Montaigne, Michel Eyquem

Web Imatges Grups Directori

 

Montaigne, Michel Eyquem (senyor) de HIST. (1533-1592) `montaign.wav', `play"]

Filòsof escèptic francès, nascut al castell de Montaigne, Périgord. El seu pare va voler donar-li una exquisida educació i va impedir que, fins als sis anys, conegués una altra llengua que el llatí. Va estudiar a les universitats de Toulouse i Bordeus, va ser un gran coneixedor de la literatura humanista de la seva època, i va participar en la vida política del seu temps com a membre del parlament de la ciutat de Bordeus i fins i tot com a alcalde durant quatre anys. Després d'un viatge a Itàlia, es va retirar al seu castell entregat a la lectura i a la correcció de les seves obres.

La seva obra més coneguda i més influent són els tres volums d'Éssais [Assajos], publicats entre 1580 i 1588, sent d'ells el fonamental el denominat Apologia de Ramon Sibiuda, que va escriure després d'haver llegit les recentment publicades obres de Sext Empíric i haver traduït i comentat la Theología naturalis sive líber creaturarum (Teologia natural o llibre de les criatures) del metge i filòsof català (conegut com Sabunde, Sebonde, Sebond o Sibiuda), que afirmava que l'home pot conèixer per la raó natural totes les veritats religioses. Montaigne sosté decididament la total incapacitat de l'home per conèixer amb certesa i, enfront de l'optimisme renaixentista, s'adhereix a posicions pròpies de l’estoïcisme, l'epicureisme i el pirronisme, sobretot. Adopta com a lema de la seva vida, Que sais-je [Què sé jo?], a saber, l'actitud escèptica del savi que dubte de tot i és conscient de les seves limitacions en el conèixer. L'influx de les obres de Montaigne va ser considerable entre els anomenats llibertins, i molts autors del s. XVII, entre ells Bacon, Mersenne, Gassendi i Pascal i, sobretot, Descartes, que segurament va tenir present l'escepticisme de Montaigne en la seva recerca d'un criteri de veritat.

 

Obres principals

Oeuvres complètes, ed. por A. Thibaudet y M. Rat, Gallimard-La Pléiade París 1962.

Traduccions al castellà:

Ensayos, 2 vols., Aguilar, Madrid 1962; 3 vols., Orbis, Barcelona 1985; Cátedra, Madrid 1987.

Traduccions al català:

Apologia de Ramon Sibiuda, Laia, Barcelona 1982.

 

 

 


Licencia de Creative Commons
Aquesta obra està sota una llicència de Creative Commons. FiloXarxa 2004 Conceptes i textos filosòfics Jordi Cortés Morató i Antoni Martínez Riu. Construcció i disseny de la web i traducció de textos al català: Jordi Cortés Morató