![]() |
Presentació de FiloXarxa |
|
||
|
Cliqueu aquí per accedir a FiloXarxa | Els
grans temes de la filosofia Història de la filosofia |
|
Com està estructurada
FiloXarxa ?
Es pot col·laborar en aquesta web? Qui és responsable d’aquesta web? Com emprar la web de FiloXarxa ? |
FiloXarxa és una web de filosofia que inicialment ha estat concebuda per adreçar-se als professors i professores de filosofia d’ensenyament secundari i als estudiants de batxillerat. Evidentment també s’adreça a totes les persones interessades en la filosofia i la seva història i de bon segur que pot ser d’interès per tots els estudiants universitaris de filosofia o matèries afins. Així, doncs, és una web de filosofia en el seu sentit més ampli, que inclou també una gran quantitat de textos filosòfics escollits, cites i exemples. Més enllà de la seva inicial orientació didàctica centrada en els continguts previstos en l’ensenyament de la filosofia al batxillerat, és una web de filosofia que transcendeix els canvis conjunturals de les orientacions educatives imposades pels ministeris o conselleries d’ensenyament que cada vegada van reduint més l’àmbit de l’ensenyament del pensament crític i filosòfic. La web de FiloXarxa ha nascut a partir d’experiències anteriors, així, gran part dels continguts són la revisió, actualització i traducció al català d’alguns dels continguts del Diccionario de Filosofía en CD-ROM,* obra que va estar editada per l’editorial Herder de Barcelona (Primera edició l’any 1996, 3ª edició, 1999). Aquesta obra va ser escrita conjuntament per Antoni Martínez Riu i Jordi Cortés Morató, que també en va ser l’autor de la part tècnica i informàtica de l’edició en CD-ROM. Aquesta web, no obstant això, no pretén substituir aquella obra en CD-ROM, que ofereix, a més, altres funcions que serien difícils d’incorporar a una web, en especial les taules cronològiques i les funcions de cerca més avançada. No obstant això, a canvi, aquesta web, a més d’estar en català, ofereix, respecte de l’obra en CD-ROM la possibilitat de ser una obra oberta, fàcilment actualitzable i que admet col·laboracions externes. Apart d’aquest precedent, aquesta web segueix el desenvolupament que ja es va iniciar en www.pensament.com, que actualment es dedica fonamentalment a allotjar FiloXarxa com el seu principal contingut. *El © de l’edició castellana de l’esmentat Diccionario de filosofia en CD-ROM pertany a l’editorial Herder S.L. de Barcelona. Pel que fa als continguts traduïts que hi ha en aquesta web i que procedeixen del l’esmentat Diccionario de filosofía en CD-ROM, el © de l’edició en català, pertany a Jordi Cortés Morató i Antoni Martínez Riu. Pel que fa a la resta de l’edició en format web, pertany a Jordi Cortés Morató, que és també el responsable de totes les possibles (i segures) errades que contingui, així com de la major part de les traduccions al català. Per altra part, el conjunt del web de FiloXarxa està sota una llicència de Creative Commons.
En cadascun dels seus apartats (els sis blocs temàtics de primer curs, i el tres blocs temàtics del segon curs) hi ha un llistat de les diferents «entrades» -que es podran anar variant, modificant i ampliant- que es corresponen als diferents nuclis conceptuals d’aquests blocs, de manera que seguint els «itineraris» de cadascun dels diferents apartats els usuaris (professors o alumnes) poden anar seguint el desenvolupament dels aspectes principals dels nuclis conceptuals. En una segona fase s’aniran incorporant elements d’avaluació dels coneixements, i suggeriments per seguir els diversos camins possibles que enllacen el diversos continguts que formen realment una gran xarxa entrellaçada mitjançant enllaços d’hipertext. A més a més, tant pel propi caràcter dels temes a estudiar, com per la mateixa estructuració dels enllaços hipertextuals, les taules de continguts dels diferents itineraris poden anar canviant i, degut a l’estructura en xarxa dels enllaços cada tema es relaciona pràcticament amb qualsevol altre. D’aquesta manera la web FiloXarxa permet copsar els enllaços i nusos de la immensa xarxa del pensament filosòfic que s’ha anat desenvolupant històricament com un gran teixit o xarxa d’idees. Des del punt de vista formal, la web està estructurada amb un sistema de marcs ("frames") per tal de facilitar la navegació entre els diferents temes, de manera que l’usuari o usuària sempre sàpiguen en quin entorn conceptual es troben. Per això, quan s’accedeix a un tema determinat (com els que apareixen als "menús" superiors) no solament canvia el "marc" principal, sinó que també canvia el marc contextual de l’esquerra. Per altra part, per tal d’evitar la pèrdua d’informació contextual que es pot donar quan es recupera una informació del contingut de la web al que s’hi ha arribat a partir d’un cercador (com el Google, l'Altavista, Alltheweb, etc.), cada entrada, si s’obre fora del seu marc contextual, mostra la possibilitat de tornar al seu lloc dins el context dels marcs. D'aquesta manera es conjuga la facilitat de l’ús de marcs amb la necessària contextualització dels continguts.
|
|
Què és
FiloXarxa ? Com està estructurada FiloXarxa ? Es pot col·laborar en aquesta web? Qui és responsable d’aquesta web? Com emprar la web de FiloXarxa ? |
Ateses les característiques d'aquesta obra que s’exposen més amunt, a més de les diverses «entrades» directament assenyalades en un primer nivell d’accés als coneixements de cadascun dels nuclis temàtics, hi ha un gran ventall d’enllaços que relacionen entre si aproximadament 11.000 arxius, entre definicions, textos escollits de diversos autors (aproximadament 1.200), exemples i citacions. Bona part d’aquest contingut encara no està disponible a la xarxa (però les connexions sí que hi són presents), de manera que sovint apareix un avís indicant que a la pàgina a la que es fa referència encara no s’hi pot accedir . Però aquests enllaços s’aniran actualitzant més endavant. Igualment els diferents itineraris de cada bloc temàtic s’aniran actualitzant i reformant i s’acompanyaran d’exercicis d’autoavaluació dels coneixements. (S’admeten col·laboracions!!) En suma, doncs, es tracta d’una obra oberta que espera, a més, la col·laboració i els comentaris dels diversos usuaris. En aquest sentit va, doncs, més enllà de les temàtiques previstes en els «fets, conceptes i sistemes conceptuals» de les matèries de filosofia del batxillerat i, a més de poder ser útil pel desenvolupament d’altres matèries (com sociologia, psicologia o metodologia, per exemple) és una web de filosofia en el seu sentit més ampli, que inclou també una gran quantitat de textos filosòfics escollits, cites i exemples. D’aquesta manera revela una complexitat i una densitat de continguts molt més gran de la que pot aparèixer inicialment. O dit d’una altre manera, si en la interfície de la web apareguessin altres «itineraris», es mostrarien moltes altres possibilitats que ara solament s’intueixen. Per això l’ús de la web, l’exploració de les diferents connexions i enllaços, ofereix una visió més amplia d’uns continguts que abasten la major part dels temes relacionats amb la filosofia, i no solament en el batxillerat.
|
|
Què és
FiloXarxa ? Com està estructurada FiloXarxa ? Qui és responsable d’aquesta web? Com emprar la web de FiloXarxa ? Problemes amb els textos en grec?
|
Es pot col·laborar en aquesta obra? Atès el caràcter obert d'aquesta web sí que és possible col·laborar en el seu desenvolupament. Les col·laboracions poden ser de les classes següents:
En les col·laboracions es mencionarà el nom de l’autora o autor de l’entrada o la traducció. Com col·laborar? Envieu un e-mail a l’adreça següent (atenció, copieu l’adreça en el vostre programa de correu i envieu el vostre missatge)
|
|
Què és
FiloXarxa ? Com està estructurada FiloXarxa ? Es pot col·laborar en aquesta web? Com emprar la web de FiloXarxa ?
|