Càlculs del transformador trifàsic
Nucli Secció A 31,17 cm2
Nombre de xapes de
60 × 0,35 mm2
149 xapes
Bobinatge primari E1N 400 V
Nombre d’espires N1 578 espires
Secció del cable AP 1,154 mm2
Bobinatge secundari E2N 230 V
Nombre d’espires N2 311 espires
Secció del cable AS 2,0082 mm2

Construcció de transformadors

Per afrontar la construcció d’un transformador es parteix d’una aplicació per la qual necessitem un transformador, cosa que en fixarà les especificacions. Habitualment coneixereu la potència aparent del transformador i les tensions al primari i al secundari.

Càlculs

En primer lloc es fan els càlculs del nombre de xapes, la secció dels conductors primari i secundari i el nombre de voltes que s’han de fer per a cada bobinatge. Com a exemple tenim els càlculs del transformador monofàsic de la taula.

Taula Càlculs del transformador monofàsic
Nucli Secció A 6,97 cm2
Nombre de xapes de
60 × 0,35 mm2
100 xapes
Bobinatge primari E1N 230 V
Nombre d’espires N1 1.487 espires
Secció del cable AP 0,0562 mm2
Bobinatge secundari E2N 48 V
Nombre d’espires N2 311 espires
Secció del cable AS 0,3125 mm2

Un cop fets els càlculs del nucli i els bobinatges del transformador, hem d’aconseguir els materials necessaris i efectuar el muntatge del transformador.

Rodet per al bobinatge

Si apilem les xapes del transformador per formar el nucli, en podrem mesurar les dimensions, que han de ser, aproximadament:

  • Amplada = amplada de les xapes = 2 cm
  • Alçada = secció / amplada = 6,97 / 2 cm = 3,485 cm

En realitat l’alçada serà una mica més gran, ja que cada xapa porta un tractament superficial per aïllar-la elèctricament (figura), que fa que el gruix s’incrementi lleugerament (aquest increment pot ser d’un 10%).

A la figura podem veure les xapes apilades per formar el nucli del transformador.

Amb les dimensions del nucli hem de buscar un rodet de dimensions adients al nucli que disposem.

Figura Aïllant entre capes per a un transformador

Imatge cortesia de http://www.suesa.net/

Figura Xapes del circuit magnètic

Bobinatges primari i secundari

Sobre el rodet triat es comença a donar voltes amb el conductor, completant tot el rodet amb força proporcionada perquè el conductor quedi ben compactat, però sense que s’arribi a deteriorar l’aïllant del conductor. A les figures 18 i 19 hi podem veure un rodet i un transformador ja bobinats.

Acabada la primera capa, es posa un aïllant que la cobreixi tota i es comencen les voltes següents fins a aconseguir el nombre d’espires calculat.

Tot seguit es passen el principi i el final del conductor pels forats que té el rodet tot deixant-ne uns 10 cm aproximadament per poder-lo soldar als terminals del transformador. És convenient marcar-los com a PR1 i PR2 per no confondre’ls després amb els del secundari, que els podem marcar com a SC1 i SC2.

Figura Rodet amb bobinatge

Imatge: hackerfriendly a http://goo.gl/Nwl7F

Figura Transformador ja bobinat

Imatge cortesia de http://www.elementosmagneticos.com/

Es torna a posar aïllant (pot ser paper cartró) i es fa el mateix amb el segon bobinatge i amb els següents si ha de tenir més secundaris.

Un cop acabats els bobinatges, es cobreix un altre cop amb cartró, sobre el qual podem escriure, amb retolador permanent, les característiques del transformador.

Formació del nucli

Al voltant del rodet amb els bobinatges es posen les xapes del nucli. En general hi ha dues maneres de posar les xapes:

  • En topall: es posen totes les xapes de la forma E juntes, i després totes les de la forma I a sobre, de manera que per mantenir-se unides s’han de soldar (figura).

Figura Muntatge de les xapes en topall

  • Solapades: en aquest cas es posen les xapes de forma E i de la forma I intercalades, de manera que passant un cargol i collant-les queden totes unides (figura). Un cop posades totes les xapes, es fixen amb cargols i femelles.

Figura Muntatge de les xapes solapades

A continuació se solden els terminals dels bobinatges als terminals del transformador, subjectats al rodet.

Comprovacions en els bobinatges

Un cop construït el transformador s’han de fer dues comprovacions:

  1. Continuïtat dels bobinatges: es mira amb un òhmmetre que els bobinatges tinguin continuïtat. Això es veurà perquè la resistència entre els terminals de cada bobinatge ha de ser molt baixa si tot és correcte.
  2. Aïllament: amb l’ajut d’un megaòhmmetre es mesura l’aïllament entre els bobinatges (entre primari i secundari), i entre cada un d’ells i el nucli. La resistència mínima de l’aïllament ha de ser de 0,5 MΩ segons l’ITC BT 019.

Envernissat del transformador

ITC-BT 48

Els transformadors que puguin estar a l’abast de persones no especialitzades estaran construïts o situats de manera que els seus enrotllaments i elements sota tensió, si aquesta és superior a 50 V, siguin inaccessibles.

Al final del procés s’envernissa tot el transformador i s’asseca a l’aire o en un forn a la temperatura adient. El procediment depèn de la disponibilitat de forn i del tipus de vernís utilitzat. Quan ja s’hagi assecat, es munta la carcassa exterior, si en té, tenint en compte que els cargols que la subjecten al nucli han d’anar aïllats amb un tub. És a dir, que la carcassa exterior ha d’estar aïllada del nucli del transformador. Respecte a la utilització de la carcassa, s’ha de tenir en compte el que indica el Reglament de baixa tensió a la ITC BT 48.

Anar a la pàgina anterior:
Referències
Anar a la pàgina següent:
Activitats