555 m Circuit integrat molt estable i de gran precisió, que pot funcionar com a oscil·lador, temporitzador i oscil·lador controlat per tensió (VCO).
ADC m Vegeu convertidor analògic-digital.
àlgebra de Boole f Conjunt d’elements que poden prendre dos valors diferenciats, anomenats 0 i 1, i que es troben relacionats per dues operacions binàries anomenades suma (+) i producte (·).
alta impedància f Estat d’un circuit triestat en el qual la sortida es desconnecta de la resta del circuit (high-Z).
amperímetre m Aparell que mesura corrent elèctric.
amplada de banda f Marge de freqüències en el qual un dispositiu pot treballar (sigla BW).
amplificador m Dispositiu format per dos terminals d’entrada i dos terminals de sortida. A l’entrada s’aplica un senyal amb una amplitud petita i als terminals de sortida s’obté un senyal de les mateixes característiques però amb una amplitud més gran.
amplificador operacional m Circuit integrat analògic. La seva característica principal és que proporciona un guany de tensió elevat. És un element utilitzat en múltiples aplicacions. L’AO té dues entrades i una sortida (Vo), l’entrada inversora es representa amb el signe menys (–) i l’entrada no inversora es representa amb el signe més (+).
analògic-a adj Que és continu o pren valors continus. Referit a un sistema en el qual els senyals adquireixen valors diferents, en oposició als sistemes digitals.
AO m Vegeu amplificador operacional.
biestable adj Circuit digital que pot tenir dos estats estables a la seva sortida denominats set (activació) i reset (desactivació), en els quals es pot mantenir indefinidament.
bit m Unitat d’informació digital o sistema binari. Pot representar únicament dos estats possibles: 0/1, activat/desactivat o nivell alt/baix.
bobina f Component format per espires de fil de coure enrotllades en espiral. La bobina, per la seva forma, emmagatzema energia en forma de camp magnètic.
branca f Part del circuit compresa entre dos nusos.
BW f Vegeu amplada de banda.
byte m Conjunt de vuit bits tractats com una unitat.
circuit de corrent continu m Circuit on la font d’energia és una font de tensió contínua o una font de corrent continu.
codi alfanumèric m Codi que permet representar informació numèrica, alfabètica i signes especials utilitzats com a control.
codi ASCII m Codi alfanumèric definit com a estàndard.
codi BCD m Codi decimal codificat en binari. Permet una conversió ràpida del sistema decimal al binari i a l’inrevés.
codificador m Sistema combinacional que permet introduir una informació decimal i a la sortida apareix la combinació binària corresponent.
comparador m Sistema combinacional que permet detectar si dues combinacions binàries són iguals o no, i en aquest últim cas quina és major.
comptador m Circuit format per flip-flops que té una entrada d’impulsos –anomenada entrada de rellotge o CLK– i un nombre de sortides n que representen, en cada moment, el nombre d’impulsos que arriben a l’entrada de rellotge en codi binari.
condensador m Dispositiu que emmagatzema energia i forma un camp elèctric.
convertidor analògic-digital m Dispositiu electrònic utilitzat per convertir un senyal analògic a format digital.
convertidor digital-analògic m Dispositiu electrònic utilitzat per convertir una entrada digital en un senyal analògic.
DAC m Vegeu convertidor digital-analògic.
datasheet m Full de característiques tècniques dels components electrònics que editen i difonen els fabricants. Normalment estan disponibles en les pàgines web dels fabricants en format
PDF.
descodificador m Sistema combinacional que permet traduir una combinació binària (generalment, BCD) en una sortida de tipus decimal.
desmultiplexor m Sistema combinacional amb una entrada d’informació i m sortides, controlades per n entrades de selecció. Convertidor d’informació en sèrie a paral·lela. Utilitzat en combinació amb un multiplexor es poden enviar diferents comunicacions utilitzant un sol conductor.
diac m Element semiconductor simètric utilitzat per fer circuits de comandament de tiristor i triac.
digital adj Relacionat amb els bits o amb quantitats discretes; que té un conjunt de valors discrets.
díode m Component electrònic semiconductor. Té dos terminals: l’ànode (A) i el càtode (K).
díode emissor de llum m Component optoelectrònic que es comporta exactament igual que un díode, però amb la particularitat que quan es polaritza en directe emet llum monocromàtica.
díode Zener m Element electrònic bàsic, que en sentit directe es comporta com un díode normal. Però al contrari del díode, quan es polaritza en sentit invers (indirecte), també condueix mantenint als seus extrems una tensió constant fins i tot si varia el corrent invers que el travessa.
display m Vegeu visualitzador.
divisor de corrent m Circuit format per resistències en paral·lel que permet dividir el corrent d’entrada en fraccions determinades.
divisor de tensió m Circuit format per resistències en sèrie que dóna a la seva sortida una part de la tensió que s’aplica a la seva entrada.
estabilitzador m Últim bloc de la FA. La seva funció és eliminar les fluctuacions de la tensió de sortida.
filtre m En fonts d’alimentació, circuits utilitzats per reduir la tensió d’arrissament i augmentar el valor mitjà de l’ona rectificada. En amplificació s’utilitza per discriminar senyals i amplificar així els senyals desitjats.
flanc m Transició d’un senyal digital de 0 a 1 o d’1 a 0. Si la transició és de 0 a 1 es diu flanc positiu. Si la transició és d’1 a 0 es diu flanc negatiu.
flip-flop m Biestable que canvia l’estat de la seva sortida en funció de les seves entrades, de l’estat previ de la sortida i del senyal d’entrada de rellotge.
font d’alimentació f Aparell encarregat de transformar la tensió alterna de la xarxa elèctrica en una tensió contínua.
freqüència f Nombre de vegades que es repeteix un cicle d’una ona en un senyal.
generador de funcions m Aparell que subministra a la sortida un senyal altern i que disposa d’un marge ampli de freqüències.
guany m Relació entre el valor de la magnitud obtinguda a la sortida de l’amplificador i el de l’entrada.
high-Z Vegeu alta impedància.
impedància f Oposició que presenta un circuit al pas del corrent altern.
latch m Biestable que canvia l’estat de la seva sortida en funció de les seves entrades i de l’estat previ de la sortida, però que no disposa d’entrada de rellotge.
LED m Vegeu díode emissor de llum.
less significant bit m El bit menys significant, el de pes més petit d’un conjunt de bits.
malla f Qualsevol circuit de conductors tancat que podem recórrer si partim d’un punt i hi tornem sense passar dues vegades per un mateix punt.
memòria RAM f Tipus de memòria semiconductora de lectura i escriptura.
microprocessador m Circuit integrat digital que pot ser programat mitjançant una sèrie d’instruccions per dur a terme funcions específiques sobre les dades.
mòdul d’un comptador m Nombre de combinacions diferents que té un comptador a la seva sortida.
most significant bit m El bit més significant, el de més pes d’un conjunt de bits.
multiplexor m Sistema combinacional amb m entrades d’informació, controlades per n entrades de selecció, i una sola sortida. Convertidor d’informació paral·lela a informació en sèrie. Utilitzat en combinació amb un desmultiplexor, es poden enviar diferents comunicacions utilitzant un sol conductor.
multivibrador biestable m Circuit on la sortida pot tenir dos estats o situacions estables. Normalment disposa de dues sortides i d’una o dues entrades de control. Les entrades de control s’utilitzen per commutar o canviar d’estat les sortides del circuit biestable. Les sortides s’anomenen Q i Q’,i Q’ és el contrari de la Q, és a dir, les sortides són complementàries.
multivibrador monoestable m Circuit on la sortida té dos valors o estats possibles, un és estable i l’altre inestable. Els monoestables són circuits que només tenen una entrada de control. Aquesta s’utilitza per canviar de l’estat estable a l’estat inestable introduint un petit impuls. Passat un cert temps, l’estat inestable torna a l’estat estable automàticament sense necessitat de cap impuls extern al circuit.
nus m Punt d’un circuit on es connecten tres o més conductors.
òhmmetre m Aparell per mesurar la resistència elèctrica d’un circuit.
oscil·loscopi m Aparell per mesurar i visualitzar senyals.
període m Temps que abasta una ona completa de senyal altern.
polímetre m Aparell de mesura que pot mesurar diferents magnituds elèctriques.
pols de rellotge m Senyal del rellotge format per un flanc positiu seguit per un flanc negatiu del senyal de rellotge.
potenciòmetre m Resistència el valor de la qual podem variar manualment.
push-pull m Circuit de font commutada amb aïllament per a potencies mitjanes amb millors rendiments.
reactància capacitiva f Oposició que presenta al pas del corrent altern un condensador.
reactància inductiva f Oposició que presenta al pas del corrent altern una bobina.
rectificador m Bloc de la font d’alimentació format únicament per díodes.
rectificador amb pont de díodes m Rectificador de doble ona format per quatre díodes.
rectificador amb presa mitjana m Rectificador de doble ona format per dos díodes que utilitza un transformador de presa mitjana.
rectificador controlat de silici m Vegeu tiristor.
registre de desplaçament m Sistema digital seqüencial, format per biestables, que s’utilitza per emmagatzemar i transferir dades digitals.
regulador m Circuit format per un nombre elevat de components integrats dins d’un únic encapsulat. És capaç de proporcionar una tensió constant a la sortida.
rellotge m Senyal de temporització bàsic d’un sistema digital.
reòstat m Resistència variable en què un dels terminals extrems està elèctricament anul·lat. Sol ser de gran potència, és a dir, hi poden circular corrents grans.
reset m Estat lògic a nivell baix de la sortida Q d’un biestable.
resistència f Component electrònic que dificulta el pas del corrent elèctric. Utilitzat per reduir nivells de tensió i establir limitacions de corrent.
SCR m Vegeu tiristor.
SET m Estat lògic a nivell alt de la sortida Q d’un biestable.
síncron-a adj Es diu que un circuit digital és síncron quan les seves sortides canvien d’estat únicament en un instant específic d’una entrada de sincronització denominada rellotge (CLK).
sistema combinacional m Sistema en el qual, per a cada instant, l’estat lògic de les seves sortides depèn únicament de l’estat de les seves entrades. No intervé la variable temps.
sistema digital seqüencial m Sistema electrònic digital en el qual els valors dels senyals de sortida no depenen tan sols dels valors dels senyals d’entrada, sinó també dels valors que les mateixes sortides tenien anteriorment.
sistema seqüencial asíncron m Sistema en el qual les variables d’entrada actuen de manera directa en el sistema.
taula de Karnaugh f Sistema gràfic de simplificació de funcions lògiques.
tensió d’arrissament f Fluctuació/oscil·lació petita que experimenta el senyal continu d’una FA.
tiristor m Dispositiu semiconductor de control de potència que condueix en un sol sentit.
transformador m Dispositiu que s’encarrega de transformar el voltatge de corrent altern que té a l’entrada en un altre valor diferent a la sortida.
transistor bipolar m Component semiconductor format per la unió de tres cristalls de silici contaminats amb algun tipus d’impuresa. L’ordre de col·locació dels cristalls dóna lloc als dos tipus de transistors: els NPN i els PNP. Tots dos tipus de transistors tenen tres terminals connectats internament a cada cristall. El nom d’aquests terminals és base (b), col·lector © i emissor(e).
transistor d’efecte de camp m Transistor que, quan funciona com a amplificador, proporciona un corrent de sortida que és proporcional a la tensió aplicada a la seva entrada. El seu funcionament és millor que el del transistor bipolar.
triac m Dispositiu semiconductor de control de potència que condueix en els dos sentits.
triestat adj Tipus de sortida d’un circuit lògic que té tres estats: nivell baix, nivell alt i high-Z.
valor eficaç m Valor d’un corrent continu que produeix la mateixa calor en passar per una resistència (i.e. s’hi dissipa la mateixa potència).
valor instantani m Valor que pren el senyal en un moment donat.
valor màxim m Valor màxim que pren el senyal en un moment donat.
valor mitjà m Mitjana aritmètica de tots els valors instantanis compresos en un interval determinat.
visualitzador m Component electrònic format per set díodes LED que permeten la representació de nombres en un format de set segments.
volatilitat f Pèrdua de la informació que conté una memòria en cas d’absència d’alimentació elèctrica.
voltímetre m Aparell que només mesura la tensió.