Mar endins: Navegant cap al futur

AUTORES: Adriana Parra i Laia Pecharroman

CENTRE: Escola Pia

TIPOLOGIA: Explicatius i confirmatoris

ABSTRACT:

Mataró va ser on es va fabricar el primer ferrocarril del país que connectava la ciutat amb Barcelona. Actualment, es vol crear un projecte igual d’emprenedor, però per via marítima mitjançant un ferri. L’objectiu d’aquest treball ha estat trobar una alternativa més ràpida, econòmica i sostenible que millori l’experiència del client.

A partir d’aquí, s’han fet un treball exhaustiu basat en enquestes per esbrinar quin és el principal problema dels serveis de transport ja existent, una comparativa d’aquests mateixos i algunes embarcacions de referència, i una sèrie d’entrevistes amb experts i professionals. Recollida tota aquesta informació, s’ha arribat al plantejament del vaixell idoni per a aquesta activitat. Finalment, s’ha conclòs que aquesta idea és viable en tots els aspectes.

Treball en pdf

Posted in 2024, Escola Pia | Leave a comment

Els vikings i les seves incursions a la Península Ibèrica

AUTOR: Pau Álvarez Vega

CENTRE: Maristes Valldemia

TUTOR: Joan Bracero

TIPOLOGIA: Documental

ABSTRACT:

En aquest treball de recerca es podran veure els diferents àmbits de la cultura dels vikings. El treball està dividit en dues parts: els vikings en general i els vikings a la península Ibèrica. En aquesta primera part del treball de recerca es podran conèixer els diferents àmbits de la cultura i la societat dels vikings com eren realment, quines eren les seves creences, alguna de les seves polítiques, com entenien el món del sexe, les tècniques que ells feien servir per lluitar al mar i a terra, com eren els seus vaixells, veritats i mentides sobre ells i que n’ha quedat actualment.

A la segona part es podrà veure i conèixer l’època en què els vikings van estar atacant la península Ibèrica. Els vikings van fer tres campanyes militars durant els segles IX-XI. El que es trobarà en referència en aquestes campanyes militars seran els successos més rellevants, dades interessants i rellevants sobre aquelles campanyes militars, on els vikings van haver de lluitar contra els musulmans els quals van haver de fer fora els vikings en diverses ocasions, la relació que tenien els comtes catalans i els vikings i l’únic objecte d’origen viking que s’ha trobat a la península Ibèrica.

Les persones que llegeixin aquesta feina es donaran tindran una gran sorpresa en saber que els vikings eren una societat molt avançada en aquella època, aquesta mentalitat tan innovadora farà que puguin arribar a fer grans conquestes i batalles que han quedat a la història. La gent que llegeixi aquest treball podrà saber i conèixer què van fer a la península Ibèrica, una zona la qual mai no van poder establir un regne o campament permanent degut principalment als musulmans que dominaven la Península Ibèrica.

Treball en pdf

Posted in 2024, Maristes Valldemia | Leave a comment

Antics oficis al Maresme al segle XX

AUTORA: Ariana Llamas Vives

CENTRE: Maristes Valldemia

TUTOR: David Caravaca

TIPOLOGIA: Descriptius i de catalogació

ABSTRACT:

Des del principi de la humanitat una de les característiques de les societats ha estat la seva manera de relacionar-se per mitjà dels oficis. En aquest treball es farà una anàlisi dels diferents oficis que s’han desenvolupat al llarg del segle XX a la comarca del Maresme. El treball es basa no només en una recerca bibliogràfica, sinó també en una història oral. La meva motivació personal ha estat el meu interès per conèixer el passat d’alguns oficis. El treball dels oficis està estructurat en els tres sectors econòmics, el primari, el secundari i el terciari on s’han inserit les feines corresponents amb la seves característiques. Posteriorment se han realitzat les entrevistes personals amb un qüestionari amb preguntes generals i d’altres de particulars referides a la seva feina en concret. Les hipòtesis del treball assenyalaven la desaparició i canvi d’aquests per millores a la maquinària, manca de rendiment econòmic, deslocalització i reducció de la demanda les quals van ser confirmades mitjançant l’anàlisi de les característiques peculiars de cada un. A més, s’ha analitzat si han perdurat al llarg del segle, han desaparegut o si han tingut la possibilitat d’adaptar-se a les noves circumstàncies que s’han produït a la societat. Finalment, el treball conclou amb una part pràctica que mostra les vivències i opinions de les persones enquestades i l’elaboració manual d’un producte artesà com és en aquest cas una neula.

Treball en pdf

Posted in 2024, Maristes Valldemia | Leave a comment

Paraules entre iguals

AUTORA: Arlet Muñoz Llivina

CENTRE: INS Thos i Codina

TUTOR: Dídac Giné

TIPOLOGIA: Analítics

ABSTRACT: Aquest treball es basa en l’estudi de la percepció de diferents conceptes sobre el primer amor romàntic en els adolescents entre 12 i 14 anys, amb l’objectiu d’acostar-se a la seva realitat, observar com interactuen i el seu interès per l’amor. S’estudia l’obtenció d’informació a través del seu entorn, l’atracció que els permet construir el seu “jo interior” i el compromís. S’aconsegueix a través d’un qüestionari perquè els adolescents expliquin les seves experiències i donin la seva opinió dels diferents temes tractats. Posteriorment, la realització d’un focus group ens permet participar en una conversa guiada on es parla dels mateixos aspectes tractats anteriorment d’una manera més concreta, de manera que els adolescents puguin argumentar els seus diferents punts de vista. El treball realitzat proposa a l’àmbit educatiu una introducció a l’individu cap a l’etapa amorosa i la consciència de les interaccions romàntiques, a través d’un taller on es treballen l’amor i les relacions romàntiques. S’intenta adaptar-se al màxim a la dinàmica treballada anteriorment i a les necessitats observades en les respostes.

Posted in 2024, INS Thos i Codina | Leave a comment

Els estereotips de gènere en les princeses Disney recents

AUTORA: Núria Pinto Mora

CENTRE: Freta

TUTORA: Lara Carapeto

TIPOLOGIA: Analítics

ABSTRACT:

Les pel·lícules de Disney de princeses més recents segueixen estant plenes d’estereotips de gènere? Aquesta és la principal pregunta que aquest treball ha volgut contestar mitjançant l’anàlisi de 7 pel·lícules de princeses Disney, ja que aquestes han estat i segueixen sent referents per a moltes nenes i nens, igual que ho van ser per a mi al seu moment. S’ha dut a terme l’anàlisi de 7 pel·lícules: Enredats, Frozen: El regne de gel, Malèfica, Vaiana, La Bella i la Bèstia, Aladdin i Frozen II. S’han adquirit els resultats a través de taules d’anàlisi a partir de les quals se n’han escrit les conclusions finals. A través de la seva anàlisi, s’han descobert quins són els aspectes que han millorat o han empitjorat en aquestes pel·lícules, així com alguns aspectes que encara resten per treballar.

Treball en pdf

Posted in 2024, Freta Mataró | Leave a comment