aïllament m Capa de plàstic que cobreix l’ànima del cable i que s’encarrega del confinament dels camps elèctrics i magnètics que circulen pel cable.
aïllant m Cos la conductivitat del qual és nul·la o molt feble.
alimentador m Aparell destinat a subministrar regularment impulsos de tensió a la tanca a la qual està connectat.
amperímetre de pinça m Mesura indirecta del corrent que circula per un conductor a partir del camp magnètic. Rep el nom de pinça perquè consta d’un sensor en forma de pinça, que s’obre i abraça el cable del qual volem mesurar el corrent.
analògic -a adj Dit del senyal generat per algun fenomen electromagnètic continu en el temps i que podem aprofitar per mesurar qualsevol magnitud física. Una variació en la magnitud a mesurar provoca una variació en el senyal.
ànima f Part central dels cables formada pel material metàl·lic conductor encarregat de la transmissió de l’energia elèctrica.
armadura f Element físic mínim que serveix de suport i delimita el volum del llum contenint tots els seus elements. sin. carcassa.
arrencada pesada f Arrencada que a causa de la càrrega que arrossega el motor dura més de deu o quinze segons.
autotransformador m Transformador que te un únic debanatge per a alta i baixa tensió.
bobina f Vegeu inductor.
BS f Normes britàniques.
cable m Conjunt constituït per un o més conductors aïllats. Pot tenir, a més, un o més conductors no aïllats.
caixa general de protecció f Caixa que serveix d’unió entre la presa i la línia repartidora. Conté els fusibles que protegeixen aquesta última. sigla CGP
camp de caravanes m Parcel·la de terreny per ser ocupada per un tenda o una caravana.
caravana f Allotjament per a la utilització temporal o estacional que pot satisfer les exigències de construcció i ús de vehicles de carretera.
carcassa f Vegeu armadura.
CEE f Abreviatura de Comunitat Econòmica Europea. Organització Internacional creada pel tractat de Roma (1957) amb la finalitat de crear un mercat comú a tot Europa.
CGP f Vegeu caixa general de protecció.
classe 0 f Aïllament normal sense presa de terra.
classe 1 f Aïllament normal amb presa de terra.
classe 2 f Aïllament doble sense presa de terra.
classe 3 f Llum o altres receptors per connectar a circuits de molt baixa tensió, sense circuits interns o externs que operin a diferents tensions.
cobertura f Capa de plàstic que cobreix l’aïllament i que s’encarrega de la protecció de cable enfront les diferents condicions ambientals com l’aigua, la humitat, la temperatura o la pols.
comptador m Aparell encarregat de mesurar l’energia elèctrica consumida en kilowatts hora.
condensador elèctric m Dispositiu que emmagatzema energia en el camp elèctric que s’estableix entre un parell de conductors que estan carregats però amb càrregues elèctriques oposades. La seva capacitat es mesura en farads (F). Estan presents en els circuit d’engegada de làmpades de descàrrega. Són útils per compensar el factor de potència dels receptors inductius.
conductor nu m Conductor sense aïllament, el metall és totalment accessible.
contacte directe m Contacte de persones o animals amb parts actives de materials o equips.
contacte indirecte m Contacte de persones o animals amb parts que s’han posat sota tensió com a resultat d’una fallada d’aïllament.
corrent d’engegada m Corrent que necessita un motor aturat per posar-se en marxa, quan la velocitat del motor augmenta el corrent disminueix fins al seu valor nominal.
corrent de disparament m Intensitat del corrent amb què l’interruptor actua en un temps definit.
corrent màxim admissible m Corrent màxim que un conductor pot conduir sense ser causa de danys al conductor o l’aïllament.
corrent nominal m Corrent permanent d’un receptor que no provoca cap tipus de sobrecàrrega.
curtcircuit m Contacte entre dos conductors en tensió per una impedància inapreciable.
difusor m Element de tancament o recobriment del llum en la direcció de la radiació lluminosa.
digital adj Dit de la representació d’una magnitud en forma de nombres. El valor analògic real es representa amb esglaons de valors fixats prèviament
doble aïllament m Aïllament que comprèn, alhora, un aïllament principal i un de suplementari.
eficiència energètica f Relació entre l’energia consumida i el treball fet, en el cas de la il·luminació, és la quantitat de llum obtinguda respecte a la potència elèctrica consumida.
eficiència lluminosa f Vegeu rendiment lluminós.
embòlia gasosa f Embòlia produïda per una electròlisi a la sang que fa que hi apareguin bombolles de gas. Aquesta electròlisi la pot provocar una intensitat alta en corrent continu durant molt temps
engegador m Aparell que genera la tensió necessària per encendre làmpades de descàrrega.
engegador de motor m Combinació de tots els aparells necessaris per a la posada en marxa i parada d’un motor.
engegador en estrella-triangle m Engegador de motor en què l’arrencada s’inicia amb la connexió en estrella i després d’un temps passa a triangle. Limita així la intensitat a 1/3.
engegador suau m Engegador electrònic que dóna la tensió de mica en mica per tenir una arrencada sense sobreintensitats.
EPI m Equip de protecció individual. Exemples: casc aïllant, guants aïllants, guants ignífugs, guants de protecció mecànica, calçat de seguretat, cinturó de seguretat, eines aïllades, roba de feina, pantalla facial i ulleres inactíniques.
equip auxiliar m Element necessari per a l’arrencada i funcionament d’alguns tipus de làmpades. Exemple: transformador o font d’alimentació electrònica, estabilitzadors, condensadors i conjunts electrònics d’encesa i control.
estabilitzador m Equip que serveix per mantenir un flux de corrent estable en llums de descàrrega de gas. sin. reactància
estand m Àrea o estructura temporal utilitzada per a presentacions, màrqueting, vendes, lleure, etc.
exposició f Esdeveniment destinat a l’exposició i venda de productes que pot tenir lloc en un emplaçament adequat.
factor de simultaneïtat m Relació entre les potències de tots els consumidors que estan en servei al mateix temps i les potències nominals de tots els consumidors connectats.
fase f Conductor que connecta amb la font o el consumidor i que no parteix del punt central o estrella.
fdp m Factor de potència, relació entre la potència activa i l’aparent en xarxes monofàsiques i trifàsiques.
fibril·lació ventricular f Trastorn del ritme cardíac que presenta un ritme ventricular ràpid (> 250 batecs per minut), irregular, de morfologia caòtica i que porta irremeiablement a la pèrdua total de la contracció cardíaca, amb una falta total del bombament sanguini i, per tant, a la mort del pacient.
filtre m Element que, amb possible combinació amb els difusors, serveix per potenciar o reduir determinades característiques de la radiació lluminosa.
fluorescent m Llum fluorescent, làmpada de descàrrega o làmpada de llum freda. Està format per un tub de vidre fi revestit interiorment amb fòsfor i altres elements que emeten llum en rebre una radiació ultraviolada. La fluorescència és l’emissió de radiació per àtoms o molècules que han estat excitats per absorció de fotons.
flux lumínic m Mesura de la potència lluminosa percebuda. La seva unitat de mesura és el lumen (lm).
font d’alimentació f Unitat funcional que proporciona l’energia elèctrica a un receptor.
IEC f International Electrotechnical Commission.
IEEE m Institute of Electrical and Electronics Engineers.
il·luminància f Vegeu nivell d’il·luminació.
incandescència f Emissió de llum per raó de l’escalfor. Tot cos escalfat suficientment emet radiació electromagnètica en l’espectre visible (a partir d’una certa temperatura).
inductància f Vegeu inductor.
inductor m Component electrònic passiu dels circuits elèctrics que, a causa del fenomen de l’autoinducció, emmagatzema energia en forma de camp magnètic creat pel pas del corrent elèctric. La capacitat d’un inductor d’emmagatzemar energia es mesura per la seva inductància, que s’expressa en henrys (simbolitzat H). És present en els circuits d’arrencada de làmpades de descàrrega. sin. bobina i inductància
instal·lació elèctrica temporal f Instal·lació elèctrica destinada a ser muntada i desmuntada al mateix temps que l’exposició, mostra, estand, etc.
instal·lació provisional d’obra f Instal·lació elèctrica destinada a ser muntada i desmuntada al mateix temps que els treballs de reparació, modificació, extensió o demolició d’edificis existents.
instal·lació d’enllumenat exterior f Instal·lació destinada (segons ITC-BT-09) a il·luminar zones de domini public o privat, com autopistes, carreteres, carrers, places, parcs, jardins, passos elevats o inferiors per a vehicles o persones, camins, etc. També s’inclouen instal·lacions d’enllumenat de cabines telefòniques, anuncis publicitaris, mobiliari urbà, monuments i afins, i els receptors connectats a l’enllumenat exterior.
IP-IK m Índex dels graus de protecció contra l’entrada d’elements sòlids, líquids i xocs en envoltants.
ISO m International Organization for Standardization.
ITC f Instrucció tècnica complementària.
LED m Dispositiu semiconductor que emet llum d’espectre reduït quan se’n polaritza de manera directa la unió PN i és travessat per corrent elèctric. El color depèn del material semiconductor emprat en la construcció del díode, i pot variar des de l’ultraviolat, passant per l’espectre de llum visible, fins a l’infraroig.
Llei de prevenció de riscos laborals f Llei de novembre de 1995 que té com a objectiu principal promoure la seguretat i la salut dels treballadors.
llum mescla m Combinació d’un llum de mercuri a alta pressió amb un llum incandescent i , habitualment, un recobriment fosforescent. Aquests llums ofereixen una bona reproducció del color.
local a temperatura elevada m Local on la temperatura pot passar freqüentment de 40 ºC o està permanentment per sobre de 35 ºC.
local a temperatura molt baixa m Local on es poden presentar i mantenir temperatures inferiors a -20 ºC.
local amb característiques especials m Local amb unes determinades característiques especials on és necessari mantenir instal·lacions elèctriques en circumstàncies diferents a les que es poden estimar com de risc normal per la utilització de l’energia elèctrica en baixa tensió.
local amb risc de corrosió m Local on hi ha gasos o vapors que poden atacar els materials elèctrics utilitzats en la instal·lació.
local humit m Local on es manifesta de manera esporàdica o permanentment condensació al sostre i a les parets, taques salines o floridura, encara que no hi apareguin gotes d’aigua
local moll m Local on el sostre i les parets poden estar impregnats d’humitat i on apareixen, encara que sigui temporalment, llot o gotes gruixudes d’aigua a causa de la condensació.
lumen a la pupil·la m Lumen per watt. Un llum de sodi d’alta pressió pot tenir una eficiència de 140 lumen/watt en front de 110 lumen/watt en el cas de LED. Però si tenim en compte una escala corregida en què es compta amb la sensibilitat de l’ull humà, que anomenem lumen/watt (lúmens de pupil·la/watt) tindrem 90 lumen/watt per al vapor de sodi i 210 lumen/watt per al LED.
luxímetre m Instrument de mesura que permet mesurar simplement i ràpidament el nivel d’il·luminació real i no subjectiva d’un ambient. La unitat de mesura és el lux (lx).
manteniment correctiu m Manteniment que consisteix en la reparació dels equips i les instal·lacions que hi ha a les infraestructures per garantir que les avaries es resolen en el temps i de la manera previstos. Aquí incloem la reparació d’avaries.
manteniment preventiu m Manteniment que consisteix en accions planificades sobre les infraestructures que permeten disminuir l’impacte de les avaries i garantir-ne la màxima disponibilitat.
mesurador d’aïllament i terra m Aparell per determinar la resistència d’una posada a terra i la impedància d’aïllament entre dos potencials.
mostra f Presentació o espectacle fet en qualsevol emplaçament apropiat.
multímetre m Instrument de mesura electrònic que mesura magnituds elèctriques, tant actives (corrents, potencials, etc.) com passives (resistències, capacitats, etc.).
multímetre analògic m Instrument que mesura una magnitud i que la representa amb un dial graduat i una agulla.
multímetre digital m Instrument que representa la magnitud com un valor numèric en un display.
neutre m Conductor connectat amb el centre o punt d’estrella de la xarxa.
nivell d’il·luminació m Flux lluminós rebut per una superfície. La seva unitat es el lux (lm/m2). sin. il·luminància
OIT f Organització Internacional del Treball. Es va crear el 1919 com a part del tractat de Versalles, que va acabar amb la Primera Guerra Mundial, i va reflectir la convicció que la justícia social és essencial per aconseguir una pau universal i permanent.
parc d’atraccions m Lloc o àrea on s’inclouen barraques de fira, atraccions, etc.
parc de caravanes m Àrea de terreny que conté dos o més camps de caravanes.
part activa f Part conductora d’un aparell elèctric que en condicions normals de servei està en tensió. El neutre també es part activa, el PE no es part activa.
PCB/PCT m Policlorobifenil i policloroterfenil respectivament. Són compostos orgànics policlorats que es feien servir com a refrigerant en equips elèctrics. La seva utilització es va prohibir l’any 1985.
PE m Conductor utilitzat per a la protecció contra contactes indirectes, per interconnectar les carcasses i el terra.
pediluvi m Bany de peus.
polímetre m Multímetre.
port marí m Qualsevol moll escullera o pontó flotant apropiat per a l’ancoratge o l’amarratge de vaixells d’esbarjo.
potència activa f Part de la potència que es transforma en un altre tipus d’energia.
potència aparent f Potència que demana la xarxa per a una càrrega; és la composta per l’activa i la reactiva.
potència de càlcul f Suma de les potències del receptors després d’aplicar els factors de correcció i simultaneïtat.
potència instal·lada f Suma de la potència nominal de tots els receptors de la instal·lació.
potència màxima admissible f Potència que pot suportar la instal·lació i que està determinada pel valor de l’IGA.
potència reactiva f Part de la potència que no es pot convertir en un altre tipus d’energia. És conseqüència d’un desfasament entre corrent i tensió.
presa de terra f Elèctrode o conjunt d’elèctrodes, amb contacte amb el terra i que n’assegura la connexió elèctrica.
QPMC m Vegeu quadre de protecció, mesura i control.
quadre de protecció, mesura i control m Punt on hi ha el comptador i les proteccions imposat per la companyia i, segregat, hi ha un altre apartat amb els comandaments de control (temporitzadors, etc.). sigla QPMC
reactància f Vegeu estabilitzador.
REBT m Reglament electrotècnic per a baixa tensió.
receptor m Aparell o màquina elèctrica que utilitza l’energia elèctrica per a una finalitat determinada.
receptor capacitiu m Consumidor d’energia elèctrica que origina un avanç entre el corrent i la tensió.
receptor inductiu m Consumidor d’energia elèctrica que origina un retard entre el corrent i la tensió.
receptor òhmic m Consumidor d’energia elèctrica només resistiu que no origina desfasament entre tensió i corrent.
reflector m Superfície determinada a l’interior del llum que modela la forma i direcció del flux del llum.
rendiment lluminós m Quocient entre el flux lumínic produït i la potència elèctrica consumida. La unitat és el lumen per watt (lm/W). sin. eficiència lluminosa
residu m Substància o objecte el posseïdor del qual rebutgi o tingui la intenció o l’obligació de desprendre-se’n.
risc elèctric m Risc originat per l’energia elèctrica. Dins d’aquesta definició s’inclouen el contacte elèctric directe i indirecte, les cremades per contacte o per arc elèctric, els cops i les caigudes com a conseqüència de contacte o arc elèctric, i els incendis i les explosions originats per l’electricitat.
RMS m Vegeu root mean square.
root mean square m Valor eficaç o arrel quadrada del valors mitjans quadràtics. sigla RMS
salut f Benestar al qual s’arriba, segons l’Organització Mundial de la Salut, amb l’equilibri físic, psíquic i social de la persona i no sols la manca d’un mal.
SIG m Sistema integrat de gestió. Els productors que tenen l’obligació de tractar els residus de les seves vendes es poden agrupar en els sistemes integrats de gestió, que han de ser autoritzats per les comunitats autònomes. Amb aquests gestionen la recollida de residus un cop acabada la vida útil dels seus productes.
tanca elèctrica f Barrera que comprèn un o més conductors formats per fils metàl·lics, barrots o filats.
transformador m Màquina elèctrica estàtica que permet convertir els valors de tensió i d’intensitat de corrent subministrat a valors de tensió i intensitat de corrent diferents però de la mateixa freqüència.
TT m Sistema de xarxa en què la instal·lació i el transformador estan connectats a terra.
TUV m Institut de certificador de qualitat alemany.
UL m Underwriters Laboratories (normativa dels Estats Units).
UNE f Norma espanyola.
vaixell d’esbarjo m Unitat flotant utilitzada exclusivament per als esports i el lleure, com ara vaixells, iots, cases flotants, etc.
vapor de mercuri d’alta pressió m Llum els models més habituals del qual tenen una tensió d’encesa entre 150 V i 180 V que permet connectar-los a la xarxa de 230 V sense necessitat d’elements auxiliars. La llum té d’un to violeta a un blanc blavós.
vapor de sodi d’alta pressió m Component de llums que tenen una distribució espectral que inclou gairebé tot l’espectre visible i proporcionen una llum blanca daurada molt més agradable que la que proporcionen els llums de baixa pressió.
vapor de sodi de baixa pressió m Llum en què la descàrrega elèctrica en un tub amb vapor de sodi a baixa pressió produeix una radiació monocromàtica característica. La radiació emesa, de color groc, està molt propera al màxim de sensibilitat de l’ull humà (555 nm). La seva vida és molt baixa i la seva vida útil és d’entre 6.000 i 8.000 hores.
VDE m Verband Deutscher Elektrotechiker (Institut d’Enginyers Elèctrics d’Alemanya).
xarxa aèria f Connexió elèctrica que transcorre entre pals o amb fixacions per les façanes.
xarxa subterrània f Connexió elèctrica que transcorre en una rasa sota terra.
xarxa de control i auxiliar f Connexió elèctrica per alimentar o portar els senyals de comandament i control d’enllumenat.