Aigües amunt Un element es diu que està aigües amunt sobre un segon element si la seva situació a la xarxa és més propera al centre de distribució.
Aigües avall Un element es diu que està aigües amunt sobre un segon element si la seva situació a la xarxa és més allunyada al centre de distribució.
Aïllament m El nivell d’aïllament corresponent del cablejat de la xarxa subterrània de distribució de baixa tensió serà de 0,6 /1 kV. El material d’aïllament serà polietilè reticulat químicament (XLPE).
Aïllament funcional f Aïllament necessari per garantir el funcionament normal i la protecció fonamental contra els xocs elèctrics.
Aïllant m Substància o cos la conductivitat del qual és nul·la o, a la pràctica, molt feble.
Alta sensibilitat f Els interruptors diferencials es consideren d’alta sensibilitat quena el valor del corrent de defecte detectat és igual o inferior a 30 mA. * Apuntalament. Fortificació per contenció de terres, realitzades generalment amb fustes.
Aparellatge f Equip, aparell o material previst per ser connectat a un circuit elèctric amb la finalitat d’assegurar una o diverses de les funcions següents: protecció, control, seccionament, connexió.
Armari de distribució i derivació urbana m Proveït d’una entrada i fins a tres sortides. S’empra per a efectuar derivacions importants de la xarxa principal de baixa tensió, constituint punts de repartiment amb seccionament i protecció.
Assaig m Consisteix en la realització de mesures en la instal·lació elèctrica, per a verificar l’eficàcia de la instal·lació i la determinació dels seus valors.
Avaria f Concepte genèric d’anomàlia d’una instal·lació, o de l’aparellatge de d’aquesta.
Born o barra principal de terra m Born o barra prevista per a la connexió als dispositius de posada a terra dels conductors de protecció, incloent els conductors d’equipotencialitat i eventualment els conductors de posada a terra funcional.
Cable m Conjunt constituït per: un o més conductors aïllats; el seu revestiment individual; l’eventual protecció del conjunt; el o els eventuals revestiments de protecció que es disposin. Pot tenir, a més, un o més conductors no aïllats.
Cable multiconductor m Cable que inclou més d’un conductor,alguns dels quals poden no estar aïllats.
Cable unipolar m Cable que té un sol conductor aïllat.
Caixa de connexió de servei. Aquella situada a la façana de l’edifici o en el mur exterior que envolta a l’habitatge, a la qual arriba la línia de presa a la propietat a la qual se li donarà servei.
Caixa de distribució per a urbanitzacions f Proveïda d’una entrada i fins a dues sortides de la línia principal de BT. Derivarà al client fins a un màxim de 2 subministraments trifàsics o 4 monofàsics. Aquestes derivacions a client acabaran en les caixes de protecció i mesura (CPM).
Caixa general de protecció f Aquella que serveix d’unió entre la presa i la línia repartidora. Conté els fusibles que protegeixen a aquesta última. Les condicions tècniques que han de complir, el seu emplaçament i els diferents tipus estan recollits en la MIE BT 012 del REBT
Caixa de seccionament f En la qual es trobaran els elements de seccionament, constituïts per un seccionador tripolar de tall omnipolar.
Canal protectora f Material d’instal·lació constituït per un perfil, de parets plenes o perforades, destinat a contenir conductors i altres components elèctrics i tancat per una tapa desmuntable.
Canalització elèctrica f Conjunt constituït per un o més conductors elèctrics i els elements que n’asseguren la seva fixació i, si s’escau, la seva protecció mecànica.
Categoria bàsica IBTB f Qualificació d’un instal·lador autoritzat de categoria bàsica en baixa tensió.
Categoria especialista IBTE f Qualificació d’un instal·lador autoritzat de categoria especialista en baixa tensió.
Centre de reflexió m Centre que garanteix l’alimentació de les línies d’AT que a ell arriben mitjançant un circuit zero sense càrrega.
Centre de repartiment m Centre en el qual una o més línies d’AT es deriven d’altres de la mateixa tensió.
Centre de transformació m És el que transforma l’energia elèctrica en una altra de menor tensió, amb al qual s’alimenten directament els receptors de baixa tensió. En aquests s’inicia la xarxa de distribució de baixa tensió, tant subterrània com aèria.
Circuit interior m Conjunt de conductors i preses de corrent que, sortint del Quadre General de Comandament i Protecció (QGCP) estan protegits per un únic Petit Interruptor Automàtic (PIA).
Comprovació d’absència de tensió f Operació a realitzar amb eina corresponent segons nivell de tensió, per verificar que a l’instal·lació no hi ha tensió.
Comptador m Aparell encarregat de mesurar l’energia elèctrica consumida en kilowatts - hora.
Concentració de comptadors f Conjunt de mòduls que es col·loquen en un armari o local d’unes característiques determinades, i que s’utilitza per a la col·locació dels comptadors de tots els usuaris d’un mateix edifici. Segons el número d’habitatges en el edifici, pot haver una, dues o més concentracions de comptadors.
Conducte m Embolcall tancat destinat a allotjar conductors aïllats o cables a les instal·lacions elèctriques, i que permeten el seu reemplaçament per tracció.
Conductor m Material capaç de conduir el corrent elèctric. En electricitat són els fils, de coure o alumini, que transporten l’energia elèctrica.
Conductor aïllat m Conjunt que inclou el conductor, el seu aïllament i les seves eventuals pantalles.
Conductors actius m Es consideren conductors actius en qualsevol instal·lació els destinats normalment a la transmissió de l’energia elèctrica. Aquesta consideració s’aplica als conductors de fase i al conductor neutre en corrent altern i als conductors polars i al compensador en corrent continu.
Conductor CPN o PEN m Conductor posat a terra qua assegura, alhora, les funcions de conductor de protecció i de conductor neutre.
Conductor de protecció CP o PE m Conductor necessari en certes mesures de protecció contra xocs elèctrics i que connecta algunes de les parts següents: masses, elements conductors, born principal de terra, presa de terra, punt de la font d’alimentació unida a terra o a un neutre artificial.
Conductor equipotencial m Conductor de protecció que assegura una connexió al mateix potencial.
Connexió equipotencial f Connexió elèctrica que posa al mateix potencial, o a potencials practicament iguals, les parts conductores accessibles i elements conductors.
Contacte directe m Contacte de persones o animals amb parts actives de materials o equips.
Contacte indirecte m Contacte de persones o animals amb parts que s’han posat sota tensió com a resultat d’una fallada d’aïllament.
Corrent de defecte a terra m Corrent que en el cas d’un sol punt de defecte a terra, es deriva per l’esmentat punt des del circuit avariat a terra o parts connectades a terra.
Corrent de fuita en una instal·lació m Corrent que en absència de fallades, es transmet a terra o a elements conductors del circuit.
Corrent de posada a terra m Corrent total que es deriva a terra mitjançant la posada a terra. També és la part del corrent de defecte que provoca la pujada de potencial d’una instal·lació de posada a terra.
Derivació f Bifurcació de la xarxa de distribució, de menor secció, realitzada amb la finalitat de donar servei a un oa un conjunt de clients.
Doble aïllament m Aïllament que comprèn, alhora, un aïllament principal i un de suplementari.
Embolcall m Element que assegura la protecció dels materials contra certes influències externes i la protecció, en qualsevol direcció, davant de contactes directes.
Enclavament m Operacions destinades a impedir la maniobra de l’aparell, mantenint-lo bloquejat. S’ha de senyalitzar.
Entroque m Connexió de dos conductors.
Escomesa f Part de la instal lació compresa entre la xarxa de distribució i la caixa o caixes generals de protecció.
Estalvi d’energia m Conjunt de mesures pràctiques adoptades per obtenir del aparells elèctrics els resultats previstos amb un rendiment òptim i un consum mínim d’energia.
Factor de simultaneïtat m Relació entre la totalitat de la potència instal·lada o prevista, per a un conjunt d’instal·lacions o de màquines, durant un període de temps determinat, i les sumes de les potències màximes absorbides individualment per les instal·lacions o per les màquines.
Formigó H-100 m Mescla de ciment pòrtland, arido fi, arid gruixut i aigua, en proporcions aquests tal que la seva resistència a la compressió és de 100 Kg/cm2
Fusible m Element de protecció de la instal lació interrompent l’alimentació quan es produeix un curtcircuit o una sobrecàrrega.
Impedància f Quocient de la tensió als borns d’un circuit pel corrent que hi flueix. Aquesta definició només s’aplica a corrents sinusoidals.
Instal·lació d’enllaç f Instal·lació que enllaça la xarxa de distribució de la companyia subministradora amb les instal·lacions interiors del usuaris.
Instal·lació elèctrica f Conjunt d’aparells i de circuits associats, en previsió d’una finalitat en particular: producció, conversió, transformació, transmissió, distribució o utilització de l’energia elèctrica.
Instal·lació elèctrica d’edificis f Conjunt de materials elèctrics associats a una aplicació determinada, les característiques de la qual estan coordinades.
Instal·lació de posada a terra f Conjunt de connexions i dispositius necessaris per a posar a terra, individualment o col·lectivament, un aparell o una instal·lació.
Instal·lacions provisionals f Són aquelles que tenen una durada, en temps, limitada a les circumstàncies que les motiven.
Instal·lador/a autoritzat en baixa tensió m i f Tècnic especialitzat amb prou coneixements acadèmics i pràctics per garantir el funcionament perfecte de les instal·lacions elèctriques.
Intensitat de defecte f Valor que aconsegueix un corrent de defecte.
Intensitat màxima admissible d’un conductor f Valor màxim del corrent que circula permanentment per un conductor, en condicions específiques, sense que la seva temperatura de règim permanent superi un valor especificat. Dependrà del tipus d’aïllament, del material de què estigui format el conductor, de la temperatura del terreny i del nombre de cables enterrats per una mateixa rasa.
Intensitat nominal primària f Intensitat del bobinat primari del transformador quan aquest subministra la potència nominal.
Intensitat nominal secundària f Intensitat del bobinat secundari del transformador quan aquest subministra la potència nominal.
Interruptor automàtic m Interruptor capaç d’establir, mantenir i interrompre les intensitats de corrent de servei, o d’establir i interrompre automàticament, en condicions predeterminades, intensitats de corrent anormalment elevades, com els corrents de curtcircuit.
Interruptor de control de potència i magnetotèrmic m Aparell de connexió que integra tots els dispositius necessaris per assegurar de forma coordinada el comandament, la protecció contra sobrecàrregues i contra curtcircuits.
Interruptor diferencial m Aparell electromecànic o associació d’aparells destinats a provocar l’obertura dels contactes quan el corrent diferencial arriba a un valor determinat.
Línies de 1 ª Categoria f La tensió nominal està compresa entre 132 i 380 kV
Línies de 2 ª Categoria f La tensió nominal està compresa entre 30 i 66 kV
Línies de 3 ª Categoria f La tensió nominal està compresa entre 3 i 20 kV
Material de classe II m Material en el qual la protecció contra el xoc elèctric no és fonamenta només en l’aïllament principal, si no que comporta mesures de seguretat complementàries, com ara el doble aïllament o l’aïllament reforçat. Aquestes mesures no suposen la posada a terra per a la protecció i no depenen de les condicions de la instal·lació. Aquest material ha de ser alimentat per cables amb doble aïllament o amb aïllament reforçat.
MTD f Documents redactats sobre impresos, segons model determinat per l’òrgan competent de la Generalitat de Catalunya; amb l’objectiu de proporcionar les principals dades i característiques de disseny de les instal·lacions elèctriques.
Òhmmetre m Instrument de mesura de la resistència elèctrica.
Poder de ruptura m El poder de ruptura d’un aparell s’expressa per la intensitat de corrent que aquest dispositiu es capaç de tallar sota una tensió de restabliment determinada, i en les condicions prescrites de funcionament.
Presa de terra f Elèctrode o conjunt d’elèctrodes, amb contacte amb el terra i que n’assegura la connexió elèctrica.
Projecte m Document redactat i signat per un tècnic titulat competent.
Quadre General de Comandament i Protecció m Conjunt d’aparells que es col·loquen en una instal·lació individual, dins del domicili de l’usuari, amb la finalitat de protegir a l’usuari de qualsevol anomalia que es produeixi en la instal·lació interior. Està format per l’Interruptor General Automàtic, Limitador de sobretensió, Interruptor Diferencial i dels Petits Interruptors Automàtics per cada un dels circuits interiors.
Receptor m Aparell o màquina elèctrica que utilitza l’energia elèctrica per a una finalitat determinada.
Resistència de posada a terra f Relació entre la tensió que assoleix pel que fa a un punt de potencial zero una instal·lació de posada a terra i el corrent que la recorre.
Selectivitat f Jerarquia de desconnexió entre elements de protecció (en aquest cas fusibles) principals i secundaris. L’element de protecció que estigui aigües avall (secundari) de tallar el circuit abans que ho faci el d’aigües amunt (principal), per a una mateixa sobreintensitat o curtcircuit.
Subestació f Centre de transformació amb entrada i sortida en AT.
Tall omnipolar m Tall de tots els conductors actius. Pot ser simultani o no simultani.
Tallacircuit fusible m Aparell per interrompre el circuit en què està intercalat, per fusió d’un dels seus elements, quan la intensitat que recorre l’element sobrepassa, durant un temps determinat, un cert valor.
Tensió assignada d’un cable f És la tensió màxima del sistema a la qual pot estar connectat el cable.
Tensió de curtcircuit f Tensió a aplicar al primari d’un transformador per, tenint el secundari en curtcircuit, circular per ell el valor nominal d’intensitat.
Tensió de posada a terra f Tensió entre una instal·lació de posada a terra i un punt de potencial zero, quan passa per aquesta instal·lació un corrent de defecte.
Tensió màxima de servei f Màxim nivell de tensió al que pot treballar el transformador en règim permanent.
Tensió més elevada f Valor més gran de la tensió eficaç entre fases en un instant determinat, expressat kV.
Tensió nominal f Valor de la tensió eficaç entre fases, expressat en kV. Valor convencional de la tensió amb la qual es denomina un sistema o instal·lació i, per als quals ha estat previst el seu funcionament i aïllament. Per als sistemes trifàsics es considera coma a tal la tensió composta.
Tensió primaria f Tensió d’alimentació del transformador.
Tub blindat m Tub que, a més de tenir les característiques del tub normal, és capaç de resistir, després de la seva col·locació, fortes pressions i cops repetits, i que ofereix una resistència notable a la penetració d’objectes punteguts.
Tub normal m Tub que és capaç de suportar únicament esl esforços mecànics que es produeixen durant el seu emmagatzematge, transport i col·locació.
Tub protector m Conducte rígid o flexible, de material de PVC, que s’utilitza per a protegir i aïllar els conductors elèctrics.
REBT m Reglament Electrotècnic per a Baixa Tensió.
ITC f Instruccions Tècniques Complementàries.
Telurómetre m Aparell per a determinar la la resistència d’una posada a terra.
Verificació inicial f Mètode i procediment per a la verificació de les instal·lacions elèctriques en baixa tensió, abans de la seva posada en marxa, per a garantit la seguretat d’aquelles.
Verificació periòdica f Mètode i procediment per a la verificació de les instal·lacions elèctriques en baixa tensió, cada 5 anys, de totes les instal·lacions elèctriques que van requerir una inspecció inicial.
Xarxa d’Alta tensió f Conjunt d’elements que tenen com a finalitat el transport i distribució d’energia elèctrica, estant compreses les tensions nominals entre 3 i 380 kV.
Xarxa de Baixa tensió f Conjunt d’elements que tenen com a finalitat la distribució d’energia elèctrica i les tensions nominals són iguals o inferiors a 1.000 V per a corrent alterna i 1.500 V per corrent continu.
Xarxa de distribució f El conjunt de conductors amb tots els seus conductors, els seus elements de subjecció, protecció, etc., que uneix una font d’energia amb les instal·lacions interiors o receptores.